Acer Extensa 5430 - (Nefunkcny-cena?)
Moderátor: Don
- Nickk
- Začátečník

Acer Extensa 5430 - (Nefunkcny-cena?)
Zdravim
Mam problem so spominanym notebookom, po zapnuti sa na par sekund roztoci ventilator a hned na to vypne
jedine co pocut je tociaci sa HDD. Neblikne ani kontrolka HDD, nenabehne vobec nic, vypnuta obrazovka celu dobu
Mate niekto radu v com by mohol byt problem ?
Den predtym vypnuty bez ziadnych naznakov nejakej vady a doteraz ziadne tech. problemy ma asi 2,5roka
Vdaka za odpoved
Mam problem so spominanym notebookom, po zapnuti sa na par sekund roztoci ventilator a hned na to vypne
jedine co pocut je tociaci sa HDD. Neblikne ani kontrolka HDD, nenabehne vobec nic, vypnuta obrazovka celu dobu
Mate niekto radu v com by mohol byt problem ?
Den predtym vypnuty bez ziadnych naznakov nejakej vady a doteraz ziadne tech. problemy ma asi 2,5roka
Vdaka za odpoved
Naposledy upravil(a) Nickk dne ned 25. bře 2012, 22:35, celkem upraveno 1 x.
MB:ASUS M2N-E CPU:Athlon II X4 640 GPU:MSI TwinFrozr 250GTS 1GB DDR3 RAM: Kingston 4x1GB DDR2 800MHz HDD: Seagate SATAII 160GB DVD: LG DVD-RW GSA-H20L LCD:LG FLATRON 1750B PSU: SS-500ET 80+ Bronze
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Acer Extensa 5430 - neda sa zapnut
adapter je funkcni? indikuje notebook pripojeni adapteru rozsvicenim kontrolky? pokud ano tak...
je v tom ATI HD3200, co? takze to bude s nejvetsi pravdepodobnosti prave defekt tohoto IC. reseni od nejlevnejsiho k nejdrazsimu - reflow , vymena IC , vymena desky.
je v tom ATI HD3200, co? takze to bude s nejvetsi pravdepodobnosti prave defekt tohoto IC. reseni od nejlevnejsiho k nejdrazsimu - reflow , vymena IC , vymena desky.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
- Nickk
- Začátečník

Skusal som iba bateriu, bateria + adapter, iba adapter bez baterie ziadna zmena.
Ano rozsvieti sa nabijanie, adapter som skusal zmerat ma necelych 20V.
Ano je tam ATI HD3200. Co znamena IC, reflow ? sakra vymena dosky + ....... kolko asi odhadujes ze moze stat oprava ?
Ano rozsvieti sa nabijanie, adapter som skusal zmerat ma necelych 20V.
Ano je tam ATI HD3200. Co znamena IC, reflow ? sakra vymena dosky + ....... kolko asi odhadujes ze moze stat oprava ?
MB:ASUS M2N-E CPU:Athlon II X4 640 GPU:MSI TwinFrozr 250GTS 1GB DDR3 RAM: Kingston 4x1GB DDR2 800MHz HDD: Seagate SATAII 160GB DVD: LG DVD-RW GSA-H20L LCD:LG FLATRON 1750B PSU: SS-500ET 80+ Bronze
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
v pripade opravy je nutny si vzdy spocitat, jestli se rentuje. pokud je tenhle book ve funkcnim stavu prodatelnej za rekneme 4k az 4k5, jako nefunkcni po dilech potom za cca 2k5, nema oprava a la vymena zakladni desky (cca 3k za pouzitou na nejmenovanem aukcnim portale po cca 7k za novou v autorizovanym servisu) smysl. vymena IC je taky diskutabilni, jelikoz tu ti nikdo neudela za min nez 2k. reflow / reball se pohybuje od par set do cca 1k, coz mozna jeste smysl ma.
nicmene ja osobne bych booka asi prodal po dilech, popr.zkusil udelat reflow a kdyz by to nepomohlo, prodal po dilech. v dnesni dobe a s dnesnima cenama pouzitejch bookou koupis za 5k podstatne lepsiho booka postavenyho na Intel platforme a s dedikovanou grafikou. no a prave proto si myslim, ze v pripade takovejhle problematickejch kousku (coz jsou prakticky vsechny modely s ATI HD3200) se oprava proste nevyplati.
nicmene ja osobne bych booka asi prodal po dilech, popr.zkusil udelat reflow a kdyz by to nepomohlo, prodal po dilech. v dnesni dobe a s dnesnima cenama pouzitejch bookou koupis za 5k podstatne lepsiho booka postavenyho na Intel platforme a s dedikovanou grafikou. no a prave proto si myslim, ze v pripade takovejhle problematickejch kousku (coz jsou prakticky vsechny modely s ATI HD3200) se oprava proste nevyplati.
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem něco podobnýho u acera 5920g s m gt8600 nvidií. vyšlo to na necelý 2500 (výměna). kdybych našel odpovídající náhradu za noťas s integrovaným tv tunerem tak bych ho hodil do koše, leč nestalo se, tak slouží dál.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ty si to mel podstatne lepsi a "bezpecnejsi" - grafika je u 5920g v MXM slotu, tzn.kolem tech 2.500,-CZK (mozna o par stovek vice) ji vymenis za ATI HD3650 a mas booka, kterej ti zaprve vydrzi dalsich nekolik let a zadruhe bude mit porad slusnej vykon. a nebo udelas reflow za par stovek (popr.zdarma doma v troubekarf píše:Měl jsem něco podobnýho u acera 5920g s m gt8600 nvidií. vyšlo to na necelý 2500 (výměna)...
ATI HD3200 je ale integrovany reseni (tzn.IC je primo na desce), tzn.vymena celyho komponentu (tzn.desky) je nerentabilni, vymena vlastniho IC prakticky taky a reflow / reball je uspesnej tak v 70-ti procentech.
pri dnesnich cenach kvalitnich pouzitych notebooku ma smysl delat nakladnejsi opravy jen u booku, ktery za to opravdu stoji. u stroju s cenou kolem tech 4k (pokud jsou funkcni), ktery maj zavady na desce (chipset, GPU) popr.grafice (GPU, VRAM) ma smysl uvazovat maximalne tak o reflow / reball (a to samozrejme tehdy, pokud za to nekdo nechce vic nez par stovek). zadna nakladnejsi oprava se proste nevyplati.
- Nickk
- Začátečník

