SSD DISK - Výběr

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Výběr disku SSD 120GB

Příspěvek od godlike »

Mozna sis mel nechat Hyper a vymenit jen prkno :) Mno taky to vidim na Crucial...
Mac...
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

:D godlike by už mal niečo kúpiť lebo náhodou bude nejaká povodeň a SSD budú stáť hned 600e tie najmenšie
ten crucial je fajn
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

godlike píše:Mozna sis mel nechat Hyper a vymenit jen prkno :) Mno taky to vidim na Crucial...
Já moc Sandforce už nefandím, ten Crucial je větší jistota. :)
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

2Dex.. :) jeste to tak :-D Seru na to, beru Crucial.Tahle nerozhodnost me zabije.To jsem jeste o vikendu premyslel nad SB-E, ale nakonec pockam na IB.SB zere velky prt i po OC.Bavi me dost.
Mac...
lordmystic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lordmystic »

nechci vás nahlodávat, jedu už několik měsíců na Kingston HyperX, SATA III - 120GB a žádné zásadní zpomalení se od instalace nekonalo. ještě to zkusím otestovat a hodím sem výsledky. oproti předchozí generaci kterou mám v notebooku Corsair F120 která je také na sandforce ale se staršími bezproblémovými chipy je rychlost HyperX opravdu vyšší, dle testů ve všech směrech a hlavně při čtení větších bloků dat, ale v praxi a reálném používání ten rozdíl není moc velký. je třeba brát že se jedná o systémový disk a zde se rozdíly dost stírají.

ale kdybych měl dnes vybírat, koupil bych ten intel, koupil jsem dva intely tchánovi a je z toho nadšený, navíc prodloužená záruka a on když byl zvyklej jen na klasické HDD, je to ideální volba.
holoway
Začátečník
Začátečník

Re: Corsair Force 3 vs. Intel 320 vs. Kingston HyperX

Příspěvek od holoway »

Já jen dodám, že jsem lama, že to netestuji s EFI instalací Windows, ale zcela běžně, jako většina uživatelů.
Kinjaba
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinjaba »

Teď zase nevím...Spajdr píše, že ten Crucial může zlobit na deskách Asus :?: .. což je můj případ
ASUS Rog Strix B650E-E, AMD RYZEN 9800X3D @, Cooling: Cooler Master masterliquid 360 ion, RAM:48GB Adata XMP DDR5 6000MHz CL30 , VGA: Asus TUF RTX 5080 16GB OC, NVMe: Kingston KC3000 2TB + Samsung 990 Pro 2TB, CASE: Asus GT502, PSU: Corsair RM1000x 3.1, 27" MSI 321UP QD-OLED 32”, Creative AE-5 + GigaWorks 2.0 + Senheiser GSP 600, asus scope ii 96 wireless + Asus keris ii Ace, Windows 11 PRO
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Hele ted budu chytrej jako radio, kdyz sam vybiram pul roku, ale proc brat paper dragons, kdyz temer jakykoliv SSD rok stary, krom SF sracu jsou prakticky stejne rychly?Cteni zapis na to sere pes.Chapu, ze lidi na to koukaji.A nejaky iops vubec neresi.Vidi hyper kram a 550/500MB/s a striknou si do trenek.Fakt, ze rok a pul starej Kingston V+ je prakticky stejne rychlej tomu oni neveri.
Ale chapu, kdyz nemas nacteny testy, je dnes tezky vybirat...Lepsi je dle myho nazoru brat nejaky bezproblemovy a mit klid...
Mac...
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Vezmi ten intel 320 120GB :-)
Akorat nez se rozhodnesm zase ceny vysplhaji nahoru. Box verze me stala 4200Kc a uz zase stoji 4400Kc.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
lordmystic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

godlike píše:Lepsi je dle myho nazoru brat nejaky bezproblemovy a mit klid...
je to jasný že lidi chtějí za ty peníze co nejlepší. u SSD je to o riziku modré smrti a podobných problémů, ale když jim ten sandforce disk sedne na jejich hw, budou mít navíc rychlejší disk, byť v praxi to může být od jednotek procent po pár desítek.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

