SSD disk není vidět přes USB port - proč?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
SSD disk není vidět přes USB port - proč?
Dobrý den.
Kupuji dily na složení desktopu. Ještě mi chybí zdroj a case. Ale to je jedno.
Jedná se mi o to, že už mi došel SSD disk a nějak jej nemohu rozhodit přes USB port.
Zakoupil jsem přesně tento SSD disk 120GB:
http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenst ... grade-kit/
a jelikož jej mám možnost vyskoušet jen přes ten USB port, tak jsem to skoušel na desktopu i NB a to i pod XP a Win. 7 a nikdy mi disk nebyl nalezen a nechce se tedy otevřít.
Předpokládám totiž, že by to mělo takto jít.
Že by to ten disk mělo normálně načíst. Vždyt je to přes USB post.
zezačatku mi to ten dosk sice na starem NB našlo, ale když jsem klikl na jeho vlastnosti, tak mi to ani neukazalo jeho velikost. Data na nej kopirovat nešly. A potom zmizel uplně a už to nejde nijak načist ani na jednom PC.
Kde může být prosím chyba.
Navíc ani nevím, jak se na tom disku davaji jumpery. Jumpoer k tomu nebyl ani jeden. CZ navod nikde ani zadny jiny manual k tomu nebyl. Bylo k tomu jen CD kde je manual ve spousta jazycích ale CZ nikde.
Docela mě to začíná štvát.
Poradte mi prosím.
Nebo mám to skusit zapojit na desktop přímo na desku?
Kupuji dily na složení desktopu. Ještě mi chybí zdroj a case. Ale to je jedno.
Jedná se mi o to, že už mi došel SSD disk a nějak jej nemohu rozhodit přes USB port.
Zakoupil jsem přesně tento SSD disk 120GB:
http://www.kasa.cz/pocitace-prislusenst ... grade-kit/
a jelikož jej mám možnost vyskoušet jen přes ten USB port, tak jsem to skoušel na desktopu i NB a to i pod XP a Win. 7 a nikdy mi disk nebyl nalezen a nechce se tedy otevřít.
Předpokládám totiž, že by to mělo takto jít.
Že by to ten disk mělo normálně načíst. Vždyt je to přes USB post.
zezačatku mi to ten dosk sice na starem NB našlo, ale když jsem klikl na jeho vlastnosti, tak mi to ani neukazalo jeho velikost. Data na nej kopirovat nešly. A potom zmizel uplně a už to nejde nijak načist ani na jednom PC.
Kde může být prosím chyba.
Navíc ani nevím, jak se na tom disku davaji jumpery. Jumpoer k tomu nebyl ani jeden. CZ navod nikde ani zadny jiny manual k tomu nebyl. Bylo k tomu jen CD kde je manual ve spousta jazycích ale CZ nikde.
Docela mě to začíná štvát.
Poradte mi prosím.
Nebo mám to skusit zapojit na desktop přímo na desku?
- Fry
- Začátečník

Re: SSD disk není vidět přes USB port - proč?
hmm ja by som povedal že je to SATA disk tak ho treba pripojiť cez SATA rozhranie to zaprvé a zadruhé asi by bolo vhodné napojiť aj napájanie nie?
asi takto by som to urobil ja...
ale aj tak bude potom potrebné disk pridať cez správcu diskov a kedže je to SSD a nemusí sa správne zarovnať tabuľka, radšej by som to nechal tak...
taktiež by bolo vhodné nastaviť v BIOSE AHCI...
a tak dálej...
ale aj tak bude potom potrebné disk pridať cez správcu diskov a kedže je to SSD a nemusí sa správne zarovnať tabuľka, radšej by som to nechal tak...
a tak dálej...
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Ne, je to totiž SSD disk, který jsem dal do jeho externího USB boxu. Tento USB box nemá napájení - protože jej nepotřebuje. Disk se napájí dvěma piny z USB slotu a ty další piny jsou datové (jako u klasického USB disku).Fry píše:hmm ja by som povedal že je to SATA disk tak ho treba pripojiť cez SATA rozhranie to zaprvé a zadruhé asi by bolo vhodné napojiť aj napájanie nie?
a tak dálej...
Prostě je to prakticky naprosto srovnalené s flashkou.
- Fry
- Začátečník

