Je lepší levný IPS panel nebo dražší (klasický) LCD?
Moderátor: maXXmilian
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Je lepší levný IPS panel nebo dražší (klasický) LCD?
Zdravím,
racuji nyní hodně s grafikou (webdesign, videoeditace) a mám low-end LCD monitor, který nepodává věrné barvy.
Mám dotaz, zdali je lepší vzít levný IPS panel -např. http://www.alza.cz/21-5-led-lg-ips226v-pn-d220433.htm nebo dražší LCD monitor v této cenové hladině.
Jde mi hlavně o barvy, kontrast (věrohodnost a sytost). Když předávám prezentaci zákazníkům, často vypadá podání barev o dost jinak než bych si představoval.
Díky.
racuji nyní hodně s grafikou (webdesign, videoeditace) a mám low-end LCD monitor, který nepodává věrné barvy.
Mám dotaz, zdali je lepší vzít levný IPS panel -např. http://www.alza.cz/21-5-led-lg-ips226v-pn-d220433.htm nebo dražší LCD monitor v této cenové hladině.
Jde mi hlavně o barvy, kontrast (věrohodnost a sytost). Když předávám prezentaci zákazníkům, často vypadá podání barev o dost jinak než bych si představoval.
Díky.
- alisan
- Začátečník

-
Re: Je lepší levný IPS panel nebo dražší (klasický) LCD?
Trochu nerozumím tvému dotazu. IPS obecně je asi co do podání barev lepší, ale oproti třeba TN trpí u levných monitorů méně rovnoměrným podsvícením. Další problém bude, že takto levný monitor těžko bude kalibrován a podobně. Pořád by ale pro tvé potřeby měl být lepší, než TN.
Ovšem to právě z tvého dtazu není zřejmé, zda tím dražším LCD myslíš zrovna TN, nebo nějaký jiný.
Nejlepší budeš mít projít recenze monitorů na PCT či jinde a podívat se, jak na tom jsou. Každopádně problém stejně bude, pokud svou prezentaci pak pustíš na monitoru někoho jiného, kde už zas barevné podání bude maličko jiné. Totéž s tiskem, pokud barvy nemáš naprosto přesně nadefinované. Ale otázka zní ... vadí to zákazníkům, nebo jen tobě? Zákazník totiž stejně nevidí, jak to máš ty u sebe a tedy nemůže vědět, že to co prezentuješ naní přesně, jak jsi to chtěl
Ovšem to právě z tvého dtazu není zřejmé, zda tím dražším LCD myslíš zrovna TN, nebo nějaký jiný.
Nejlepší budeš mít projít recenze monitorů na PCT či jinde a podívat se, jak na tom jsou. Každopádně problém stejně bude, pokud svou prezentaci pak pustíš na monitoru někoho jiného, kde už zas barevné podání bude maličko jiné. Totéž s tiskem, pokud barvy nemáš naprosto přesně nadefinované. Ale otázka zní ... vadí to zákazníkům, nebo jen tobě? Zákazník totiž stejně nevidí, jak to máš ty u sebe a tedy nemůže vědět, že to co prezentuješ naní přesně, jak jsi to chtěl
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odpověď.
Upřímně řečeno - monitorům neholduju, nyní mám opravdu klasický low-end LCD (je to TN) do kanclu, kde je pro mé potřeby mizerný kontrast a horší barvy. Podsvícení taky není zrovna ideální (na to že je starý půl roku).
Asi opravdu projdu recenze jak radíte
Upřímně řečeno - monitorům neholduju, nyní mám opravdu klasický low-end LCD (je to TN) do kanclu, kde je pro mé potřeby mizerný kontrast a horší barvy. Podsvícení taky není zrovna ideální (na to že je starý půl roku).
Asi opravdu projdu recenze jak radíte
- alisan
- Začátečník

-
Určitě, dozvíš se mnohem víc a líp si sronáš, co od toho čekáš. Ale jak jsem psal, pokud to nevadí zákazníkům, tak to máš jedno. Byť od kamarádky znám případ, kdy vytvořila aplikaci pro klientky a ty bazírovaly na každém kousku barvy a to při ladění na jejich PC v práci. Pak, když to bylo hotovo, klientky koupily nový monitor a barvy se ladily znovu, protože nebyly stejné jako dřív a nikdo jim nedokázal vysvětlit, že prostě ten nový monitro má maličko jiné podání, než ten starý a ten zas jiné, než jakýkoli třetí. Ale platí od hodiny, tak co
Tedy pokud máš takové klienty, stejně ti ani profi monitor nepomůže a pokud ne, tak zas drobné změny v barvách oproti tomu ci vidíě ty, nemohou hrát roli.
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Koukal jsem tady na PC tuningu, rozdíly jsou u dražších monitorů, u levných (1/2 monitorů se již neprodává) až tak moc ne. Asi šáhnu po kousku podle cenové kategorie.
- alisan
- Začátečník

-
Asi tak. Profi monitory jsou za desítky tisíc a přínos pro běžnou tvorbu grafika diskutabilní.
- Hladis
- Moderátor

