Tak jsem se zkusil inspirovat touto diskuzí, a že bylo čím...žel v praxi jsem nepochodil...
tatík si koupil nový počítač a rád by na sata hdd dostal data ze starého hdd, který se připojoval přes IDE....nejdřív jsem na to šel úplně laicky "prostě to nějak zapojím a přece to musí jít"...nešlo...pak jsem pročetl pár fór včetně tohoto a dočetl se něco o jumperech (že existuje primárnost a sekundárnost jsem věděl, ale netušil, jak se určuje)...takže jsem udělal následující...sata disk na nejnižší číslo, sata mechaniku jsem neřešil a u IDE disku jsem zkusil všechny kombinace jumperu, včetně prokombinování dvou přípojek na kšandě (hlavně slave disk - slave přípojka na kšandě) a prostě jsem to nerozjel...kontroloval jsem vždycky bios, IDE disk nalezen, primárnost, sekundárnost v pořádku, ale černá obrazovka a zdarec.....zkoušel jsem pak na náhodu v biosu přehazovat nastavení, kdy sata bylo jako raid či ahic nebo tak nějak, to se pak rozjelo v pohodě, ale hodilo to hlášku, že nelze načíst nebo najít systém....takže jsem se vrátil zpátky k nastavení sata jako ide a opět zkusil různě prokombinovat jumper a kšandu a prostě nic
je mi jasný, že jsem to někde dokonil

, ale fakt netuším kde......mám k tomu ještě dvě informace...na těch čudlících, kde se přehazoval jumper, tak tam nebyli jen 3x2 čudlíky, ale myslím 5x2. s tím, že v jednom sloupečku byl jen jeden a v posledním sloupečku byl na jednom čudlíku umělohmotnej prcek...kterej mi vrtal hlavou, jestli to není on, co mě podělává, ale nešel sundat, tak jsem to nehrotil a řekl si, že to tak má asi být....druhá informace, po přidání IDE disku mi ještě před spuštěním systému házelo error něco express gate...ale vždycky to tak strašně rychle zmizelo, že netuším, o co šlo, jen jsem tam postřehl, že to psalo "potřeba nainstalovat...."...tuto hlášku to hází i teď, když je IDE hdd odpojen a je tam jen SATA hdd...počítač normálně běží, tak nevím, jestli by to mohlo mít vliv
základní deska je to asus p5q pro, ale ty hdd nevím...jestli někdo nějakou myšlenku, co by se dalo ještě zkusit, změnit, napravit....díky moc