Systém chlazení pasivního chlazení

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Systém chlazení pasivního chlazení

Příspěvek od Mirek E. »

Zdravím, mám takový, možná hloupý, dotaz...

Desku, procesor i grafiku chladím pasivními chladiči, ovšem bez přístupu vzduchu se to asi neuchladí, mám v plánu do skříně umístit dvě flexibilní trubice s průměrem 12cm (myslím, že to měl Stoobi v jednom ze svých modů) a na jejich konce potom dva 12cm ventilátory, které přes ně budou nasávat vzduch a hnát ho směrem na grafickou kartu, desku a procesor.
Ostatní otvory (na ventilátory atd.) budou zacpány odhlučňovací hmotou.

A teď o co mi jde...

Do skříně budou dva ventilátory nasávat vzduch, ale pouze jeden ho bude vysávat a zde je problém, bude jím totiž zdroj a já mám docela strach, aby to zvládal. Nemám sice nijak náročné komponenty a zdroj je dostatečný Seasonic 400W s certifikací 80 Plus, ale i tak.

Díky za odpověď.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Systém chlazení pasivního chlazení

Příspěvek od Flegy »

na sani mit nemusis mit nic, melo by stacit ho jen odsavat. jinak zdroji by to nemelo vadit. jde take o to, jak je otocenej a kde je. u pasivnich sestav nejlepe nahore nad cpu chladicem
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Jen odsávat nemůžu, potřebuji alespoň minimálně ofukovat napájecí část grafické karty, která je i přes velké pasivní chlazení hodně horká, v zátěži není problém klidně i 110 st. A řešit to nějakým 80mm sr**em se mi nechce.

V počítači chci maximálně tři ventilátory (z toho jeden ve zdroji) na nízkých otáčkách, více určitě ne. Vlastně jich víc ani nemám kam dát.

Nebo mě taky napadlo koupit nějaký větší ventilátor, ale jejich kvalita asi nebude nikterak oslňující, co?
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
Lulus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lulus »

By mě zajímalo, co máš za case, že se ti tam víc jak 3 ventilátory nevejdou. Navíc, pokud jsou ventilátory kvalitní (Noiseblocker eventuelně Noctua), tak jich není problém mít v PC víc a je to pořád neslyšitelné. Osobně mám case odhlučněnou a bežej mi tam 4 ventilátory na cca 350 - 400ot a PC není vůbec slyšet. Z mého pohledu je snaho o postavení pasivně chlazeného PC blbost.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Primární problém je mít co největší průtok vzduchu, aby ohřátý vzduch nestál v chladičích, takže pasivní sestava je nej na stole nebo v dobře větrané case :-)
Další řešení je třeba mít nasávací FAN a od něj natažený Al "husí krk" ke GK, která ti asi hřeje nejvíc.
Jak už psal Lulus (omg ten nick a avatar mě přivádějí k smíchu), tak není problém mít zregulovaný FANy na nejnižší přijatelný otáčky:
1- v BIOSu, asi nejvýhodnější, protože start vždy probíhá s plným napětím, čímž odpadá problém s nízkým startovacím napětím
2 - softwarově, skoro to samý co v BIOSu, ale větráky jdou naplno až do naběhnutí SW, což by někomu mohlo vadit
3 - redukcí, výborné řešení, ale možná bude problém najít redukci na správné napětí, aby se větráky vůbec roztočily
4 - manuálně regulátorem aneb udělej si to sám, libovolné štelování výkonu používám třeba já, mám 1000rpm FANy stažený cca. na poloviční otáčky pro běžný provoz, pohodlný rozběh, při hraní otočím čudlíkama na max., aby komponenty zbytečně netrpěly a na noční stahování je stáhnu úplně na min., pohodička...
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Najprv napíš akú máš skrinku. Ja by som to riešil 1x140mm vpredu (možno ten tunel k tej vga) a 1x120mm vzadu + ten zdroj. Samozrejme tie ventil. musia byť kvalitné a riešil by som ich 3. alebo 4. čo napísal Jetlík.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Bednu ještě nemám, ale nejspíš si nechám Chifteca, kterého mám zde v bazaru.
Vpředu má 12cm ventilátor a vzadu 9.2cm. Více pozic není, není to totiž taková ta properforovaná papírová sr**ka, která je dnes v módě.

