AMD FX-81xx, 61xx, 41xx - recenze, zkušenosti, dotazy

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Re: AMD FX-81xx, 61xx, 41xx - recenze, zkušenosti, dotazy

Příspěvek od del42sa »

StepanPepan píše:V tom případě je nejslepější a nejblbější samotné AMD, které ten procesor bombasticky propagovalo jako první osmijádrový procesor pro desktopy na světě s brutálním výkonem! Dokonce byli tak blbí a sprostí, že lhali nebo aspoň klidně nechali lidi v omylu, že bude výkon na jádro vyšší, než u phenomů!

Tak šmarjá, proč ho uvedli pro desktopy?! V celé historii moderního průmyslu za 150 let se snad nenajde podobný případ uvedení nového výrobku, který by tak významně ztrácel proti předchozímu!
del42sa píše: To z něj ale nedělá propadák, jen se takové CPU zaměří na užší skupinu uživatelů nez procesory SB.
Dělá! Dělá! Je to v desktopech totální katastrofa a šestijádra a čtyřjádra jsou doslova směšné produkty, a ten název Bulldozer tomu ještě nasadil korunu.

směřuješ své otázky na špatnou osobu :wink: Ptej se AMD proč ten CPU navrhlo tak jak ho navrhlo.

A být tebou byl bych opatrnější při tom vykřikování o propadáku, vzhledem k barvě tvého avataru...
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Taky nechápu, proč spousta lidí vytěžuje BD jako serverovej CPU. Testy flodingu a jinejch zátěžovejch výpočetních testů prokázaly že hrubej výkon ten CPU moc nemá. ani o prostupnosti se moc nedá mluvit, při zatížení poloviny thredů totiž citelně padá i výkon zbylých a výkon na thread obecně je bídný. Celkový výkon je v průměru citelně pod čtyřjádrovým SB. A serverové verze mají navíc kvůli menší TDP citelně menší takty. Takže ještě tak 1/3 výkonu dolů. Nevim o žádný firmě co by svůj server HW chtěla přesunout na BD platformu.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

godlike píše:A co ty?Furt si taky resil nakup BD na encoding videa ne? Nas neres, kup ho a nahod sem naky dojmy, testy a porovnani s tim, co mas ted... ;-)
tak to si s někým pleteš, já koupil 2500K při prázdninovým odkladu BD protože mě to na*ralo a dobře jsem udělal, řeším vás protože mě to nebaví číst, chtěl bych o BD číst info od lidí co ho maj, nebo odkazy na zajímavý recenze, OC a podobně a místo toho tu čtu dokola 3-4 fanatiky včetně tebe který tady opakujou jak zaseknutá deska to stejný a to i přesto, že se tu o BD nemluví v žádných superlativech, spíš naopak, vůbec nechápu proč vám mod nerozdá "ocenění" a nenechá vlákno pro lidi co je BD opravdu zajímá. Vem si že by tady člověk chtěl najít nějaké info, otráví ho to dřív než začne, tak nebuďte sobci.
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ja myslim ze tyhle putky by uz mohli skoncit. Vime jak na tom BD je a kazdy jsme se uz vyjadrili v minulem threadu. Presvedcene nepresvedcis. Ted tu naskakali 2 stranky opet ty samy pisnicky. Ja myslim ze pokud tu nekdo vytahne nejaky oslavny reci o super BD tak ho vratime na zem ,ale nema cenu to rozebirat na kazdy strance jen aby rec nestala. Resil bych uz ciste testy majitelu ,dojmy ,kompatibilitu a celkovy chovani na deskach atd....nedelam si iluze a majitelu bude jen par ,protoze ten procik je proste fail a to i cenove ,ale uz bych resil praktickou stranku veci.
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

zajímalo by mě, jak se bude vyvíjet trh s deskama, jestli se na to výrobci nevysekašlou když budou prodeje slabé, protože radši inženýrskou kapacitu pošlou na desky pro intel, kde budou mnohem lepší prodeje, ostatně je to už i vidět na podpoře biosů, kde je to mizérie
ještě v půlce léta to vypadalo, že desek v hiendu pro amd bude víc ale teď se zdá, že tam zůstanou 4 desky a konec, výběr mezi 3-5k je prachbídnej
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH: Workload na serverech je docela jiný, než to, co testuješ ty na DT.
Zdá se ti, že BD s jádry neškáluje? Tady máš porovnání Gulftownem (mimochodem, kolik stojí i7-990X?):
http://openbenchmarking.org/result/1110 ... ULLSCALI82

A takhle to vypadá, když zapojíš do práce FMA:
Obrázek
Na druhou stranu, za povšimnutí u BD také stojí zjevně nedostatečná implementace AVX :(
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Tady jsem "vyšťoural" ještě něco o Multithreaded Renderingu:
MTR evidentně nemá přínos jen u DX11, ale částečně také v DX9/10.
Obrázek
Obrázek
To, že AMD dosud nemá podporu v Catalystech je opravdu smutné.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Vivec: já bych řekl, že desek je docela dost. Většina významných výrobců (MSI, Gigabyte, Asus, Asrock, Sapphire,) má alespoň jednu dražší desku (Asus má 2) a v nižším středu a lowendu pro čtyřjádra je naopak desek až moc, některé i v kombinacích se staršími Nvidia chipsety, viz: třeba ASRock.

