FAQ: Výběr ventilátoru do skříně - aktualizace 12.1.2015

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Re: FAQ: Jaký ventilátor použít.

Příspěvek od shelby_nr »

Stačí googliť...
http://www.silentpcreview.com/article1033-page5.html resp. http://www.silentpcreview.com/article968-page5.html
- nič extra, klzné ložiská, malá životnosť
...v podstate by to mal byť tento Zaward http://www.caseking.de/shop/catalog/Lue ... 15613.html
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Aha, takže raději nebrat...

Na Aukru jsou tři tyto ventilátory za stovku, tak jsem docela uvažoval.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

Ahojte,

zhanam co najtichsi ventilator do skrine.
Pozeram po znacke NOCTUA ale neviem co znamenaju tie rezimy low- noise a ultra-low-noise. Respektive neviem co potrebujem k tomu aby som ho dal do rezimu ultra-low noise.

Ak viete o ventilatore ci uz na procesor alebo aj velky ventilator do skrine ktory ABSOLUTNE nie je pocut dajte mi prosim vediet.
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

adis píše:Ahojte,

zhanam co najtichsi ventilator do skrine.
Pozeram po znacke NOCTUA ale neviem co znamenaju tie rezimy low- noise a ultra-low-noise. Respektive neviem co potrebujem k tomu aby som ho dal do rezimu ultra-low noise.

Ak viete o ventilatore ci uz na procesor alebo aj velky ventilator do skrine ktory ABSOLUTNE nie je pocut dajte mi prosim vediet.
To je přeci blbost, ventilátor je "vždy" slyšet, alespoň trochu. Už jsem jich "pár" vyzkoušel a víceméně platí, že buď solidně chladí a pak je trochu slyšet a nebo není moc slyšet a zase nefouká. Je třeba vždy najít kompromis co je ještě únosné. Pro někoho je únosných třeba 1500rpm, já jsem se dokopal k cca 800rpm v case (Noctua) a na CPU a GPU na 900rpm (Akasa Apache) a vyhovuje mi to. Pro netopýří uši třeba nebude dostačující ani 500rpm, nevim...... Je to silně individuální, pro mě je vodítko to, že když je v nočních či ranních hodinách klid v bytě, tak že comp vůbec neslyším a to mi stačí.....

P.S. pro režimy low- noise a ultra-low-noise je v balení k ventilátoru dodáván kablík s odporem, který nastaví požadované otáčky.
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

Aha...
takze tie noctua ventilatory su dobre(najlepsie ake mozem mat za tu cenu)?

Tak isto : ide mi o to aby PC nebolo vo vecernych hodinach pocut (pri zapavani).
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

adis píše:Aha...
takze tie noctua ventilatory su dobre(najlepsie ake mozem mat za tu cenu)?
Tak isto : ide mi o to aby PC nebolo vo vecernych hodinach pocut (pri zapavani).
Noctuy jsou dobré (a drahé), ale je to jako s každým jiným zbožím, někdo preferuje tu značku a jiný za jinou, je samozřejmě více kvalitních výrobců a je nutné začít opačně a to tak, že je třeba si určit kolik ventilátorů a o jakých otáčkách poběží aby uchladily skříň i v letních měsících a nebylo to slyšet. A až poté si najít dle požadovaných parametrů ventilátory od různých výrobců a ty porovnat.
Např. zde je zajímavé počtení: http://www.pc-experience.de/wbb2/thread ... adid=29175
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Nocrua je dobrá, ale taky drahá a dle mého názoru jsou už lepší ventilátory.
Třba tohle si přečti: http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... il?start=4
Je toho hafo, já za sebe můžu doporučit Akasa Apache a nebo Enermaxy. Třeba zrovna Magmy jsou dobrý (po regulaci).
Pokud máš peníze, tak jsou dobré třeba Noiseblockery nebo BeQuiet! Silentwings USC (popřípadě verze s PWM).
Vybírej na alphacoolu, ,ají největší výběr. :)
Jaký průměr chceš?
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Nenapísal si aký HW máš resp. či tam máš dedikovanú kartu (a s akým chladičom), aký HDD...Ak to chceš mať čo najtichšie tak HDD musí byť 5400. (skrinka musí mať dobré riešené koše na HDD aby neprenášali vibrácie - ak vibrácie prejdu tak treba Vibration Killer a samozrejme na OS SSD...ak to tak ešte nemáš

Noctua je síce trochu drahšia no na druhu stranu má "bohatšie" príslušenstvo a dlhú záruku.