Já se nesnažím vytvořit pasivně chlazený PC, jen chci využít možnosti, že mohu náročné komponenty jako je třeba grafika nebo procesor, chladit pasivně.

Počítač mám nyní na stole, poblíž radiátoru, takže i když se přes den topí a je tu kolikrát i přes 25 st., teplota procesoru nejde přes 75 st. při zátěži LinXem.
Lulus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lulus »

Bedny bych se být tebou zbavil, ta zadní pozice pro 92mm ventilátor je pro téměř pasivně chlazené PC nevyhovující. Ideálně bych to viděl na 120mm, nejlépe však na 140mm. Pukud jsi ale aspoň trochu zručnej, tak pokud to místo v zadní čísti dovolí, můžeš vyříznout větší díru. 120mm otvor by se měl vejít.

Jinak dneska je na trhu plno beden, který nejsou extrémě perforovaný a dostatečně tuhý.

Ještě dodám, že pokoušet se chladit takovouhle grafiku pasivně, je podle mě týrání hardwaru :) . Zas tak malou spotřebu nemá a i pomaloběžnej ventilátor ji srazí teplotu v zátěži klidně o 30°C. Navíc rozdíl v hlučnosti nepoznáš a nebude se ti tak vyhřejvat bedna.
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Mám k dispozici plně vybavenou dílnu, takže vyříznout otvor není problém, ovšem myslím si, že se tam určitě vejít nebude. Sice je kolem trocha nevyužitého materiálu, ale i tak. Kdyby se tam vešla, určitě by ji tam udělali už v originálu.

Jo, vím, že je na trhnu spousta beden, které za něco stojí, ale jaká je jejich cena? Trojku a víc za bednu, která v podstatě nebude vidět určitě nedám.

Právě proto chci grafiku ofukovat tím způsobem, který mám popsaný v prvním příspěvku.
Lulus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lulus »

No pokud by se to povedlo vyříznout bylo by to ideální, 120mm otvor by se vejít měl, přece tak úzká bedna to zas být nemůže. Chlazení bych volit teda tak, aby jeden ventilátor foukal na grafiku. Zdroj a ještě jeden ventilátor pod ním by pak teplej vzduch vytahovaly ven, protože odtah z bedny je velice důležitej. Takhle by se to mělo bez problému uchladit.
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Ona je zúžená protože za plech pod desku se musí vejít ještě jeden ventilátor na chlazení disků. A právě mě se to zdá jako výhoda kvůli schování kabelů, protože se budou pod bočnici pěkně vejít. Sice tam nejsou žádné otvory kudy by mohli jít, ale to není problém vyříznout přesně na míru pro mou desku. Je to práce na pár minut a bude to i nějak vypadat.

Ještě musím vyměnit ty plastové kolíčky na chladiči severního můstku, protože nemají vůbec žádný přítlak a chladič doléhá na čip sotva polovinou styčné plochy.

Uvidím, nechám tu bednu na bazaru do pondělí a pokud nikdo neprojeví zájem, nechám si ji.
Yiri
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yiri »

Zavítal jsem na fórum po dlouhý době a hned mě zaujal tenhle thread. Nadpis "pasivní chlazení", prolítnu to očima a v příspěvcích se objevují slova jako "120mm ventilátor", "140mm" nebo "ventilátor ve zdroji" , tak to mi příde malinko úsměvný. Já to ale naprosto chápu :)

Zpět k tématu. Mám podobný koncept chlazení: 2x 120mm fan + jeden 120mm ve zdroji. Myslim si, že to mám celkem slušně vyřešený. Tak pro inspiraci:

Obrázek

ps: uvítám připomínky na jaká koliv zlepšení
ps2: nekoukejte na estetično :-D
just
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od just »

