Hi-end VGA

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Shakall605
Začátečník
Začátečník

Hi-end VGA

Příspěvek od Shakall605 »

Potřeboval bych poradit jakou(é) kartu(y) koupit v do 20 000,-czk
- chci aby to plynule zvládalo jakékoliv herní nastavení ve fullHD, nebo 2560x1440.
- CUDA, pokud nebude co nadělám, ale bych bych rád aby je karta měla (Nvidia)
- provozní vlastnosti teplota a hlavně hluk - mininální
- SLI řešení může být? Ano, buď 2 karty, nebo 2 jádra = 1 karta.
- spotřeba je mi v celku jedno.

Kandidáti: sli gtx 580, single gtx 580, gtx 590, HD 6990. Prosím o Vaši radu, kterého výrobce je dobré mít a jaké provedení, pokud možno postnout link na danou kartu.
Díki za rady :-)
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Hi-end VGA

Příspěvek od spajdr »

Co se týče GTX 590 a 6990, tak tam moc na výběr není, všechny mají ten samý chladič a maximálně přiložené hry se u nich liší. Tam i ten hluk ani u jedné z karet není nic moc.

Single GTX 580 je málo na takové rozlišení a kdyby si chtěl dvě do 20000,- a né více, tak dvě si nekoupíš.

Osobně bych doporučil buď 2x http://www.alfacomp.cz/php/product.php?
eid=1051450060000001409&Search=GTX%20570&SearchType=1

nebo od AMD
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1

Výhoda u AMD je 2GB VRAM
Nevýhoda u AMD je že to není CUDA, tzn. taky bez physX

Výhoda u NVIDIA je CUDA, tzn. podpora physX
Nevýhoda je, že u některých her už může být velikost VRAM malá (nad full HD rozlišení)

EDIT.: Ještě i MSI 6950 Twin Frozr III není špatná volba

Hlavně to chlazení je účinné a tiché.
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Když počítám že 580tka = 10k tak se vejdu ;-) (samozdřejmně může být jedna do 11-12k max.) čili realně řekněme 23 tis. jsem schopný pustit.

Co se týče těch sli gtx 570, tak jsem měl od MSI a krom výkonu, hřáli a byli hlučné jako prase, tohle samozdřejmě není věc gigabytu, ale dle mého názoru je už lepší místo 2x 570, jednu 590tku. Proto jsem hnedka tuto volbu(2x570) nepřiřadil, mezi možné kandidáty.

Co se týče toho Vram nemusí být problém, když se vezme např. 3Gb verze. 580tky (ale jakou?), dále vyšší cena -> samozdřejmě že "padne" SLI (2x 580 - 1,5Gb).

S AMD zkušenosti, nemám takže červený tým má výhodu v tom že ve vyšších rozlišeních a max. AA je to krutý protivník, ale co se týče, těch nevýhod, tak nvm co konktrétně mám očekávat (teploty, hluk, bude vadit absence physX? Dále cuda -> ale to mi C++ udělá i procák, sice pomalu, ale udělá).

Ovladače nvm jak to je u červených, ale u Nvidie poslední dobou "perlí", za to když už ty ovladače u nvidia fungují, zvedají slušně výkon v podporovaných hrách apod.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Na take rozlisenie (2560x1440) minimalne GTX580 s 3GB VRAM. Najoptimalnejsie by bolo ich dat do SLI :wink:
MSI 580GTX Lightning Xtreme Edition
Ak ti zalezi na tichu, tak by mohli byt este 2x GB GTX580 SOC SLI, no su len 1,5GB verzie.

P.S: 590 by som neriesil, koli napajaniu a 6990 uz duplom (je to helikoptera), jedine ze by isla na vodu.
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Kyselinka píše:Na take rozlisenie (2560x1440) minimalne GTX580 s 3GB VRAM. Najoptimalnejsie by bolo ich dat do SLI :wink:
MSI 580GTX Lightning Xtreme Edition
Ak ti zalezi na tichu, tak by mohli byt este 2x GB GTX580 SOC SLI, no su len 1,5GB verzie.

P.S: 590 by som neriesil, koli napajaniu a 6990 uz duplom (je to helikoptera), jedine ze by isla na vodu.
Takže dobrá volba 2x (Sli) http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1 ?

