zdravím, mám netbook acer aspire one model ZG5. Mám 2 baterie - jednu na 6 hod a druhou původní 2,5 hod - ale vydrží už sotva hodinku. Netbook nosím skoro deně z domu a beru se 6ti hodinodou baterku sebou. Pak až přídu domu tak dám NTB do sítě a až se nabije baterka, tak za chodu tu baterku prohodím za tu starou, aby se mi ta nová neníčila přebíjení a ta stará neníčila nepoužíváním . Jde mi ale jsme mi oto, že dneska když jsme brali v elektronice vyhlášku 50, tak učitel mluvil otom že u přístrojů který jsou připojený do sítě ( 230V ) a mají akumulátory atd, tak že by se za chodu neměli baterky atd vyndavat, že by se to zařízení mohlo poškodit.
já teda tu baterku takhle přehazuju už asi 2 roky a naštěstí pořád cajk, ale má ten učitel pravdu a nebo ne ?
vyndavání baterie za chodu
Moderátor: Don
- p0w3r_
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- oneill_sx1
- Začátečník
Re: vyndavání baterie za chodu
Nabitou baterii vyndáváš zbytečně, protože v momentě dobití se dobíjet přestane a znovu začne, až kapacita spadne pod určitou úroveň.
- Ollie
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
U notebooků se s tím pokud vím počítá, každá baterka má v sobě ochrannou a monitorovací elektroniku, takže bych neviděl problém...
To co píše oneill_sx1 je pravda, přínos pro životnost baterie bude minimální. (Teda přesněji, nabíjení začne, až poklesne samovybíjením napětí, resp. uložená energie, ne až poklesne kapacita)
To co píše oneill_sx1 je pravda, přínos pro životnost baterie bude minimální. (Teda přesněji, nabíjení začne, až poklesne samovybíjením napětí, resp. uložená energie, ne až poklesne kapacita)
- urban.novak
- Začátečník
Jestli chceš prodloužit životnost baterky, tak ji dávej na noc do ledničky, tam se bude míň kazit. http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-io ... _pack_life
Notebooky nejsou připojené přímo do sítě, z adaptéru dostávají buď 13 nebo 19V. Podívej se do manuálu, jestli tam píšou něco o tom, že nesmíš vyndavat baterku za chodu. Pokud tam nic takového nebude, tak bych to neřešil.
Notebooky nejsou připojené přímo do sítě, z adaptéru dostávají buď 13 nebo 19V. Podívej se do manuálu, jestli tam píšou něco o tom, že nesmíš vyndavat baterku za chodu. Pokud tam nic takového nebude, tak bych to neřešil.
- Lokomotiva
- Začátečník
Ne na noc, na rok:urban.novak píše:Jestli chceš prodloužit životnost baterky, tak ji dávej na noc do ledničky, tam se bude míň kazit.
1) nabij baterii na 40% (doporučená hodnota)
2) uskladni ji při 0 st.C a její ztráta kapacity bude 2% za rok
Ovšem kdybys ji uskladnil při 25 st.C, ztratí za rok 4% kapacity.
A to se nevyplatí...
- Maranov
- Mírně pokročilý
Ne, baterie mají ochranné obvody a řídící elektroniku. Tohle nehrozí, leda by byla baterie nějak specificky vadná.p0w3r_ píše:Jde mi ale jsme mi oto, že dneska když jsme brali v elektronice vyhlášku 50, tak učitel mluvil otom že u přístrojů který jsou připojený do sítě ( 230V ) a mají akumulátory atd, tak že by se za chodu neměli baterky atd vyndavat, že by se to zařízení mohlo poškodit.
Baterie vyndávat za chodu není problém, notebook to rozezná. Různé přídavné baterie lze většinou i "bezpečně odebrat" v systému.urban.novak píše:Podívej se do manuálu, jestli tam píšou něco o tom, že nesmíš vyndavat baterku za chodu. Pokud tam nic takového nebude, tak bych to neřešil.
Upřesnění: doporučená hodnota je okolo 30-60%, každý udává jinou.Lokomotiva píše:Ne na noc, na rok:
1) nabij baterii na 40% (doporučená hodnota)
2) uskladni ji při 0 st.C a její ztráta kapacity bude 2% za rok
Ovšem kdybys ji uskladnil při 25 st.C, ztratí za rok 4% kapacity.
Ztráta kapacity je skutečně nižší při skladování v menších teplotách, ale baterie se nesmí mrazit. Takže maximálně do ledničky.
Vyndávat baterii na noc do lednice přinese více škody než užitku (namáhání materiálu teplotními změnami). Jak bylo řečeno, má to význam jen při dlouhodobém skladování.
Bateriím hlavně vadí teplo, proto je lepší ji mít odpojenou, pokud NB několik dní je jen napojený na nabíječce. Dále jim vadí vybíjení na nízké úrovně a skladování ve vybitém stavu - to je doslova likvidační. Nabíjení při >90% nabití taky není ideální. Lithiovým bateriím, na rozdíl od jiných, nevadí dobíjení z nevybitého stavu (netrpí paměťovým efektem), naopak, je to ideální.
Toť k tématu asi vše.
Reference: http://batteryuniversity.com/parttwo-34.htm
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
- p0w3r_
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
okey díky za info