Prosím o radu s chlazením na procesor

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
bukander
Nováček
Nováček

Prosím o radu s chlazením na procesor

Příspěvek od bukander »

Zdravim, koupil jsem si nový chladič na procesor akdyž ho zapojím do CPU FAN a zapnu PC tak mi naskočí na obrazovce nápis něco jako CPU FAN error, nebo fault už přesně nevím a vypne se počítač. Co s tím? Poradí mi někdo prosím.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu s chlazením na procesor

Příspěvek od X-COM »

Jaký chladič, jaká základní deska?
Může to být například kvůli tomu, že máš nějaký dobrý chladič, jehož větrák se nemusí moc točit, zatímco deska má nastavené, aby upozorňovala při otáčkách pod 600/min.
Pokud se teploty pohybují ve správných rozmezích, tak můžeš zakázat monitorování teploty kvůli výstraze.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

X-COM píše:Jaký chladič, jaká základní deska?
Může to být například kvůli tomu, že máš nějaký dobrý chladič, jehož větrák se nemusí moc točit, zatímco deska má nastavené, aby upozorňovala při otáčkách pod 600/min.
Pokud se teploty pohybují ve správných rozmezích, tak můžeš zakázat monitorování teploty kvůli výstraze.

tak, tak

v Biosu je vždy nastavena nějaka hodnota od kdy musá hlásit BIOS error když se netočí/toči velmi málo větrák na CPU chladiči. je to ochrana pro slabší chladiče aby CPU nedosahoval velkých teplot

pokud máš kvalitní CPU chladič s nízkootačkovým ventilatorem tak musíš v BIOSU jen změnit hodnotu těch otaček na nižžší

nebo je take možné že jsi ten větrák zapojil do jineho pinu na desce než přísluší CPU větráku tak to hlasí error že větrak na CPU jakoby nebyl

a nebo si ho strčil do Molexu na zdroji tzv jede furt na max ale deska si myslí že tam není protože o něm nemá informace přez vlastní pin
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
bukander
Nováček
Nováček

Příspěvek od bukander »

základní deska ¨má název : HP-M2N68-LA a nový chladič je od alzy viz. odkaz http://www.alza.cz/arctic-freezer-7-rev-2-d135346.htm jmenuje se ARCTIC Freezer 7 Rev.2. Vše jsem měl zapojený dobře. Ten větrák co jsme tam měl předtimt ak mi fungoval, ale když taj chci zapojit tenhle nový tak to píše to CPU FAN Fauld a PC se vypne.
tmaven
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tmaven »

No jestli mas ve skrini nejaky ventilator, tak ho napoj na piny od cpu ventilatoru. A ten z procesoru napoj na nejaky jiny. A pust pc. Pak v biosu se koukni co tam je za nastaveni, popripade pomoci hardware monitoru ve windows zjistis kolik otacek to +- ma. Je mozne ze ten ventilator od chladice je i vadny.
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
bukander
Nováček
Nováček

Příspěvek od bukander »

odpolko az budu doma, tak to vyzkousim. A jak se dostanu do nastaveni biosu? Ja jen vim ze kdyz zmacknu F10 tak mi to vyplivne nakou stranku kde je akorat jaky mam ramky a grafiku a procesor, proste jen to co mam v pc, ale nic o ventylatorech tam neni! Nebo aspon jsem to tam nikde nevidel.
opilejpes
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od opilejpes »

zmackni delete a jsi tam
bukander
Nováček
Nováček

Příspěvek od bukander »

Tak jsem zkusil vyměnit ty větráčky a vše funguje dobře. Když zmáčknu delete tak mi naběhne výběr jestly chci spustit Windows 7 a to je vše.
bukander
Nováček
Nováček

Příspěvek od bukander »

A nemohl by být problém že jak mám ty větráčky v pc tak mají 12V, 0,7A a ten co je na novém chlazení tak ten má 12v, 0,15A???
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ne
bukander
Nováček
Nováček

Příspěvek od bukander »

Tak jsem to vyřešil po svém, sundal jsem větrák z chladiče a dal jsem tam jeden který mi chladil vnitřek case :-) Prostě takový malý domací PC tuning :-D Děkuji Vám za rady a pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“