Oprava notebooku Asus X55sv
Moderátor: Don
- Nothingus
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Oprava notebooku Asus X55sv
Ahojte,
je to už nějaká doba co jse mě poškodil tento notebook, asus x55sv. Mám ho už 3 roky, běhém té doby odešel 2x HDD a jednou grafika, hrůza. No naposled se stalo to, že jednou mě z ničeho nic, začalo se kouřit z větráčku, smrdí to spálením. Tak jsem notebook vypnul a zapnul a pořád funguje. Problém je v tom, že notebook funguje jak má, ale nefunguje dobijení v tom je kámen úrazu. Na konci dobiječky je to trochu naleptané. Měl jsem to v servisu a tam chtěli vyměnit jedině celou desku, říkali oprava tak 8 táců. Tak na to bych se vykašlal. Na konci předávání notebooku mě ten chlap říkal, že by to šlo opravit nějak, ale nezná člověka kdo by to uměl. Chtěl jsem se zeptat v čem je kámen úrazu? nějaké spálené trafo nebo tak? Kdo by to bych schopen opravit elektrikář? nebo někdo kdo rozumí PC?
je to už nějaká doba co jse mě poškodil tento notebook, asus x55sv. Mám ho už 3 roky, běhém té doby odešel 2x HDD a jednou grafika, hrůza. No naposled se stalo to, že jednou mě z ničeho nic, začalo se kouřit z větráčku, smrdí to spálením. Tak jsem notebook vypnul a zapnul a pořád funguje. Problém je v tom, že notebook funguje jak má, ale nefunguje dobijení v tom je kámen úrazu. Na konci dobiječky je to trochu naleptané. Měl jsem to v servisu a tam chtěli vyměnit jedině celou desku, říkali oprava tak 8 táců. Tak na to bych se vykašlal. Na konci předávání notebooku mě ten chlap říkal, že by to šlo opravit nějak, ale nezná člověka kdo by to uměl. Chtěl jsem se zeptat v čem je kámen úrazu? nějaké spálené trafo nebo tak? Kdo by to bych schopen opravit elektrikář? nebo někdo kdo rozumí PC?
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Oprava notebooku Asus X55sv
zajímavé, nechápu co má společného kouř z vetráčku s dobíjením notebooku, ale budiž... pokud chceš, pošli mi to na servis, mrknu na to Třeba s tím něco vykouzlím
- -- DiL --
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
taky mi tady zacina neco zavanet . no uvidime, jestli mam porad jeste spravny cuchNothingus píše:...smrdí to spálením...
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
- Nothingus
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
mohl by si mě alespoň nastínit, co stím tak je?Když to smrdi tak je tam něco spálené?(dobijení?) Jestli to jde nějak opravit? Sice pokud to neuvídíš, tak je to těžké, ale alespoň něco.-- DiL -- píše:taky mi tady zacina neco zavanet . no uvidime, jestli mam porad jeste spravny cuchNothingus píše:...smrdí to spálením...
Vrážet se mě do toho prachy už nehce, po těchto zkušenostech. Koukal jsem na netu za kolik by se ten noťas dal prodat, no odhadnul bych to asi na 5K Kč fuknčí
- romis
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj nevím jestli toto téma ještě někdo sleduje.
Taky mám tento notebook, shodou okolností se mi stalo to samé. Zakouřilo se mi od napájení ale notebook stále fungoval ale přestal se dobíjet. Rozdělali jsme ho se známým a zjistili jsme že se zkratoval napájecí konektor. Naštěstí je v konektoru jistící prvek který by měl bránit zkratu. Ten samý konektor nikde neseženeš proto ho musíš vypájet(ne trafopájkou ale šetrně hrotovkou s termostatem). Konektor kup panelový s 3 piny(+ - kostra), natáhni tenké drátky od konektoru a připájej k desce napájení. Musíš zjistit který pin je + - a kostra. Panelový konektor uchytíš tak že ho pomocí šroubku přitáhneš k šasi na místo původního konektoru. Když se ti to povede tak máš funkční notebook. Podotýkám že NTB musíš rozebrat do posledního šroubku a pak ho dát dohromady. Práce na pár hodin, možná i dní ale jde to. No a nabíječka bude mít zřejmě ve zkratu konektor takže ustřihnout, odřezat bužírku na konektoru a drátky připájet znovu(to byl zřejmě důvod proč ti to vyhořelo). Všechno se dá zbastlit že?! A když se ti to nepovede tak se nic nestane. Stejně už je v prdeli
Mimochodem po uplynutí jednoho roku od koupi mi měnili celou desku taktéž kvůli napájení .