ok, ja len že je SSD SATA, čiže neviem prečo to chceš riešiť cez USB...
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 5700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3200MHz, CL16 | GPU: SAPPHIRE Radeon PULSE RX 9070 16GB | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | SSD: SAMSUNG 970 PRO 512GB | SSD2: SAMSUNG 990 PRO 2TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 11 Pro x64 | TV: LG 65" G4 | PHONE: iPhone 17 256GB Mist Blue |
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Já to ale nechci řeši přes USB.Fry píše:ok, ja len že je SSD SATA, čiže neviem prečo to chceš riešiť cez USB...
Ale vzhledem k tomu, že teprve chci to PC složit a ještě mi nedošly všechny objednáné komponenty, tak jsem chtel tento SSD disk vyskoušet na notebooku přes USB.
Přečti si co píšu na začátku tématu a potom se nebudeš pořád ptát proř a proč a proč.
No jo, tak je to tedy SSD SATA disk.
Ovšem už po několikate piši, že k němu byl jeho součástí i externí box pro tento SSD disk, aby bylo možno jej použít třeba i externě přes USB 2.
A to tady ted řeším, že se mi ten disk přes to USB nechce načíst.
A hledám ten problém.
- oneill_sx1
- Začátečník

Může být vadný rámeček.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Doma mám rámeček ještě jeden, tak jsem ho skusil. No a dopadlo to tak, že se disk jakoby podruhe instaloval do Windows - neboli se detekoval nový hardware, ale disk se nezobrazil. Napsalo to že zařízení uspěšně instalováno, ale není vidět. Ani software jako je SCEENY:oneill_sx1 píše:Může být vadný rámeček.
http://www.piriform.com/speccy
ho neukáže, že je disk připojen.
Docela začínám být trošku smutný, že bude disk vadný. Ale je divné, že si ho Windows uspěšně nainstaluje.
No zítra ho asi skusim zapojit do desktopu naho interní SSD disk a uvidim, jestli ho pak Windows uvidí.
- Bez_n1ck
- Pokročilý

A naformátoval jsi ho už vůbec?
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
hlavne mrkni či ho vidí manažér diskov vo win, niekedy totiž treba priradiť písmenko aj USB zariadeniu a potom už to funguje normálne, možno je bug 
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Neformátoval jsem jej.Bez_n1ck píše:A naformátoval jsi ho už vůbec?
Ani nevim jak to udelat. A navíc SSD disk by se asi ani nepotřeboval formátovat.
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Co je to bug?dexterav píše:hlavne mrkni či ho vidí manažér diskov vo win, niekedy totiž treba priradiť písmenko aj USB zariadeniu a potom už to funguje normálne, možno je bug
A ten diskový manažer najdu kde, abych to mohl zkontrolovat?
- Kyselinka
- Začátečník

Co je to Google? 
- tielka
- Středně pokročilý

počítač-spravovat-správa disku tam si nastav písmeno k disku a hotovo.jinak další adept na vyskočení z okna 
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Google dobře znám.Kyselinka píše:Co je to Google?
Ale co je to bug?
- Jája
- Středně pokročilý

robocop: i SSD je furt jen blbej disk nic víc, a je potřeba na něm nejprve vytvořit oddíl a potom naformátovat, přiřadit písmeno.
Ty znáš google? a už si ho zkusil někdy použít?
Ty znáš google? a už si ho zkusil někdy použít?
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- zombux
- Odborník PCT

