flanker píše:DOC_ZENITH píše:Flankere na vzduchovym chladiči.... ala +- na těch 5Ghz se dostaneš i s levnejma deskama, přijde mi že máš zafoxované věci z dob dávno minulých, či které platí na AMD platformě. Ale u SB dostanu CPU na 5Ghz stejně dobře na desce za 2500 kč jak na desce za 6000kč. U Socketu 2011 to nebude jinak.
Když jsem měl 1366 tak jsem měp P6TSE, nejlevnější základovku co pro to Asus prodával a s prstem v nose jsem I7 920 dal na 4,2Ghz FSB přes 200. Pokud člověk chce maximum, koupí si desku co vypadá spolehlivě (ne jak pouťová atrakce kde vše svítí a bliká) + má mnoho možností rozšíření, to je preferováno mnohem více než integrovaný balast. Nevim co mi ňáká Rampage extreme nabídne oproti třeba UD5.... ale moc toho nebude.
A to není pravda chlapče, meleš (mažeš) tu med kolem huby lidem.
1)SB-E je orpavdu problém uchladit a na 5 GHz stabilně se dostaneš jen s nejlepšími kusy a s více než s maximálním doporučeným napětím,které Intel pro SB-E udává 1.4V!
2) levné desky (u P67,z68) nemají často chlazené VRM a mají často i nedostatečné napájení, takže jednoho dne ti může krásně deska i s CPU zdechnout, nemulvě o přehřívání mosfetů apod.
3)Pro ladění je nutno často hrát si s LLC, VRM kmitočtem a toto mají drahé desky lepší. Jak kroky, tak maximální možný kmitočet.
4)viz praxe. Se stejným kusem CPU jsem otestoval asi 7 základních desek a rozdíly mezi nimi skutečně jsou. Něco brzy uvidíš i v testu na PCtuningu, mezi kategorií slušných desek je rozdíl přes 100 MHz nemluvě o tom,jak poslední deska silně overvoltovala v loadu.
PS:a to byly poměrně slušné desky, pokud bych použil nějaké nejlevnější modely, rozdíl v stabviním OC mezi ní a Maximus IV Extreme by byl dozajista minimálně 150 MHz a to není vůbec málo.
Jak již padlo, i 1155 na vzduchu je rozdíl mezi deskou za 2500kč a 6000kč +-100Mhz ve finále. To dle tebe stojí za to a já mažu med? U 1366 to bylo dokonce tak že nejlevnější P6TSE byla schopan v OC dát tu nejvyšší, protože měla méně balastu silnou napájecí kaksádu a tudiž dosahovala velkejch FSB.
Jak to bude u 2011 těžko odhadovat, co se zatim zkoušelo tak desky, a to téměř všechny maj problémy s biosy hlavně s děličkou FSB, funguje zvednout jen o jede stupeň, dál jim to nepostovalo napříč různými značkami i modely. Takže ten kdo se s tím popere nejlépe bude asi vítěž co se do desek týče. A nemůžeme předem vědět jak drahá a která deska to bude co vyhraje tern FSB race tudiž i praktický OC na vzduchu race, protože napájecí kaskády fakt nehořej, neviděl jsem 1155 nebo 1366 co by měla odpálenou kaskádu, prostě ne. Jo, teda jednu, ale to byla deska od Intelu se zamčenou I3 kde to prostě bylo vadné a vzalo to doslova plamenem.
Jediné na čem jsem já kdy killnul napájecí kaskádu byla má první GTX480 a byla to čistě moje chyba že jsem jí nedostatečně chladil v moment kdy jsem z karty tahal 450W. A ta kaskáda tam byla asi tak velká jako maj ty cheap P67 boardy....
Nemluvíme tu o tekytum dusíku, to zajímá tebe, i já bych si s tim rád pohrál kdybych k tomu přišel ale co je v praxi důležité je to co nám bude roky tikat pod stolem....