To mi rekni, kde jsou ty desitky procent proti jinejm?
Mac...
lordmystic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

godlike: až budu doma tak ti postnu testy, u čerstvě nainstalovaného systému byl rozdíl mezi Corsair F120 a HyperX ve většině případů více jak 100%, to změřím nyní po několika měsících používání.
ozzi_01
Nováček
Nováček

Výběr SSD - prosím o radu

Příspěvek od ozzi_01 »

Zdravím,

plánuji si pod strom pořídit SSD disk s kapacitou 128(120)GB. Po delším pátrání jsem výběr zúžil na dva kandidáty, a to Samsung SSD 830 series a Crucial M4. Nějak se nemůžu rozhodnout. Samsung je mi určitě o něco sympatičtější co se týče značky, protože jemu jsem doteď plně důvěřoval i co se týče HDD a zatím mě nezklamal, ale co sem tak pročítal fóra, jsou na něj už nějaké stížnosti (degradace výkonu). Zkrátka jsem nabyl dojmu, že Crucial bude o něco spolehlivější. Na druhou stranu chápu, že u Samsungu se jedná o novinku a dá se očekávat, že nějaké ty případné chybičky budou opraveny novým FW.

Prosím tedy o radu, který vybrat (případně i o nějakou alternativu). Na cenový rozdíl se nekoukám, jde mi o to, aby byl disk výkonný, ale hlavně spolehlivý s dlouhou životností bez rychlé degradace výkonu a nenáročný na údržbu. Nevím kdy výhledově budu dělat nějaký upgrade PC, ale přijde mi, že je lepší koupit SATAIII rozhraní, i když mám pouze SATAII. Nebo někdo víte o nějaké alternativě, kde by se vyplatilo koupit disk se SATAII?

Nakonec se chci ještě zeptat, jakým procesem jsou u těchto dvou disků čipy vyráběny, zda je obsahem balení u Crucialu nějaká redukce na 3.5" a zda má také nějaký povedený SW, jako Samsung.

Díky za všechny rady a odpovědi!
Ondra
CPU Intel Core i5 - 760 (CM Hyper 212+), MB Asus SABERTOOTH 55i, RAM OCZ Platinum LW 2x2GB DDR3 1600 CL6, GPU Sapphire HD6870 1GB PCI-E, SSD Samsung 830 series 128GB, HDD Samsung SpinPoint F3 1TB + F4 320GB, Zdroj Seasonic M12II 620W OS MS Windows 7 Ultimate 64bit
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Jestli hraješ benchmarky tak si tu rychlost užij, ale v opravdové praxi jako systémového disku je rozdíl jen pár procent a pokud nesedíš u PC se stopkama v ruce, tak nic nepoznáš. Trošičku větší rozdíl je u prachsprostého kopírování dat, kde se pochopitelně projeví větší rychlost sekvenčního čtení a zápisu.
http://extrahardware.cnews.cz/srovnani- ... i?page=0,3
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
lordmystic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jasan, vždyť nepíšu nic jiného, někde jsou to jednotky procent, někde i desítky (např. u kopírování větších souborů) a to mohu potvrdit hlavně na tom novém disku to bylo znát podstatně. ale nedělám si iluze, časem se to "prý" srovná tak uvidíme.

ps - dělám hodně fotky teď i na SSD co mi odešel raptor a při práci s rawem a photoshopem je to znát.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

lordmystic píše:jasan, vždyť nepíšu nic jiného, někde jsou to jednotky procent, někde i desítky (např. u kopírování větších souborů) a to mohu potvrdit hlavně na tom novém disku to bylo znát podstatně. ale nedělám si iluze, časem se to "prý" srovná tak uvidíme.

ps - dělám hodně fotky teď i na SSD co mi odešel raptor a při práci s rawem a photoshopem je to znát.
Je to znat protoze mas na PSko strasne malo pameti (4GB je zoufale malo). U PSka totiz SSD ma minimalni prinos pri dostatku RAM coz je odzkousene. Obecne je pro tvurce v PS doporucovane pridat levnejsi RAM pamet nez drahe SSD a s 16GB pameti uz PSko vyuziva temp file minimalne. Jinak ten Kingston by mel po opravach ve FW fungovat vcelku v pohode ,ale stale pro nej plati omezeni jako u vsech SF (tam pak rychlost pada pod papirove pomalejsi modely http://www.diit.cz/clanek/test-kingston ... 8757/37002 ) a ta kompatibilata s ASUSem nevim zda byla vyresena.
holoway
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od holoway »