asi ne, je jednodušší se ptát pořád dokola kde najde tlačítko Start
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Smith
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jasně a partition se na něm vytvoří jen tak sama od sebe. Zkus někdy přemýšlet než něco napíšeš.robocop píše:A navíc SSD disk by se asi ani nepotřeboval formátovat.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak hele, dobrý.
Už jsem to zapojil do desktopu a to samé - nikde nic. Tak jsem to pomoci Partition Magicu spravil. Ten oddíl jsem tam musel vytvořit a naformátovat jej.
Asi pře Vámi vypadám jako blbec, ALE i když jsem kupoval dříve 2TB siky tak jsem je nejdříve formátoval a potom jsem se tedy nedivil, že nějak nechtějí fuingovat.
Ale ten SSD disk jsem ted chápal jako rychlou flash pamět. No a přece u flash paměti není potřeba s ní něco dělat. Flashku koupíte a hned je naprosto funkční a již zfpormátovaná a není třeba na ní vytvářet diskový oddíl. A skrze tohle přemýšlení jsem si to i přidružil, že SSD disk na tom bude naprosto stejne jako obyčejná flashka.
No a jak jsem ted zjistil, tak je tomu jinak a je ji třeba naformátovat. Ovšem je nutno ji naformatovat přes nějaký software, jen tak kliknutím na disk a volba NAFORMÁTOVAT tam není. To protože tam eještě není vytvořen žádný oddtíl.
Prostě se ty SSD disky chovají naprosto stejně jako klasické SATY. Jenom jsou SSD disky mnohanásobně rychlejší a dále taky méně vydrží - nevydrží tolik přepisů jejich pamětových sektorů.
Takže:
PROBLÉM VYŘEŠEN!!!
Už jsem to zapojil do desktopu a to samé - nikde nic. Tak jsem to pomoci Partition Magicu spravil. Ten oddíl jsem tam musel vytvořit a naformátovat jej.
Asi pře Vámi vypadám jako blbec, ALE i když jsem kupoval dříve 2TB siky tak jsem je nejdříve formátoval a potom jsem se tedy nedivil, že nějak nechtějí fuingovat.
Ale ten SSD disk jsem ted chápal jako rychlou flash pamět. No a přece u flash paměti není potřeba s ní něco dělat. Flashku koupíte a hned je naprosto funkční a již zfpormátovaná a není třeba na ní vytvářet diskový oddíl. A skrze tohle přemýšlení jsem si to i přidružil, že SSD disk na tom bude naprosto stejne jako obyčejná flashka.
No a jak jsem ted zjistil, tak je tomu jinak a je ji třeba naformátovat. Ovšem je nutno ji naformatovat přes nějaký software, jen tak kliknutím na disk a volba NAFORMÁTOVAT tam není. To protože tam eještě není vytvořen žádný oddtíl.
Prostě se ty SSD disky chovají naprosto stejně jako klasické SATY. Jenom jsou SSD disky mnohanásobně rychlejší a dále taky méně vydrží - nevydrží tolik přepisů jejich pamětových sektorů.
Takže:
PROBLÉM VYŘEŠEN!!!
- Bez_n1ck
- Pokročilý

Flashku je taky potřeba naformátovat. Protože drtivá většina výrobců předformátovává na FAT32, kterej je nepoužitelnej (aspoň pro znalé lidi, laik jen čumí, proč mu tam nejde natlačit .iso DVDčka). SSD je prostě disk jako každej jinej a neni určenej pro to, aby si ho koupil kdejakej idiot, co PC viděl stěží z rychlíku. Narozdíl od flashky.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
- robocop
- Nikdy nic nevím

-
- Kontaktovat uživatele:
"Flashku je taky potřeba naformátovat."Bez_n1ck píše:Flashku je taky potřeba naformátovat. Protože drtivá většina výrobců předformátovává na FAT32, kterej je nepoužitelnej (aspoň pro znalé lidi, laik jen čumí, proč mu tam nejde natlačit .iso DVDčka). SSD je prostě disk jako každej jinej a neni určenej pro to, aby si ho koupil kdejakej idiot, co PC viděl stěží z rychlíku. Narozdíl od flashky.
Tak na tohle jsem čekal, že mi to sem někdo napíše...a je to tady.
Osobně jsem kouil nejednu flashku a musim ti říct, že jsem ji nemusel formátovat.
Vždy byla již naformátovaná z výroby na FAT32.
Ale já ji samozřejmě hned přeformatoval na NTFS, abych na ni mohl zapisovat třeba MKV filmy pro TV a podobně (a tedy data větší než 4GB).
Opravdu jsem se ještě nesetkal s tím, že bych koupil novou flashku v obchodě, která není zformátovaná. Vždy to bylo z výroby na FAT32.
Ono možná před X mnoha lety se prodavaly ty flashky o velikosti cca 256, 512MB, které si musel každý doma naformátovat, aby je mohl používat. Ale dneska už to je hned připraveno k použití. Bohužel ale ve FAT32.
Já jinak ještě hodně fotím zrcadlem a když jsem kupoval nové (zabalené a zalepené) SD karty (vždy od SanDisk 45MB/s class1), tak byly vždy naformátovány na FAT32 a okamžitě k použití, aniž bych je musel ještě formátovat.
Ovšem vždy je vhodné si to samostatně ve svem přistroji naformatovat, aby si to k sobě všechno pěkně sedlo.