pomalé načítání ze sdílené složky
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- LukášST
- Začátečník
-
pomalé načítání ze sdílené složky
Zdravím,
poslední dobou se potýkám s problémem, resp. takovou restrikcí přenosu dat na NAS
sestava NASu: MB: MSI H67MS-E33 | CPU: G620T | RAM: KINGSTON 8GB | HDD: WD 2TB "20EADS" | PSU: FSP BlueStorm II 400W
Oč jde, při načítání třeba wordovskýho dokumentu, to trvá asi 20vteřin, než se soubor o velikosti asi 100kB otevře Pokud je fyzicky v PC, je otevřen bez mrknutí okna. Tudíž je problém při přenos NAS -> Desktop.
Otevírání více megového souboru například 20Mb PDF už netrvá tak dlouho, ale je to i tak dlouhá doba, přes půl minuty..
Propojení je 1Gbit LAN. (NAS má 2 síťovky, který jsou přemostěný, a druhý kabel vede do switche -> router )
Zajímá mě, co tenhle jev může způsobovat, zde jde o pomalost CPU nebo HDD ?
Poznal bych změnu kdyby G620T vyměnil za 630T nebo dokonce za i3-2100/2120T ?
Dříve jsem to tolik nevyužíval, proto jsem na tento problém narazil až poslední týden a dost mě to otravuje čekal, jsem bleskurychlé otevírání apod. když je to propojený 1Gbit LAN.
Díky za objasnění
poslední dobou se potýkám s problémem, resp. takovou restrikcí přenosu dat na NAS
sestava NASu: MB: MSI H67MS-E33 | CPU: G620T | RAM: KINGSTON 8GB | HDD: WD 2TB "20EADS" | PSU: FSP BlueStorm II 400W
Oč jde, při načítání třeba wordovskýho dokumentu, to trvá asi 20vteřin, než se soubor o velikosti asi 100kB otevře Pokud je fyzicky v PC, je otevřen bez mrknutí okna. Tudíž je problém při přenos NAS -> Desktop.
Otevírání více megového souboru například 20Mb PDF už netrvá tak dlouho, ale je to i tak dlouhá doba, přes půl minuty..
Propojení je 1Gbit LAN. (NAS má 2 síťovky, který jsou přemostěný, a druhý kabel vede do switche -> router )
Zajímá mě, co tenhle jev může způsobovat, zde jde o pomalost CPU nebo HDD ?
Poznal bych změnu kdyby G620T vyměnil za 630T nebo dokonce za i3-2100/2120T ?
Dříve jsem to tolik nevyužíval, proto jsem na tento problém narazil až poslední týden a dost mě to otravuje čekal, jsem bleskurychlé otevírání apod. když je to propojený 1Gbit LAN.
Díky za objasnění
- kadaboy
- Nováček
-
Re: pomalé načítání ze sdílené složky
Zkus změřit rychlost při stahování, až to tedy začně stahovat. Pokud to stahuje rychle, tak by to nemělo být CPU ani HDD.
Co mě tak napadá je nějaký oprávnění na danou složku na NAS a systému trvá dlouho než tě ověří.
Co mě tak napadá je nějaký oprávnění na danou složku na NAS a systému trvá dlouho než tě ověří.
Games PC: HP Virtus/X48 DQ6/E8400+ScytheNinja2/3x1GB OCZ GOLD/GTX560 TI/2x500GB RAID0+500GB+750GB/DVD-RW/
HTPC: AMD 780G/Athlon 4450E/HD 3200/1TB/DVB-S+DVT-T tuner Pinnacle/X-Fi Extreme Music
NTB: HP Centrino 1,6/Ati Radeon 9200 64MB/80GB/DVD-RW/Wifi/BT/
HTPC: AMD 780G/Athlon 4450E/HD 3200/1TB/DVB-S+DVT-T tuner Pinnacle/X-Fi Extreme Music
- LukášST
- Začátečník
-
Co tak matně vzpomínám, tak to leze kolem 30Mb/s k otestování se dostanu až večer, pro přesnej výsledek
Gbit ve firmě na server leze kolem 80-90Mb/s ...
oprávnění je everyone - úplné řizení
Gbit ve firmě na server leze kolem 80-90Mb/s ...
oprávnění je everyone - úplné řizení
- kadaboy
- Nováček
-
To by mělo být víc jak 30 MB/s.