Pokud delas s grafikou ,tak o nicem nizsim nez http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=85775 ani neuvazuj. Zas takova palka to neni a 10bit monitory s plnym Adobe gamutem za 20k a vic bys stejne vyuzil az s Quadry.
Nedokazu si predstavit jako majitel studia ,ze by nekdo pracoval na TN nebo tech levnych LG IPSkach (ktery jsou stejny bez nativnich 8bit barev s priserym podanim sedy a cerny). Takovy okamzite vyhazuju ze dveri i s praci kterou mi prinesli jelikoz je to nepouzitelne bez dalsich uprav. Jinak srovnani barev sondou je samozrejmosti. Da se to rovnat i rucne ,ale nikdy nedosahnes perfektniho vysledku tak ,aby to bylo vsude stejne.
Nedokazu si predstavit jako majitel studia ,ze by nekdo pracoval na TN nebo tech levnych LG IPSkach (ktery jsou stejny bez nativnich 8bit barev s priserym podanim sedy a cerny). Takovy okamzite vyhazuju ze dveri i s praci kterou mi prinesli jelikoz je to nepouzitelne bez dalsich uprav. Jinak srovnani barev sondou je samozrejmosti. Da se to rovnat i rucne ,ale nikdy nedosahnes perfektniho vysledku tak ,aby to bylo vsude stejne.
- alisan
- Začátečník

-
Hladis, ty jsi taky všude, viď
Jako já
Hele, nechci to nějak hrotit, ale z praxe vím, že ať to namaluješ, jak to namaluješ, důležitý je umět otvřít zobák a prodat to. Příkladem mohu popsat DTP studio, co pro nejmenovanou nadnárodní společnost dělá část zakázek (komplet grafiku) za bratru ročně desítky mil. a vypadá to následovně. Grafik se vyřádí u slušného monitoru a pošle to do firmy ke korekcím a připomínkám, tam na to koukne někdo z vedení na kancelářském PC s obyč monitorem (ne cenově, ale co do barev určitě) a hodnotí spíš nápad a jak to celé působí na cílového zákazníka, zde maminu s dítětem. Pak to odkejve, v DTP to doladí a odešlou na kontrolní tisk. Pak to zas skouknou a pokud to moc nikam neustřelí, bez dalšího to pustí dál.
Chápu, že mít monitor s věrným podáním barev je výhoda, ale klient nikdy neví, jak jsi svou tvorbu pojal a jak má přesně vyznít barevné podání prezentované práce. To máš jak při koukání na film. Taky neřešíš, že na TV LCD/LED nemáš černou, ale hodně tamvě modrou. Nevíš jaký má být "skutečný" obraz.
Ale zas obráceně. Líp se ti bude dělat na monitoru co ti postnul Hladis, než na nějakém LCD TN za 3tis. O tom žádná. Na tvém místě bych si řekl, kolik jsi ochoten do toho investovat (nikdo z nás nevíme, jaké máš možnosti) a v tom najdi to nejlepší. Jak se dáš cestou hledání ideálu, zákonitě překročíš svůj rozpočet a o tolik víc radosti fakt nezískáš. A jsem přesvědčen, že když tady řekneš strop (bez ostychu, i kdyby to bylo za 3tis.), tak zrovna Hladis ti fundovaně poradí. Já ne, já jsem přesně ten, co řeší spíš motiv než to, zda je červená přesně červená.
Chápu, že mít monitor s věrným podáním barev je výhoda, ale klient nikdy neví, jak jsi svou tvorbu pojal a jak má přesně vyznít barevné podání prezentované práce. To máš jak při koukání na film. Taky neřešíš, že na TV LCD/LED nemáš černou, ale hodně tamvě modrou. Nevíš jaký má být "skutečný" obraz.
Ale zas obráceně. Líp se ti bude dělat na monitoru co ti postnul Hladis, než na nějakém LCD TN za 3tis. O tom žádná. Na tvém místě bych si řekl, kolik jsi ochoten do toho investovat (nikdo z nás nevíme, jaké máš možnosti) a v tom najdi to nejlepší. Jak se dáš cestou hledání ideálu, zákonitě překročíš svůj rozpočet a o tolik víc radosti fakt nezískáš. A jsem přesvědčen, že když tady řekneš strop (bez ostychu, i kdyby to bylo za 3tis.), tak zrovna Hladis ti fundovaně poradí. Já ne, já jsem přesně ten, co řeší spíš motiv než to, zda je červená přesně červená.
- Hladis
- Moderátor