Ja by som to spravil nasledovne:
- do zadu daj 2x Noiseblocker XR1
- na ten chladič Noctua NF-R8
- dopredu Noctua S12B-ULN/Noiseblocker PL1/Scythe Gentle Typhoon 800/Nanoxia DX12 600
...nič iné by som tam nedal (len z týchto)
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

HDD su vsetky 5400ot
Grafika ATI HD 6570 pasiv
CPU : AMD 550 X2 Black editiom (pretaktovany na 3,7GHz s dalsimi otvorenymi jadrami - dopoky 4jadrovy)
skrina: Thermaltake DH101

skusal som skustit Crysis 2 (grafika je nova preto tato skuska) a teploty:

na GPU: 58 stupnov (pridany maly ventilator)
na CPU: od 36 do 49 stupnov
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

tak je to viac menej ok (no podstatne je aby neboli vibrácie z HDD)...a zober tie ventil. čo som vyššie napísal...
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

zoberiem tie Noctua ventilatory.

A zrejme znizim GHz na procesore ( po vcerajsom hrani - cca 2hod mi teplota na procesore stupla na 56stupnov a tepota na GPU na 67 stupnov)... :(((
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Teploty na pohodu.
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

...to vazne su tie teploty nad 60 stupnov normalne?.. ci na CPU alebo GPU? som niekde cital ze by sa nemala prekracovat urcita teplota (uz si nepamatm presne kolko to bolo) kvoli zbytocnemu namahaniu procesora a grafiky.

Neda sa niekde zistit aka je pracovna teplota max teplota procesora AMD X2 550 back edition a GPU ATI HD 6570 pasiv?

dakujem
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

áno sú normálne...
- teplotu cpu nerieš...Tmax je u toho cpu 70°C - inak ak dosiahne cpu určitú teplotu tak začne throttlovať
- gpu do 80°C tiež nerieš
Yiri
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yiri »

Takhle vysoké teploty snižují životnost HW a způsobují chybovost.
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Myslíš v rámci morálního zastarání a výměny procesoru za dva roky?
Yiri
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Yiri »

Přesně tak.
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Já jsem teda zatím ještě neviděl mrtvý procesor, tedy jeden ano, ale ten odpálila deska, bylo to 3GHz Pentium 4.
Většina procesorů vydrží navěky, týrej si je jak chceš. ;)
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

osobne jsem uz u svych par cpu pozoroval, ze csem sem musel snizit oc kvuli nestabilite, ktera se z niceho nic vyskytla
Kazumi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kazumi »

Dobry den kedze na sklade znovu maju skrinu Zalman Z9 Plus tak moje ventilatori su vyresene, ale chcem sa este spytat moja zakladna deska moze mat kolko FANu ? A jestli potrebujem nejaky molex? Tj Budu mit 4Ventilatori + 1 moja sestava vid dole. Diky

zakladna doska: Základní deska ASUS P8H61 (rev 3.0)
Procesor INTEL Core i5-2400 Quad-Core (Sandy Bridge),
HDD WESTERN DIGITAL Caviar SE16 500GB, SATA II, 16MB cache, 7200ot, 8.9ms,RAM 4GB (KIT 2x2GB) DDR3 1333MHz CL9 KINGSTONZdroj SEASONIC S12II-620 Bronze,GK ASUS GTX 560 Ti Top.Základní deska ASUS P8H61 (rev 3.0)Skrin Zalman Z9 Plus
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“