Je disk vadný? Rady + výpisy ze SMARTu
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- spree
- Začátečník

-
Re: Je disk vadný? Sem dávejte výpisy ze SMARTu
Dobry den, oba disky maju "warning" hlasku.
Zaujimalo by ma, ktory disk ide pomaly do kopru?
Je to na reklamaci obou?
Dik
Zaujimalo by ma, ktory disk ide pomaly do kopru?
Je to na reklamaci obou?
Dik
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Hmm ten horní asi fajn (bylo by dobré vyfotit všechny položky smaru, něco neni vidět, a to poměrně důležité věci jako "offline uncorrectable", "current pending sector" atd. Ten dolní má 2 realokované sektory. To neni tak hrozné u Samsungu, v závislosti na věku, atd. Sleduj to, a pokud to nebude stoupat, můžeš disk dále používat.
- spree
- Začátečník

-
Druhy disk s realokovanymi sektormi ma o dost viac nabehane a je i starsi.
Prikladam este screen dalsich poloziek z prveho disku. Snad je na nom vsetko OK...
Prikladam este screen dalsich poloziek z prveho disku. Snad je na nom vsetko OK...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ano to jest vše OK.
- kul1k
- Mírně pokročilý

zdravim co znamena hodnota CB ve smartu? respektive vim ze to je pocet ECC erroru je v zlutejch hodnotach (ma zlutej trojuhelnik s vykricnikem) ale status: OK bez chyb je to nakej problem? disk pouzivam jako prenosny v usb ramecku (2,5 sata Fujitsu)
NB:Acer Aspire V3 571G
- slezsky1
- Začátečník

-
Zdravím
Je to už nějakou dobu, co mám problémy s počítačem. Projevuje se občasným restartovnáním a často je tak pomalý, že musím restartovat systém. Jednou jsem už dokonce musel přeinstalovat celé win 7, jelikož mi načítal tak pomalu, že jsem se s tím nemohl domluvit ani po několikanásobném restartu. Po reinstalu nějakou dobu jel počítač vpořádku. Poslední dobou se mi to opět začlo projevovat. Občas se to projevuj taky zaseknutím když koukám na film, musím přehrávač vypnout a znova zapnout a pak už jde všechno tak jak má. Vyhledal jsem si výše uvedenou chybu na microsoft support a oni píšou, že nejčastěji tohle způsobují špatné řadiče, někde špatně připojený kabel... Rozebral jsem dnes počítač a hdd byl nacvaknut vpořádku. Takže tuhle možnost vylučuji. Mám podezření na špatný hdd. Rád bych jej projel nějakým softwarem, který by mi odhalil chyby. Třeba kontrola SMART... V event vieweru jsem našel taky kritické chyby ID 41 Kernel power, ale myslím si, že tohle je prostě restart způsobený jinou chybou. Další chyba VDS basic provider id 1 a kernel event tracing id 3. Máte někdo tip na software, kterým bych mohl otestovat hdd, nebo případně nějakou radu co udělat, abych se dopátral příčiny? Mám Dell Studio 1555
Přidávám SMART
http://2imgs.com/2i/i/4f411624/2022e7b5 ... c91a.f.jpg
Je to už nějakou dobu, co mám problémy s počítačem. Projevuje se občasným restartovnáním a často je tak pomalý, že musím restartovat systém. Jednou jsem už dokonce musel přeinstalovat celé win 7, jelikož mi načítal tak pomalu, že jsem se s tím nemohl domluvit ani po několikanásobném restartu. Po reinstalu nějakou dobu jel počítač vpořádku. Poslední dobou se mi to opět začlo projevovat. Občas se to projevuj taky zaseknutím když koukám na film, musím přehrávač vypnout a znova zapnout a pak už jde všechno tak jak má. Vyhledal jsem si výše uvedenou chybu na microsoft support a oni píšou, že nejčastěji tohle způsobují špatné řadiče, někde špatně připojený kabel... Rozebral jsem dnes počítač a hdd byl nacvaknut vpořádku. Takže tuhle možnost vylučuji. Mám podezření na špatný hdd. Rád bych jej projel nějakým softwarem, který by mi odhalil chyby. Třeba kontrola SMART... V event vieweru jsem našel taky kritické chyby ID 41 Kernel power, ale myslím si, že tohle je prostě restart způsobený jinou chybou. Další chyba VDS basic provider id 1 a kernel event tracing id 3. Máte někdo tip na software, kterým bych mohl otestovat hdd, nebo případně nějakou radu co udělat, abych se dopátral příčiny? Mám Dell Studio 1555
Přidávám SMART
http://2imgs.com/2i/i/4f411624/2022e7b5 ... c91a.f.jpg
athlon 3200+ venice, asus A8N-E, HD Samsung 40GB SATA II 7200ot. 8MB + Seagate 120 barracuda 8MB 7200, Leadtek 6800 GS TDH 256MB, DIMM DDR 1024MB
Dell studio 1555
Dell studio 1555
- michal.l
- Nováček

Zdravím, jak moc je to vážné? Vydrží aspoň nějaký měsíc??? Disk začal poměrně nedávno cvakat až drnčet :-/ tak nevím, jestli každou chvilku neodejde do křemíkového nebe... Díky za každé info
- Mr Lucas
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Zatím máš jeden přemapovaný sektor. Pokud se to číslo bude zvětšovat rychle zálohuj. Vzhledem k tomu cvakání a drnčení, bych si ale důležitý data už těďka zazálohoval. Ty pazvuky nevěstěj nic dobrýho.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
- michal.l
- Nováček

Error scan nic nenašel, už zálohuji, nějak se mi to nelíbí... Díky za odpoved!
- Daveedek
- Začátečník

-
Dobrý den,
prosím o zhodnocení tohoto disku... asi už mele z posledního, že ano?

prosím o zhodnocení tohoto disku... asi už mele z posledního, že ano?