Je ale také spousta výrobců, které u nás na web shopech nenajdeš : např. Biostar TA990FXE, Jetway HA18, ESC A990FXM-A Deluxe (V1.0).Vše bude záležet na poptávce, která zatím díky ceně není moc vysoká...

EVGA AMD chipsety nedělá...
Naposledy upravil(a) del42sa dne pon 24. říj 2011, 16:33, celkem upraveno 1 x.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

del42sa píše:Vivec: já bych řekl, že desek je docela dost. Většina významných výrobců (MSI, Gigabyte, Asus, Asrock, Sapphire,) má alespoň jednu dražší desku (Asus má 2) a v nižším středu a lowendu pro čtyřjádra je naopak desek až moc, některé i v kombinacích se staršími Nvidia chipsety, viz: třeba ASRock.

Je ale také spousta výrobců, které u nás na web shopech nenajdeš : např. Biostar TA990FXE, Jetway HA18, A990FXM-A Deluxe (V1.0).Vše bude záležet na poptávce, která zatím díky ceně není moc vysoká...

EVGA dělá AMD chipsety nedělá...

Teď mluvíš o AM3. Problém BD je že nejede korektně ani v 80% těch co si říkaj AM3+....
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

ne mluvím jen a pouze o AM3+ deskách DOCENTE (kromě těch úplně low endech na chipsetu 7025 od Nvidie, které maji pouze deklarovanou podporu BD prostřednictvím úpravy biosu)
Naposledy upravil(a) del42sa dne pon 24. říj 2011, 16:29, celkem upraveno 1 x.

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Máš pravdu sorry, nevěděl jsem že Asrock má s Nforce i AM3+....
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Tak zbytek po OC jsem konečně zpracoval a doměřil Thuban. Jen mi u něj nešel MaxFlops a Hash...

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 1#p8228141

btw:jinak desky pro AM3+ čipset 900 (nepočítám přehršel 800 čipsetů s paticí AM3+):
ASUS: 7 boardů
ASROCK: 5 boardů
BIOSTAR: 1 board
ECS:2 boardy
Gigabyte: 7 boardů
MSI:5 boardů
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

naopak se u AM3+ nachází jedna kterou bych bral hned mít možnost u Intelu a to je Sabertooth za 3500,- bez trapnýho oplastování, to je super nabídka
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Sabertooth mi s FX8120 nefungoval korektně (ono asi momentálně 7 z těch 8 mi desek Asusu nefunguje korektně), CPU se na stocku neustále ve full loadu podtaktovával na 2,8Ghz a jedinej způsob jak jej udržet vysoko byl spojenej s odstraněním veškerech šetřících funkční a velkym odběremv idlu. Takže fakt ne....
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Co se desek tyce ,tak to bude s podporou bida a psal jsem uz v minulem threadu ze vyrobci na to vcelku kaslou ,jelikoz to proste nebude prodejni hit. I cenu snizili ,aby to vyprodali. To bylo starsi info a zda se to zmeni netusim :| BIOSy nejspis postupne upravi ,ale bude to na dlouho a myslim ,ze u vetsiny levnych desek se na to nekteri vyrobci vykaslou uplne ,ale to je ma soukroma spekulace. Bohuzel se u AMD prodavaji hlavne levnejsi modely a tam jsou BIOSy docela tragicky vcetne problemu s OC diky napajeni. I ta ASUS M5A97 se s OC pekne zahrivala a desky bez chlazeni kaskady jiz tak slaby kaskady to neustoji.
martonelli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od martonelli »

flanker píše:Tak zbytek po OC jsem konečně zpracoval a doměřil Thuban. Jen mi u něj nešel MaxFlops a Hash...

