Problém s GK po přetaktování

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
BobStClaire
Nováček
Nováček

Problém s GK po přetaktování

Příspěvek od BobStClaire »

Zdravím. Potřebuji poradit.

Mám starý C2D E6400, který jsem přetaktoval z 2,13 na 3,2GHz. Desku Asus P5BE-Plus, 4Gb paměti (2x1Gb Kingston + 2x1Gb Geil), GK ATI HD3850 512MB a obyčejný 390W zdroj. Všechno funguje více jak rok zcela bez problémů.
Před nedávnem jsem získal starší GK nVidia GTS 250 1Gb, která je oproti mé HD3850 zase o kus výš. Jenže mám problém. GK nefunguje, jak by měla. Podává zhruba o 1/3 horší výkon než HD3850. Navíc jako ukazatel toho, že něco není v pořádku, je i zozsypaný zvuk (zadrhává, vypadává, praská... jo, je to integrovaná zvukovka).
Problém souvisí s přetaktováním počítače, protože když jsem vrátil nastavení Biosu na tovární nastavení, GTS250 podává odpovídající výkon a zvuk nepraská. Se starou GK přitom po přetaktování nebyl problém.
Jako první mě napadl problém se zdrojem. Půjčil jsem si tedy značkový 500W zdroj od kamaráda ale nic se nezměnilo. Dál jsem zkoušel nastavit v Biosu frekvenci PCI-E natvrdo. Zase bez efektu.
Ještě jsem zkoušel nějaké změny v Biosu, ale nic nepomohlo. Mé omezené nápady tímto končí a netuším jak dál. Navíc mi není vůbec jasné, jak může souviset rozsypaný zvuk a omezený výkon GK (funguje, ale je zpomalená) s přetaktováním počítače, kromě toho, co jsem popsal výše.
Udělal jsem pár obrázků, kde uvidíte nastavení Biosu a podrobnější popis komponent mého PC.

http://imageshack.us/photo/my-images/513/cpuzc.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/189/bios01i.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/855/bios02n.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/813/bios03.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/14/bios04.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/705/bios05.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/191/bios06.jpg/

Doufám, že se tu najde ještě nějaký pamětník, který bude ochoten mi poradit i s touhle starší sestavou. Díky ...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Problém s GK po přetaktování

Příspěvek od Lokomotiva »

Ta příčina je dobře vidět už na prvním snímku na kartě Mainboard - Link Width je x1 místo x16.

Funguje jen jedna PCI-E linka místo šestnácti.

To pochopitelně výkon GK ořízne - i té ATI.

Já bych s ohledem na to, co popisuješ, doporučila začít aktualizací BIOSu.

Máš poměrně starý a novější by mohl ten problém vyřešit.

Ale nemusel - tak dej po naflashování nového BIOSu vědět, jak to vypadá.
BobStClaire
Nováček
Nováček

Ahoj.

Tak Bios updatován na nejnovější verzi 0636 (tedy 2. nejnovější - ta nejnovější ze stránek Asusu 0638 je beta) a nic se nezměnilo.

Při načtení defaultního nastavení Biosu je počet PCI-E linek x16, po přetaktování to skočí na x1 jak je vidět na screenu z CPU-Z. Takže v tom by to mohlo být. Jen mě zaráží, že s HD3850 není nejmenší problém, ani s jednou funkční linkou PCI-E, zatímco, když tam dám GTS250, tak se rozsype zvuk a GK jede, jak když nejede ...

Dnes jsem několik hodin strávil různým nastavováním Biosu systémem pokus/omyl (boost PEG, napětí SB i NB,... pokaždé počítač NEnaběhl) a pořád mám po přetaktování pouze jednu aktivní linku PCI-E.

Ještě jedna věc by asi stála za zmínku (i když jde pouze o další symptom toho, že něco není v pořádku). Po přetaktování se mi jednou za čas stane, že se nerozjede správně GK a nerozsvítí se monitor. Systém ale naběhne - Windows se normálně nastartují, jen to nevidím. Při normálním startu se pár vteřin po roztočení PC asi na 2s roztočí jeden z větráčků (nevím který, ale asi na grafice.. :) ) na vyšší otáčky - je to slyšet. Pokud se to nestane, resetuji PC a takový Restart už bývá v pořádku. Vím, že to je trochu lamácký a asi to neprospívá HDD, ale funguje to :oops:

Takže .... nějaké další nápady?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Nastav si frekvenci PCI-E napevno.
Frekvenci PCI nech Auto, ať se dál může odvozovat od frekvence PCI-E jednou třetinou.
Vyzkoušej 101 až 109 MHz.
Pokud to nepomůže, zvyš k tomu navíc napětí sběrnice PCI-E tak o 0,1 až 0,15V.
BobStClaire
Nováček
Nováček

Tak, zdá se, že je vyřešeno. PCI-E frekvence nastavována postupně až na 107MHz a už funguje x16. Má smysl jí ještě zvýšit, nebo nechat první funkční? Napětí ponecháno na auto.

