Takže jsem nakonec vzal zmíněnou Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000.
Pár dojmů z kratšího používání:
Klávesnice je poměrně vysoká, což znamenalo snížit šuplík u stolu (s tím jsem tak nějak počítal předem). Píše se na ní dobře - lokty můžu mít položené na loketních podpěrkách u židle a ruce samotné na extra pohodlné gelovo-kožené podpěrce s tím, že ruce nemusím v zápěstí nijak ohýbat. Četnost překlepů u lomeného rozložení jsem čekal mnohem horší - musím se na psaní o něco více soustředit, ale už teď dokážu psát takřka bezchybně. Klávesy jsou tiché a stisk je akorát (výjimku zmíním později). Trochu jsem se bál jednořádkového Enteru, ale není to tak hrozné a myslím, že si na něj rychle zvyknu. Co je trochu horší, jsou funkční klávesy, které jsou nahňácané do dvou bloků, což je nezvyk a občas stisknu omylem jinou - zde to bude chtít delší dobu na uvyknutí.
Co se týče dodaného SW IntelliType Pro, tak jsem velice spokojen. Klávesnice má poměrně dost multimediálních tlačítek a zmíněný SW dovoluje poměrně dobře upravit jejich funkčnost. Co neumí přímo SW lze obejít kličkami ve formě různých spouštěných skriptů atd. SW obsahuje také celkem jednoduchý a funkční makro editor, s čímž jsem se u své 14 let staré klávesnice Siemens nesetkal

, takže se mi až zatočila hlava z možností, které to naskýtá. Celý den jsem si potom hrál s úpravami funkcí různých tlačítek a teď můžu říct, že mám klávesnici vyladěnou takřka k dokonalosti.
Nic není ovšem dokonalé - to jsem si uvědomil ihned po vybalení klávesnice a zkusmém psaní bez připojeného PC. Tou nedokonalostí je tuhý mezerník, který na velké části své plochy prakticky nejde stlačit a když, tak za použití brutální síly, která ho celý ohýbá. Jak jsem si později dohledal, nejsem zdaleka sám, kdo si této závady všiml a údajně jde o nahodilou chybu, která postihuje jen některé kusy + záleží na stylu psaní každého jedince. Následujíc internetové rady jsem mezerník vykuchl kvůli promazání styčných ploch, což se ukázalo jako zbytečné, protože už promazány byly (že by chabá reakce výrobce na stížnosti uživatelů?). Pro porovnání jsem kuchl také předchozí klávesnici Siemens vyrobenou v Německu a zjistil, že klávesnice Microsoft není až tak kvalitně provedená, jak se tváří - spíše jde o klasickou "kvalitku" z Číny. Z hlediska konstruktérského to taky není žádná sláva, protože mezerník se díky svému tvaru do V poměrně solidně příčí ve středovém čepu, který je navržen pouze pro malé klávesy. Každopádně teď se snažím psát tak, abych mezerník stlačoval v nezasekávající se poloze a uvidím, jestli čtyřtisícovku nepůjdu nacpat Billovi do chřtánu

. Je s podivem, že Microsoft za těch 7 let, co tenhle model vyrábí nevymyslel něco lepšího, zvlášť když přihlédnu k té hromadě nespokojených reakcí od uživatelů popisujících stejný problém.
Na závěr musím souhlasit s dObim ohledně nekonečného hledání dokonalé klávesnice.