http://www.youtube.com/watch?v=RQWWbr6q ... r_embedded
Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- siddhi
- Začátečník

-
- maltra
- Začátečník

Re: Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace
Boha ti chlape, toto mi nerob!!! Som sa nezasmial takto dlho uz ani nepamatam, a hned prvy prispevok: "haha THE WORLDS FIRST 8-CORE DESKTOP CPU!!!! UNLEASH THE BEAST!!!!siddhi píše:Výkon Bulldozeru v praktickém testu
http://www.youtube.com/watch?v=RQWWbr6q ... r_embedded
Fakt dobre
PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
mám biedny net, to je ten s tým traktorom a lyžicou? 
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- luke777
- Začátečník

-
tak brouzdam po netu a narazil sem na todle forum kde mluvi o patchi do win 7 pro lepsi optimalizaci
http://www.techpowerup.com/forums/showt ... p?t=153669
- Hladis
- Moderátor

Tohle uz tu probehlo. Zadny magicky patch neni a nebude a i na Win8 zadny brutalni narust vykonu neni.luke777 píše:tak brouzdam po netu a narazil sem na todle forum kde mluvi o patchi do win 7 pro lepsi optimalizaci
- alisan
- Začátečník

-
Hladis ... brutální nárůst asi ne, ale optimalizace pro přiřazování vláken modulům by se konat mohla. Nepředpokládám, že Win8 umí správně přiřazovat vlákna modulům, aniž by při max. 4 vláknech nedošlo k zatížení jednoho modulu dvěma vlákny. Tedy co lehce sráží výkon dnes. Nepletu-li se, tak i Win8 vidí BD jako 8x plnohodnotné jádro a neřeší tedy kam výpočet pošle. Zlepšení se snad čekalo hlavně pro HT, nebo se pletu? Nějak se na mne navalila práce a nestíhám dění kolem BD i Win sledovat 
- Hladis
- Moderátor

Vzdyt jsme se tu o tom u bavili. Ano BD ma chybu tu ,ze se tvari jako plnohodnotne jadro a Win7 pak zatez rozhazi po jadrech dle jeho libovule ,ale ten vykonostni rozdil neni velky. Win8 uz to prirazovat umi a zadny velky boost se nekonal. Na druhou stranu diky tomu BD vyhrava ve WinRARu 
BTW: Sledovat muzes ted jen ruzne bulldozery v legracnich videich po celym netu
O BD uz toho neni moc co resit. Jen AMD zareagovalo s cenama. Prvne meli byt ceny vyssi do vyprodani prvnich varek a meli se drzet schvalne vysoko (myslim do konce roku jsem rozumel) coz jsem mel potvrzene ,ale nejspis maji problem prodat i prvni varky a cena pujde dolu rychleji nez chteli.
BTW: Sledovat muzes ted jen ruzne bulldozery v legracnich videich po celym netu
- alisan
- Začátečník

-
Tak to vím, že jsme to tu řešili. Jen že ten tvůj předešlý příspěvek vyzněl jako že se žádný nárůst nekoná. Něco málo ale ano. Každopádně Win8 už vidí moduly jinak a nevidí stále dvě plná jádra? Nebo jen tolik neblbnou při rozhazování vláken jako Win7?
- Hladis
- Moderátor

Ja to na Win8 nezkousel. Zkousel to DOC a OBR (mozna Flanker). Narust tam je do cca 5%. Boosty jako v tom odkazu na 50-60% je holy nesmysl z rise pohadek.
- alisan
- Začátečník

-
Já na ten odkaz ani nekoukl ... na pohádky už jsem starej
Každopádně si nemůžu vybavit, že by Win8 už znaly modul u BD. Jen si matně pamatuju, že mají lepší správu vláken, ale nic víc. Ovšem taky se můžu šeredně mýlit. Tak počkáme, až se sem jukna někdo z těch co to zkoušeli a řekne co a jak.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Co je vlastně "znát modul"? Modul se chová jak HT, má obrovskou ztrátu výkonu a při vypížení obou thredů a při full loadu je systém slow, jako s HT a veškej trik spočívá v tom nepoužívat ty HT jádra ( u BD sekundární v modulu ) pokud to není nutné. + Jsem u BD naměřil ztrátu výkonu na thread i když jsem nevytížil 4 real jádra. Stačí vytížit 2 a výkon CPU kleá, je tam vícero bottlenecků ihmo. U SB když vytížim 3 jádra ze 4 na 100% tak to čtvrté má stále téměř plnej výkon. U BD ihmo ne, tam se naprosto nelogicky ztrácí.
- BROS
- Černá karta

