SSD DISK - Výběr
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- godlike
- Středně pokročilý

-
- godlike
- Středně pokročilý

-
- Comby
- Začátečník

-
Re: Výběr disku SSD 120GB
To aj ja s V+100 na AMD SB700 mám lepšie výsledky zápisu.
- holoway
- Začátečník

-
Jako 64GB verze má dle specifikací "jen" 100MB/s zápis, ale tohle je tedy viditelně 128GB verze a ty výsledky nejsou v pořádku. Je tam někde renonc.
- godlike
- Středně pokročilý

-
Tady to nak resi..
http://forums.anandtech.com/showthread.php?p=32663427
http://forums.anandtech.com/showthread.php?p=32663427
Mac...
- Devil...
- Začátečník

-
Chlapy poraďte, stojím před výběrem svého první SSD a po přečtení X diskuzí jsem na vážkách daleko víc než když jsem o tom nic nevěděl. Jeden doporučí tento, druhý ho v dalším příspěvku potopí....
Jediné kriterium co mám je kapacita 120Gb a aby byl kompatibilní s deskou Asus P8P67 LE. Na cenu samozřejmě taky koukám.
Dokázala by jste poradit s výběrem, rád si nechám poradit, děkuji
Jediné kriterium co mám je kapacita 120Gb a aby byl kompatibilní s deskou Asus P8P67 LE. Na cenu samozřejmě taky koukám.
Dokázala by jste poradit s výběrem, rád si nechám poradit, děkuji
- holoway
- Začátečník

-
Crucial M4 128 GB. Už jsem ho otestoval a za danou cenu (která je nižší než většina ostatních stejně velkých modelů) je fakt peckový - jak kompatibilitou, tak i výkonem 
- Devil...
- Začátečník

-
NA něj jsem se také díval, ale zaráží mě že v popisu uvádí: čtení až 415MB/s, zápis až 175MB/sholoway píše:Crucial M4 128 GB. Už jsem ho otestoval a za danou cenu (která je nižší než většina ostatních stejně velkých modelů) je fakt peckový - jak kompatibilitou, tak i výkonem
a třeba u CORSAIR Force 3 Series 120GB uvádějí: čtení až 550MB/s, zápis až 510MB/s a to je levnější.....
Ono asi čísla neznamenají vše viď???? Ještě uvažuji že bych ho dal i do NB, ale předpokládám že tam by problém být také neměl....
- holoway
- Začátečník

-
Nene, čísla opravdu nejsou všechno. Hlavně nezáleží na sekvenčních rychlostech (to je těch 550MB/s apod), ale hlavně na rychlostech malých souborů. Navíc třeba ten Corsair je s tou rychlostí závislý na komprimovatelnosti dat a když nejdou komprimovat, tak má ten zápis taky kolem 150 MB/s
Ještě by se dalo uvažovat o Corsair Performance Pro, což je novinka, která by měla být ještě rychlejší, ale zatím jsem ho v ruce neměl. Ten Crucial M4 je jistota a ta verze 128 GB je nečekaně dobrá (aspoň pro mě nečekaně).
Tady je porovnání toho Corsair FS 3 120 GB proti Crucial M4 128 GB v testu AS SSD, který pracuje s nekomprimovatelnými daty. Jasně, většina dat je alespoň trochu komprimovatelná, ale tady jde jen o příklad.
Tady je porovnání toho Corsair FS 3 120 GB proti Crucial M4 128 GB v testu AS SSD, který pracuje s nekomprimovatelnými daty. Jasně, většina dat je alespoň trochu komprimovatelná, ale tady jde jen o příklad.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Devil...
- Začátečník

