Hranice slyšitelnosti lidského ucha - nechce se mi tomu věři

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Odpovědět
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Hranice slyšitelnosti lidského ucha - nechce se mi tomu věři

Příspěvek od robocop »

Zdravím všechny audio blázny...
Dnes jsem se i docela dost dohádal s mým kámošem, který mi vysvětloval, že hranice slyšitelnosti lidsského ucha je (i podle Goodlu) v kmitočtech 16 - 18000Hz.
No hned jsem na něj vykulil oči, co je to za totální kravinu...?
Sám jsem to potom i viděl všude možně na netu, že to tak udajně asi bude.
Ale proč Já mám třeba sluchátka KOSS , které zvládají kmitočty od 15 Hz do 25000Hz.
Kdysi dávno jsem četl takovou recenzi či i minikritiku, proč to KOSS takhle přehání s tou hranicí výšek na 25000Hz, když lidské ucho může udajne vnímat max 24700Hz.
Takže ted mi z toho tak nějak vyplynulo, že bych měl prakticky slyšet 16 - 24700Hz.
Víte, už jsem si i mnohokrát pujčil od kamošů takové ty shitovské vietnamské sluchátka za 49,50Kč a je v tom opravdu brutální rozdíl vuči Kossu. A u nich i bylo psané max 18000Hz, no ale když si pustim stejnou skladbu na tech Kossech, tak ty výšky jsou na naprosto jiné urovni a je tam slyšet daleko vyšší tony, které ty vietnamky nezvladají reprodukovat.
Tak se tedy ptám, jestli mi zde nějaký odborník dokáže říci, jaká je tedy hranice slyšitelnosti lidského ucha.
........
Znáte někdo nějaký program pro test hranice slyšitelnosti lidského ucha?
Už jsem googloval, ale asi špatně.
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Hranice slyšitelnosti lidského ucha - nechce se mi tomu věři

Příspěvek od Jeltík »

Jestli si chceš vyzkoušet svoje hranice, není nic jednoduššího, než si zajít za doktorkou, ať tě pošle na test sluchu, možná tě to bude stát nějaký Kč, ale aspoň budeš vědět, na čem jsi :-)
Hlavně se na to dobře vyspi, jednou jsem šel na tanhle povinný test kvůli práci a nějak jsem se večer předtím připletl na kalbu, takže jsem neslyšel nic a pořád mačkal kraviny, takže takhle ne :oops:
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Jeltík píše:Jestli si chceš vyzkoušet svoje hranice, není nic jednoduššího, než si zajít za doktorkou, ať tě pošle na test sluchu, možná tě to bude stát nějaký Kč, ale aspoň budeš vědět, na čem jsi :-)
Hlavně se na to dobře vyspi, jednou jsem šel na tanhle povinný test kvůli práci a nějak jsem se večer předtím připletl na kalbu, takže jsem neslyšel nic a pořád mačkal kraviny, takže takhle ne :oops:
Hmm, ja bych potřeboval nejaky soft, který to dokáže. Pořád nic nenacházím.
Přece musí něco existovat.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Mam doma CD z časopisu Audio&Video tuším, kde byla sada testovacích zvuků pro reprosoustavy (kontrolu zapojení, různý frekvence atd)...buď se po tom mrkni po netu a nebo...sz
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No a myslim ze ta nejzasadnejsi vec v tehle debate.. never vsemu, co se pise na obalu sluchatek, obzvlaste pokud je na nich logo Koss.. :sarcasm:
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Ale přeci jen v tý laborce mají přesně kalibrovanou hlasitost, čehož doma pravděpodobně nikdy nedosáhneš nehledě na absolutní ticho v komoře, kterýho doma nedocílíš taktéž.
Koss možná občas uplatňuje metodu "papír snese všechno", ale celkově je to poměrně kvalitní značka, která se ale moc nechytá na Sennheiser, který bude audiofil preferovat víc.
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Jeltík píše:Ale přeci jen v tý laborce mají přesně kalibrovanou hlasitost, čehož doma pravděpodobně nikdy nedosáhneš nehledě na absolutní ticho v komoře, kterýho doma nedocílíš taktéž.
Koss možná občas uplatňuje metodu "papír snese všechno", ale celkově je to poměrně kvalitní značka, která se ale moc nechytá na Sennheiser, který bude audiofil preferovat víc.
Já to nepotřebuji testovat v absolutním tichu.
Vždyt přece i staří lidé, nemají tak dobrý sluch a slysí podstatně méně, než zdravý a mladý člověk.
Já jsem práve jeden z tech, kteří mají velmi dobrý sluch a jsem schopen porozumět i lidem kteří jsou ode mne vzdaleni desítky metrů a baví se mezi ssebou - což jiní kteří stojí vedle mě nejstou schopni zachytit vůbec.
A to tady nijak nemachruju - protože tohle se mě ptá neustále hodně lidí, jak je možné, že Já jsem to slyšel...? No prostě slyšel.
A nejednou se mi stalo, že jsem dokázal vnímat 3 lidi naráz, kteří mluvili a naprosto něčem jiném a já jsem to potom vklidu zopakoval. To na mě taky všichni čumí, když jim to dokážu zopakovat a ona je to pravda.
Se sluchem opravdu problém nemám. Spíše znám spoustu ostatních, jak mi říkají, že mají dobrý sluch a ve vysledků se zjistí, že to jsem jen jejich "kecy" a přitom tomu tak vubec není.
Ikdyž jsem na ulici, a ve velké dálce za mými zády jede kamion, a já to vyslovím, tak na mě kamoš čuměl, že si dělám prdel - no však za pár sekund už tam ten kamion jel.
Ale to je nepodstatné.
Sluchatka:
Sennheiser a Koss.
Noo...
Sennheiser - Ano, dělá kvalitní sluchátka a dělá jich opravdu spousty, ovšem prakticky nikdy u nich nemá takový kmitočtový rozsah jako Koss.
Když tam má výšky , tak mu chybí basy a naopak.
Koss - ten jede ve výškách do maxu a na bysy nezapomíná. Ovšem taky má sluchátka s ultrabasem chybí mu výšky. Mám taky další sluchátka od Kossu 10Hz - jenom 22000Hz.
A těch pouhých 22000Hz je tam opravdu nedostatečných.
Takže já stejně používám nejčasteji (teda skoro pořád) Koss porta pro a nebo mám jeste Koss sporta pro. (měniče maji obě naprosto stejne, ale dezajnově, jsou sporta pro prostě funkčnější)

