Zrychlení PC pomocí SSD disku

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows XP, Windows 2000 a Windows NT.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
Honzaja
Začátečník
Začátečník

Zrychlení PC pomocí SSD disku

Příspěvek od Honzaja »

Chtěl bych zrychlit PC přidáním SSD na který bych dal operační systém a ostatní obsah by šel na HDD.
Má někdo zkušenost jak se to osvědčilo? Kam se budou ukládat ostatní instalované programy na SSD ?
Dík, Honza
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Zrychlení PC pomocí SSD disku

Příspěvek od Butch »

Mam SSD na system + BF3
A pak k tomu jeste zapinam jeden klasicky disk kde mam data a steam hry.

Kdyz koupis nejakou rozumnou kapacitu(idealne 120GB), tak system + programy vejdes na SSD.
Hry co nehrajes moc casto nebo maji prilis mnoho tak nainstaluj na ten druhy disk.

Rychlost zapinani a vypinani a odezva systemu je skvela. Druhy disk s daty to nijak nebrzdi(leda kdyby byl vadny, to pak ten disk muze brzdit cely system)

V compu mam disku vice, ale standardne startuji jen to SSD + jeden 1TB samsung F3. Ostatni mam vypnute pomoci HW vypinace Lian-li.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Závisí to na tom, co děláš. SSD pomůže hodně spouštění systému a programů, to je tak vše. Má to význam, pokud máš "dnešní" procesor a spíše high-end PC, jinak je to zbytečně drahé. Druhé HDD na rozdělení programů nebo do RAID může být výhodnější.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

"DruhÝ HDD na rozdělení programů"? nemá naprosto žádný význam. SW RAID0 dramaticky snižuje spolehlivost systému a často neni nárust výkonu úměrný. Obě řešení na nic. A že "SSD pomůže hodně spouštění systému a programů, to je tak vše." je pochotelně polopravda pro lidi co na ssd nemaji peníze. Drtivá většina aplikací zapisuje a čte hdd za běhu a rozhodně ne jen při spuštění (třeba hry hrabou na hdd v podstatě pořád).

SSD je konečné řešení a je to dobrá investice. U procesoru střední (i nižší střední) třídy rozdíl rozhodně poznáš.

http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... zu?start=9
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

Maranov píše:Závisí to na tom, co děláš. SSD pomůže hodně spouštění systému a programů, to je tak vše. Má to význam, pokud máš "dnešní" procesor a spíše high-end PC, jinak je to zbytečně drahé. Druhé HDD na rozdělení programů nebo do RAID může být výhodnější.
asi si nevidel čo urobí SSD z netbookom :mrgreen:
ono ten reálny výkon SSD je na kilometre vzdialený markom, ale zase je to na kilometre vzdialené výkonom klasických HDD a to aj pri relatívne pomalých SSD
SSD je asik jediný upgrade kde je zrýchlenie viditeľné aj bez stopiek v rukách väčšinu času
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

cabman: Ale nenapařuj se tu. Já mám SSD taky. SW RAID dneska nikdo nepoužívá a používat nemusí.

Co se týče spolehlivosti... SSD se celkem slušně opotřebovávají a levnější kusy jsou na tom ještě hůř, takže to vyjde minimálně na stejno. Samozřejmě, ani RAID0, ani SSD by nemělo být použito jako úložiště (bez záloh). Osobně mám RAID0 nějaké 4 roky, bez problému. SSD mi po půl roce chcíplo.

Jestli je člověk domácí uživatel a má PC jen na hraní a internet, SSD jsou vyhozené peníze.

dexterav: Tak určitě, ale proč do netbooku cpát něco, co stojí polovinu toho netbooku. :) Přihoď RAM na prefetch a cache a jen uspávej a taky uvidíš ten frkot, s o řád nižší cenou.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630

dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

záleží za koľko kúpiš, a aký veľký ti treba :mrgreen:
čo sa týka umierania SSD , popravde mi umrelo daleko viac HDD ako SSD(0), to mám aj postaršie modely doma
zálohovať treba tak či tak
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Maranov píše:cabman: Ale nenapařuj se tu. Já mám SSD taky. SW RAID dneska nikdo nepoužívá a používat nemusí.
Dovolím si tvrdit, že drtivá většina lidí používá sw raid a vím naprosto přesně odkud vítr vane a co máš na mysli. Tvůj problém je, že si pleteš hardwarový řadič s pseudohardvarovým (softwarovým který výrobce pěkně zabalil).