-
Tak jsi mě přesvědčil že Corsaira mohu rovnou vyloučit z kandidátů...holoway píše:Nene, čísla opravdu nejsou všechno. Hlavně nezáleží na sekvenčních rychlostech (to je těch 550MB/s apod), ale hlavně na rychlostech malých souborů. Navíc třeba ten Corsair je s tou rychlostí závislý na komprimovatelnosti dat a když nejdou komprimovat, tak má ten zápis taky kolem 150 MB/sJeště by se dalo uvažovat o Corsair Performance Pro, což je novinka, která by měla být ještě rychlejší, ale zatím jsem ho v ruce neměl. Ten Crucial M4 je jistota a ta verze 128 GB je nečekaně dobrá (aspoň pro mě nečekaně).
Favoritem je tedy Crucial, ale ještě mi je doporučován HyperX...
http://www.alza.cz/crucial-m4-128gb-d238304.htm - Crucial M4 128GB
http://www.alza.cz/kingston-hyperx-seri ... 250117.htm - KINGSTON HyperX SSD 120GB
vyplatí se si připlatit za HyperX a nebo je Crucial dostačující
- lordmystic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ten hyperx mám doma pár měsíců a jsem s ním max. spokojený. žádné problémy s bootováním, spánkem či modrou smrtí.
co se týče rychlostí jsem také spokojen, ano ten crucial je o něco rychlejší při sekvenčním čtení a zápisu nekomprimovaných dat, ale můj hyperx na tom není také vyloženě špatně, navíc u hyperx využiješ vyšší rychlost při komprimovaných datech, kterých je v pc drtivá většina a hlavně ten hyperx má vyšší rychlosti čtení a zápisu u 4KB bloků, tedy ideální jako systémový disk kdy je čtení těchto bloků nejčastější operace.
každopádně neprohloupíš ani jedním z nich, crucial podává nejvyrovnanější výkony, hyperx si drží solidní standard a má pozitivní výkyvy do plusu k vyšším rychlostem při komprimovaných datech. já zvolil hyperx, rozdíly budou ale minimální.
co se týče rychlostí jsem také spokojen, ano ten crucial je o něco rychlejší při sekvenčním čtení a zápisu nekomprimovaných dat, ale můj hyperx na tom není také vyloženě špatně, navíc u hyperx využiješ vyšší rychlost při komprimovaných datech, kterých je v pc drtivá většina a hlavně ten hyperx má vyšší rychlosti čtení a zápisu u 4KB bloků, tedy ideální jako systémový disk kdy je čtení těchto bloků nejčastější operace.
každopádně neprohloupíš ani jedním z nich, crucial podává nejvyrovnanější výkony, hyperx si drží solidní standard a má pozitivní výkyvy do plusu k vyšším rychlostem při komprimovaných datech. já zvolil hyperx, rozdíly budou ale minimální.
- Igoreso
- Moderátor

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Volba SSD disku
Špatná seknce,přesun
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- p0w3r_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
vyplatí se mi SSD ?
zdravím, mám základní desku gigabyte GA8I945P-G-RH na které jsou SATA II porty. Momentálně mám v Pc HDD 2x500 GB SATA II, ale uvažuju že bych si koupil nějaký SSDčko cca 35-45GB jen na systém.
První otázku co bych měl, tak jestli se mi do SATA 2 vyplatí kupovat SSD a nebo jestli tam ten rozdíl moc nepoznám.
kdyby to teda mělo smysl - jako že so osobně myslím že jo, tak:
druhá otázka je - od jakého výrobce si koupit SSD. Co už delší dobu pozoruju tak nejlépe natom je OCZ, intel a kingston. Přičemž OCZ se mi zdá jako nejlešpí volba
Pro začátek by mi tedy stačilo něco levnýho od kvalitního výrobce s co nejvyšším čtením/zápisem.
Vyhlídnu jsem si tedy tohle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=81406
co jsem tak hledal, tohle je snad nejrychlejší SSD v mojí cenové relaci a velikosti.
můžete mi ho tedy doporučit a nebo byste vybrali jiný
První otázku co bych měl, tak jestli se mi do SATA 2 vyplatí kupovat SSD a nebo jestli tam ten rozdíl moc nepoznám.
kdyby to teda mělo smysl - jako že so osobně myslím že jo, tak:
druhá otázka je - od jakého výrobce si koupit SSD. Co už delší dobu pozoruju tak nejlépe natom je OCZ, intel a kingston. Přičemž OCZ se mi zdá jako nejlešpí volba
Pro začátek by mi tedy stačilo něco levnýho od kvalitního výrobce s co nejvyšším čtením/zápisem.
Vyhlídnu jsem si tedy tohle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=81406
co jsem tak hledal, tohle je snad nejrychlejší SSD v mojí cenové relaci a velikosti.
můžete mi ho tedy doporučit a nebo byste vybrali jiný
- Kyselinka
- Začátečník