Jak jsou na tom ještě ty 6970tky do CF?
just
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od just »

No co sa tyka tych ovladacov u AMD tak su spolahlive na rozdiel od nVidia v poslednej dobe ako si pisal aj ty...
Mam ATI 5870 2 roky a nikdy som problem s ovladacmi nemal...
A co sa tyka 6970 tak vykonnostne zaostavaju za 580 len par %,ale cenovo su ovela vyhodnejsie nez 580...
Ale ked mas na to prachy tak chod do toho SLI 580...
Tie ovladace uz casom hadam zacnu znovu robit poctivo... :)
MB: ASUS Maximus IX Hero (Intel Z270) CPU: Intel Core i7-6700K CPU Cooler: NZXT Kraken X62 RAM: 16 GB Kit Kingston HyperX Predator @ 3333 MHz VGA: ASUS ROG Strix Gaming GTX 1080Ti 11GB SSD: Samsung 970 PRO 512 GB SSD 2: Samsung 960 EVO 250 GB HDD: Western Digital Red 14 TB ODD: LG BD-RE BH16NS55 Audio: Creative Sound Blaster ZXR + Magnat MA 900 + Sonus Faber Sonetto V + Aune X7s + Focal Clear Mg PSU: Seasonic Prime SSR-650TD 80 Plus Titanium Case: be quiet! Dark Base 900 Silver LCD: ASUS MX32VQ Mouse: Logitech MX Master + Razer Destructor White Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard K740 CZ OS: Windows 7 Ultimate 64 SP1
Shakall605
Začátečník
Začátečník

just píše:No co sa tyka tych ovladacov u AMD tak su spolahlive na rozdiel od nVidia v poslednej dobe ako si pisal aj ty...
Mam ATI 5870 2 roky a nikdy som problem s ovladacmi nemal...
A co sa tyka 6970 tak vykonnostne zaostavaju za 580 len par %,ale cenovo su ovela vyhodnejsie nez 580...
Ale ked mas na to prachy tak chod do toho SLI 580...
Tie ovladace uz casom hadam zacnu znovu robit poctivo... :)
No takže jsem si nakonec vybral Sli http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0BX50O1BWZ , tak snad těch 6Gb Vram bude v tom vyšším rozlišení bude stačit a co hlavně, doufám že ty gigabyte nebudou hlučné - to mě napadá další otázka, má tu někdo kartu od GB 580tku (neref.)? že by se podělil o zkušenost s těmi to vga. :-)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Ta GTX 590 co mas v podpise uz tohle rozliseni nestihala?
Vim ze uz ji mas v podpise dele, a tak jsem nepochopil ze v prvnim prispevku o ni pises a tedy ji zahrnujes do grafik co chces koupit. Nebo to bylo pro nekoho jineho? :-)
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Tie gigabytky su fajn, nie su vobec hlucne :wink:
Ako pozeram tvoj podpis, tak mas 590-ku, naco to chces menit? Alebo to nie je pre teba?
Pri 580 v SLI by sa zislo dat tvoj CPU aspon na 4,7Ghz, no to by chcelo vymenit cooler za lepsi (NH-D14).
Co sa tyka tych ovladacov, tak s 580-kami nie su ziadne problemy, v ziadnych hrach/aplikaciach. Vela 560-ok ma s nimi problemy a este par 570-ok. Ja som ziadny problem nepostrehol.
Pri SLI treba ratat iba s 3GB VRAM, nie 6, pretoze kazde jadro potrebuje svoju pamat na vypocty, to znam. ze sa to nescitava :wink:
jardakill
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jardakill »

spajdr píše:Co se týče GTX 590 a 6990, tak tam moc na výběr není, všechny mají ten samý chladič a maximálně přiložené hry se u nich liší. Tam i ten hluk ani u jedné z karet není nic moc.

Single GTX 580 je málo na takové rozlišení a kdyby si chtěl dvě do 20000,- a né více, tak dvě si nekoupíš.

