Jak zjistit, jestli CPU nebrzdí GPU

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

DrakeRS
Nováček
Nováček

Jak zjistit, jestli CPU nebrzdí GPU

Příspěvek od DrakeRS »

zdravím, dá se nějak vypočítat, jestli procesor nebrzdí grafickou kartu? Nebo podle čeho se to určuje nebo zjišťuje.
Dík za odpověď ;)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Jak zjistit, jestli CPU nebrzdí GPU

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Co takhle ho zkusit podtaktovat a když půjde dolu výkon = brzdí to on. Dále pak se to dá poznat třeba z MSI afterburneru, když je GPU load během hraní pod 99%, brzdí to v té konkrétní hře CPU.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Kdybys napsal co máš za grafiku a procesor, případně zdroj, tak by se to dalo říct daleko jednodušeji a hnedka :-)
DrakeRS
Nováček
Nováček

Příspěvek od DrakeRS »

DOC_ZENITH> Spíš se zajímám o to, jak to vypočítat či zjistit bez toho, abych tu GK vlastnil
Jeltík> Nejde o můj PC, rád bych to věděl obecně...
Ale jinak mám HD4770 FORMULA a Phoenom II X2 550 Black Edition, oboje bez OC
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Phenom brzdí. To se dá střelit i od boku. Přesně to zjistíš až z afterburneru.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Zadny univerzalni vzorec na to neexistuje. Pouze prakticky test.
trance4ever
Nováček
Nováček

Příspěvek od trance4ever »

Dobrý den,
narazil jsem na tohle vlákno a rád bych si to oveřil na svém starším PC na platformě LGA 775 kde provozuji ATI radeon 3850, 1024 MB DDR3.
PC používám spíše pro zábavu, nikoliv však výhradně na hry, ale spíše film, hudba, fotografie. Na nové hry to již není.
Procesor je osazen Core2Duo E8400@3.0 který ale bez problému dostanu na 4.0Ghz. Bude na tomto taktu brzdou pro zapůjčenou ATI radeon 6950 2GB? Případně flashnutou na 6970?
Kartu zatím nemám doma, proto píšu toto vlakno. Do budoucna bych asi chtěl koupit nové PC na nové platformě IVY bridge. Otázka zní kdybych instaloval 6950/6970 předpokládám, že si ještě solidně zahraju? O kolik bude FPS nižší než třeba na Corei5-2500 3.3Ghz (procesor bez K, bez OC)
Díky za nějaké info. Jestli má cenu zkoušet mě nezajímá. Je mi jasné že ty dvě jádra se asi pěkně zapotí.
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

trance4ever píše:Dobrý den,
narazil jsem na tohle vlákno a rád bych si to oveřil na svém starším PC na platformě LGA 775 kde provozuji ATI radeon 3850, 1024 MB DDR3.
PC používám spíše pro zábavu, nikoliv však výhradně na hry, ale spíše film, hudba, fotografie. Na nové hry to již není.
Procesor je osazen Core2Duo E8400@3.0 který ale bez problému dostanu na 4.0Ghz. Bude na tomto taktu brzdou pro zapůjčenou ATI radeon 6950 2GB? Případně flashnutou na 6970?
Kartu zatím nemám doma, proto píšu toto vlakno. Do budoucna bych asi chtěl koupit nové PC na nové platformě IVY bridge. Otázka zní kdybych instaloval 6950/6970 předpokládám, že si ještě solidně zahraju? O kolik bude FPS nižší než třeba na Corei5-2500 3.3Ghz (procesor bez K, bez OC)
Díky za nějaké info. Jestli má cenu zkoušet mě nezajímá. Je mi jasné že ty dvě jádra se asi pěkně zapotí.
To bude různé u každé hry,ale určitě si sním zahraješ.
Např. v BF3 pojede grafika tak na max 65%
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

Ano, obecne ma Core2 horsi vykon jak Phenom 2, takze je to jeste horsi nez kdyby si mel Phenom 2 X2 na 4GHz.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || Asrock Taichi RX9070XT || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
trance4ever
Nováček
Nováček

