PROJEKTORY

Stolní i přenosné projektory - rady a zkušenosti, včetně výběru.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
veducki
Nováček
Nováček

Re: PROJEKTORY

Příspěvek od veducki »

ahoj.

Tak konecne mi doslo platno zn.Reflecta,konkretne toto : https://reflecta.de/en/products/detail/ ... x-175.html , chcel by som sa spytat,tu v obore zbehlych,ma moznost toto platno pripojit cez trigger - automaticke vysunutie pri zapnuti projektoru,a zasunuti pri vypnuti.,jestli je to mozne vobec pri tomto modeli, navod mi nedosiel,tak preto sa pytam..?projektor by to mal podporoovat,mam Epson EH-TW 6000,ale platno to neviem, musi mat platno port RJ45,na prepojenie od projektora.?

Dakujem.
lukasmach
Nováček
Nováček

Příspěvek od lukasmach »

Ahoj,

můj plán je koupit si tenhle levny projektor (~ 13.5 tisic):

Epson EH-TW480
http://www.alza.cz/epson-eh-tw480-d283243.htm

a nasledne co nejvic zbylych penez investovat do projekcniho platna. Ten projektor by mel mit svitivost kolem 2800 lm, coz uz by melo skoro dostacovat na cerne projekcni platno (nebo se pletu?). Samozrejme, konkretne cerna platna jsou extremne draha (a nejspis je v CR nikdo nedistribuuje), takze muj plan je natrit stenu nejakym profi naterem pro projekcni plochy. Uz tu bylo zminovano Mighty Brighty:

http://www.media-point.cz/index.php?detail=2203

Zda se ale, ze i pokud v nateru pouziju maximum Contrast Boosteru, tak bude plocha stale svetle seda - tech 2800 lm by podle me melo stacit na tmavsi sedou.

Projektor sice nema 1080p jako EH-TW3200, ale jsem trochu kratkozraky a pochybuju, ze ve filmech dokazu rozdil mezi 720p a 1080p poznat. Navic stoji o dost min a nova lampa je taky levnejsi (nova stoji 3800), takze bych se ho nebal pouzivat intenzivneji (u TW3200 stoji nova lampa 7 tisic, takze bych nechtel za 4 roky propalit vic nez dve). Nakonec ma tenhle "herni" projektor vetsi svitivost, takze (zejmena v kombinaci s tmavsim naterem) jde provozovat i behem dne:

http://www.youtube.com/watch?v=-u3X5L9IJ34

Ma muj plan nekde diru? Napriklad bych se nerad dozvedel, ze rozdil ve svitivosti mezi TW480 a TW3200 je jenom papirovy a ve skutecnosti jsou oba srovnatelne.

Zkouseli jste s TW3200 promitat na neutralni tmave sedou barvu?
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

podle me "cerne platno" nakou barvou na zdi nenahradis, buhvi jak to vlastne funguje...

skusit to samozrejme muzes za to nic nedas. 8-)
vincik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vincik »

Obejvil se u mě problém. Snad Stratos nebo někdo mazaný poradí. Mám projektor Epson EHTW3200. Nasvíceno 540 hodin.

Na obrazu jdou vidět skvrny. Čím tmavší obraz tím jasněji jdou vidět. Během filmu když zrovna není černej přechod nebo extra tmavá scéna tak si jich nevšimnete. Při maximální velikosti obrazu jsou to velké žlutozelené šmouhy různé sytosti. Při minimální velikosti obrazu lze v obrazu vidět stovky malých skvrn zelené barvy. A konečně třetí stádium: Při minimální velikosti obrazu a maximálním rozostření (prostě jinej focus-menu je nečitelné) je to jako koukat se na jasnou oblohu plnou hvězd. Malinké stovky teček. Ale už nejsou žlutozelené nebo zelené ale jsou v poměru 1:1:1 zelené, červené a modré. Zprvu sem si myslel že jde o prach uvnitř projektoru ale proč ty barvy? Pak sem myslel že bude špinavá čočka, tak sem se ji snažil bezúspěšně vyčistit. Všiml sem si na ni malých fialových flíčků. Nejdou umýt ale v tom bych problém taky neviděl. Je jich tam jen pár. Světlo které nimi prochází pak na obrazu vytvoří max. procento plochy.