Osobně bych doporučil buď 2x http://www.alfacomp.cz/php/product.php?
eid=1051450060000001409&Search=GTX%20570&SearchType=1

nebo od AMD

Výhoda u AMD je 2GB VRAM
Nevýhoda u AMD je že to není CUDA, tzn. taky bez physX

Výhoda u NVIDIA je CUDA, tzn. podpora physX
Nevýhoda je, že u některých her už může být velikost VRAM malá (nad full HD rozlišení)

EDIT.: Ještě i MSI 6950 Twin Frozr III není špatná volba

Hlavně to chlazení je účinné a tiché.
Kde jsi přišel na to, že hlučnost 590 je špatná a stejná jako 6990. Mněl jsem 580 a teď mám 590 a je mnohem tišší a chladnější -teploty do 70C. O výkonu ani nemluvím, pro mně je to nejlepší karta jakou jsem kdy mněl.
MB-ASUS Maximus Extreme Z790. CPU-i9 14900KS. Paměti DDR5-Skill 2x24GB 8000.GK-ASUS Astral RTX 5090 OC. Zdroj- Seasonic PRIME TX-1600 Noctua Edition, 1600W. ZK-CSB ZXR.Disky- Samsung SSD M.2 980PRO 1GB, Kingston SSD M.2 FURY Renegate 2GB.Chassis-Corsair iCUE LINK 9000D AIRFLOW White rychlá voda na všem. Monitor Asus 4K PG42UQ.
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

Jestli chces SLI nebo CF, radsi ber dve 570 (ci 580) nebo dve 6970. Dual karta ma jeden chladic, jedno napajeni, nizsi takty a myslim ze bude horsi se ji zbavit. Mam 295 a bylo by o dost lepsi kdybych tenkrat vzal dve 275tky.

O vykonu ani mluvit nemusime, dve karty pojedou proste lip, potvrzuji to testy. To ze jedno pcb karta (byt dualni) znamena jedna karta a nema neduhy SLi/CF je urban myth, bacha na to, je to klasicky SLI/CF.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

jolsak píše:Kde jsi přišel na to, že hlučnost 590 je špatná a stejná jako 6990.
Nie, 590 je tichsia ako 6990. To dvojjadrove monstrum od AMD, je najhlucnejsia karta na trhu :)
Ale spajdr pisal toto:
spajdr píše:Tam i ten hluk ani u jedné z karet není nic moc.
..a to je pravda. Ani jedna z nich nie je vobec tichy spolocnik.
jolsak píše:pro mně je to nejlepší karta jakou jsem kdy mněl.
Tak jej skus pridat volty a trochu ju potaktovat. Potom sa uvidi, ci je to najlepsia karta aku si mal :mrgreen:
Este mi povedz, ze ju mas na monitore s fullHD rozlisenim :lol:
H2SO4
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od H2SO4 »

Kyselinka píše:Tak jej skus pridat volty a trochu ju potaktovat. Potom sa uvidi, ci je to najlepsia karta aku si mal :mrgreen:
Kdyz sme u toho,rad bych pridal V ale nikde mi to nejde ,znas nejakou ficurku jak na to? :D
Jinak ja sem sni taky moc spokojenej,navic 2x580 bude vetsi hluk,spotreba i teplota i kdyz se u tohodle reseni na todle nehraje :wink:
CPU:9850x3D | MB:Asus ROG STRIX X870E-E Gaming WIFI | VGA: Asus 5090TuF OC | ram:2x32GB 5600Mhz | SSD:850pro 128GB + evo 1TB | Audio:Creative Titanium | Repro:Z-5500 | MONITOR: QLED55" 4K | Case:Corsair 1000D | zdroj:EVGA Supernova 1300W | os:Windows 11
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

http://www.evga.com/forums/tm.aspx?m=1153583&mpage=1
Pokial je uprava core voltage blokovana, tak NVidia ma na to asi rozumny dovod :)
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Butch píše:Ta GTX 590 co mas v podpise uz tohle rozliseni nestihala?
Vim ze uz ji mas v podpise dele, a tak jsem nepochopil ze v prvnim prispevku o ni pises a tedy ji zahrnujes do grafik co chces koupit. Nebo to bylo pro nekoho jineho? :-)
Karta co mám v popise byla na RMA, kde jsem požadoval nový kus OZ § 616 (odst. 4). Výrobce uznal že moje karta (asus gtx 590) má vadné Vram moduly a tudíž mám nárok dle zákona na nový kus HW. Ale problém je v tom že jí nemají na skladě a já bych čekal přes měsíc na novou - což je v rozporu vyřízení reklamace do dané lhůty 30 dnů. Takže mi prodejce volal že mi vrátí prachy, jak příjde dobropis.