Každopádně děkuji za pomoc!!!

PS: Víte co je na tom nejvtipnější? Že když jsem to zkoušel rozběhat sám, než jsem sem napsal o pomoc, tak jsem postupoval naprosto stejně a PCI-E frekvenci zvyšoval postupně na 100, 101, 103, 105 a 106. Nabyl jsem přesvědčení, že tudy cesta nevede a skončil na těch 106MHz ... :-D
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Mně by se ještě líbilo, kdyby sis stáhl 3D Mark 06 Basic:
http://www.futuremark.com/benchmarks/3dmark06/download/
a otestoval grafický výkon s x1 a s x16.
Můžu tě poprosit?
BobStClaire
Nováček
Nováček

Ahoj.

Tak když Ti to udělá radost ... :wink:

Na začátek jsem tam ještě vrátil tu HD3850.

Než jsem stáhl 3Dmark 06 Basic edition 1.2.0. testoval jsem pomocí jednoduchého benchmarku, který je součástí free hry Trackmania Nations Forever:
Pro HD3850 a PCI-E x1 byl výsledek 42,5 fps (při frekvenci PCI-E 107MHz byla pro ATInu aktivní zase pouze jedna PCI-E linka, pro GTS250 už všech 16 ......)
Pro GTS250 a PCI-E x1 byl výsledek 30,3 fps (zajímavé :) )
Pro GTS250 a PCI-E x16 byl výsledek 84 fps

A v 3D Marku 06 v.1.2.0. je to takhle:
Pro HD3850 a PCI-E x1 byl výsledek 6576 3D marks http://3dmark.com/3dm06/16462935
Pro GTS250 a PCI-E x1 byl výsledek 8975 3D marks http://3dmark.com/3dm06/16462989
Pro GTS250 a PCI-E x16 byl výsledek 13080 3D marks http://3dmark.com/3dm06/16463020

Nevyznám se ve způsobu testování v 3D Marku, a tak mě zarazily mizerné výsledky v CPU testech. Čím to je?
Těch 13080 je ale prý srovnatelné nebo vyšší, než podobné sestavy.

Udělal jsem Ti radost? :D
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Máš to hezky zpracovaný a líbí se mi i rychlý řešení problému, CPU výkon je asi adekvátní vzhledem k postarší architektuře a relativně malýmu taktu.
To je asi vše, co se dá dodat :-)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

BobStClaire píše:Nevyznám se ve způsobu testování v 3D Marku, a tak mě zarazily mizerné výsledky v CPU testech. Čím to je?

Udělal jsem Ti radost? :D
Pokud máš na mysli CPU1 a CPU2 testy, tak ty nijak zvláštní nejsou - takhle to vypadá, když obrázky počítá jen procesor a ne grafika.
Neumím si představit, jaký procesor bys musel mít, abys měl třeba 30fps v těhle dvou testech.

Radost jsi mi udělal, protože vidím, že jsi pilný a mojemu přání jsi vyhověl velmi pečlivě.
Ovšem současně radost nemám, protože mám pocit, že je tu ještě něco k řešení - ta 3850 v režimu x16 nefungovala po přetaktování vůbec?
BobStClaire
Nováček
Nováček

Lokomotiva píše: ...
Radost jsi mi udělal, protože vidím, že jsi pilný a mojemu přání jsi vyhověl velmi pečlivě.
Ovšem současně radost nemám, protože mám pocit, že je tu ještě něco k řešení - ta 3850 v režimu x16 nefungovala po přetaktování vůbec?
To není přesné... Možná by fungovala...
Když jsem začal zvedat frekvenci PCI-E, zapojil jsem do PC tu GTS250, ať to zkouším přímo na té problémové GK. Když jsem se pak dostal na 107MHz, začaly fungovat všechny PCI-E linky a tím byl pro mě problém vyřešen. Pak jsem ti chtěl splnit přání tak, aby bylo i srovnání se starší GK (HD3850) a tak jsem ji tam zapojil a čekal jsem, že bude taky všech 16 linek PCI-E aktivních .... ale nebylo. Prostě pro HD3850 těch 107MHz nic neřeší. Asi by to šlo dál zvedat, ale po pravdě to už se mi nechtělo :oops: Takže tím pádem jsem tu ATInu testoval s Bios nastavením jako pro nVidii, ale na rozdíl od ní byla pro HD3850 aktivní pouze 1 PCI-E linka. Tu ATInu nebudu už asi řešit. To by muselo být tvoje druhé přání :D