Nevím jak lépe to vysvětlit. Zejtra dopoledne sem nahodím fotky.

PS: když promítám film v rozlišení 1920x800, tak mi projektor promítne i ty černé pruhy. Nedá se nastavit aby projektor těch zbylých 280 pixelů z výšky obrazu nepromítal. Není taková možnost v přehrávači nebo v menu projektoru?
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

chtelo by to nahodit nejake ty fotky abysme se mohli podivat co ti to tam vlastne dela/nedela. taky by nebylo na skodu poslat fotky nekam do autorizovaneho servisu EPSON nebo primo na jejich zakaznicky servis. Kazdopadne jestli to bude na reklamaci videch bych chybu bud v jednom z LCD panelu nebo v optice. Kazdopadne reklamace je velmi jednoducha jiz jsem ji take vyuzil. Trva 1-2 tydny zalezi jestli se to orpavuje u nas nebo v Italii. Takze nic zasadniho. Vice mene zavolas na epson nahlasis zavadu uvedes adresu a druhej den si projektor vyzvedne kuryr, takze se o nic nestaras.

treba me menili celou optiku a projektor ted ukazuje uplne nadherne lip nez kdyz byl novy coz naznacuje ze byla u me optika nacata uz od vyroby nebo s tim nekde nekdo krapnul pri prevazeni.
vincik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vincik »

1 bílý podklad, nejmenší obraz
2 černý podklad, středně velký obraz
3 černý podklad, nejmenší obraz
4 bílý podklad, nejmenší obraz

max velikost obrazu jsem nefotil protože neumím s foťákem a ty flíčky byste tam asi ani neviděli. jsou prostě větší a míň výrazné jak na obr. 2 a jsou světle žlutozelené

PS: všimněte si že zelená (resp. fialová) je nejvýraznější

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) vincik dne pát 20. dub 2012, 00:15, celkem upraveno 1 x.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

lol tak to sou dobry hvezdicky. Asi bych dlouho nepremyslel a poslal na reklamaci
Strady
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Strady »

Jasná závada, nejspíše čipu. Jelikož mám podobný problém ale u DLP projektoru. Při černé se zobrazují bíle fleky. Podle vyjádření servisu je problém v čipu. Cena opravy se rovná novému.
lukasmach
Nováček
Nováček

Příspěvek od lukasmach »

Jak tak o tom premyslim, mozna pujdu do TW3200... Mel bych dve otazky:

1. Jak je to u LCD projektoru s mrtvymi pixely? Kolik mrtvych Epson povazuje za vadu a uznava reklamaci?

2. Promitat bych chtel na plochu o sirce 3 metry, tzn uhlopricka 3.4 metru. Bude na to ten projektor stacit v eco rezimu, pokud bude v mistnosti troska ambientniho svetla (napriklad pres den se stazenymi zaluziemi)?

Diky!
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

1. Jeste jsem se nesetkal s epsonem co by mel vadne pixely, kort s vyssi rady. Urcite je to duvod na reklamaci nebo vymenu kusu ve 14 denni lhute.
2. ANo zvladat to bude pokud teda nemas opravdu nejake hrozne prusvitne zaluzie, ale radim porid si zavesy, tedka jsem si poridil opravdu kvalitni zavesy z jedne strany cerne, z druhe bile tlumej i zvuk. A nemam problem i za dne a mam krasne zatemnenou mistnost, zavesy me vysly na par korun pres aukro.
p0l0us
Nováček
Nováček

Příspěvek od p0l0us »

Kolik je tak normalni (akceptovatelna) uchylka konvergence ? 0? pixel ? pul pixelu ? dva pixely ?
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

vyreklamovat se da kazda i o pul pixelu. Zalezi jak moc ti to vadi
RadekFM
Nováček
Nováček

Příspěvek od RadekFM »

