Záloha MBR pro recovery Asus EEE 1215b

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Jedi_James07
Nováček
Nováček

Záloha MBR pro recovery Asus EEE 1215b

Příspěvek od Jedi_James07 »

Dobrý den, koupil jsem si netbook Asus EEE 1215b s Win7(nemá mechaniku ani jsem nedostal recovery DVD). Recovery má na skrytém partitionu na hdd.
Na tento počítač bych si ale chtěl nainstalovat ještě minimálně Ubuntu z USB flashky, ale když bych ho tam dal, tak se do MBR nainstaluje GRUB2, který už nebude umět pracovat s tím recovery partitionem na hdd a vlastně mi recovery partition bude k ničemu, protože ho nebudu moct umět spustit.

Napadla mě možnost, že bych si současné MBR po koupi zazálohoval např. pomocí

Kód: Vybrat vše

http://www.trojanhunter.com/products/mbr-backup/
a uložil na bezpečné místo. Nyní si klidně nainstaloval Ubuntu Linux, přepsal MBR grubem a kdyby se něco pokazilo, tak bych si jednoduše v záchranném režimu obnovil původní MBR. Tím bych sice přišel o možnost spustit právě Ubuntu Linux, ale to vím jak se snadno obnoví přes live distro Ubuntu z usb flashky.

Mohlo by to nějakým takovým způsobem fungovat, nebo jsem něco přehlédl?
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Re: Záloha MBR pro recovery ASUS

Příspěvek od Krteq »

GRUB ale nemusíš zapisovat do MBR :) Můžeš ho instalovat třeba do root partitiony Ubuntu.
Jedi_James07
Nováček
Nováček

Ok, tak to byl špatný příklad ... pravděpodobně si nainstaluji obyčejné desktopové DVD Windows 7 (abych se zbavil zpomalení a balastu od výrobce v té EOM verzi Win7), a u windows už nemůžu zvolit kam to chci nainstalovat, respektive de to rovnou do MBR.
(Tím bych asi začal ... nejdřív čistou instalaci windows 7, potom iATKOS_L2 (Mac OS X 10.7) a nakonec Ubuntu 12.04.)

PS: Jestli víte, tak v kterém kroku se volí kam se instaluje GRUB2 u Ubuntu? Já si jen pamatuji, že jsem si určil root partition pomocí \, swap oddíl a možná ještě něco, ale ne kam instalovat GRUB2.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Z Live CD to lze udělat zvolením možnosti "ručně" při instalaci. Myslím, že je to při výběru umístění (celý disk, asistovaně, ručně - nejsem si jistý těmi volbami, distro mám instalované už dlouho a pouze přecházím na novější verze). Nejlepší ale bude použít alternate CD/DVD a postupovat podrobným průvodcem krok po kroku. Na webech se kdyžtak válí tuny návodů jak přesně postupovat.
Jedi_James07
Nováček
Nováček

Kód: Vybrat vše

http://www.youtube.com/watch?v=6wI9xWjDb6o
1:50 to je asi ono, že?
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Ano, to jak vybírá zařízení/partitionu pro boot loader
Jedi_James07
Nováček
Nováček

Jenom pro upřesnění ... kdyby to dal do /dev/sda, tak by to dal do MBR, jinak sdax(x je číslo) je to, že to dá do partitionu. Takže kdybych ho nainstaloval do toho partitionu, tak ale stejně, jak ovlivním co se má spustit při bootu ... něco mi říká, že se počítač podívá jen do mbr a půjde nabootovat jenom windows, nebo se podívá a spustí grub, který sice dovolí výběr mezi win x ubuntu, ale stejně příjdu o možnost recovery módu, do kterého bych se normálně dostal stisknutím F9 po zapnutí pc když se kontrolují hardwareové součásti.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“