Výběr nového těla vyšší třídy

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Výběr nového těla vyšší třídy

Příspěvek od Holda »

Po nedávné anabázi s objektivem se pár věcí změnilo, přibyly nějaké zdroje, začínající jaro mě trochu nabudilo a dospěl jsem k závěru, že nadešel čas na nové tělo.
Momentálně jsem na tom takto:
Canon 450D + grip, C50/1.8, C70-300 USM IS, Tamron 90/2.8 a nějaká ta manuální skla.
Zásadní otázkou je, zda má cenu lpět na Canonu, když těch objektivů není až tolik. Nicméně značka je mi ze všech svou image nejsympatičtější. Ale k požadavkům.

Proti tomu co mám teď bych rád v první řadě něco fortelnějšího a odolného proti vlhku a prachu. Určitě bych si chtěl polepšit u ostření, 9 křížových AF bodů považuju za minimum, s tím souvisí i hledáček, to kukátko co mám teď je hlavně při ručním ostření dost na prd.
Důležitým faktorem je i schopnost natáčet solidně fullHD video, ono se to hodí a často pár vteřin záznamu řekne víc než album fotek.

Projížděl jsem recenze na dpreview.com a porovnával možné kandidáty, prozatím jen Canony. Mám několik nejasností, mezi kandidáty patří 60D, 7D a 5D mkII (III). Z logiky věci jsem původně chtěl vzít 60D jako nejnovější z porovnávaných a moc se nestarat o to co je výš nebo níž. Jenže jak to vypadá, tak 60D není nástupce 50D ale spíš takový divný hybrid mezi 600D a 50D a hlavně plastové provedení mě od něj dost zrazuje.

Chtěl bych fotit hlavně koncerty s pevnými skly, portréty a vůbec lidi. Občas sport nebo makro a krajinky, ale to spíš jen příležitostně. Výhody a nevýhody 5D coby FF mi jsou jasný, jen je otázka, jestli se ty peníze navíc vyplatí. Rozdíl mezi 7D a 5D mkII je 33% což není úplně málo, navíc 7D umí bezdrátově ovládat blesky a je neskutečně rychlá. Finančně mám limit dejme tomu 70000,- Kč ale za ty peníze bych rád koupil i nějaký to vybavení rádoby ateliéru.

Uměl by mě někdo popostrčit? Třeba osobními zkušenostmi s 7D a 5D mkII?

Poslední otázkou je zda vůbec teď něco pořizovat a radši chvíli nepočkat, 5D mkIII už klepe na dveře (i když cena je nehorázná) a 7D už taky není nejnovější kus.

Díky :)
.
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr nového těla vyšší třídy

Příspěvek od Trinom »

optej se Smithe, ten má 5D.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Holda píše:Určitě bych si chtěl polepšit u ostření, 9 křížových AF bodů považuju za minimum, s tím souvisí i hledáček, to kukátko co mám teď je hlavně při ručním ostření dost na prd.
Zrovna u tohohle si s 5D MkII nepomůžeš ... ten má křížový jen středový. Ale hledáček je u 5D MkII hodně solidní (ale pořád to třeba nemá na kinofilmového EOSe 3).

Podle toho co jsi napsal, že fotíš, tak bych šel spíš do 5D MkII než do 7D ... ono i s 5D MkII se dá fotit sport a taky to dělám.

7D je hodně dobré tělo ... rychlost (8 fps vs 3,9 fps), AF, měření, průhledové LCD v hledáčku, odpalování blesků. 5D MkII má lepší kvalitu obrazu, menší šum a umí i ISO 50, což se může hodit.

Výběr je to těžký, to vím... mezi 7D a 5D MkII jsem se rozhodoval před 1,5 rokem. 5D MkII vyhrál :)

5D MkIII vypadá hodně dobře, ale Canon ho zabil cenou. $3500 je moc, což u nas znamená tak 85 000 Kč... kdyby to bylo aspoň $3000 jako Nikon D800. Takhle je to o $800 víc než stál při uvedení 5D MkII.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

A co říkáš na 5D Mark 1? ptám se pro sebe.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

MkI je pořád dobré tělo ... ani těch rozdílů mezi MkI a MkII není zas tolik (AF je stejný)... rozlišení, procesor, ISO, display, rychlost, video, LiveView a nějaké další drobnosti. Jako MkII bude mít určitě lepší výstup než MkI, ale na druhou stranu jsou potřeba lepší skla (i když to není taky potřeba moc hrotit).