Taky mám tento notebook, shodou okolností se mi stalo to samé. Zakouřilo se mi od napájení ale notebook stále fungoval ale přestal se dobíjet. Rozdělali jsme ho se známým a zjistili jsme že se zkratoval napájecí konektor. Naštěstí je v konektoru jistící prvek který by měl bránit zkratu. Ten samý konektor nikde neseženeš proto ho musíš vypájet(ne trafopájkou ale šetrně hrotovkou s termostatem). Konektor kup panelový s 3 piny(+ - kostra), natáhni tenké drátky od konektoru a připájej k desce napájení. Musíš zjistit který pin je + - a kostra. Panelový konektor uchytíš tak že ho pomocí šroubku přitáhneš k šasi na místo původního konektoru. Když se ti to povede tak máš funkční notebook. Podotýkám že NTB musíš rozebrat do posledního šroubku a pak ho dát dohromady. Práce na pár hodin, možná i dní ale jde to. No a nabíječka bude mít zřejmě ve zkratu konektor takže ustřihnout, odřezat bužírku na konektoru a drátky připájet znovu(to byl zřejmě důvod proč ti to vyhořelo). Všechno se dá zbastlit že?! A když se ti to nepovede tak se nic nestane. Stejně už je v prdeli
Mimochodem po uplynutí jednoho roku od koupi mi měnili celou desku taktéž kvůli napájení .
AMD Athlon 4000+ jádro san diego,DFI lan party nf4 ultra-D skt939,GeForce 8600GTS,2GB (DUAL 2x1GB) DDR433 Corsair Twinx XMS PRO 2-3-2-6, LED,CoolerMaster FOX Centurion 5 CAC-FX5-UW, černo/stříbrný,NEC DVD±RW ND-3551, 16x8x/8x±R9, LabelFlash, bulk, černá
- petr_
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
A nebo se to taky dá udělat pořádně. Konektory většinou dostupné jsou.romis píše:Všechno se dá zbastlit že?!
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
přesně takpetr_ píše:A nebo se to taky dá udělat pořádně. Konektory většinou dostupné jsou.romis píše:Všechno se dá zbastlit že?!
- petr_
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Mě tohleto prasení úplně vytáčí, a co teprve, když vidím opravy typu "ocásek", to se mi vaří krev.Highlander píše: přesně tak
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
to se ti nedivím, taky mě sere taková fušeřina Ale tohle se dá ještě zkousnout. Z čeho mám v poslední době největší radost, když přijde zákazník s notebookem, kde předtím strčil desku do trouby a předem ti to samozřejmě neřekne, že něco takového prováděl....
Tak já notebook rozdělám a na všech BGA čipech jsou bubliny a praskliny, polovina součástek upadenejch z desky... paráda, to mám dycky hned dobrou náladu
Tak já notebook rozdělám a na všech BGA čipech jsou bubliny a praskliny, polovina součástek upadenejch z desky... paráda, to mám dycky hned dobrou náladu
- romis
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Ano pánové, je to sice fušeřina ale jednalo se pouze o zkoušku jestli NTB opět pojede z adaptéru. Tohle byla práce s nejistým výsledkem. Nicméně jsem dopadl tak že se notebook sice opět rozjel ale nefungoval na adaptér. Důvod byl že při vyhoření se pravděpodobně cín rozlil mezi vrstvy MB a i po odpájení konektoru a vyčištění plošky byl nadále zkratován.
Řešení problému? Výměna desky.
AMD Athlon 4000+ jádro san diego,DFI lan party nf4 ultra-D skt939,GeForce 8600GTS,2GB (DUAL 2x1GB) DDR433 Corsair Twinx XMS PRO 2-3-2-6, LED,CoolerMaster FOX Centurion 5 CAC-FX5-UW, černo/stříbrný,NEC DVD±RW ND-3551, 16x8x/8x±R9, LabelFlash, bulk, černá
- Highlander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
člověk se na fórech dozví ale zajímavý věci... )romis píše:Důvod byl že při vyhoření se pravděpodobně cín rozlil mezi vrstvy MB a i po odpájení konektoru a vyčištění plošky byl nadále zkratován.