ok ale poprosil by som o vysvetlenie co znamena:
-IC ?
-reflow ?
-reball ?
dakujem
-IC ?
-reflow ?
-reball ?
dakujem
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
http://www.google.cz/#sclient=psy-ab&hl ... 8&bih=1014
http://www.nemecek.cz/pocitacovy-servis ... ati-nvidia
http://www.nemecek.cz/pocitacovy-servis ... ati-nvidia
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
IC - "Integrated Circuit", cesky "Integrovany obvod". ja jsem tim mel na mysli "chip" (ackoliv tohle oznaceni neni spravne), ktery je pripajen k zakladni desce. v tvem pripade se jedna o ATI HD3200
reflow - IC je k desce pripojen / pripajen technologii BGA (Ball Grid Array). pokud si IC predstavis jako desticku s rozmery treba 30x30, tak na cele jeji spodni plose jsou male kulicky pajky (byva jich nekolik desitek az nekolik set), ktere jsou pripajeny k ploskam na zakladni desce. tim je IC pripojen k desce jak fyzicky tak elektricky. nekdy se ale stane (vlivem tepelneho a mechanickeho namahani), ze se nektera z kulicek odtrhne od plosky. tim padem vlastne dojde k preruseni kontaktu mezi ploskou na IC a ploskou na zakladni desce, coz samozrejme vede ke ztrate funkcnosti (co konkretne to zpusobi zalezi na tom, jaky signal tento kontakt prevadel. muze to byt napajeni, muze to byt datovy signal, ridici signal atd.). nejjednodussim zpusobem opravy je provest REFLOW. to znamena, ze prostor s BGA kulickami ohrejes na teplotu, kdy se kulicky roztavi, cimz se znovu prichyti k ploskam. je to ekvivalent opravy napr.studenych spoju u klasicke montaze. dalsi moznosti opravy (jiz narocnejsi) je reball, coz znamena vymenu vsech BGA kulicek. v nekterych pripadech se stane, ze je material BGA kulicek natolik chemicky degradovany, ze pri reflow k opetovnemu spojeni kontaktu nedojde. v takovem pripade prichazi na radu reball. je to ovsem podstatne slozitejsi zpusob, jelikoz nejdrive musis IC z desky odpajet, nasledne odstranit puvodni kulicky, pripajet kulicky nove (jen pro info - standartni pouzivane kulicky maji prumer 0,6mm respektive 0,5mm) a takto "zrenovovany" IC potom pripajet zpatky na desku.
pokud bys chtel videt obrazovy postup, jak vypada takovy reball IC, najdes ho treba ZDE
reflow - IC je k desce pripojen / pripajen technologii BGA (Ball Grid Array). pokud si IC predstavis jako desticku s rozmery treba 30x30, tak na cele jeji spodni plose jsou male kulicky pajky (byva jich nekolik desitek az nekolik set), ktere jsou pripajeny k ploskam na zakladni desce. tim je IC pripojen k desce jak fyzicky tak elektricky. nekdy se ale stane (vlivem tepelneho a mechanickeho namahani), ze se nektera z kulicek odtrhne od plosky. tim padem vlastne dojde k preruseni kontaktu mezi ploskou na IC a ploskou na zakladni desce, coz samozrejme vede ke ztrate funkcnosti (co konkretne to zpusobi zalezi na tom, jaky signal tento kontakt prevadel. muze to byt napajeni, muze to byt datovy signal, ridici signal atd.). nejjednodussim zpusobem opravy je provest REFLOW. to znamena, ze prostor s BGA kulickami ohrejes na teplotu, kdy se kulicky roztavi, cimz se znovu prichyti k ploskam. je to ekvivalent opravy napr.studenych spoju u klasicke montaze. dalsi moznosti opravy (jiz narocnejsi) je reball, coz znamena vymenu vsech BGA kulicek. v nekterych pripadech se stane, ze je material BGA kulicek natolik chemicky degradovany, ze pri reflow k opetovnemu spojeni kontaktu nedojde. v takovem pripade prichazi na radu reball. je to ovsem podstatne slozitejsi zpusob, jelikoz nejdrive musis IC z desky odpajet, nasledne odstranit puvodni kulicky, pripajet kulicky nove (jen pro info - standartni pouzivane kulicky maji prumer 0,6mm respektive 0,5mm) a takto "zrenovovany" IC potom pripajet zpatky na desku.
pokud bys chtel videt obrazovy postup, jak vypada takovy reball IC, najdes ho treba ZDE
- Nickk
- Začátečník