Ako nehnevaj sa Flanker,ale urobeny test je silne "AMD frendly".Ak chces testovat objektivne,tak bud testuj vsetky platformy na default taktoch vyrobcov /asi zbytocne ludi to na pctuningu moc nebude nezaujimat/,alebo nastav rovnake podmienky pre vsetky cpu t.j. pokial fx 8120 a X6 T1100 tlacis na vzduchom uchladitelne max a potom tam hodis "decentně přetaktovaný " 2600K na 3,8ghz /vlaste default asus turbo/ ,tak to je skutocne ako dratom do oka.Decentny pretakt 2600k je cca 4,2-4,5ghz a na "krv" je cca okolo 4,8-4,9ghz viacmenej totozne z FX./to by urcite zaujimalo valnu cast publika pctuningu/.Zial v mojich ociach si tymto testom celkom klesol /doteraz som ta povazoval za objektivneho amd fanusika/,toto skor pripomina amd pro masaz. :(
PS:Teraz som si vsimol,ze Flankerova FX 8120 je 95W /teda ak to nie je preklep/ a vacsina testov na spotrebu sa robili z 125W 8150, 8120.Ci dany rozdiel spotreby neprameni prave z lepsieho 95W flankerovho kusu t.j. lepsej spotreby u neho. /proti recenzovanych 125W/
Naposledy upravil(a) martonelli dne pon 24. říj 2011, 19:27, celkem upraveno 1 x.
r9 5900x,RX6800XT giga,B550 giga master,32gb 4000mnz cl16 komplet custom voda
12900k,z690 strix auslus,32gb 4000mhz cl16,VGA RX6800XT taichi komplet custom voda
Moded book cpu coffe lake,z270 max. extreme asus,16gb 2900mhz cl16, VGA 1080ti msi,komplet custom voda
Athlon g3000 htpc/nas air
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

flanker píše:Tak zbytek po OC jsem konečně zpracoval a doměřil Thuban. Jen mi u něj nešel MaxFlops a Hash...

btw:jinak desky pro AM3+ čipset 900 (nepočítám přehršel 800 čipsetů s paticí AM3+):
ASUS: 7 boardů
ASROCK: 5 boardů
BIOSTAR: 1 board
ECS:2 boardy
Gigabyte: 7 boardů
MSI:5 boardů
tak jak jsem psal, zajímá mě vyšší mainstream až po hiend, to jsou desky s (aspoň trochou) jistoty budoucího supportu, biosů a ovladačů a pod.., to že existuje ECS deska za 1200 je mi šumák
v hiendu to je špatný, GB jedna deska, ASUS dvě, jedna MSI a jedna asrock...
a samozřejmě se bavím o deskách dostupných u nás
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Oplastování sundat a hotovo, odšroubuješ jen několik šroubků. Sice je o 500 Kč dražší, ale není to nijak moc. Jinak dokončuju měření ve hrách, které navrhl maltra, tak sem dám potom dva grafy s výsledky.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

webwalker píše:Tady jsem "vyšťoural" ještě něco o Multithreaded Renderingu:
MTR evidentně nemá přínos jen u DX11, ale částečně také v DX9/10.
To, že AMD dosud nemá podporu v Catalystech je opravdu smutné.
to asynchronne nacitavanie textur nema nic spolocne s MTR. ono sa proste nacpe nacitavanie z pomaleho disku a rozpakovavanie tych dat do druheho vlakna. rendrovacie vlakno si potom tieto rozpakovane/dekodovane data prevezme a nahra do DX.

to ze AMD nema doteraz MRT treba pripisat aj tomu ze to zatial podporuje jedna jedina hra. takze to proste nema taku prioritu. taky hotfix pre Rage podla mna potesil viac hracov nez zapnutie MTR. ale ano mali by na tom pracovat.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Vivec píše:tak jak jsem psal, zajímá mě vyšší mainstream až po hiend, to jsou desky s (aspoň trochou) jistoty budoucího supportu, biosů a ovladačů a pod.., to že existuje ECS deska za 1200 je mi šumák
v hiendu to je špatný, GB jedna deska, ASUS dvě, jedna MSI a jedna asrock...
a samozřejmě se bavím o deskách dostupných u nás
add 1 - mluvíš nesmysly, ESC A990FXM-A Deluxe, postavená na nejvyšším chipsetu FX990 nestojí 1200

add 2 - kolik bys těch dražžších desk chtěl ? máš více jak pět modelů na výběr , to ti nestačí ?

add 3 - ty si stejně BD kupovat nebudeš a akorát tu flamuješ
Hladis:Co se desek tyce ,tak to bude s podporou bida a psal jsem uz v minulem threadu ze vyrobci na to vcelku kaslou ,jelikoz to proste nebude prodejni hit.
To se podle mě nestane, byli by sami proti sobě. I kdyby se BD desek prodalo minimálně, poškodili by tím hlavně vlastní pověst a to si dneska nikdo nedovolí.

Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“