-
jj OBR v recenzi si stím hrál :
http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... -2?start=5
http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... -2?start=5
- godlike
- Středně pokročilý

-
- del42sa
- Pokročilý

Rozdíl mezi čtyřmi zatíženými jádry ve dvou a čtyřech modulech je téměř 19 procent. Platí tedy skutečnost, že výkon dvou jader v modulu je 80 procent dvou plnohodnotných jader. Rozdíl mezi čtyřmi zatíženými moduly a automatickým přidělováním vláken systémem je 7 procent.DOC_ZENITH:Co je vlastně "znát modul"? Modul se chová jak HT, má obrovskou ztrátu výkonu a při vypížení obou thredů a při full loadu je systém slow
jak AMD zvýší IPC v Piledriveru:
How will Piledriver get its projected 10 to 15 percent speed up? AMD says one-third will come from IPC improvements like structure size increases (so, three to five percent) and two-thirds will come from power optimizations that reduce consumption, enabling higher frequencies at a constant TDP (another six to 10 percent).
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- Hladis
- Moderátor

del42sa píše: jak AMD zvýší IPC v Piledriveru:
How will Piledriver get its projected 10 to 15 percent speed up? AMD says one-third will come from IPC improvements like structure size increases (so, three to five percent) and two-thirds will come from power optimizations that reduce consumption, enabling higher frequencies at a constant TDP (another six to 10 percent).
- alisan
- Začátečník

-
DOC_ZENITH ... pokud by Win8 stále dvě jádra v modulu viděly jako dvě plnohodnotná, tak asi těžko budou řešit HT. Prostě se opět stane, že dvě vlákna přidělí jednomu modulu (dvěma jádrům), aniž by zohlednily zda je jiný modul "volný". Pokud ale už nevidí BD jako 8jádro, ale jen jako čtyřjádro s HT a hlavně vidí modul jako jádro + HT, pak ano, ten problém by byl vyřešen. Jak je to tedy ve Win8?
Jaké jsou ztráty díky blbému přídělování vláken v BD s Win7 je mi známo, ptal jsem se jen, zda je to ve Win8 už skutečně vyřešeno. To že Win8 už lépe přistupují k Jádru + HT je věc jiná. BD to bude platné jen v okamžiku, kdy se modul buzde hlásit jako jedno jádro s HT. A tím si právě jist nejsem. Na to jsem sháněl odpověď. Díky předem.
Jaké jsou ztráty díky blbému přídělování vláken v BD s Win7 je mi známo, ptal jsem se jen, zda je to ve Win8 už skutečně vyřešeno. To že Win8 už lépe přistupují k Jádru + HT je věc jiná. BD to bude platné jen v okamžiku, kdy se modul buzde hlásit jako jedno jádro s HT. A tím si právě jist nejsem. Na to jsem sháněl odpověď. Díky předem.
- del42sa
- Pokročilý