Ten test v odkazu na diit nechápu. Nejdříve na stránce přes testem "ojetí" mají, že nevědí jaká data CrystalDiskMark testuje, takže o nastavení typu dat vědí až na další straně (že jsou Random).

Samotný test "ojetí" je sice pěkný, ale reálně nesmyslný vzhledem k tomu, že na to ty disky konstruovány nejsou. Test rychlosti po projetí stovek či tisíc GB dat, navíc plně nekomprimovatelných, je k čemu, když to v běžném použití tak není. Nemá to smysl, pokud nemůžou fungovat technologie. TRIM neumí mávnout kouzelným proutkem jako kouzelník. To je dost matoucí, stejně jako porovnání technologie komprimace u SandForce s řadiči, které nekomprimují. Můžeme říci - ano je to tak, a výkon u nezkomprimovatelných souborů je nic moc, ale musíme také říci, že takových souborů je reálně málo. A ještě jedna věc je to, že sice po "ojetí" a následném testu opět random daty jde sice sekvenční zápis o 30-40MB/s dolů, ale ne u 4kB souborů, které jsou nejdůležitější. To pak je těžké něco hodnotit, když řešíme jen Random data a jen sekvenční rychlosti. Ale možná mi to vysvětlíte, protože z té metodiky fakt chytrý nejsem.
lordmystic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

přesně tak, vzal se extrémní a v praxi nereálný test. a i přes to ten pokles rychlosti po nějaké době tam byl největší, ale nijak extrémní, pár procent. s komprimovanými daty tak jak to je v běžném OS a s časem pro trim by ten disk byl samozřejmě mnohem výš.

u starého V plus 100 se pak např. na práci s DB ukázala slabina, podobných aplikací je víc. také jsem tenhle disk zvažoval, ale když jsem to vzal z praktické stránky, vyšel mi hyperx v aplikacích které mu nesedí srovnatelný jako starší disky a v tom co mu sedí o třídu lepší. pak už byl jen strach aby nepadal a nepade a jsem spokojen.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Myslim ze toto hovori za vse:
http://extrahardware.cnews.cz/srovnani- ... i?page=0,4
http://extrahardware.cnews.cz/srovnani- ... i?page=0,3
Nebo si projdete recenze na Anandovi. Jde jasne videt ze v praxi SF zadny extra rychlik neni a to obecne plati o vetsine papirovych dracich. Proste si chcete obhajit investici do toho co jste zakoupili, jinak rvat ten Kingston HyperX na desku s P35 chipsetem je taky trochu ulet ,jelikoz ten disk za tu cenu podava vykon jako disk za polovic.
lordmystic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Hladis: jako v pohodě, já nemám zapotřebí si cokoliv obhajovat, sám si myslím že nejlepší koupě je dnes ten intel, ale zase po V plus 100 bych dnes už určitě nesáhl i když v nějakých testech se drží. na druhou stranu ty všechny testy pouze ukazují, že si SF vedou dobře, lépe nebo stejně co konkurence, alespoň to co si postnul za odkazy tak tam HyperX téměř ve všem byl nejlepší. a ano, nedosahují parametrů které jsou na krabici ale koho to tankuje? mě ne, já věděl co kupuji a jsem stále přesvědčen, že HyperX je se SF jeden z nejlépe odladěných disků který poráží konkurenci, byť to v praxi není o moc.

ps - jinak nevím proč se do mě navážíš kvůli P35, ty snad víš jakou desku budu teď kupovat nebo co mám v plánu s počítačem? nevíš tak si prosím nech ironických poznámek. a jestli ti z nějakého důvodu vadí že jsem si koupil dražší disk tak to sorry, s tím ti nijak nepomůžu :)
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“