Výběr lomené/ergonomické klávesnice

Klávesnice, myši, volanty, tablet, joysticky, podložky, pedály, řadící páky, atp.
Odpovědět
elcrys
Začátečník
Začátečník

Výběr lomené/ergonomické klávesnice

Příspěvek od elcrys »

Plánuji nákup nové klávesnice a vzhledem k tomu, že píšu všemi deseti, vybírám pouze z lomených modelů. To už samo o sobě dost zužuje výběr, ale navíc bych chtěl, aby klávesnice byla:

- drátová
- tichá
- s klasickým zdvihem (tedy ne rádoby notebookové)
- s klasickým rozložením (v rámci možností zalomení)

Prvním a zatím asi nejvhodnějším kandidátem je Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000
Obrázek

Mínusy, co můžu odpozorovat: funkční klávesy nejsou rozděleny do klasických skupin po čtyřech, pravý enter je jednořádkový (ze starších klávesnic jsem zvyklý na dvouřádkový).

Kandidát č. 2 - Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000
Obrázek

Mínusy: nízký zdvih kláves (!), jednořádkový enter

Díval jsem se také na klávesnice Logitech, bohužel jsem nenalezl nic, co by dvě výše zmíněné převyšovalo.

Každopádně, jsou vítané jakékoliv zkušenosti s tímto typem klávesnic, případně tipy na jiné a lepší.
TOC
Začátečník
Začátečník

Re: Výběr lomené/ergonomické klávesnice

Příspěvek od TOC »

Pokud bys dokázal překousnout, že je bezdrátová, tak ber Logitech K350.
pokud ne, tak bych zkusil nějakém bazaru najít starší verzi Wave, což je v zásadě to samé, jen drátově, nevím, proč se přestala prodávat. :(
Sám jí mám a fakt paráda, nikde jsem nepsal na čemkoliv pohodlnějším. :)
Jinak pak +-splňuje všechno (není úplně nejtišší akorát- což ale asi není žádná z těch s vysokým zdvihem).
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Tohle sem nepatří. Prosím smazat,
Naposledy upravil(a) TOC dne úte 17. led 2012, 18:58, celkem upraveno 1 x.
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Bezdrát, lesklá okolo multimediálních kláves (i když naštěstí ne okolo všech), funkční klávesy ve skupinách po třech (standard je po čtyřech, což jsem se naučil ovládat i po tmě), protáhlý delete (sbohem soubory - mám vypnutý koš :)) a přeskupené okolní klávesy, málo místa okolo šipek (zde si často odkládám prsty).

Až příliš mnoho negativ. Této klávesnice jsem si v nabídce Logitechu také všiml, ale okamžitě ji zavrhl z výše zmíněných důvodů. Když se podívám na myši této značky, tak bych v segmentu klávesnic čekal něco lepšího.
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

By mě zajímala výhoda těch lomenejch klávesnic, taky píšu všema 10ti ale tuhle klávesnici mám v práci a hrozně debilně se na tom píše :lol:
PS5 Pro | LG OLED CX55
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Tuhle = zmíněný Logitech?
Výhoda je zjevná - při psaní má člověk ruce v přirozenější poloze. Já když píšu, tak musím poměrně dost ohýbat obě zápěstí, zvláště když mám lokty položené na podpěrkách. Vůbec mě překvapuje, jak jsou tyto modely úzkoprofilovým zbožím, zvláště když čtu nadšené reakce na asi nejrozšířenější model Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000. Lidé píší, že je sice nutné si uvyknout, ale potom už by se prý nikdo nevrátil k obyčejné. Sám jsem na to zvědav.
dObi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dObi »

Osobně vlastním výše zmíněnou Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000.

Sám jsem hledal pohodlnou lomenou klávesnici, ale s nízkým zdvihem. A právě ve zdvihu mě zklamala, takže toho bych se ani nebál. Sice nevím, co je pro tebe už nízkoprofilovka, ale já osobně bych uvítal ještě nižší zdvih.
Ovšem to zalomení bohužel taky není nějaká pecka, pouze miniaturní oblouk, klidně bych uvítal trošku větší protáhnutí, aspoň jako má Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000.

