zprovoznění bezdrát. spoje mezi 2 body

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Ferdinand
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

zprovoznění bezdrát. spoje mezi 2 body

Příspěvek od Ferdinand »

Zdravím, už nevím, co bych jak nastavil, abych konečně zprovoznil bezdrátový spoj mezi 2 body (na obr. ozn. jako AIR4) na vzdálenost cca. 1 km. Pro přehlednost sítě používám statické IP adresy. Struktura sítě je na obrázku zde:
http://multiply.com/mu/nandit/image/1/p ... =112451430
AIP W-610 umí i klient mód (DI-524 neumí). Prosím, zkuste mi popsat, kde co jak nastavit (tj. pro Router2 a pro Router3). Zkoušel jsem již několik variant, ale nějak to nezabralo - někde dělám chybu, ale nevím, kde... Děkuji.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: zprovoznění bezdrát. spoje mezi 2 body

Příspěvek od Butch »

Budes muset mit na obouch bodech nejakou silnejsi smerovou antenu, neco jako tohle:

http://www.alza.cz/tp-link-tl-ant2424b-d155285.htm

Pokud mas signal, tak nastavit do Bridge.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Za ty prachy radsi koupit nejaky venkovni Ubiquiti Nanostation....
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Nastavovanie komponentov je az ta posledna vec.
Najskor je nutne mat istotu v tom, ze su radia v dosahu a maju dostatocne kvalitny signal.
Fajn obrazok. Je vidiet, ze ste si dal zalezat. Ovsem ak mame hovorit o wifi chyba tam minimalne jeden dolezity udaj - parametre signalu.
Viete ich doplnit? (pre obidve strany)
Ferdinand
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferdinand »

Jak mohu zjistit parametry signálů, když spoj ještě není funkční?
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Jeden nastavite na AP a druhy na klienta. Skusite sa spojit a odmeriate signal.
Ak bude vyhovujuci a nebude to padat, mozete nastavovat dalsie veci.
Ja by som ako klienta pouzil pocitac s wifi kartou, ktora ma pripojku na vonkajsiu antenu. Ziskane udaje su tak hodnovernejsie, az na nejake speciality typu citlivosti a reakcii na spatne podmienky na linke.
Ferdinand
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferdinand »

To ttx:
Obrázek jsem volil proto, aby byla jednoznačně přehledná struktura sítě (slovní popis může být matoucí). Jak jsem již psal v původním dotazu, Router3 (AIP W-610) je klient, Router2 (DI-524) je AP. Jelikož spoj nelze navázat (kvůli tomu jsem ten dotaz psal), nelze ani změřit signál. V momentě, kdy se mi podaří získat ping z Router2 na Router3 (ev. z Router3 na Router2) tento dotaz byl samozřejmě zbytečný. Chtěl jsem nějakou konkrétní radu, která by mi řekla: na Router3 máte mít nastaveno... anebo: namísto prvku ABC použijte toto: xxxxx.
Klient (tj. přijímač) musí být Router3, vysílač musí být Router2 - dle logiky směru signálu.

To LiveBomb:
V čem spočívá přednost Ubiquiti Nanostation (ve specifikaci produktu jsem se dočetl, že je to router, který umí pracovat ve 3 módech)? Liší se něčím jiným, než že je určen do venkovního prostředí? Pokud bych to použil namísto Router3 a nechal bych Router2 DI-524, mohl/musel bych k němu pro tu vzdálenost použít panelovou anténu?
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Ide o to, ze mozete nastavovat co len chcete ak "spojeni nelze navazat". Ping bez radioveho spojenia nikdy neziskate. Je to velmi podobne pripadu ak by ste mal poskodeny LAN kabel a do umoru by ste sa pokusal nastavovat, LAN kartu, system a ine programy aby vam to islo.
Vas problem so signalom bude najskor v tej panelovej antene. Na vzd.1km je potrebne pouzit smerovu antenu (parabolu, sito alebo v najhorsom pripade Yagi) minimalne 15dBi. Umiestnenie anteny je kritickejsie ako pri TV antenach, nakolko v tomto pripade sa nielen prijima, ale aj vysiela. Bohuzial ani pri pouziti takejto anteny sa nevyhnete meraniu.
O pocitaci pripojenom na tu antenu som hovoril preto, lebo sa dlhodobo venujem meraniu radio liniek, a viem, ze domace krabicky su na tom velmi biedne, co sa tyka zobrazenia parametrov signalu. Zvycajne maju moznost bez naviazeania spojenia zobrazit len "silu signalu" pouzitim funkcie site_survey a to v niektorych pripadoch dost nestastne zobrazenim udaju v percentach.
Karbicky ako Ubi su na tom lepsie, akurat bez naviazeneho spojenia nie o moc.
Ak pouzite pocitac mate moznost pouzit specialne programy na prieskum pasma typu "stumbler", ktore vam aj bez naviazeneho spojenia zobrazia ako to vyzera v eteri a ktory kanal moze byt vyhodnejsie pouzit. Taketo meranie je treba urobit na obidvoch stranach uvazovaneho radiospoja z dovodu vybrania kanalu na ktorom je najmensie rusenie.
Ferdinand
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferdinand »

Zkoušel jsem na tu vzálenost cca. 1 km (přímá viditelnost) navázat spojení na parabolu (tj. na Router2) přes USB klient TP-Link zasunutý v NB Acer s anténkou 5 dBi venku před barákem - chvílemi se to i podařilo (i když ping byl příšerný :P ). Podle toho posuzuji, že panelová anténa by měla stačit.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Nejde ani tak o tie dB, ale skor o uhol vyzarovania, ktory by mal byt pokial mozno co najmensi.
Pred barakom moze situacia s rusenim vyzerat uplne inak ako tam kde to potrebujete nainstalovat.
Ono zase silnejsia antena chodi na vacsiu dialku, takze vam zoberie aj take siete, ktore pred barakom s 5dBi antenou nevidite. Moja vonkajsia smerova antena napriklad vidi zhruba 150 cudzich sieti.
Ferdinand
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferdinand »

Nepotřebuji vidět 150 sítí. Stačí mi ta jediná. To místo, kde jsem stál s NB a USB klientem, byla od parabolické antény výškově vzdálený asi o 5 m níž, vzdálenostně ve vodorovném směru asi 10 m vpřed.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Tak si to nakreslite na papier a mozno dojdete k tome ze, tyckova antena umiestnena pred nejakou stenou sa chova ako antena smerova. Ak ste niekedy nastavoval satelitnu antenu, mozno ste si vsimol, ze ten konvertor je v presne vypocitanej vzdialenosti od steny reflektoru od ktoreho sa vlny odrazaju na antenu (dipol), ktory to v skutocnosti prijima.
Dalsia dolezita vec je to, ze nestaci mat len dobru "silu" signalu, ale aj jeho "kvalita" musi byt aspon na takej hodnote, aby to stacilo na bezproblemovu prevadzku.
V pripade wifi znamena kvalitny signal to, ze prijimac prijate ramce vyhodnoti ako bezchybne. V pripade rusenia sa stava, ze prijate ramce su z velkej casti chybne. Take ramce prijimac zahadzuje, co sposobuje nemoznost pripojenia.
Bohuzial problematika prijmu a vysielania na radivych vlnach je tak narocna, ze rozmyslanie len o antene nestaci.
Su vpodstate dva pristupy k problematike:
1. meranie a vyhodnotenie
2. hadanie a strafovanie sa do zariadeni ktore budu fungovat
Ferdinand
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferdinand »

Nestál jsem před stěnou, ale ve volném prostoru (budova byla sice 10m "za mnou", ale bokem ode mne asi 3 m doprava). Děkuji za kousek teorie, ale nic mi to neřeklo.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Nanostation:
Outdoor reseni - budes na km vysilat bez ruseni sten, prezije to bez problemu venku
All-in-one - nemas zbytecnou ztratu na konektorech a na samotnem koaxialnim kabelu od anteny, snazsi manipulace

On to router neni (i kdyz se tak umi chovat) ale je to jedno z nejlepsich klientaych zarizeni v nizsi cenove relaci, umistil bych jedno na bod A a druhe na bod B.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Ferdinand
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ferdinand »

Uf, tak to pak je ale pálka - jedna stojí 1500 Kč... Antény tím pádem mohu zrušit (a prodat)? Ovšem nepotřebuji, aby zařízení bylo venku - klidně to může být na půdě pod střechou, a vyvést to pigtailem na stávající venkovní antény; právě proto nepotřebuji ani nutně ono NanoStation. Jak z toho ven? Je nějaká jiná alternativa?
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Jenze na pigtailu a konektorech mas docela slusny ztraty...
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Tusim ste si pomylil technologiu. Wifi nieje navrhovane pre spolahlivu pracu v pripade prekazok.
Ono to sice niekedy funguje, ale na 1km mozete na taketo nieco zabudnut. V pripade prekazok sa vyzncne skracuje dosah. "Sila" sa da napravit silnejsou antenou, ovsem ako som pisal vyssie nie len sila je rozhodujuca. Ak nebudete mat anteny na vhodnom vonkajsom mieste wifi nieje pre vas.
V pripade problemov s montazou anteny na strechu, balkon, alebo vonkajsiu stenu domu mozete s vyhodou pouzit inu technologiu, ktora je malo narocna na umiestnenie anten napr. prenos dat cez mobilny telefon.
Inak taku panelku ako mate vy, pouzivam na spojenie do 30m cez tri steny a aj s tym bol problem, kym som to vyladil natolko, ze sa to da aj pouzivat.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“