Jak zabránit roztáčení HDD při zapínání / vypínání počítače
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- StepanPepan
- Začátečník

-
Jak zabránit roztáčení HDD při zapínání / vypínání počítače
Jak zabránit roztáčení HDD při zapínání a vypínání počítače? Dá se to někde nastavit?
Je to disk na data, ne se systémem...
Je to disk na data, ne se systémem...
- maxcz
- Červená karta

-
Re: Jak zabránit roztáčení HDD při zapínání / vypínání počítače
Vem kladívko do ruky a 1-2x do toho klepni 
- LukášST
- Začátečník

-
K čemu tohle potřebuješ ?
Disk, při spuštěném PC, stejně po zapojení nebude vidět
Disk, při spuštěném PC, stejně po zapojení nebude vidět
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tohle nejde. Uměj to jen SAS/scsi disky, ty musí roztočit povelem sám řadič, je to aby když se roztáčej velká raid pole těchlech rychlej disků nedošlo ke krítkodobýmu přetížení zdroje, tak řadič disky spouští postupně jak je třeba. Říká se tomu Staggered Spin-Up. Ale opravdu jsem to viděl jen u SCSI/SAS/Fibrechannel disků a kvalitních řadičů pro toto rozhraní.
- pute
- Začátečník

Některý desky mívaly v BIOSu nastavení odloženýho startu disků, ale odložilo se to max o pár vteřin (právě aby nárazovym odběrem nedošlo k přetížení zdroje). Nevim ale jestli to ještě nějaká deska má. Lepší je mít dostatečnej (nebo spíš lehce naddimenzovanej) zdroj.
Casio SF-4300R, 32kB + PANASONIC CR2032 3V Lithium
- StepanPepan
- Začátečník

-
Tak někdy se mi stane, že ten disk třeba několik dní vůbec nepotřebuju, takže bych byl rád, kdydy se zbytečně netočil a nepracoval. Ale zase se mi nechce pořád lízt do počítače a vypojovat a zapojovat ho.
Tak jsem zapnul vypnutí disků po pěti minutách, ale když se vypíná počítač, tak se ten disk roztočí, dvakrát chroustne a počítač se vypne, připadá mi to blbý. Taky jsem tím vypnutím harddisku způsobil dva spin-upy místo jednoho. Neškodí to tomu disku náhodou víc, než kdyby celou dobu běžel?
Tak jsem zapnul vypnutí disků po pěti minutách, ale když se vypíná počítač, tak se ten disk roztočí, dvakrát chroustne a počítač se vypne, připadá mi to blbý. Taky jsem tím vypnutím harddisku způsobil dva spin-upy místo jednoho. Neškodí to tomu disku náhodou víc, než kdyby celou dobu běžel?
Naposledy upravil(a) StepanPepan dne ned 11. pro 2011, 11:06, celkem upraveno 1 x.
- pute
- Začátečník

Čim víc startů, tim větší šance na odchod do křemíkovýho nebe. Tohle to částečně řeší, ale asi ne tak jak si představuješ - http://www.dealextreme.com/p/orico-flop ... rol-100399
Další možnost je disky podle potřeby zapojovat za chodu jako hot plug.
Další možnost je disky podle potřeby zapojovat za chodu jako hot plug.
Casio SF-4300R, 32kB + PANASONIC CR2032 3V Lithium