V odkazu je jeden starší článek, který je pořád aktuální. Tak si to přeber jestli na to budeš mít buňky.
http://myego.cz/item/softwarovy-versus-hardwarovy-raid
Maranov píše:Co se týče spolehlivosti... SSD se celkem slušně opotřebovávají a levnější kusy jsou na tom ještě hůř, takže to vyjde minimálně na stejno. Samozřejmě, ani RAID0, ani SSD by nemělo být použito jako úložiště (bez záloh). Osobně mám RAID0 nějaké 4 roky, bez problému. SSD mi po půl roce chcíplo.
Na jednu stran mluvíš o hw raid řešeních která stojí desítky tisíc a na druhou stranu to porovnáváš s levným ssd???

SSD po půl roce chcíplo??? No a t je argument k čemu? Klidně se vsadím, že to nebyl intel, ale nějaké ssd co jsi vybírad po seřazení podle ceny.

Je vidět že vůbec nevíš o čem mluvíš.
Maranov píše:estli je člověk domácí uživatel a má PC jen na hraní a internet, SSD jsou vyhozené peníze.
Nikdo nemluví o internetu, ale na hry rozhodně přínos. Tvůj názor je jistě předmětný, ale četl jsi ten článěk a viděl jsi někdy ssd v reálu? Asi ne.
http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... zu?start=9
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

cabman píše:... Tvůj problém je, že si pleteš hardwarový řadič s pseudohardvarovým (softwarovým který výrobce pěkně zabalil).
Který na dva disky stačí, stejně jako netřeba mít na každé 3D modelování Quadro. Jen navrhuji alternativy, nikde neříkám, že to bude ve všech ohledech výkonnější. Hulána jsem četl (svého času).
cabman píše:Na jednu stran mluvíš o hw raid řešeních která stojí desítky tisíc a na druhou stranu to porovnáváš s levným ssd???
Určitě ne, o těch mluvíš ty. Životnost drahých SSD samozřejmě taky není neomezená.
cabman píše:SSD po půl roce chcíplo??? No a t je argument k čemu? Klidně se vsadím, že to nebyl intel, ale nějaké ssd co jsi vybírad po seřazení podle ceny. ... Je vidět že vůbec nevíš o čem mluvíš.
Opět tě požádám, aby jsi se zdržel nějakého poměřování. Argument to je k předchozímu tvrzení. Zdůrazňuji že je sice statisticky nevýznamný, avšak nebyl můj záměr tvrdit něco jiného. Předpokládal jsem, že si to každý takto přebere. Čeho jsem doufal, že tento argument dosáhne, je vyvrácení tvých absolutní tvrzení o "konečném řešení".
cabman píše:Nikdo nemluví o internetu, ale na hry rozhodně přínos. Tvůj názor je jistě předmětný, ale četl jsi ten článěk a viděl jsi někdy ssd v reálu? Asi ne.
Provozuji obojí (pseudo-HW RAID 0 a SSD). Většina herních enginů používá přednačtení ("loading") a streamování, při dostatku RAM se HDD používá minimálně, odezva engine by jinak byla příliš vysoká. Nejde zde prakticky vůbec o zápis nebo náhodný přístup, spíše sekvenční načítání objemných dat, zde SSD tolik nemá význam, RAM ano.

cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Maranov píše:
cabman píše:... Tvůj problém je, že si pleteš hardwarový řadič s pseudohardvarovým (softwarovým který výrobce pěkně zabalil).
Který na dva disky stačí, stejně jako netřeba mít na každé 3D modelování Quadro. Jen navrhuji alternativy, nikde neříkám, že to bude ve všech ohledech výkonnější.
Bude to výkonnější a opravdu to stačí, ALE je to softwarový raid se vším co k tomu patří. Až jednou budeš opravovat počítač a zjistíš, že na každém hdd je něco jiného (aktuálnst dat a s trochou štěsní se ti pose-- zrovna ten disk s aktuálníma datama tak pochopíš.

... ale jinak jo. Prostě máš pravdu, jsem rád že jsi mě poučil a tečka (.)
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Děkuji.

Spolehlivost je samozřejmě poloviční, o tom není pochyb.

Odpovědět

Zpět na „Windows XP, 2000, NT“