Kdybych chtěl Sennheiser, tak si je jednoduše koupím...ale vím, že bych si jimy ubral.

No ale v tomhle tematu jsem nechtěl řešit sluchátka, ale naopak zjištovat hranici slyšitelnosti lidského ucha.
Takže tedy sháním prográmek, který dokáže vygenerovat (vyprodukovat) vysoký tén a já si budu schopen zjistit, kolik moje uši zvládají vnímat. Právě tohle je cíl mého dotazu.
Děkuji.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Specifikace sluchátek neřeknou o jejich zvuku vůbec nic. Tečka. Ty specifikace si totiž může každej výrobce vymyslet, protože málokdo udává TOLERANČNÍ PÁSMO, ve kterým bylo měření provedeno. Takže na obálce může klidně bejt 1 Hz-100 kHz a nemůžeš říct nic, protože výrobce to mohl měřit v tolerančním pásmu 100 dB. Takže si nejdřív nastuduj problematiku měření reprosoustav, pak můžeš teoretizovat. Bohužel mam pro tebe špatnou zprávu, chce to mít aspoň základní vzdělání v elektroakustice, což ty evidentně nemáš.

Moje sluchátka maj např. udanej rozsah 5 Hz - 17 kHz, a vsadim se o co chceš, že žádný Kossy podobný konstrukce s astronomickým udaným rozsahem nezahrajou vejšky tak jako ty moje.
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Exp píše:Specifikace sluchátek neřeknou o jejich zvuku vůbec nic. Tečka. Ty specifikace si totiž může každej výrobce vymyslet, protože málokdo udává TOLERANČNÍ PÁSMO, ve kterým bylo měření provedeno. Takže na obálce může klidně bejt 1 Hz-100 kHz a nemůžeš říct nic, protože výrobce to mohl měřit v tolerančním pásmu 100 dB. Takže si nejdřív nastuduj problematiku měření reprosoustav, pak můžeš teoretizovat. Bohužel mam pro tebe špatnou zprávu, chce to mít aspoň základní vzdělání v elektroakustice, což ty evidentně nemáš.

