"2 disky" na 1 disku, přechod z Vista na Win7

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 7.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
yanoya
Nováček
Nováček

"2 disky" na 1 disku, přechod z Vista na Win7

Příspěvek od yanoya »

Mám na notebooku Windows Vista, na jednom pevném disku napamované "2 disky" C a E, pak jsou tu složky "Veřejné" a "uživatel" - se soubory patrně jakoby na C. Každý z disků C a E má namapovanou pevnou velikost - moc se mi to tak nelíbí.
Uvažuji o přechodu (upgrade) na Windows 7.
Dá se to udělat tak, že buď by byly namapované 2 disky s proměnlivou, nikoliv předem danou (namapovanou) velikostí, případně disk jeden? Co je optimální pro efektivitu-rychlost počítače (notebooku), když na něm pracuji jen já (nepotřebuji tedy rozlišovat Veřejné a Uživatel)?
Prosím o radu či info, díky moc.
(Jde mi ani ne tak o přesné rady k instalaci, spíš o to, co mám chtít a "zadat" tomu, kdo by přeinstaloval..)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: "2 disky" na 1 disku, přechod z Vista na Win7

Příspěvek od zombux »

složka "veřejné" je odjakživa součástí Windows, nejde to nijak "vypnout", pokud to nepoužíváš (tj. pokud na PC není více uživatelů kteří mezi sebou sdílejí data) tak to prostě ignoruj. co se týče rozdělení fyzického disku na více oddílů nebo ponechání v celku, to záleží jen na tom, jak ti to vyhovuje, na rychlost to nemá žádný vliv.
ignorelist: kremrole a dezoláti
yanoya
Nováček
Nováček

Příspěvek od yanoya »

Tomu rozdělení na více oddílů bych se možná nebránila (?) - ale, jde to udělat tak, aby max. velikost jednotlivých oddílů byla flexibilní?

Ještě jedna otázka - když si pořídím upgrade na DVD, lze tedy odinstalovat a celý windows nainstalovat znovu? (samozřejmě, budu mít zálohované soubory jinde na externím disku).
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ne, flexibilní rozdělení disku nejde, jednotlivé oddíly (C, E, ...) musí mít při vytváření pevně danou velikost. s upgradem zkušenost nemám ale mělo by to normálně jít nainstalovat "načisto".
yanoya
Nováček
Nováček

Příspěvek od yanoya »

zombux píše:složka "veřejné" je odjakživa součástí Windows, nejde to nijak "vypnout", pokud to nepoužíváš (tj. pokud na PC není více uživatelů kteří mezi sebou sdílejí data) tak to prostě ignoruj.
Jde to udělat tak, aby složka "Users" byla na disku D? Neboli nechci, aby se mi ukládaly uživatelské soubory na C.
- právě mi nainstalovali windows 7 prof., složka "Users" je na disku C, který chci používat na programy. Asi budu muset řešit přes knihovny - odkazovat je jen na složky (které si vytvořím) na disku D (?)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jde to, jen hodně hodně složitě http://lifehacker.com/5467758/move-the- ... -windows-7

pokud jsou oba oddíly na jednom disku, radši bych je spojil do jednoho velkého a bylo by, přesouvání dat z jednoho oddílu na druhý protože dochází místo, to je zbytečný vopruz
Odpovědět

Zpět na „Windows 7“