Napadá mě ještě nastavení sítě a síťovek. Můžeš napsat jak to máš vše nastavený?
Napadá mě ještě nastavení sítě a síťovek. Můžeš napsat jak to máš vše nastavený?
Games PC: HP Virtus/X48 DQ6/E8400+ScytheNinja2/3x1GB OCZ GOLD/GTX560 TI/2x500GB RAID0+500GB+750GB/DVD-RW/
- LukášST
- Začátečník
-
v NASu jsou dvě síťovky přemostěný.
1. LAN (integrovaná na MB) do switche a ten do routeru
2. LAN (Edimax EN-9260TX-E ) do desktopu
Nastaveno je přidělování z DHCP serveru (router)
A rychlost je u ubou připojení uvedena 1Gb/s.
koukal jsem ještě do konfigurace síťovek a rychlost je tam automaticky, ale to by nemělo mít vliv, ne ? Když je ve stavu připojení uvedeno 1Gb/s...
1. LAN (integrovaná na MB) do switche a ten do routeru
2. LAN (Edimax EN-9260TX-E ) do desktopu
Nastaveno je přidělování z DHCP serveru (router)
A rychlost je u ubou připojení uvedena 1Gb/s.
koukal jsem ještě do konfigurace síťovek a rychlost je tam automaticky, ale to by nemělo mít vliv, ne ? Když je ve stavu připojení uvedeno 1Gb/s...
- kadaboy
- Nováček
-
Je desktop připojen pouze do NAS nebo ještě to switche nebo routeru?
Proč tam máš switche?
Proč tam máš switche?
- kadaboy
- Nováček
-
Asi si sám odpovím:) Switch je 1GBit.
Možná, že bych vyzkoušel píchnout jen ten NAS a desktop do switche bez routeru a bez přemostění. A poté vyzkoušet jak rychlé to bude.
Možná, že bych vyzkoušel píchnout jen ten NAS a desktop do switche bez routeru a bez přemostění. A poté vyzkoušet jak rychlé to bude.
- LukášST
- Začátečník
-
desktop je do nasu..
je to tak, že v pracovně je přiveden jen 1 LAN kabel a potřebuju připojit 2 PC, tak jsem to vyřešil takhle, než dalším switchem Bohužel tam není 2xLAN zásuvka to bych uvítal víc, než ten posranej jeden kabel, ale tahej kabely v hotovým baráku, proto jsem byl rád, když jsem tam dostal ten 1 kabel...
Po baráku mám 10 LAN zásuvek, proto je tam switch, je to zyxel 8-port 1Gbit
Router je TP-LINK TL-WR1043ND.
Zkusím teda natáhnout kabel do desktopu z jiný zásuvky a uvidím rychlost.
1) Pokud bude špatná, tak je to CPU, HDD
2) Pokud bude dobrá, je to nastavením přemostění
je to tak ?
je to tak, že v pracovně je přiveden jen 1 LAN kabel a potřebuju připojit 2 PC, tak jsem to vyřešil takhle, než dalším switchem Bohužel tam není 2xLAN zásuvka to bych uvítal víc, než ten posranej jeden kabel, ale tahej kabely v hotovým baráku, proto jsem byl rád, když jsem tam dostal ten 1 kabel...
Po baráku mám 10 LAN zásuvek, proto je tam switch, je to zyxel 8-port 1Gbit
Router je TP-LINK TL-WR1043ND.
Zkusím teda natáhnout kabel do desktopu z jiný zásuvky a uvidím rychlost.
1) Pokud bude špatná, tak je to CPU, HDD
2) Pokud bude dobrá, je to nastavením přemostění
je to tak ?
- kadaboy
- Nováček
-
Je to tak.
Další testování je zrušit přemostění, nechat zapojení NAS do Desktop bez Switche a routeru a zkusit kopírování.
Další testování je zrušit přemostění, nechat zapojení NAS do Desktop bez Switche a routeru a zkusit kopírování.
- LukášST
- Začátečník
-
Zrušit přemostění.
Propojit kříženým kabelem a nastavit... No problemo
Má to vůbec smysl? Podle mého to vyjde na stejno, jako s routerem a switchem, ale uvidíme..
Večer bude testovací
Propojit kříženým kabelem a nastavit... No problemo
Má to vůbec smysl? Podle mého to vyjde na stejno, jako s routerem a switchem, ale uvidíme..
