Dual DDR -> Non-dual DDR

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
nanuqcz
Nováček
Nováček

Dual DDR -> Non-dual DDR

Příspěvek od nanuqcz »

Ahoj, v mojem (už docela starém) PC mám 512MB Dual DDR RAMku. To ale dneska samozřejmě nestačí, a tak mě napadlo, jestli jde (třeba někde v BIOSu) přepnout paměti do Non-dual modu. Čímž bych získal sice o něco pomalejší, ale přesto dvojnásobně velikou paměť.

Takže, co mě zajímá: Jde to? Nebo už to někdo z vás zkoušel a mám se na to rovnou vykašlat? :-) Na PC nehraju hry, jde mi jen o to, abych mohl mít spuštěných víc programů najednou (Firefox, Office, Photoshop), aniž by mi po každém přepnutí programu chrčel HDD, na který se to teď musí SWAPovat :-)

Díky
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Dual DDR -> Non-dual DDR

Příspěvek od Lokomotiva »

nanuqcz píše:Čímž bych získal sice o něco pomalejší, ale přesto dvojnásobně velikou paměť.
Já bych řekla, že to není dotaz vhodný k 2.prosinci, ale spíš k 1.dubnu.
Stejně tak by se mi asi líbilo zdvojnásobit kapacitu pevného disku jeho jiným zapojením apod.

Pokud byl dotaz myšlen vážně - ne nejde to.

Velikost paměťového modulu je dána velikostí paměťových chipů na něm.

Zda paměti poběží se 64-bitovou šířkou (Single Channel) nebo 128-bitovou (Dual Channel) šířkou paměťové sběrnice závisí na tom, kolik paměťových modulů nainstaluješ, na schopnostech chipsetu a nebo i paměťového řadiče procesoru.

Pokud máš jednu 512 MB paměť, je vyloučené aby běžela Dual Channel. Musel bys mít aspoň dvě.
nanuqcz
Nováček
Nováček

Příspěvek od nanuqcz »

Myslel jsem, že Dual Channel funguje tak, že mám 2x 512MB RAM, a data se do nich ukládají duplicitně. Čímž můžu v jednu chvíli číst ze dvou míst najednou (a tím se zvyšuje rychlost). Takhle mi to aspoň říkal prodejce PC, který mi to skládal :-D Jinak jsem se o to sám nijak nezajímal.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

To je naprosta kravina :) Stejna data na vice disku se ukladaji treba u RAIDu 1, ale rozhodne ne u pameti.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Toho prodejce PC který ti to řekl bych tedy chtěl poznat :lol:
PS5 Pro | LG OLED CX55
nanuqcz
Nováček
Nováček

Příspěvek od nanuqcz »

Já jsem si ze začátku říkal, že to je nějaké divné :-) Ale mám tam dvě stejné paměti vedle sebe, tak jsem si řekl že má asi pravdu a dál jsem to neřešil. Takže to nejde, díky :-D
Odpovědět

Zpět na „Paměti“