Je disk vadný? Rady + výpisy ze SMARTu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
CZDaywalker
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Je disk vadný? Sem dávejte výpisy ze SMARTu

Příspěvek od CZDaywalker »

A tento?

Obrázek
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Ten je v pořádku, pouze se jednou neroztočil, ale to bylo nejspíš způsobeno ztrátou napájení/ vypnutí notebooku.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

co znamená hodnota Raw Read Error Rate pokaždé tam naskočí jiné hodnoty ? http://files.uloziste.com/a48bd5af15b1d ... %A1zvu.jpg toto začalo když sem disk rozdělil.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Raw Read Error Rate jsou chyby čtení, ale u SSD nevím jakou to má váhu.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

tielka píše:co znamená hodnota Raw Read Error Rate pokaždé tam naskočí jiné hodnoty ? http://files.uloziste.com/a48bd5af15b1d ... %A1zvu.jpg toto začalo když sem disk rozdělil.
Ta znamená že se některé sektory nepodařilo přečíst na poprvé a museji se číst vícekrát, ale je to ještě v limitu takže se sektor neoznačí za vadný a vhodný k realokaci. Všeobecně jakmile jde tato hodnota do tisíců disku bych se zbavil (ignorovat SMART Seagatu, ten tam má vždy hauznomera). Tak je to u HDD, u SSD nemam potucha.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

ještě bych dodal že pokud jsem disk nerozdělil rychlost zápisu byla 177 mb/s. a Raw Read Error Rate nebyla chyba čtení žádná byly tam samé nuly. po rozdělení disku klesla hodnota zápisu kolem 130 mb/s a jsou tam tedy chyby čtení. disk jsem spojil a po flashnutí firmware se jsou v Raw Read Error Rate samé nuly až do chvíle kdy udělám test AS SSD Benchmark.hodnoty zápisu ale zustaly na 130mb/s.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

177Mb/s byl novej disk nebo měl 177 i po dlouhodobém používání dokud jsi to nerozdělil ?
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

A jak se to chová po čase? hodnota RAW stoupá? a co hodnoty současná a nejhorší?
Jako čistě teoreticky je stav 85 (obvykle ze 100) vpohodě. Ale ta souvislost s rozdělením disku je divná. Já mám ssd taky rozdělený na 2 díly, ale nemá to vliv na stáčení medu.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

177 mb/s měl rychlost jako novej na nerozděleném disku hodnota RAW OK a rychlost byla těch 177 mb/s do té doby než jsem ho rozdělil a to na připojení sata 6 G/s ,jinak po flashnutí firmware hodnota RAW je 120 a prakticky to lítá od 75 do 95 plus ty hausnumera.takto vypadá disk po flashnutí firmware http://files.uloziste.com/a48bd5af15b1d ... %A1zvu.jpg
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Jak píše DOC, u Seagatů je to úplně normální, takže těžko soudit jestli je to u tohoto ssd špatné. Chtělo by to někoho se stejným diskem aby se pochlubil s hodnotama...
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

novinka po restartu se hodnota RAW vrátí na nulové hodnoty zajímavé.

pripojil sem si disk co na něho zálohuju data co se stím dá dělat. http://files.uloziste.com/a48bd5af15b1d ... %A1zvu.jpg
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Cafte,
co presne znamena toto?

Obrázek

..v preklade "pocet podozrivych sektorov". Pomalicky sa to zvysuje, neviem co si mam mysliet.
Diky
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

tak jsem si srovnal test s hyperX 120G http://files.uloziste.com/a48bd5af15b1dee2/test.jpg a vypadá to že ten muj je o jakési to % lepší.zavěr hodnoty RAW nebudu řešit 8-)
TPol
Nováček
Nováček

Příspěvek od TPol »

Zdravím,
povězte mi prosím názor na tento disk.
Mám takový špatný pocit že 917 520 065 vadných sektorů znamená totální konec? Každých 5min přibyde další milion.
Chtěl jsem zkusit z disku ještě něco přečíst, ale windows mi s ním nenaběhnou, když ho připojím ve win za běhu tak se objeví, ale nejde číst. Když s připojeným diskem zkouším spustit R-studio, nechce se spustit. SMART zprovoznim jen v diskovém nástroji Ubuntu. V Ubuntu se také objeví, ale nelze ho připojit.
Myslíte že je nějaká naděje získat data? Myslím bezplatně bez specializované firmy.
Pokud ano, prosím poraďte.
Díky