Hladis: ony se ani žádné dramatické změny čekat nedaly, už o tom mluvil dříve ChD na Semiaccurate, že Piledriver přinese jen minor improvement... Dalo se to i očekávat vzhledem k tomu, že mají ES hotové (Trinity/Komodo). V této fázi už nejde dělat nějaké významné zásahy v architektuře na úrovni křemíku, jen upper level metal layers respin.
http://semiaccurate.com/forums/showpost ... stcount=24
Alisan: v prvních beta sestaveních Win 8 byl právě bulldozer detekován jako 4 jádro s HT...
to by pomohlo k tomu, aby win přidělovali úlohy vždy jen jednomu jádru v modulu od 1 -4 vlákna, teprve potom by se další thready přidělovaly těm druhým jádrům (jakoby HT jádrům). Výhodou by bylo, že ten patch by byl společný jak pro AMD procesory tak pro Intel. Tzn. že by Bulldozer nemusel mít nějaký svůj extra patch.
I když někdo říkal, že s tím hlášením se ve Win 8 to byl jen BUG a ve finále se bude BD hlásit jako osmijádro... Jak se to vyřeší pak, to fakt netuším....
Vyznamnější úpravy v architektuře musí přijít až po vydání těchto CPU (piledriver refresh, případně až steamroller, které jsou ještě ve fázi, kdy se může měnit struktura čipu na úrovni tranzistorů i architektonické uspořádání)SA Aug 30, 2011:Piledriver is a fancy name for a mildly tweaked Bulldozer core. Bulldozer is late, but the design was mostly done a long time ago. The elves that made Bulldozer were immediately put to work on polishing the corners that they couldn’t do earlier, and that is called Piledriver. Don’t expect miracles, but it should be noticeable update
http://semiaccurate.com/forums/showpost ... stcount=24
Alisan: v prvních beta sestaveních Win 8 byl právě bulldozer detekován jako 4 jádro s HT...
to by pomohlo k tomu, aby win přidělovali úlohy vždy jen jednomu jádru v modulu od 1 -4 vlákna, teprve potom by se další thready přidělovaly těm druhým jádrům (jakoby HT jádrům). Výhodou by bylo, že ten patch by byl společný jak pro AMD procesory tak pro Intel. Tzn. že by Bulldozer nemusel mít nějaký svůj extra patch.
I když někdo říkal, že s tím hlášením se ve Win 8 to byl jen BUG a ve finále se bude BD hlásit jako osmijádro... Jak se to vyřeší pak, to fakt netuším....
Naposledy upravil(a) del42sa dne pon 17. říj 2011, 22:52, celkem upraveno 3 x.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
- alisan
- Začátečník

-
del42sa ... OK a díky za upřesnění.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

del42sa píše:Rozdíl mezi čtyřmi zatíženými jádry ve dvou a čtyřech modulech je téměř 19 procent. Platí tedy skutečnost, že výkon dvou jader v modulu je 80 procent dvou plnohodnotných jader. Rozdíl mezi čtyřmi zatíženými moduly a automatickým přidělováním vláken systémem je 7 procent.DOC_ZENITH:Co je vlastně "znát modul"? Modul se chová jak HT, má obrovskou ztrátu výkonu a při vypížení obou thredů a při full loadu je systém slow
jak AMD zvýší IPC v Piledriveru:
Já jsem si naměřil něco mnohem horšího než "jen" 19%.
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... start=6300
Co naměřil OBR mě moc nebere.....
- bukva
- Začátečník

Smutné je, že čtyřjádrový/dvoumodulový "high-end revoluční" Bulldozer porazí i čtyřjádrové "low-end sociální" Llano*, které je dokonce levnější i včetně slušné integrované grafiky.
To někdo u AMD pěkně debilně vymyslel.
Ne, 8mi modul Bulldozeru je snad jen nepovedený, šesti- a čtyř-jádra jsou epic fail.
*Ne, to jsem přehnal, ve skutečnosti je to tak, že 3,6GHz Bulldozer je cca stejně výkonný jako 2,9GHz Llano (bral jsem výsledky z renderingu) a taky je o 10% levnější. Jenže v Llanu je "zdarma" grafická karta a má nižší spotřebu (i s tou grafickou kartou v sobě!).
To jasně ukazuje, jak špatná je architektura BD, minimálně pro low- a mid- end. Aby se někam dotáhlo, musí mít BD obrovské množství modulů (aspoň 6, lépe 8 ) na obrovské frekvenci (aspoň 4GHz). A nic takového nevidím.
To někdo u AMD pěkně debilně vymyslel.
Ne, 8mi modul Bulldozeru je snad jen nepovedený, šesti- a čtyř-jádra jsou epic fail.
*Ne, to jsem přehnal, ve skutečnosti je to tak, že 3,6GHz Bulldozer je cca stejně výkonný jako 2,9GHz Llano (bral jsem výsledky z renderingu) a taky je o 10% levnější. Jenže v Llanu je "zdarma" grafická karta a má nižší spotřebu (i s tou grafickou kartou v sobě!).
To jasně ukazuje, jak špatná je architektura BD, minimálně pro low- a mid- end. Aby se někam dotáhlo, musí mít BD obrovské množství modulů (aspoň 6, lépe 8 ) na obrovské frekvenci (aspoň 4GHz). A nic takového nevidím.
Naposledy upravil(a) bukva dne pon 17. říj 2011, 23:09, celkem upraveno 6 x.