Já bych dnes do MkI nešel, přecejen je to skoro 7 let staré tělo... a mě osobně už přijde 13 Mpx málo.

Ale je to na tobě, chybu s MkI určitě neuděláš.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

jestli mas 70 tis, tak bych premejslel o jetym 5d mk2 (az vyjde mkIII, tak snad budou za dobry ceny...) a zbytek vrazil do poradnejch objektivu podle toho co budes chtit fotit, protoze pro to co ted mas je 5dmk2 skoda....
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Canon MkII po uvedení MkIII zlevnil ... ale jestli se to nějak projeví u nás, těžko říct. Nový teď stojí kolem 45k a co jsem se díval na bazar na paladixu, tak jetý se prodává kolem 30k.

Teď jsem se díval na oehlingu a již mají cen u MkIII ... 82k za tělo a 102k za set s 24-105/4L. Člověk aby v případě zájmu uvažoval o cestě do USA.
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

jo, uz jsem videl 5d mkII za 25 tisíc na paladixu
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

MkIII je pro mě ideální přístroj ale ta cena je už dost mimo bohužel, takže to nakonec bude asi 7D, hlavně kvůli lepšímu AF a průhledovému LCD proti MkII. Navíc mě silně láká 17-55 IS, který na FF nenasadím.
Ještě to sjedu někam všechno omakat naživo, nicméně myslím že 7D s gripem bude na moje pracky tak akorát.
.
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

tak ale jestli chces fotit portréty a koncerty (predpokladam ze tam moc svetla nebude), tak na to se ti daleko vic bude hodit 5d
7d je spis na akcnejsi foceni, ma daleko lepsi af a vic fps, ale nemá zdaleka tak dobry vysoky isa a na ff si taky muzes vic pohrat s dof, coz je zase dulezity u potretu
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

To je problém, on ten poměr toho co fotím je pitomě blízký 50:50 takže by bylo ideální vzít ta těla obě, ale zase nekradu :)
Ty výhody FF jsou jasný, lepší práce s DOF, lepší dynamika, mnohem lepší chování při vysokých iso, použití širokých ohnisek. S tím ale rovnou souvisí i problémy. Při použití odcloněného skla je dof tak malá, že je občas problém s rekompozicí, tohle by podle mě právě kvalitnější AF vyřešil.

Takhle nerozhodný jsem už dlouho nebyl, fakt mě to štve :x
.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Jo, tohle rozhodování je těžké ... fakt škoda ceny MkIII, i pro mě by to bylo ideální tělo, ale takhle si radši počkám, až se lidi začnou zbavovat 1D MkIV. Jako druhé tělo k 5D MkII by byl super. :-D

Ještě k MkIII ... Oehling má předobjednávku za 82 000,- a Alza dnes za 76 000,- (včera měla 70k).

Ty výhody a nevýhody 7D a 5D MkII jsou asi jasné ... tady není moc co radit a je to na tobě, jak se rozhodneš.
Jedna věc je 17-55/2,8, jinou věcí jsou Lka :)

Co se týče sportu, tak dá se to i s 5D MkII (viz můj web) ... nedávno jsem měl možnost fotit se 7D, AF a rychlost je prostě paráda. Za to na ISO vyhrává jednoznačně 5D MkII.
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Měl jsi možnost něco fotit i s mark I? Jde mi o citlivost ve tmě, protože tam uvádí, že nejvyšší ISO je jen 1600 a při prolezení menu se dá aktivovat 3200. Asi ještě prolezu trošku web ze zvědavosti...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Ne ne, MkI jsem mel v ruce tak 20 vterin na veletrhu, takze osobni zkusenosti zadne. Ale pokud ti jde o vyssi ISO, tak se vyplati priplatit za MkII. Ten je dobre pouzitelny i na ISO 6400.
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

koukl jsem na recenzi na dpreview, tam to vypadá celkem použitelně, ale nějak mi tam chyběly (nebo jsem přehlídl) celý fotky 1:1 za šera. Jen test ISO na tom jejich stolečku s kravinama.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Napiš mi a já ti ukážu nějaké RAWy na ISO 3200 a ISO 6400.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“