Sám jsem při výběru klávesnice zjistil, že je to prostě stále nedostatkové zboží, a najít pohodlnou lomenou klávesnici byl prostě těžký úkol, a stejně stále nejsem spokojen. :)
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Také jsem přemýšlel, zda takové decentní zalomení, jaké předvádí Logitech nebo Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000, má vůbec smysl. Když člověk nepočítá nějaké obskurní výrobce, tak se výběr značně smrskává. Nezbývá mi, než zkusit štěstí s Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000.
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Takže jsem nakonec vzal zmíněnou Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000.

Pár dojmů z kratšího používání:

Klávesnice je poměrně vysoká, což znamenalo snížit šuplík u stolu (s tím jsem tak nějak počítal předem). Píše se na ní dobře - lokty můžu mít položené na loketních podpěrkách u židle a ruce samotné na extra pohodlné gelovo-kožené podpěrce s tím, že ruce nemusím v zápěstí nijak ohýbat. Četnost překlepů u lomeného rozložení jsem čekal mnohem horší - musím se na psaní o něco více soustředit, ale už teď dokážu psát takřka bezchybně. Klávesy jsou tiché a stisk je akorát (výjimku zmíním později). Trochu jsem se bál jednořádkového Enteru, ale není to tak hrozné a myslím, že si na něj rychle zvyknu. Co je trochu horší, jsou funkční klávesy, které jsou nahňácané do dvou bloků, což je nezvyk a občas stisknu omylem jinou - zde to bude chtít delší dobu na uvyknutí.

Co se týče dodaného SW IntelliType Pro, tak jsem velice spokojen. Klávesnice má poměrně dost multimediálních tlačítek a zmíněný SW dovoluje poměrně dobře upravit jejich funkčnost. Co neumí přímo SW lze obejít kličkami ve formě různých spouštěných skriptů atd. SW obsahuje také celkem jednoduchý a funkční makro editor, s čímž jsem se u své 14 let staré klávesnice Siemens nesetkal :), takže se mi až zatočila hlava z možností, které to naskýtá. Celý den jsem si potom hrál s úpravami funkcí různých tlačítek a teď můžu říct, že mám klávesnici vyladěnou takřka k dokonalosti.

Nic není ovšem dokonalé - to jsem si uvědomil ihned po vybalení klávesnice a zkusmém psaní bez připojeného PC. Tou nedokonalostí je tuhý mezerník, který na velké části své plochy prakticky nejde stlačit a když, tak za použití brutální síly, která ho celý ohýbá. Jak jsem si později dohledal, nejsem zdaleka sám, kdo si této závady všiml a údajně jde o nahodilou chybu, která postihuje jen některé kusy + záleží na stylu psaní každého jedince. Následujíc internetové rady jsem mezerník vykuchl kvůli promazání styčných ploch, což se ukázalo jako zbytečné, protože už promazány byly (že by chabá reakce výrobce na stížnosti uživatelů?). Pro porovnání jsem kuchl také předchozí klávesnici Siemens vyrobenou v Německu a zjistil, že klávesnice Microsoft není až tak kvalitně provedená, jak se tváří - spíše jde o klasickou "kvalitku" z Číny. Z hlediska konstruktérského to taky není žádná sláva, protože mezerník se díky svému tvaru do V poměrně solidně příčí ve středovém čepu, který je navržen pouze pro malé klávesy. Každopádně teď se snažím psát tak, abych mezerník stlačoval v nezasekávající se poloze a uvidím, jestli čtyřtisícovku nepůjdu nacpat Billovi do chřtánu :). Je s podivem, že Microsoft za těch 7 let, co tenhle model vyrábí nevymyslel něco lepšího, zvlášť když přihlédnu k té hromadě nespokojených reakcí od uživatelů popisujících stejný problém.

Na závěr musím souhlasit s dObim ohledně nekonečného hledání dokonalé klávesnice.
Odpovědět

Zpět na „Vstupní zařízení“