Mám přetaktováno, trochu lepší GK než jsem měl a jsem spokojen ...
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

S tím, co mám v podpisu na základní nastavení Marku:
CPU1 - Red Valley 2,735 FPS
CPU2 - Red Valley 3,936 FPS

BTW nad 30 FPS mám jen v 05 ale to stejně nikdo nehraje :-)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Stejně jsou ty výsledky zajímavé - ta ATI má sice nižší výkon (to ukazuje 3D Mark docela dobře) a přesto dokáže v x1 dodat víc obrázků, než nVidia v x1.
Asi stěhuje rozhraním PCI-E míň dat.
Jiné drivery, jiný HW...

Pokud máš monitor 1680x1050, tak jsi na tom asi teď dost dobře - těch 13000 bodů odpovídá výkonu 5750.

Tak si to užij.
BobStClaire
Nováček
Nováček

Monitor mám 1920x1080 ale i tak je dost výkonu ...

Ještě jednou díky Lokomotivě za pošťouchnutí a pomoc s vyřešením problému a Jeltíkovi za reakce.

Zatím čus...
BobStClaire
Nováček
Nováček

Tak jsem tu zpět ... Zdá se, že nastavení stále potřebuje vyladit. Děje se totiž to, že 16x PCI-E naběhne pravidelně až na třetí start počítače (start, restart z Win, restart z Win), pak už bez problémů. První 2 starty jsou jen 1x PCI-E. Zaráží mě ta pravidelnost. Pozorováno celý týden a pokaždé to samé. Tak mě mimojiné napadá, že to tak mohlo být už předtím, než jsem začal zvedat frekvenci PCI-E, jen jsem to nezpozoroval (otestuji až se dostanu domů).

Můžu ještě zvedat frekvenci PCI-E ... kam až? pomůže to? (pro 107 a 108MHz stejné projevy)
Můžu zvedat napětí Severního nebo Jižního můstku. Napětí přímo pro PCI-E v Biosu není, ale u napětí South Bridge je v závorce (SATA, PCI-E).
- pro NB lze Vcore volit z 1,25V 1,45V 1,55V 1,65V
- pro SB (SATA, PCI-E) lze Vcore volit z 1,5V 1,6V 1,7V 1,8V
Nevím kolik si můžu dovolit (na desce (chipsetu) jsou jen dosti obyčejné pasivní chladiče, ale myslím že průvan ve skříni mám slušný).
Taky by mě zajímaly hodnoty napětí NB a SB při nastavení default, ale nemám je jak zjistit. CPU-Z ani PC Wizard je neukazují. Doporučíte mi nějaký podobný software, který by tyto hodnoty uměl zobrazit?
Nebo poradíte přímo hodnoty Vcore pro NB a SB?
Nevíte, jestli NB a SB u této desky mají teplotní čidla? Na teploty používám SpeedFan a tam tyto teploty nejsou.
... další otázka mě nenapdadá ... snad jen : A co na to Jan Tleskač? ;)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Zdravím tazatele Bumerang - nebo jsi nějak jinak od B?

Frekvenci PCI-E jsem nejvíc zvýšila na 110 MHz. Protože se od ní odvozuje frekvence sběrnice PCI 1/3, bývá to od určité frekvence PCI-E ta frekvence PCI, která je problém, když se dostane moc přes 33,33 MHz. Pak to prostě shodí zvukovka nebo síťovka, prostě cokoliv, co přes ni komunikuje s deskou.
Ty sice můžeš nastavit frekvenci PCI napevno, takže to vypadá, že bys mohl frekvenci PCI-E zvyšovat ještě výš, ale moje zkušenost je, že to pak shazuje přetaktování procesoru - když nastavíš PCI 33,33 MHz a PCI-E 110 MHz nebo jinak ale taky napevno.
Já tvoji desku konkrétně neznám, tak si to vyzkoušej.

Napětí severního můstku je těžké doporučit, protože hodně záleží na tom, co všechno na desce máš.
S jednou GK a 2 pamětmi není důvod mít víc než 1,25V, ale se 2 GK, obsazenými všemi paměťovými a PCI sloty už bývá třeba severnímu můstku přitopit dost.