Dakujem za vysvetlenie, pozrel som si to a aj nasiel na youtube parada paci sa mi to
Robim s elektronikou ale to je skor take udrzba strojov v praci (plazmove zvaracie automaty)
a jedine co sa jemnej elektroniky tyka je nejaka ta prestavba a udrzba PC ale s nbookmi mam
minimalne skusenosti co sa oprav HW tyka.
Notebook som zaniesol do predajne kde bol kupovany, robia tam aj servis ale pri zavaznejsich chybach
odosielaju externej firme na opravu. Rovnako ako "-- DiL --" tak aj v predajni mi vravel ze ak je tam ATI 3200
je mozne ze je problem v tom aj spominal ze v tejto kombinacii koli prachu doslova zhorel chipset na HP.
Uvidim co zistia a ci to bude mat zmysel opravovat.
Robim s elektronikou ale to je skor take udrzba strojov v praci (plazmove zvaracie automaty)
a jedine co sa jemnej elektroniky tyka je nejaka ta prestavba a udrzba PC ale s nbookmi mam
minimalne skusenosti co sa oprav HW tyka.
Notebook som zaniesol do predajne kde bol kupovany, robia tam aj servis ale pri zavaznejsich chybach
odosielaju externej firme na opravu. Rovnako ako "-- DiL --" tak aj v predajni mi vravel ze ak je tam ATI 3200
je mozne ze je problem v tom aj spominal ze v tejto kombinacii koli prachu doslova zhorel chipset na HP.
Uvidim co zistia a ci to bude mat zmysel opravovat.
- -- DiL --
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
uvidis. ze by chipset "shorel" (byt obrazne) si nemyslim (ma vlastni teplotni pojistku). ve vetsine pripadu dojde pri soustavnym prehrivani (treba prave z duvodu zanesenyho chlazeni) k poskozeni BGA kontatu a v mensine pripadu potom k poskozeni vlastniho IC (respektive internich BGA spoju mezi chipem a substratem).Nickk píše:...
- Nickk
- Začátečník

Takze notebook je uz doma zo servisu. Problem bol v chipsete co presne a detajlne neviem kedze som bol pre nbook tesne pred zatvorenim predajne. Vravel ze to nemenili len to opravovali, diagnostika + oprava 75€.
Zakupil som aj novy adapter, na tom starom je totalne domotany kabel a dost ohnuty tak uz mam trocha obavy
aby nieco neskratovalo.
Zakupil som aj novy adapter, na tom starom je totalne domotany kabel a dost ohnuty tak uz mam trocha obavy
aby nieco neskratovalo.
- Nickk
- Začátečník

Re: Acer Extensa 5430 - (Nefunkcny-cena?)
Oprava vydrzala nejake 2mesiace a doska(chipset) je KO
Predavam ho a mam ponuku 100€ a neviem ci je to dobra cena ?
Moj nazor, mozno sa mýlim ale myslim ze by som mohol pytat o nieco viac.
Aky je vas odhad ceny ?
Vdaka za radu
obsahuje tieto komponenty + dalsi 1GB RAM:
http://www.alza.sk/acer-extensa-5430-60 ... 104533.htm
Predavam ho a mam ponuku 100€ a neviem ci je to dobra cena ?
Moj nazor, mozno sa mýlim ale myslim ze by som mohol pytat o nieco viac.
Aky je vas odhad ceny ?
Vdaka za radu
obsahuje tieto komponenty + dalsi 1GB RAM:
http://www.alza.sk/acer-extensa-5430-60 ... 104533.htm