Teploty U HD 4870

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Tomigan
Nováček
Nováček

Teploty U HD 4870

Příspěvek od Tomigan »

Dobrý den ,mám takový problém , koupil jsem si na aukru Kartu ATI HD 4870 s chladičem Accelero TWIN Turbo.
Mám docela problém s teplotami , v klidu je to 70-90C v idle! a Fany jedou na 80-95% , při zátěži , nebo klidně i puštění HD videa jsou teploty přes 100C a fan 100% , a to jsou podle mě nemyslitelné dlouhodobé teploty.
Vůbec netuším kde je ten problém , s prodejcem sem se domluvil na vrácení peněz , ale nejdříve bych se chtěl pokusit tu kartu nějak dostat do provozuschopného stavu , výkonem mi naprosto stačí.
Vůbec nevím proč , ale když sem podle jednoho návodu na konkurenčním webu (EHW 8)), flashnul BIOS karty na 157core/500memory a 1.083V.Na video 400/500 a 1.083V a na 3D sem nechal defaultní 750/900 a 1.203V.
Teploty sem nekontroloval a PC vypnl , pustil sem až ráno , teploty šli sice trochu dolů , ale furt v zátěžy bylo 104C a 100% fan , navíc ve hře se mi po nějaké době začal blikat obraz , tak sem ho radši zase vypnul.
Avšak po otevření bočnice u skříně( ne celou ale jen kousek posunul , aby tam byla mezera.
Teploty najednou 40-45C při 35% fanu a v zátěži sem dostal maximum 60C a 60% fan. (u unigive heavenu ) , a tyto teploty by mě naprosto vyhovovaly , ale večer se mi při hře opět vrátili teploty na 104C a 95% fan.Ani v idle už to nešlo pod 70C.
Absolutně netuším co by mohlo být příčenou takových výkyvů a tak vysoké teploty.
Píšu už jakoukoliv blbost co mě napadne , tak ještě napíšu že ke kartě byly 2 konektory (šestipiny) , ale já už sem mohl zapojit jen 1 a druhý sem musel zapojit ze zdroje a neco byl dodávaný ke kartě (ale to myslim nemá vliv na toto).
Sestava:
Procesor Intel C2Q 6600 (2.4Ghz)
2GB RAM
HD 4870
Zákl. deska Gigabyte G31M-ES2L
Zdroj 500W seasonic OEM s certifikací 80+.
Teď mám v PC moji starou kartu HD 5450 a ta v zátěži má do 60C a 50% fan (ten je pasivní).
Mám tu ještě 350W zdroj ,ale nevím jestli by mi pomohlo ho vyměnit , jedině že těch kabelů je na tom seasonicu opravdu hodně , takže v mé skřini už není moc místa.(mám Thermaltake RS soprano , ale už je z roku 2007 , takže asi nějaká starší série než se prodává teď.
Chladiče mám akorád ve zdroji , na procesor a ta na HD 4870.(třeba je to i tím , ale to nevím.)
Přikládám fotky karty , nevyznám se v kartách takže nevím jestli is někdo všimne třeba nějaké chyby.
Za každou radu děkuji.
Fotky zde : http://tomigan.rajce.idnes.cz/HD_4870
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Teploty U HD 4870

Příspěvek od ToxicTears »

Takže jednoduše. Povolit chladič, odendat z karty. vyčistit povrch čipu a chladiče. Nanést novou teplovodivou pastu a pořádně dotáhnout. podle mě je ten chladič povolený a nebo je tam špatná teplovodivá pasta, pokud tam nějaká vůbec je.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
Tomigan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tomigan »

Je pravda že ty šrouby nejsou dotažené na doraz , je tam docela velká rezerva , ale jak jsem psal nevyznám se v kartách , tak nevím jestli to dotáhnout na doraz nebo nechat povolené ,mohl byste mi doporučit nějakou pastu ?Skusím ještě vyfotit přesně ty šrouby jakou mají rezervu.
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ToxicTears »

Ty šrouby musí být opravdu úplně dotažený, když se kouknete na úchyt té karty, tak je to na takových zobáčkách, co si pamatuji, tak já je měl tak dotažený, až se ohýbaly směrem ke kartě.

A co se týče teplovodivých past, doporučuji koupit Arctic MX-2, MX-4 to už je jedno.

pokud budete chtít více pomoci nebo podrobněji, neváhejte mě kontaktovat na icq:194537279
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
JanFajfr
Nováček
Nováček

Příspěvek od JanFajfr »

S tim dotahnutim bych byl opatrny. Ja jsem takto dotahnul, spadly mi teploty o 5 stupnu a behem par dnu mi spadnul cely system a GK sla na reklamaci.
Ohledne Accelera na HD4870 byly casto popisovany problemy s prilehavosti medene zakladny Accelera k jadru GK kvuli 4 plastovym krouzkum, byly na tech 4 plechovych pacickach, ktere se sroubovaly ke karte. Napr. mne u te prvni karty medena zakladna dolehala, teploty jsem mel kolem 55C v idle. Kdyz pak prisla GK z reklamace, odstranil jsem ty plastove pacicky (kvuli teplotam se nekonal boot), pouze opatrne jsem pritahnul Accelero ke GK (tj. neutahoval na doraz), takze vlastne plech se dotykal primo karty. Teploty spadly na 46C v idle (pak jsem jeste odsadil jednim 120mm ventilatorem a teploty sly na 36C).
Ja bych sundal Accelero, vsechno vycistil (technickym lihem), nanesl znovu pastu, pripojil k sobe (jen bych polozil GK na Accelero) a podival se proti svetlu, jestli je mezera mezi jadrem GK a medenou zakladnou Accelera. Pokud uvidis sebemensi mezeru, dotahnout sroub, pokud i pak, tak bych odstranil ty plastove krouzky nebo nahradil mensimi. Pak ale bych postupoval opatrneji s dotahovanim.
ASUS P5Q WS, EAH HD4870 - Accelero + 2 ventilatory, Q9550 - Zalman 9700, Kingston 2x2x2GB PC6400, Enermax Liberty 500W, Win 7 64 bit
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“