Je disk vadný? Rady + výpisy ze SMARTu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Re: Je disk vadný? Sem dávejte výpisy ze SMARTu

Příspěvek od Alfajk »

me tak napada,ze se mohla posrat ta cteci hlava a pri kazdym cteni nici dalsi a dalsi sektory...
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
code2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od code2 »

Rád bych se zeptal, jestli se mám obávat o svůj disk?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
van Bellen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od van Bellen »

pripojil som uplne novy disk a ked zapnem pc,pocut tiche akoby cvakanie par sekund.potom to prestane a disk pracuje normalne.hd tune pro,crystal disk info,speedfan je podla smartu v poriadku.akurat hd health ukazuje len 71%..je to normalne alebo? :?:
code2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od code2 »

Zkoušel jsem hd health na svém disku a ukazuje mně to 100%, ale jestli to má nějakou vypovídací hodnotu, těžko říct.
van Bellen
Začátečník
Začátečník

skor ma zaujima,ci to cvakanie je ok..
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

van Bellen: u některých HDD je určité cvakání po startu normální věc, když tak sem hoď screen smartu.

code2: máš tam 3 vadné sektory a dalších 10 podezřelých, takže obavy jsou na místě. Sledoval bych ty hodnoty, jestli se zvyšují a projel to utilitou od výrobce WDLifeguard.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jája píše: code2: máš tam 3 vadné sektory a dalších 10 podezřelých, takže obavy jsou na místě. Sledoval bych ty hodnoty, jestli se zvyšují a projel to utilitou od výrobce WDLifeguard.
A koukni na ty read raw errory, to neni Seragate cot am má random hauznomera, WDčka maj mít 0. Ten disk je KO, zálohovat data a pryč. Realokoval 3 sektory a o dalších 10 ví že jsou KO ale nemohl je realokovat protože tam ještě neproběhl zápis a data tam můžou bejt KO. A to je jen oblast disku co byla projetá, kdyby tim HDtunem udělal sektorovej test, tak se vsadim že ten obrázek na sobě bude mít místo zelené plochy červené tečky jak neštovice. Disk je v háji.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Jo máš pravdu, toho jsem si nevšiml.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
xecuttor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xecuttor »

Jak moc špatně je na tom můj už hodně starej disk?
AMD Phenom II X4 940 BE, Asus M2N-E, 4GB 800Mhz DDR2, Sapphire AMD Radeon 5770 1GB Vapor-X, Enermax Eco80+ 500W
Obrázek
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

xecuttor: Myslím že je celkem OK, to UDMA CRC error rate naznačuje chyby na IDE kabelu, takže bych ho zkusil vyměnit.
code2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od code2 »

van Bellen, Jája: Díky za rady, takže ten disk je na reklamaci co? :-/. Už začínám zálohovat, to bude můj první WD který odešel, už mně odešly Hitachi, Seagety ale WD nikdy.. Když to dám na reklamaci tak doufám, že mně dají nový kousek. Nevíte jak to je, zdali mám nárok jako zákazník výměnu za nový kus, nebo mně prostě vrátí peníze?

edit: Takto to teď vypadá :cry:. Myslím že nemá cenu pokračovat že?
Butkic
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Butkic »

Obrázek

je můj disk totálně v kytkách? je tohle na reklamaci?
code2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od code2 »

Butkic: Tvůj disk je úplně na odpis, jestli tam máš něco důležitého zavčas to z toho dostaň.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

code2 píše:van Bellen, Jája: Díky za rady, takže ten disk je na reklamaci co? :-/. Už začínám zálohovat, to bude můj první WD který odešel, už mně odešly Hitachi, Seagety ale WD nikdy.. Když to dám na reklamaci tak doufám, že mně dají nový kousek. Nevíte jak to je, zdali mám nárok jako zákazník výměnu za nový kus, nebo mně prostě vrátí peníze?

edit: Takto to teď vypadá :cry:. Myslím že nemá cenu pokračovat že?
Ne, disk co začne mít červená místa = nečitelnej = vadnej sektor, je automaticky popelnice.

Jako zákazník na nic nárok nemáš, pouze ze zákona že do 30 ti dnů bude reklamace vyřízena. Ty máš nárok pouze na opravu, pokud prodejce nen ischopen tvůj produkt opravit a dává ti jiný, máš právo si říci peníze. To je asi tak vše. Pokud se prodejce rozhodne vrátit peníze, nic s tim neuděláš, na to právo má.
code2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od code2 »

Kašlu na to, pošlu to přímo do WD do Německa, ty mně asi peníze těžko daj. Důvod reklamce tedy uvedu "damaged sectors" ok?
van Bellen
Začátečník
Začátečník

cvakanie je len rpi zapnuti no.podla vypisov smart roznych programov vyzera byt disk ok.
van Bellen
Začátečník
Začátečník

nedalo mi to a urobil som kontrolu povrchu,bohuzial sa objavili bad sectors..uz som z toho zufaly,disk nemam v pc ani tri dni :( ....je to na reklamaciu? smarty su vraj ok.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Jestli je tam vadný blok, tak by měl být určitě vidět i ve smartu - nahoď screen. Tohle bude asi na reklamaci.
van Bellen
Začátečník
Začátečník

skusal som error scan 5x po sebe (len 2 riadky kde boli chyby) a nic.vsetko zelene...co si o tom mysliet?prikladam vypis smartu...
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Na nový disk to má hodně Hardware ECC recovered, Samsungy mají vetšinou 0.
Zkontroluj to ještě utilitou od výrobce - estool
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“