Proto mam TV plazmu zkalibrovanou sondou a ne shit LCDalisan píše: Chápu, že mít monitor s věrným podáním barev je výhoda, ale klient nikdy neví, jak jsi svou tvorbu pojal a jak má přesně vyznít barevné podání prezentované práce. To máš jak při koukání na film. Taky neřešíš, že na TV LCD/LED nemáš černou, ale hodně tamvě modrou. Nevíš jaký má být "skutečný" obraz.
Jinak ja delam predevsim s fotkama do magazinu, svateb atd......a muzu ti rict ze ty rozdily mezi nezkalibrovanym TN a zkalibrovanym kvalitnim IPS je sakra velky. Mnohokrat tohle zpusobuje problemy kdy se cela prace musi predelat a nedej boze to dopadne i hur...... Staci i aby v retezu monitor-tiskarna nastala nejaka chyba a vystupni material muzes zahodit s tim ze sis prave pro legraci vytisknul album za 300E a muzes si s nim tak akorat zatopit v zime
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odpověďi. Je pravda že do TN nepůjdu, abych pravu řekl, je mi jedno jestli mám 20" nebo 22" (stejně půjde monitor na zeď = VESA).
Co třeba toto http://www.alza.cz/24-benq-ew2430-d254360.htm ? Parametry ujdou.
Co třeba toto http://www.alza.cz/24-benq-ew2430-d254360.htm ? Parametry ujdou.
- alisan
- Začátečník

-
Parametrově skvělé, ale v recenzi jsem ho ještě neviděl. Sám bych rád věděl, jak na tom je. Za čas mne také čeká výměna.
Hladis ... taky jedu TV plazma, ale kalibraci neřeším. PC na to nehodím a s tím jak to vypadlo z výroby a doladil jsem si v nastavení, jsem spokojen. Ale možná bych byl po kalibraci ještě víc. U fotek do magazínů je už asi větší prekérka třeba s podáním pleťové barvy a podobně. I když víc práce než s barvou asi bude s retuší všeho možného. Ale na web design je to s kalibrací už na pováženou. Tam prostě platí to o neznámém záměru tvůrce
Ale pravdu jinak díš. Mít kvalitní monitor ku škodě věci být nemůže, opačně už ano. Asi bráchovi ukradnu ty jeho EIZA. Stejně na nich akorát kouká do Excelu 
Hladis ... taky jedu TV plazma, ale kalibraci neřeším. PC na to nehodím a s tím jak to vypadlo z výroby a doladil jsem si v nastavení, jsem spokojen. Ale možná bych byl po kalibraci ještě víc. U fotek do magazínů je už asi větší prekérka třeba s podáním pleťové barvy a podobně. I když víc práce než s barvou asi bude s retuší všeho možného. Ale na web design je to s kalibrací už na pováženou. Tam prostě platí to o neznámém záměru tvůrce
- Hladis
- Moderátor

http://extrahardware.cnews.cz/benq-ew24 ... t?page=0,8
bez kalibrace je to humac jako vsechny BENQ protoze BENQ absolutne kasle na nejake nastaveni v tovarne a na hry je to spatna odezva opet jako u vsech BENQ a VA panelu.
Softwarova kalibrace televize propojene s PC snizi hlavne spotrebu a to ze o dost. Eizo nebo NEC. Ostatni je na praci vetsinou zoufaly.
bez kalibrace je to humac jako vsechny BENQ protoze BENQ absolutne kasle na nejake nastaveni v tovarne a na hry je to spatna odezva opet jako u vsech BENQ a VA panelu.
Softwarova kalibrace televize propojene s PC snizi hlavne spotrebu a to ze o dost. Eizo nebo NEC. Ostatni je na praci vetsinou zoufaly.
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ten LG mám doma a pokud ti nevadí menší úhlopříčka, tak není co řešit, odezva jako u TN, barvy v pohodě (zvlášť když si stáhneš z netu nakalibrovaný profil), podsvícení v pořádku. Samozřejmě co se týče toho podsvícení, tak nemusíš natrefit na nejlepší kus a může to někde prosvítat.smrtka.smety píše:Zdravím,
Díky.
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Ok díky
. Asi to nebudu nějak hroti, nicméně půjdu do nového - plácnu se přes kapsu a padne volba na toho BenQa
.
Díky všem.
Díky všem.
- Wuuduu
- Středně pokročilý

hlavne never tomu, ze ked si stiahnes cudzi nakalibrovany profil, ze mas skalibrovany monitor.
Vacsiu blbost som este nevidel.
Kazdy monitor sa musi kalibrovat samostatne, pretoze kazda grafika podava farby trosku inak a kazdy monior je trosku iny.
Btw. vobec nejde o to, vediet nieco rpedat klientovi, ale aj o to, aby si videl, co robis a aby vysledok bol taky, aky chces. Tie farby su pre teba, nie pre klienta. Ty si zodpovedny za svoju pracu.
Vacsiu blbost som este nevidel.
Kazdy monitor sa musi kalibrovat samostatne, pretoze kazda grafika podava farby trosku inak a kazdy monior je trosku iny.
Btw. vobec nejde o to, vediet nieco rpedat klientovi, ale aj o to, aby si videl, co robis a aby vysledok bol taky, aky chces. Tie farby su pre teba, nie pre klienta. Ty si zodpovedny za svoju pracu.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To je jasné, že každé LCD potřebuje jinak nakalibrovat, nicméně je to pořád častokrát daleko lepší než tam nechat defaultní profily, které mají přestřelené barvy na všech frontách.