Pevný disk "zmizel" - jak zachránit data ?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
pohlondrej
Nováček
Nováček

Pevný disk "zmizel" - jak zachránit data ?

Příspěvek od pohlondrej »

Zdravím !

Mám tu problém se starším bráchovým PC. Má tam 2 pevné disky, připojené postaru na "kšandy" - 40GB Master na systém a 320GB Slave na data.

Asi před čtrnácti dny se PC extrémně zpomalil - načítání Windows trvalo i 15 minut. Myslel jsem si, že bude vadný pevný disk. Ani na jednom z disků nenašel pomalý sken přes nejnovější verzi HD Tune žádný vadný sektor a i naměřená rychlost byla OK, S.M.A.R.T. obou disků byl bez chybových hlášení...ale to mi už bylo opravdu divné.

No a asi před třemi dny 320GB disk zničehonic zmizel. No - jak se to vezme. Průzkumník ho nevidí (Windows XP), ani v Linux Ubuntu 10.10 (LiveCD) ho není mezi disky vidět...jenomže - je ho vidět ve všech utilitách ! A teď je zajímavé, co ty utility hlásí...přesně pravý opak ! BIOS, Palimpsest (Ubuntu Disk Utility), HDTune i SpeedFan hlásí u všech S.M.A.R.T. atributů "Threshold", vše je najednou označené červeně, nic zeleně...a když jsem dal test na stav povrchu disku, všechny sektory byly označené červenou barvou jako vadné ! To snad není ani možné, že by se zničehonic, de facto ze dne na den, "podělaly" všechny sektory !! Je mi jasné, že ten disk bude asi v háji, ale jsou tam všechna možná data, která brácha nechce ztratit. Google nepomohl. Nevíte, jak odtamtud ta data dostat ?

Mimochodem, když jsem ten disk odpojil, PC běhal svižně jako předtím.

Díky moc za rady...
HAFan : Deska - ASRock 880G Extreme 3, CPU - AMD Phenom II X6 1055@Stock, 12GB RAM Kingston Hyper-X DDR3 1600MHz CL9,GPU - ATI Radeon HD5850, Case - CoolerMaster HAF 922, Zdroj - Seasonic S12 - 520W, Chladič CPU - ThermalRight IFX-14; systém Windows Server 2008 R2 (ISIC - Dreamspark)
LukášST
Začátečník
Začátečník

Re: Pevný disk "zmizel" - jak zachránit data ?

Příspěvek od LukášST »

Zkoušel jsi disk připojit do jinýho PC ?
Třeba do Tvýho ?
BIOS ten hadr vidí ?
Pokud jo, tak win by měl taky, pokud ne, tak zkus prográmky na obnovu dat, ale doporučuji připojit to na rychlejší stroj :)
pohlondrej
Nováček
Nováček

1) Do mýho PC disk připojit nemůžu z jednoho prostého důvodu - moje deska je úplně nová a už nemá ani jeden IDE/PATA konektor, pouze SATA. Žádnou starou desku na ozkoušení tu bohužel nemám (pokud selžou všechny možnosti, něco seženu na Aukru a zkusím to s tím).

2) BIOS hadr vidí, ale ve Windows i v Linuxu ho vidí pouze utility a Správce zařízení. Správce disků ho už nevidí, a Průzkumník už vůbec ne.

3) Nemáte nějaký tip na (pokud možno free) program na obnovu dat ? Nemyslím na opravu vadných sektorů, tam podle mě problém není. Já na to budu mít čas asi tak až ve čtvrtek (možná už zítra, to se uvidí) - tak se v tom budu moct vrtat.
HAFan : Deska - ASRock 880G Extreme 3, CPU - AMD Phenom II X6 1055@Stock, 12GB RAM Kingston Hyper-X DDR3 1600MHz CL9,GPU - ATI Radeon HD5850, Case - CoolerMaster HAF 922, Zdroj - Seasonic S12 - 520W, Chladič CPU - ThermalRight IFX-14; systém Windows Server 2008 R2 (ISIC - Dreamspark)
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Měl jsem výbornej program a snad i free..
Pohledám ho..

Spíš bych koupil http://www.krup.cz/?cls=stoitem&stiid=1863 je to levnejší ;) než zase celá deska...
pohlondrej
Nováček
Nováček

Ta redukce vypadá zajímavě, zkusím si ji sehnat...zatím díky za rady :)
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... at/recuva/
RECUVA - to je ten soft...