Proto tohle téma. Btw ano, na moje rozlišení ta 590tka velmi dobře stíhala, poměrně tichá (oproti sli MSI gtx 570 co jsem měl) a teploty max. do 75°C, čili vzhledem k tomu, že jsem sní problém neměl až na ty resety driverů a černé obrazovky (důvod RMA). Proto jsem jí dal mezi "kandidáty".
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Takže je lepší vzít spíše gigabyte gtx 580 SoC (1,5Gb), než tu s pamětí 3Gb, dle testů je to "šul nul" a rozdíl ve výkonu se nepozná ani ve vyšším rozlišení a max. AA. Problém u 3Gb verze že má řadič "nad sebou" větší počet ram modulů a ty by popřípadně by neměli moc rádi nějak OC. Takže = je lepší si vzít 1,5Gb, než zaplatit více za 3Gb, kdy výsledek je stejný a ještě u 1,5Gb verze se vyhnu s možným problémem v budoucím přetaktování na vyšší frekvenci.
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

S taktovanim jadra to nema nic. Aj keby, tak navysenie frekvencie na VRAM ti realny vykon moc neprinesie.
1,5GB staci na vacsinu hier, no pri tvojom rozlisku to niekedy nemusi stacit, napr. Crysis2, B3, Shogun2, atd.
A ver tomu, ze to bude len rast, cize za taky polrok a+, moze (ale nemusi) vyuzivat kazda druha hra viac ako 1,5GB VRAM. Je to na tebe, osobne by som si priplatil za 3GB verzie a mas vystarane na hodne dlho. Netreba zabudat, ze hovorim o rozliseni 2560x1440 (to len pre rypalov) :) .
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Kyselinka píše:1,5GB staci na vacsinu hier, no pri tvojom rozlisku to niekedy nemusi stacit, napr. Crysis2, B3, Shogun2, atd.
A ver tomu, ze to bude len rast, cize za taky polrok a+, moze (ale nemusi) vyuzivat kazda druha hra viac ako 1,5GB VRAM. Je to na tebe, osobne by som si priplatil za 3GB verzie a mas vystarane na hodne dlho. Netreba zabudat, ze hovorim o rozliseni 2560x1440 (to len pre rypalov) :) .
Hm, no může a nemusí, je fakt že rozdíl ceny u GB 580tky 1,5Gb a 3Gb je 450,-czk/ks. (Ještě ber v potaz že budou karty provozovány ve Sli řešení, doufám že nepočítáš pouze single :roll: )
Btw kolik máš na té svojí SoCce teplotu při hraní př. crysis 2, apod.? (předpokládám že bude mít jak dobrou teplotu a hlasitost díky řešení chladiče)
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ja nejsem pritel SLI reseni a spis bych sazel na single kartu jako http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=93265 Jinak ty 3GB pameti na vykon vetsinou vliv nemaji a nevidel jsem zadnou hru kde by 1,5GB jakkoliv GTX580 omezovalo i ve vysokych rozlisenich. Podle me zbytecne.
Pokud GTX580 SLI tak bych to postavil na dvou EVGA referencnich kartach.
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Hladis píše:Ja nejsem pritel SLI reseni a spis bych sazel na single kartu jako http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=93265 Jinak ty 3GB pameti na vykon vetsinou vliv nemaji a nevidel jsem zadnou hru kde by 1,5GB jakkoliv GTX580 omezovalo i ve vysokych rozlisenich. Podle me zbytecne.
Pokud GTX580 SLI tak bych to postavil na dvou EVGA referencnich kartach.
Jako single karta je to super, teploty a hluk je stejný úplně jako od gigabytu ta "nová" 580 http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1 , ale asuska je dražší o pár stovek + to že GB má navíc 1,5Gb up a to že je na 3 sloty, taky tomu moc nepřidává. Takže logicky ta matrix má navíc "flex" -> provedení(look), RoG SW, diody, backplate... nic víc.

EVGA vím že je dobrá, ale strašně mě "odpuzuje" ref. provedení >> cca. o 10db větší hluk, než matrix, nebo gb soc. Já si na to ticho potrpím a vodníka kupovat na vga nebudu.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“