U jižního můstku neumím přesně pochopit, jestli tvoje deska mluví o napětí jádra (SB Core) jižního můstku nebo sběrnice mezi jižním a severním můstkem (SB Voltage). To první bývá i 1,2V dobře a to druhé má základní napětí 1,5V.
Tak asi je to spíš to druhé.

Napětí ani teploty můstků ničím nezměříš.
Myslím soft - infračerveným teploměrem teploty pochopitelně změřit jdou...
BobStClaire
Nováček
Nováček

Ahoj.
Děkuji za vyčerpávající a polopaticky napsanou odpověď k mým dotazům ... pochopil jsem to :)

Nicméně, nenapadá Tě (nebo kohokoli jiného) proč mi 16 PCI-E linek naskočí !!!pokaždé!!! až na třetí start systému? Co se stane, že to po dvou restartech běží jak má?

A ještě jeden dotaz... Myslíš, že by mohly Windows 7 přinést nějaké zrychlení při mojí konfiguraci PC? Mám Win XP 32bit SP3 a ty už nevyužijí 4GB RAM, které tam mám píchnuté. Nebo by byl případný přínos prakticky nepozorovatelný?

Edit: Jo a nejsem Bumerang, ale Bob Saint Claire (čti: Bob Senklár), slavný a nepřemožitelný tajný agent a lamač ženských srdcí, který vždy "plavným krokem šelmy uniká ze spárů Kerpofových".
Yes! No! Ok! :-D 8)

http://www.youtube.com/watch?v=X_YtA_0t ... re=related
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Možná je načatá deska, jiný vysvětlení nemám...
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

BobStClaire píše: 1) Nicméně, nenapadá Tě (nebo kohokoli jiného) proč mi 16 PCI-E linek naskočí !!!pokaždé!!! až na třetí start systému? Co se stane, že to po dvou restartech běží jak má?

2) Myslíš, že by mohly Windows 7 přinést nějaké zrychlení při mojí konfiguraci PC? Mám Win XP 32bit SP3 a ty už nevyužijí 4GB RAM, které tam mám píchnuté. Nebo by byl případný přínos prakticky nepozorovatelný?
ad1: buď je to takový druh PC, nebo to má jiný důvod.
Na začátku jsi psal, že sis půjčil značkový zdroj. Z toho usuzuji, že takový nemáš.
Tak jaký máš a jak je starý?
Můžeš si ten značkový (Enermax, Seasonic apod.) půjčit znova a v téhle situaci to vyzkoušet?

ad2: To je celkem zbytečné hádat, když si to můžeš vyzkoušet.
1 měsíc je to dokonce legální.
Já si myslím, že to bude píchni jako řízni.

Faktem je, že W7 s pamětí zachází jinak než XP.
Ono v době kdy přišly XP na trh obsahovala typická konfigurace PC tak 128 MB paměti. A tak je pochopitelné, že OS musel s pamětí zacházet jinak.
Když použiješ W7 32-bit, bude použitelné stejné množství paměti jako teď (4GB minus to, co z adres ubere MMIO, takže podle HW konfigurace PC zůstane mezi 2,75 a 3,75 GB pro systém).
Využití paměti ti ale určitě stoupne - Prefetch, Superfetch, to všechno nějakou paměť obsadí.
To jistě není chyba - kdybych chtěla mít paměť hlavně nepoužívanou, tak ji mohu nechat ležet v krabičce vedle PC nenamontovanou. Ovšem to je pak zbytečné ji vůbec kupovat.
Navíc když nějaká aplikace bude mít podstatné nároky na paměť, systém ji okamžitě uvolní a ke spekulativnímu načítání dat se vrátí později.
Pochopitelně můžeš i v 32-bitových W7 používat i 8 nebo 16 GB paměti (záleží jen na desce a jejím chipsetu), ale to můžeš i ve svém současném operačním systému a ušetříš si novou instalaci.
Viz třeba: http://www.superspeed.com/desktop/ramdisk.php
Když použiješ W7 64-bit, dokáže sice systém adresovat a přidělit aplikaci víc paměti než W7 32-bit, ale zase jí budeš mít víc obsazené (poběží v ní jak 32- tak 64-bitové jádro systému, pointery aplikací budou o 1 byte delší atd.) a hry - typicky 32-bitové aplikace - poběží Windows over Windows. A všechny ostatní 32-bitové aplikace také.
To vždycky trochu výkonu stojí. Není to ale mnoho.
Ani tady neumím říct jaké bude konečné saldo.

Takže když to shrnu - W7 je nejnovější operační systém Microsoftu pro běžné uživatele a je dobrý.

Ale nic víc.

Taky nic míň.

Raketu sám o sobě z žádného PC neudělá.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“