Mě se stalo, že jsem půjčil spolužákovi přenosnej disk (flashku nikdo neměl) a nahrál si ode mne nějaký data do školy.. jenže po připojení k mému PC jsem neviděl žádnou složku, ale pokud jsem zadal přímo cestu do tý složky, tak jsem se tam v pohodě dostal a viděl její obsah.
Díky tomu prográmku, mi to ukázalo všechny složky, já si je následně pootevíral a data zkopíroval a disk naformátoval, dle esetu tam byl nějaký červ...

Doufám, že pomůže :)
pohlondrej
Nováček
Nováček

Supr, zkusím to, co nejdřív to půjde. Ale ten disk u mě skončil, už mu fakt nevěřím...
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Zkus to nejdřív na tom starším PC, pokud to najde data, tak je to super.
Následně sehnat redukci na sata a šoupnout do rychlejšího stroje, protože to bude asi chvíli trvat, než se ty data vytahaj ven :)
just
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od just »

Podla mna to vyzera na nejaky virus alebo iny bordel...
A davat to do svojho PC to by som urcite nerobil,radsej by som cakal dlhsie kym sa to skopiruje v tom starom PC ako riskovat dalsie problemy s druhym PC...
MB: ASUS Maximus IX Hero (Intel Z270) CPU: Intel Core i7-6700K CPU Cooler: NZXT Kraken X62 RAM: 16 GB Kit Kingston HyperX Predator @ 3333 MHz VGA: ASUS ROG Strix Gaming GTX 1080Ti 11GB SSD: Samsung 970 PRO 512 GB SSD 2: Samsung 960 EVO 250 GB HDD: Western Digital Red 14 TB ODD: LG BD-RE BH16NS55 Audio: Creative Sound Blaster ZXR + Magnat MA 900 + Sonus Faber Sonetto V + Aune X7s + Focal Clear Mg PSU: Seasonic Prime SSR-650TD 80 Plus Titanium Case: be quiet! Dark Base 900 Silver LCD: ASUS MX32VQ Mouse: Logitech MX Master + Razer Destructor White Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard K740 CZ OS: Windows 7 Ultimate 64 SP1
pohlondrej
Nováček
Nováček

Tak to vypadá na úplný konec :sad:

Nezabral žádný soft - když disk vidí, tak při diagnostice v lepším případě hodí error, v horším případě se to zasekne. Zkoušel jsem snad 15 programů (osvědčených)...nezabraly. Vypadá to, že opravdu odešla ta řídící jednotka. A virus ? To mi přijde nepravděpodobné, tohle snad virus nemůže udělat...vždyť nefunguje ani S.M.A.R.T. tak, jak by měl fungovat.

Vážně už nevím, co dál...asi bude muset do koše a data s ním. Není to nic životně důležitého, ale pár desítek GB pořízených fotek a videí opravdu zamrzí :(
just
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od just »

No netusim,ale je to velmi divne kedze ho niektore programy vidia a ine zas nie...
Keby bol zly tak by ho asi nevideli vsetky programy...
Fakt netusim...
Kedze ti ho Win nevidi tak sa neda ani prebehnut antivirusom alebo cistiacimi programamy,to je blbe...
A prave preto si vzdy treba taketo veci zalohovat na DVD alebo ext.HDD...
MB: ASUS Maximus IX Hero (Intel Z270) CPU: Intel Core i7-6700K CPU Cooler: NZXT Kraken X62 RAM: 16 GB Kit Kingston HyperX Predator @ 3333 MHz VGA: ASUS ROG Strix Gaming GTX 1080Ti 11GB SSD: Samsung 970 PRO 512 GB SSD 2: Samsung 960 EVO 250 GB HDD: Western Digital Red 14 TB ODD: LG BD-RE BH16NS55 Audio: Creative Sound Blaster ZXR + Magnat MA 900 + Sonus Faber Sonetto V + Aune X7s + Focal Clear Mg PSU: Seasonic Prime SSR-650TD 80 Plus Titanium Case: be quiet! Dark Base 900 Silver LCD: ASUS MX32VQ Mouse: Logitech MX Master + Razer Destructor White Keyboard: Logitech Illuminated Keyboard K740 CZ OS: Windows 7 Ultimate 64 SP1
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“