Stratos a Strady: Co na tom chcete reklamovat? Vzdyt je to prach, kterej se bezne usazuje v LCD projektorech a je tak malej ze projde i filtrem. To je proste realita a je potreba to jednou za cas nechat vycistit. Ten prach neni na lcd panelu, to by byl zaostreny stejne jako obraz, ale je vsude na ostatnich plochach (zcadlech) v opticke ceste mezi vybojkou a lcd panely. A jelikoz jsou tam 3 panely a tudiz i 3 oddelene opticke cesty kazda pro jednu barvu, tak ty prachove castice maji 3 ruzne barvy. (RGB) Ale protoze ten prach je mimo rovinu zaostreni tak neni normalne videt, krome velkych kusu, ktere delaji na tmavem pozadi asi tak 5cm velke rozmazane fleky. Ja mam najeto na eh-tw3200 skoro 2000 hodin a ty vetsi fleky mam asi 3. Ale je to videt jen na uplne cernem pozadi, takze ve filmu si toho nevsimnu. Na bile to videt neni. Na bile je to videt jen kdyz se na ten prach zaostri optika. Dneska to zkusim nafotit. Kamos ma panasonic pt-ae4000 a po 2000 tisicich hodinach nechal menit lampu + vycisteni, ktery stalo neco kolem 2,5 tisice. Ted jsem volal do servisu Epson a za vycisteni eh-tw3200 chtej priblizne 2 tisice bez dph podle caasu prace technika, ale po domluve jsou pry shopny to udelat i behem jednoho dne, coz je super. Jinak U toho panasonicu se to chovalo jeste hur, protoze to bylo videt i na bilem pozadi a to docela dost. Nemel tam jen par fleku, ale mraky po cele plose a pri pohybu obrazu bylo dost videt jak ta mapa fleku stoji.
RadekFM
Nováček
Nováček

Příspěvek od RadekFM »

Tady na tom diagramu jsou videt cocky a zrdcadla, ktera rozdeluji svetlo na bervne slozky. Pro ilustraci technologie 3LCD.

Obrázek
RadekFM
Nováček
Nováček

Příspěvek od RadekFM »

Tak nejak to vypada uvnitr.

Obrázek
RadekFM
Nováček
Nováček

Příspěvek od RadekFM »

p0l0us píše:Kolik je tak normalni (akceptovatelna) uchylka konvergence ? 0? pixel ? pul pixelu ? dva pixely ?
Na tu odchylku zarovnani panelu jsem se ptal v Epsonu a rekli ze vada je nad 1 pixel ve stredu obrazu a nad 2 pixely u kraje, coz je dost. Ja mam u kraje 1 pixel a sere me to. Pripadne zarovnani sami neumi udelat. Posilaj to do Francie. Skoda ze to nejde nejak amatersky ladit. Co jsem koukal, tak to srovnaj na nejaky stolici a pak to sletujou napevno. Nektery projektory (treba SONY) s tim umi hybat v menu po 1/10 pixelu. To by se mi libilo :-)
Naposledy upravil(a) RadekFM dne úte 14. úno 2012, 10:44, celkem upraveno 1 x.
RadekFM
Nováček
Nováček

Příspěvek od RadekFM »

michkre píše:Cau Stratosi,delam si ramove platno a resim nater,muzes mi poradit barvu,odstin.......Jestli primalex nebo balakryl....vim ze jsou i specielni barvy ale sel bych do neceho levnejsiho :D Diky za info
Taky jsem si delal pevnej screen a na plochu jsem pouzil matnou bilou folii do plotru a jsem maximalne spokojenej. Z ceho budes delat to oramovani?
lukasmach
Nováček
Nováček

Příspěvek od lukasmach »

RadekFM píše:Ja mam u kraje 1 pixel a sere me to.
Neda se to nejak softwarove vyladit - treba ze by prehravac videa udelal softwarove nejaky posun cervene slozky obrazu oproti zbylim dvoum?
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

lukasmach píše:
RadekFM píše:Ja mam u kraje 1 pixel a sere me to.
Neda se to nejak softwarove vyladit - treba ze by prehravac videa udelal softwarove nejaky posun cervene slozky obrazu oproti zbylim dvoum?
pochybuju ze neco takovyho je.. Bejt tebou poslu fotku do epsonu jestli mas narok na reklamaci. mozna bych se jich ani neptal, proste nahlasil reklamaci a nechal ho odvezt na kalibraci... Ja taky mel s timto minimalni problem a stejne to opravili i kdyz jsem to primarne kvuli tomuhle nereklamoval
Strady
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Strady »

RadekFM: děkuji za užitečné info. Zkusím nafotit mé krásné skvrny, ať máte porovnání :wink:
Odpovědět

Zpět na „Projektory“