- - Klient/Server konfigurace s možností provozovat i více klientů (čím více, tím lépe)
- - Open Source SW
- - Windows prostředí
- - Live TV s možností sledování a nahrávání i více než jednoho pořadu (čím více, tím lépe)
- - Přehrávání HD obsahu
- - Stabilní funkce (v rozumné míře - sem tam nějaký restart snesu)
- - Maximální WAF - Wife Acceptance Factor
- - Možnost menších či větších zásahů - úpravy skinů, označení funkcí, apod.
- - Ovládání přes standardní MCE Remote, čím méně nutných zásahů z klávesnice či myši, tím lépe
Klienty MediaPortalu jsem plánoval jednak provozovat na standarních PC (moje, manželky a dcery) a pak na dedikovaných HTPC. V první řadě jsem se rozhodl pro HTPC v obývacím pokoji. Později snad přijde na řadu kuchyň s jídelnou a pak (ale zatím se tomu bráním) i ložnice. Když jsem začal vymýšlet HTPC do obýváku, řekl jsem si, že musí být: výkonné, tiché, s malou spotřebou, malé a hezké. Začal jsem tedy s case Aopen a vznikl klenot, který jsem v komplexu s televizí a DO Logitech harmony One nazval T.I.B. , čili Three In Black. A protože i server je černý a Tři Mušketýři byli vlastně čtyři, počítám ho do té trojky také. Klient T.I.B měl ale jepičí život, cca rok. Case se tak líbil mému kamarádovi a když jsem zjistil, že se už nikde nedá sehnat, věnoval jsem mu ho. Doma mě za to prokleli, ale já jsem poté, co jsem uviděl case M350, měl v hlavě už jiný projekt. T.I.B. II, později doplněný přívlastkem Stealth.
To co jsem měl v hlavě jsme zrealizoval za 1/2 dne. V podstatě jsem přestěhoval HW z Aopen do M350, dokoupil case na DVD Slim Slot-in mechaniku a držák VESA Digitus. Výsledek vidíte na přiložených obrázcích. A taky asi pochopíte, proč říkám T.I.B II Stealth. Prostě není vidět.
Co vás asi zajímá, je to, co jsem během zmiňovaného 1/2 dne stěhoval z Aopen do M350. Zde je tedy konfigurace HW HTPC:
- - Case Mini-ITX M350
- - MoBo Zotac Mini-ITX ION-A s WiFi a integrovaným DC/DC zdrojem
- - PSU Zotac AC/DC externí zdroj + integrovaný na MoBo
- - Memory DDR II 2x2GB 800 MHz
- - HDD 2,5" WD 160GB (původně), nyní SSD OCZ Vertex II 60GB
- - DVD Sony Optiarc Slim Slot-In v externím case připojený přes USB
- DVD a přijímač IR jsou jediní, které je vidět!
- - IR USB přijímač
- - DO Logitech Harmony One
- Díky genialitě Logitechu s emulací nejen standardního MCE RC6 DO, ale i klávesnice, včetně kombinace CTRL a WIN a dalších vychytávek - mohu teď z DO ovládat úplně všechno co chci. Kromě jiného mám na DO například i funkci emulace myši v 8-mi směrech. Teď mohu celkem elegantně plnohodnotně surfovat na webu pouze s DO.
- - VESA držák Digitus
- - Windows 7 Professional SP1
- - MediaPortal 1.2.1 Client
- - WinHotKey
- - NirCMD
- - Case Sharkoon Rebel 9 Economy
- - PSU Chieftec Green Angel 350
- - MoBo Gigabyte GA-MA74GM-S2
- - CPU Athlon 2,3GHz
- - Memory DDR II 2x1GB 800 MHz
- - HDD 2,5" WD 160GB, WD 500GB, CF 8GB IDE adapter, 3,5" WD 500GB, 3x1TB
- Všechny disky (2,5" i 3,5") jsou umístěny v Hot-swap rámečcích
- - TV karta (double) LEADTEK WinFast DTV2000DS PCI
- - Windows XP Pro SP3
- - MediaPortal 1.2.1 Server
- - Free Rapid Downloader
- - uTorrent
- - MCE Buddy
- - NirCMD
Blížíce se k závěru mi ještě zbývá rekapitulovat, jak jsem splnil požadovaná kritéria, která jsem uvedl na začátku. Zde je tedy přehled:
- - Klient/Server konfigurace s možností provozovat i více klientů (čím více, tím lépe) - teď provozujeme čtyři klienty - typický provoz jsou dva až tři klienti současně
- - Open Source SW - ano
- - Windows prostředí - ano
- - Live TV s možností sledování a nahrávání i více než jednoho pořadu (čím více, tím lépe) - dovolil jsem si stress test, nahrávání čtyř různých programů současně, současné sledování dvou programů (včetně funkce timeshift samozřejmě), jeden klient přehrává ze serveru hudbu a druhý pak film - zatížení procesoru serveru 49%
- - Přehrávání HD obsahu - MediaPortal je závislý na kodecích. Někdo to pokládá za nevýhodu. Já ne. Nové kodeky, využívající funkce nových CPU a GPU, jsou stále lepší a lepší. Jako třeba LAV/LAVCUVID - jednoduše řečeno BOMBA!
- - Stabilní funkce (v rozumné míře - sem tam nějaký restart snesu) - verze 1.2.0, obvykle restartuji tak 1x týdně z důvodu nějakého problému, vetšinou ale po nějakém nekorektním zásahu do konfigurace - stále si s tím hraju.
- - Maximální WAF - Wife Acceptance Factor - žena by MediaPortal nevyměnila za nic na světě - archiv filmů a seriálů, hudba, fotografie, a vždy nahrané všechny její oblíbené pořady z televize (pokud jsme pod napětím, je úspěšnost nahrávek 100%). A když chce nahrát něco mimořádně, umí si to nastavit sama - to ještě nikdy před tím (VHS video, DVD recordér, HDD recordér) neuměla. Při sledování televize mimoděk používá timeshift funkci, zastaví si pořad kdy potřebuje. A naučila se sledovat oblíbené pořady tak, že si nastaví jejich nahrávání a pouští si je s prodlevou cca 20min a přeskakuje (zatím jen ručně) reklamy - je to záležitot pár kliků na DO a pár vteřin. Comskip funkci, která by reklamy přeskakovala automaticky, jsem ještě nezprovoznil, na to se chystám teď...)
- - Možnost menších či větších zásahů - úpravy skinů, označení funkcí, apod. - no jéje, hraju si tím stále, i když bych nemusel. O některé moje úpravy je mezi komunitou zájem...
- - Ovládání přes standardní MCE Remote, čím méně nutných zásahů z klávesnice či myši, tím lépe - plní mé požadavky více než bezezbytku - zvlášť v kombinaci Logitech Harmony One - to je pak úplná nirvána...
Zdravím,
JiRo.
P.S. Další foto v dalších příspěvcích...