Jo, vím, že je na trhnu spousta beden, které za něco stojí, ale jaká je jejich cena? Trojku a víc za bednu, která v podstatě nebude vidět určitě nedám.
No tak takychto mam najradsej,co chcu z hovna upliect bic...
Poznam osobne nejakych,ktori by chceli skoro zadarmo postavit dobre ze nie High-End PC...
Na vsetkom setri a potom to aj tak dopadlo ked mu nieco zhorelo...
A ked aj nebude skoro vidiet,najviac predsa zalezi na tom aby bola ta case kvalitna a dobre riesena co sa tyka funkcnosti...
Tu skrinku predsa nemusis kupovat iba kvoli jednej zostave,ale mozes do nej postavit v buducnosti dalsie zostavy a moze ti vydrzat roky...
MB: ASUS Maximus IX Hero (Intel Z270) CPU: Intel Core i7-6700K CPU Cooler: NZXT Kraken X62 RAM: 16 GB Kit Kingston HyperX Predator @ 3333 MHz VGA: ASUS ROG Strix Gaming GTX 1080Ti 11GB SSD: Samsung 970 PRO 512 GB SSD 2: Samsung 960 EVO 250 GB HDD: Western Digital Red 14 TB ODD: LG BD-RE BH16NS55 Audio: Creative Sound Blaster ZXR + Magnat MA 900 + Sonus Faber Sonetto V + Aune X7s + Focal Clear Mg PSU: Seasonic Prime SSR-650TD 80 Plus Titanium Case: be quiet! Dark Base 900 Silver LCD: ASUS MX32VQ Mouse: Logitech MX Master + Razer Destructor White Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard K740 CZ OS: Windows 7 Ultimate 64 SP1
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Přišoupnu se sem k Mirečkovi..

Řeším aktuálně dilema u počítače pro švagrovou (filmy, internet, základní hovadiny).
Nakoupil jsem tuhle konfiguraci: PentiumD925 + Scythe Ninja, ATI Radeon HD4550, nějáký ty ramky a P965 desku.

Vzhledem k tomu, že je ta grafika pasivně chlazená (miniaturním chladičem) a je 2U formátu, tak nepředpokládám, že bude něják extrémně topit, zatímco ten procesor těch 65W TDP mít bude. Ale o to vůbec nejde, otázka je taková, jestli si myslíte, že to utáhne jeden stáhlej ventilátor ve zdroji? Case je klasické konstrukce (PSU nahoře), takže od procesoru si ten vzduch odtáhne, ale bojím se, že se i takhle málo horká karta upeče.. Takže, nějákej nápad, jak to zvládnou s jedním ventiátorem?
Napadla mě i možnost vypreparování ventilátoru a přesnutí do přední pozice jakože Intake s následným zatěsněním všech škvír - vzduch, co natlačí předek, musí projít zdrojem. Zdroj je nějákej 300W Fortron Blue, či co..

p.s.: vzhledem k topivosti soustavy bych to chtěl zvládnout s jedním fanem pro tichost a jednoduchost..
Wannabe dickface... :]
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ma zkusenost je takova, ze se vetsina podobnejch sestav upekla do roka, resp gk ktery bez ofuku zepredu meli i nad 100°C
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Takže možnost č.2.. Při nejhorším koupím ještě druhej větrák, co nadělám..
Wannabe dickface... :]
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Přesně tak, i v normálně větraný bedně má pasivně chlazenej Radeon HD 3450 v zátěži 113°C viz http://www.hardware.fr/articles/747-3/r ... -3450.html
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

lidi já vás nechápu kvůli klidu a tichu si ničit hardware.

když už vám vadí hluk tak si upravte barak místnost jako já. Já mám PC v místnosti kde se netopí je to takový polosuterén, kde +/- 13-16°C a mám přez zeď přetažené kabely.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Dithius píše:lidi já vás nechápu kvůli klidu a tichu si ničit hardware.

když už vám vadí hluk tak si upravte barak místnost jako já. Já mám PC v místnosti kde se netopí je to takový polosuterén, kde +/- 13-16°C a mám přez zeď přetažené kabely.
No to je rada nad zlato. Ne každej má tyhle podmínky. Navíc stačí u stavby tichýho PC trochu přemejšlet a žádnej hardware se neničí.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Hlavní nesmysl je dělat totálně pasivní PC, 120mm FAN na 500rpm nemůže nikdo slyšet a když jo, tak už je to spíš nemoc nebo sugesce a dotyčný by se měl léčit :-)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“