Večer bude testovací
- kadaboy
- Nováček
-
To uvidíme, jestli to mělo smysl:) Třeba je to zbytečný, ale budeš vědět, zda to zvládá HW či je problém někde jinde.
- LukášST
- Začátečník
-
Výsledky měření:
1) Původní stav, tj. Desktop připojen do NASu, v nasu přemostěné připojení mezi 2 síťovkama, druhá síťovka připojena do 1Gbit switch, switch do 1Gbit routeru.
čtení z nasu 15Mb/s - 20Mb/s
zápis na nas 64Mb/s
2) Desktop i NAS zapojeny do switche, switch zapojen do routeru
čtení z nasu 10Mb/s
zápis na nas 58Mb/s
3) Desktop a NAS propojeni kříženým kabelem
čtení z nasu 18Mb/s
zápis na nas 58Mb/s
Tak a teď jsem ještě udělal jeden test..
VAIO připojený do switche, ke konfiguraci Desktop a NAS č.1
čtení z nasu 40Mb/s
zápis na nas 54-74Mb/s
čtení z desktopu 34Mb/s
zápis do desktopu 38-73Mb/s
Nelíbí se mi čtení z nasu, mým desktopem, z NTB je to lepší.. ale i tak by to mohlo být ještě o chlup lepší, ne ?
Nojo, ale kde je teda chybička ?
1) Původní stav, tj. Desktop připojen do NASu, v nasu přemostěné připojení mezi 2 síťovkama, druhá síťovka připojena do 1Gbit switch, switch do 1Gbit routeru.
čtení z nasu 15Mb/s - 20Mb/s
zápis na nas 64Mb/s
2) Desktop i NAS zapojeny do switche, switch zapojen do routeru
čtení z nasu 10Mb/s
zápis na nas 58Mb/s
3) Desktop a NAS propojeni kříženým kabelem
čtení z nasu 18Mb/s
zápis na nas 58Mb/s
Tak a teď jsem ještě udělal jeden test..
VAIO připojený do switche, ke konfiguraci Desktop a NAS č.1
čtení z nasu 40Mb/s
zápis na nas 54-74Mb/s
čtení z desktopu 34Mb/s
zápis do desktopu 38-73Mb/s
Nelíbí se mi čtení z nasu, mým desktopem, z NTB je to lepší.. ale i tak by to mohlo být ještě o chlup lepší, ne ?
Nojo, ale kde je teda chybička ?
- kadaboy
- Nováček
-
Náhodou jsi si nevšiml, na kolik běžel CPU na NASu při stahování?
Že by to bylo nějakým způsobem desktopem?:)
Že by to bylo nějakým způsobem desktopem?:)
- LukášST
- Začátečník
-
CPU takt ne, ale vytížení do 50% ...
Ale co by mohlo brzdit desktop ? Špatná síťovka? Nějaký nastavení, ale jaký ?
Zkoušel jsem čtení z NASu a zapisování do desktopu na SSD i 1TB WD.. obojí +-stejný..
Každopádně moje původní řešení je očividně nejrychlejší
Ale co by mohlo brzdit desktop ? Špatná síťovka? Nějaký nastavení, ale jaký ?
Zkoušel jsem čtení z NASu a zapisování do desktopu na SSD i 1TB WD.. obojí +-stejný..
Každopádně moje původní řešení je očividně nejrychlejší
- LukášST
- Začátečník
-
Přidávám další poznatky.
Prohodil jsem kabely na NASU.
tj. desktop zapojen do síťovky na MB a switch připojen do Edimax EN-9260TX-E ..
A! rychlost čtení z nasu je kupovidu 40Mb/s, zápis do nasu krásných 60Mb/s - s tímto stavem se spokojuji, ale kdyby to bylo rychlejší, byl samože raději.
ALE načítaní .docx je stále dost dlouho .. 22kB word načítá asi 15vteřin, to je výsměch..
pdfko, excelovská tabulka která má asi 15kB se otevře hned...
Proč tedy .docx se otevírá tak dlouho ?
Díky za každý rady..
Prohodil jsem kabely na NASU.
tj. desktop zapojen do síťovky na MB a switch připojen do Edimax EN-9260TX-E ..
A! rychlost čtení z nasu je kupovidu 40Mb/s, zápis do nasu krásných 60Mb/s - s tímto stavem se spokojuji, ale kdyby to bylo rychlejší, byl samože raději.