Ještě mě napadlo, kdybych disk zkusil zmrazit. Občas se tu na fóru o této metodě píše..
Může to mít pozitivní vliv na mojí poruchu?
Díky
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PC1: MB: ASUS PRIME X399-A, CPU: AMD Ryzen Threadripper 1950X 16-Core 3.75 GHz, RAM: 16GB DDR4-3333MHZ CL16 Kingston HyperX XMP Predator, SSD: Samsung SSD M.2 500GB 970 EVO PLUS, GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB, FAN: Noctua NH-U9 TR4-SP3, Win10
PC2: AMD Athlon II X4 640, RAM 4GB
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

DOC_ZENITH píše:
tielka píše:co znamená hodnota Raw Read Error Rate pokaždé tam naskočí jiné hodnoty ? http://files.uloziste.com/a48bd5af15b1d ... %A1zvu.jpg toto začalo když sem disk rozdělil.
Ta znamená že se některé sektory nepodařilo přečíst na poprvé a museji se číst vícekrát, ale je to ještě v limitu takže se sektor neoznačí za vadný a vhodný k realokaci. Všeobecně jakmile jde tato hodnota do tisíců disku bych se zbavil (ignorovat SMART Seagatu, ten tam má vždy hauznomera). Tak je to u HDD, u SSD nemam potucha.

dodávám že uživatel Helstik má totožný SSD disk vyměnily jsme si pár screenu z benchmarlu disku a jsou totožné a při restartu PC se hodnoty RAW nastaví na nulové hodnoty asi nějaká funkce disku :-D
Naposledy upravil(a) tielka dne ned 4. pro 2011, 12:20, celkem upraveno 1 x.
TPol
Nováček
Nováček

Příspěvek od TPol »

TPol píše: Mám takový špatný pocit že 917 520 065 vadných sektorů znamená totální konec?
Ahoj, prosím povězte mi podle uploadlých screenů, jestli mám šanci něco z disku dostat nebo je to beznadějný, případně jak...
Díky
PC1: MB: ASUS PRIME X399-A, CPU: AMD Ryzen Threadripper 1950X 16-Core 3.75 GHz, RAM: 16GB DDR4-3333MHZ CL16 Kingston HyperX XMP Predator, SSD: Samsung SSD M.2 500GB 970 EVO PLUS, GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB, FAN: Noctua NH-U9 TR4-SP3, Win10
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Těch sektorů už je fakt moc, ale můžeš zkusit nějaký program na záchranu dat http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... a&start=40
sabela
Nováček
Nováček

Příspěvek od sabela »

Ciao, mohli byste mi poradit. Před rokem jsem si koupil Verbatim 2.5" Store 'n' Go USB HDD 500GB. Po čase jsem si všimnul, že se zápis zpomaluje. Soubory, které jsem tam uloženy hlásili, že jsou poškozený. Takže otázka mám to reklamovat? Děkuji za odpvědi.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

sabela: ano reklamuj
TPol
Nováček
Nováček

Příspěvek od TPol »

Tak s diskem to vypadá následovně:
Dal jsem ho do mrazáku. Nemám tušení jak to funguje ale pomohlo to... Po připojení se z něj po chvíli ozvalo pár děsivých zvuků a konečně se objevil ve win (nečitelný, s tím že chce formát).
V R-studiu jsem z něj nakopíroval co šlo. (Jako naschvál zmizeli nejnovější dokumenty)
Zkoušel jsem udělat bitovou kopii, ale trvala by hrozně dlouho a disk mizí před očima, tak jsem ho radši vypnul.
Dávám screenshot jak rychle narůstají reallocated sector.
Nevíte co to je za vadu, že to takhle rychle narůstá? - 4miliony za půl hodiny.
Comand timeout taky narůstá, ted byl 8257657. Co tu pročítám fórum, tak myslím že lidi moc nepíšou že by se číslo takhle zvyšovalo...
Disk i s netbookem poputuje na reklamaci. Musí se bohužel reklamovat jako celek že..nebo ne nevíte?
Díky.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“