- Eddward
- Moderátor

Ako to vyzera s tymto diskom?
error scan je zeleny

error scan je zeleny

Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p
Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Time Spy: 11 610
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p
- zombux
- Odborník PCT

@Eddward: vadný povrch.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Eddward
- Moderátor

A teda? Co s tym. Da sa pouzivat?
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ten disk je vadnej, data co tam nahraješ nemusej jít na 100% opět přečíst. Můžeš ho použít někam do druhého PC kde nebudou důležitá data či případně pokus si budeš jistej že data jsou vždy zálohována i někde jinde.
Prostě je to disk co už má přes 100 vadnejch sektorů (které se povedlo realokovat proto ti test povrchu hlásí zelenou), čili co tam dnes nahraje už tam zejtra v nepoškozené podobě nemusí být.
Daveedek: Nikdy jsem zatim end-to-end error neviděl, ale co jsem o tom rychle našel, tak to znamená vadnou cache paměť na disku. No.... udělej benchmarky jestli je výkon ok, test povrchu a pak bych to zklusil používat. Ale důležitá data na to raději nedávat.
Prostě je to disk co už má přes 100 vadnejch sektorů (které se povedlo realokovat proto ti test povrchu hlásí zelenou), čili co tam dnes nahraje už tam zejtra v nepoškozené podobě nemusí být.
Daveedek: Nikdy jsem zatim end-to-end error neviděl, ale co jsem o tom rychle našel, tak to znamená vadnou cache paměť na disku. No.... udělej benchmarky jestli je výkon ok, test povrchu a pak bych to zklusil používat. Ale důležitá data na to raději nedávat.
- Eddward
- Moderátor

je zaujimave ze Crystal disk info mi tam pise 0.
Ten disk je z notebooku kde odisiel graficky cip. Medzi tym sa ale mnohokrat restartoval bsod atd. kym sa zistilo co tomu je. Nemoze to byt tym?
Ten disk je z notebooku kde odisiel graficky cip. Medzi tym sa ale mnohokrat restartoval bsod atd. kym sa zistilo co tomu je. Nemoze to byt tym?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

- Butch
- Středně pokročilý

Taky jsem zjistil ze Smart v HD-Tune casto vyhodnoti disk jako nepouzitelny a Crystal disk info rekne ze je ok. Ted cemu verit?
Zajimave ze to HD-Tune tvrdi i o uplne novych discich, kde ostatni programy hlasi smart ok.
Zkusim tipnout zitra screeny z noveho disku Seagate 500GB 2,5" pro porovnani sem a uvidime.
Vim ze Hd-tune rekl failed a Crystal disk info Good.
Zajimave ze to HD-Tune tvrdi i o uplne novych discich, kde ostatni programy hlasi smart ok.
Zkusim tipnout zitra screeny z noveho disku Seagate 500GB 2,5" pro porovnani sem a uvidime.
Vim ze Hd-tune rekl failed a Crystal disk info Good.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Rozhodně nevěřit těm závěrům co ty programy dávaj, ani jeden ani druhej. Vždy číst čísla a hodnoty a dle toho se to dá jasně rozhodnout.
HDtune dá warning nebo fail když ten pojem a hodnoty u něj nezná, to ale ještě neznamená že je disk vadnej, je vždy třeba číst přesně ty čísla. Nejvíce u write error, read-raw error, current pending sector, offline uncorrectable, realocated sector count, DMA CRC error, atd.... prostě koukat na jednotlivé položky.
HDtune dá warning nebo fail když ten pojem a hodnoty u něj nezná, to ale ještě neznamená že je disk vadnej, je vždy třeba číst přesně ty čísla. Nejvíce u write error, read-raw error, current pending sector, offline uncorrectable, realocated sector count, DMA CRC error, atd.... prostě koukat na jednotlivé položky.
- Popo_
- Nováček

-
Zdravím,
trochu jsem si to tu pročetl a chtěl bych mít 100% jistotu, jestli je můj disk vadný. Před nedávnem se mi PC zpomalilo na tolik, že s ním nešlo nic dělat. Po restartování mi to napsalo něco ohledně chybějících systémových souborech (boot.ini, winloader, atd.) to vyřešil reinstal oken, vše běželo normálně.
V pondělí opět nešlo dělat nic a další den zase normální chod. Dnes zase nejde, zasekává se windows, dlouho načítá a občas se ozve divný zvuk z HDD, takové rychlé cvakání.
Díky za odpověď.
V příloze jsou výsledky z HD Tune.
trochu jsem si to tu pročetl a chtěl bych mít 100% jistotu, jestli je můj disk vadný. Před nedávnem se mi PC zpomalilo na tolik, že s ním nešlo nic dělat. Po restartování mi to napsalo něco ohledně chybějících systémových souborech (boot.ini, winloader, atd.) to vyřešil reinstal oken, vše běželo normálně.
V pondělí opět nešlo dělat nic a další den zase normální chod. Dnes zase nejde, zasekává se windows, dlouho načítá a občas se ozve divný zvuk z HDD, takové rychlé cvakání.
Díky za odpověď.
V příloze jsou výsledky z HD Tune.
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Zkus jinej kabel / jinej SATA port / jiny PC. Disk nemusi byt vadnej
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q