ALE načítaní .docx je stále dost dlouho .. 22kB word načítá asi 15vteřin, to je výsměch..
pdfko, excelovská tabulka která má asi 15kB se otevře hned...
Proč tedy .docx se otevírá tak dlouho ?
Díky za každý rady..
- LukášST
- Začátečník
-
Mám tu znovu problém, resp. stále nevymizel... data kopíruju převážně o velikosti nad 1Gb a je to video. Kopíruju do připojený síťový jednotky, ale to by nemělo mít vliv na rychlost..
Včera jsem kopíroval nějaký filmy do NASu a kopírování fakt tragedie, děs... lezlo to sotva 10mb/s po Gbit LANce!
Teď jsem vyřadil switch a desktop s NASem propojil přes router.. Prvních 20vteřin to jelo krásně konstantně 66Mb/s, ale po 20ti vteřinách, úpadek na 8mb/s ... touhle rychlostí to dolezlo až do 100%, kde to tak ještě 5minut stálo..
Ke kopírování používám total commander.
Mohl by mi někdo tuhle věc nějak vysvětlit, případně poradit co bych s tímhle měl dělat a kde by mohl být problém?
\\edit: ještě jsem zkusil připojit do routeru přímo NTB a to samé.. dokonce rychleji spadne rychlost..
Prvních 5-10vteřin kolem 70Mb/s a pak to během 20ti vteřin spadne pod 10Mb/s ...
\\edit2: kopírování do desktopu z NTB je lepší.. půlka 1,5Gb souboru to letí 70mb/s, potom ale postupně padá ke 40Mb/s, ale občas to kolísá až k 30Mb/s ...
čtení z desktopu jede 28Mb/s.
Napadá mě, zda nemůže být na vině zkrátka router, že by se nějak zahltil ? Nebo něco ?
Zítra zkusím zapojit a nastavit mikrotika co tu mám, jestli to bude lepší...
Včera jsem kopíroval nějaký filmy do NASu a kopírování fakt tragedie, děs... lezlo to sotva 10mb/s po Gbit LANce!
Teď jsem vyřadil switch a desktop s NASem propojil přes router.. Prvních 20vteřin to jelo krásně konstantně 66Mb/s, ale po 20ti vteřinách, úpadek na 8mb/s ... touhle rychlostí to dolezlo až do 100%, kde to tak ještě 5minut stálo..
Ke kopírování používám total commander.
Mohl by mi někdo tuhle věc nějak vysvětlit, případně poradit co bych s tímhle měl dělat a kde by mohl být problém?
\\edit: ještě jsem zkusil připojit do routeru přímo NTB a to samé.. dokonce rychleji spadne rychlost..
Prvních 5-10vteřin kolem 70Mb/s a pak to během 20ti vteřin spadne pod 10Mb/s ...
\\edit2: kopírování do desktopu z NTB je lepší.. půlka 1,5Gb souboru to letí 70mb/s, potom ale postupně padá ke 40Mb/s, ale občas to kolísá až k 30Mb/s ...
čtení z desktopu jede 28Mb/s.
Napadá mě, zda nemůže být na vině zkrátka router, že by se nějak zahltil ? Nebo něco ?
Zítra zkusím zapojit a nastavit mikrotika co tu mám, jestli to bude lepší...
- LukášST
- Začátečník
-
A dnešní výsledky s mikrotikem mě totálně nasrali...
zapojil jsme přímo do mikrotiku RB 750GL NAS + NTB a rychlost to samé!
prvních 15vteřin 70Mb/s pak to spadlo na 20Mb/s a víc ani prd....
Může mi někdo teda vysvětlit, čím je tohle zaviněno ?
Díky za názory
zapojil jsme přímo do mikrotiku RB 750GL NAS + NTB a rychlost to samé!
prvních 15vteřin 70Mb/s pak to spadlo na 20Mb/s a víc ani prd....
Může mi někdo teda vysvětlit, čím je tohle zaviněno ?
Díky za názory
- kul1k
- Mírně pokročilý
hele nemas bordel v jednotkach? je to sice mimo ale nemas tak mit MB/s?
NB:Acer Aspire V3 571G
- LukášST
- Začátečník
-
Jo je v tom bordel, ale bohužel mi to nijak neřeší můj problém, ale díky za upozornění.