Moje sluchátka maj např. udanej rozsah 5 Hz - 17 kHz, a vsadim se o co chceš, že žádný Kossy podobný konstrukce s astronomickým udaným rozsahem nezahrajou vejšky tak jako ty moje.
No tak tenhle komentář se mi jeví jako velký flák. (přece mám svoje uši a taky něco slyším ne...)
Ano, výrobce neurči na 100% přesný rozsah - to je mi samozrejme jasné.
Ale naopak si myslím že tam bude ta tolerance chyby menší než jedna setina procenta.
Vždyt od těchto značek to nejsou sluchátka za stovku, tak přece ten výrobce na to musí klást nějaká kritetia a neničit si svoje jméno. Proč by asi škodil sám sobě? No a vůbec ve srovnání s temi "trhovskými" kousky je to kvalitativně na rapidně jiné urovni. Stačí si sluchátka nasadit a poslechnout a to už mluví za všechno.
Základní vzdělání v elektroakustice nemám, ale uši mám a taky něco slyším.
Sluchátek už pře ze mě prošlo dost, no a doposud jsem na sobě neměl nic lepšího, než ty Kossy sporta pro. Je to taky dáno vetšími měniči, které namají takový náběh ke zkreslení zvuku.
A vám že jsou sluchátka uzavřená s opravdu velkým pruměrem reproduktoru (a to nejsou sluchátka jen za 2000kč), ale měl jsem je na uších a jediné co jsem zjistil, tak že ty sluchátka neumí zahrát takový bas a o výškách ani nemluvě.
Co jsem si prvně kupoval Koss sporta pro, tak mě to vyslo na 2499Kč, Dneska už se sá koupit za třetinovou cenu, ale kvalita je naprosto stejná, bez jediného rozdílu.
Já se zde nechci hádat, ale nic lepšího jsem na uších neměl. To, co mají za sluchátka moji známí, tak to je jednoduše naprostá potupa. Neumí to zahrát bas (cca 60hz a výš) a a s výškama to samé - předpokládám tak 17000hz a konec.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

"Sice tomu vůbec nerozumím, ale přeci vím co slyším, když mám supr trůpr high-end sluchátka za 2k".

Nezlob se, ale děláš ze sebe zbytečně pitomce. Nastuduj si problematiku, poslechni si sluchátka z "trochu" jiné cenové kategorie a pak se pobavíme. Tohle je mlácení prázdný slámy.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Ja tedy nebudu chodit kolem horke kase a tak to uprimne napisu.
Vydrzim celkem dost, hned tak se nenastvu, ale tohle uz je fakt moc...

Kolik jeste dementnich temat musi zalozit aby dostal NNN?

To je opravdu tak tezke si treba o tematice precist neco na Wiki nebo specializovanych webech?
Tady by se hodilo UTFG.

Za chvili tu budou temamta, a proc se Zeme toci kolem sve osy a na co je u dveri pant a proc mam hlad kdyz si nedam nic k jidlu.....
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

robocop, ty mas dost... mas svoj rozum, poradit si nenechas. Naco sa potom pytas?

HOWGH!
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
robocop
Nikdy nic nevím
Nikdy nic nevím
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robocop »

Wuuduu píše:robocop, ty mas dost... mas svoj rozum, poradit si nenechas. Naco sa potom pytas?

HOWGH!
Tohle už je pěkně staré téma (pro mě již neaktualni).
Mám v tom již jasno.

DOTAZ UKONČEN!
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Toto je celkem fajn prográmek, kdyby to chtěl někdo ověřit "na vlastní uši", jaký má rozsah sluchu:

http://www.programming.de/download/setup_eartest.exe

:)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Vlastik80 píše:Toto je celkem fajn prográmek, kdyby to chtěl někdo ověřit "na vlastní uši", jaký má rozsah sluchu:

http://www.programming.de/download/setup_eartest.exe

:)
Chtelo by to vetsi rozsah jeste, slysim bez problemu 100-16000hz(alespon tedy podle toho testu) a to mam pocit nekdy ze slysim blbe, kdyz na me nekdo mluvi.

Na netu se da najit ledacos, buhvi cemu se da verit. U nejakyho testu 20-20Khz neslyslim treba poslednich 5 sekund a zase nejaky dalsi slysim i 60000( treba tady http://www.youtube.com/watch?v=P00lPUfj ... re=related ), coz je asi nesmysl. Takze je to dost pochybne.
Chyba v mereni a slyseni muze byt dana i kompresi na u-tube nebo klido zvukovkou na compu, co se tyce repra tak jsem to zkousel na pomerne kvalitnich se zesikem.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

nevim jak moc se da sloucit 60kHz a mp3 format zvuku na youtube :lol:

zkousel jsem si vic testu a vyslo me to,ze slysim od 10Hz po 18K,tezko rict jak moc presny to je
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

stačí ísť k lekárovi a dať si spraviť audiogram, hned z vás väčšina vytriezvie :mrgreen:
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“