Re: vyplatí se mi SSD ?
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=96148
..vobec neprekaza, ze to je Sata III. V buducnosti po upgrade to vyuzijes. A skor by som isiel do radica Marvell ako SandForce 2XXX, je to istota.
..vobec neprekaza, ze to je Sata III. V buducnosti po upgrade to vyuzijes. A skor by som isiel do radica Marvell ako SandForce 2XXX, je to istota.
- holoway
- Začátečník

-
Pravda lordmystic, ale vzhledem k ceně, kdy stojí Crucial M4 o více než 500 méně, bych v aktuální chvíli volil právě ten. Osobně jsem z něj byl při testování překvapen, jak je silný v podstatě ve všem a nikde neztrácí.
- p0w3r_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
no tohle co si mi tu nabídnul, tak by mě nenapadlo vzít ani ve snu. Možná je to super výrobce - možná ne, nevím víceméně to slyším poprvý... Chci nějaký SSD od známýho ověřenýho výrobce. Co so týče těch rychlostí tak ty žádnej zázrak - ten OCZ je v zápisu lepší. No s co se týče ceny tak bych chtěl něco kolem 2000...
- Almighty
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jak je na tom aktuálně OCZ Vertex 3 Max IOPS - 120GB? Jsou s ním stále nějaké problémy? Celkem vážně o něm uvažuji, je mi sympatický těmi 32 nm. Je to dobrá volba pro Lenovo T420?
- holoway
- Začátečník

-
Crucial je značka Micronu, což je jeden z hlavních výrobců NAND flash pamětí do SSD disků. A kvalita to je, poradil ti dobře. Nezáleží navíc na rychlostech, které jsou sekvenční a výrobci je píšou do specifikace, ale záleží na práci s malými soubory, kterých je nejvíce a operační systém skoro s jinými nepracuje. Takže třeba 270 MB/s zápis vypadá skvěle, ale je to pro velké soubory, u kterých to nepotřebuješ. Navíc 40GB verze jsou pomalejší kvůli nevyužití všech linek od řadiče k pamětem, což ale výrobce také neuvádí. V těch levných verzích jsou navíc použity nejméně výkonné asynchronní NAND flash...
Sečteno a podtrženo, ten Crucial M4 je ideální volba, radí ti dobře
Sečteno a podtrženo, ten Crucial M4 je ideální volba, radí ti dobře
- holoway
- Začátečník

-
Tak Vertex 3 Max IOPS 120 GB je zajímavý právě díky těm Toogle NAND flash od Toshiby. U něj díky vyššímu výrobnímu procesu (oproti 25nm) dochází k tomu, že už u této velikosti jsou nejideálněji využity linky od řadiče k pamětem a v podstatě podává výkon 240GB modelů s 25nm NAND flash. Jasně, pak je tu také aspekt toho, že ty NAND mají větší výdrž, i když, jak jsem již psal v článku na PCT, při běžném uživatelském použití, na které jsou ty SSD stavěny, to není žádný argument, protože i ty 25nm vydrží sakra dlouho.Almighty píše:Jak je na tom aktuálně OCZ Vertex 3 Max IOPS - 120GB? Jsou s ním stále nějaké problémy? Celkem vážně o něm uvažuji, je mi sympatický těmi 32 nm. Je to dobrá volba pro Lenovo T420?
- p0w3r_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a něco v relaci 2000 ?