Suke001 píše:
trance4ever píše:Dobrý den,
To bude různé u každé hry,ale určitě si sním zahraješ.
Např. v BF3 pojede grafika tak na max 65%
S BF3 jsem ani nepočítal, něco málo jsem o tom početl shledl pár benchmarků a podle všeho zrovna u výše zmiňovaného BF3 měl být právě ten problém kdy by procesor nestíhal "krmit" GPU.
Ještě se zeptám má někdo praktické zkušenosti kombinace LGA 775 procesoru (2 jádra) a highend grafiky? Protože jestli si ještě zahraju, můžu vklidu vzít tu 6950 za dobrý peníz. Což si myslím že by se mi vyplatilo.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Tak tahle situace by platila v MP, v singlu si myslím i ten Battlefield 3 máš šanci celkem dobře zahrát :wink: Ale i tak, ta grafika bržděná bude a neukáže svůj úplný potenciál..
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
trance4ever
Nováček
Nováček

To je mi jasný, no uvidím víc až to odzkouším zkusím to nějak rúzně nataktovat/podtaktovat zda li se hne FPS. Každopádně jsem hodně natěšenej na Ivy bridge procíky. Pak už budu moct hrát jedna báseň. Otázkou pro mě ale stále je cena, jak uvádí že má být stejna se Sandy bridge, přitom tam je co jsem četl až 30% narůst výkonu. Nějak se mi to nezdá.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

Dobrej večer, vlastnim zatím ještě phenom II x4 945 @ 3,45 GHz s kartou AMD HD6950 , ram mám 2x 2 gb zeppelin 800mhz DDR2 , zdroj fortron blue storm 500W (max 550W)

měl jsem tu topic kde jsem řešil že se mi hra seká, vyndal jsem další modul ramek a pomohlo to, jenže ted mi přijde že se to zas seká, tak napíšu sem - brzdí phenom tu kartu ? jestli ano, může někdo poradit kterej aktuální intel by mě mohl zajímat ? hledám nejlepší poměr cena výkon, něco co je papírově identický s tim phenomem ale funguje jak má, jen se v intelech nevyznám takže když kouknu na ceny tak vidim mezi i7 jeden cpu za 15000 druhej za 6000.
zumpar1234

Příspěvek od zumpar1234 »

LoCo99: teraz som to nejako nepobral. ", vyndal jsem další modul ramek a pomohlo to" To si akože vybral jeden 2 GB Kit a teraz frčiš na 2 GB RAM? A ako sa to seká su to lagy alebo poklesy FPS k nehratelným hodnotám?
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

jsou to záseky, fps je v pohodě, ne, vyndal jsem ramky který jsem měl zpojený s těma co mam ted (tzn že ted běžim už jen na 2x2 gb , předtim jsem měl 2x2 + 2x1)
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Přes afterburner si můžeš nastavit, aby ti to ukazovalo kolik % máš vytížení GPU. Podle toho zjistíš jestli ji CPU nebrzdí.
Dobrý poměr cena/výkon má určitě i5 2500k :)
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Nejlepší volba pro hráče je pořád i5-2500K a kup si rovnou lepší zdroj :-)
zumpar1234

Příspěvek od zumpar1234 »

LoCo99: BF3 je relativne naročná hra na RAM. Daj si tam 64 bit OS a viac ako 4 GB RAM ak tamto povodne zapojenie blblo tak kup 2x4 GB RAM. Pri 4 GB RAM je BF3 onicom, nehratelny na velkých mapach pri 8 GB nemam problém.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

jo asi koupim místo i5tky další 2x 2gb zeppeliny, ted jsem zkoušel ten afterburner a gpu usage je max 98% ale běží nad 80% při bF3, asi to bude těma ramkama.... předtim jsem měl 6gb ram ale jiný moduly, takže se asi nějak hádaly protože ty záseky byly ještě horší
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Zepelinů se zbav a kup nějaký Kinstony. RAM to fakt nebude.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“