IDE + SATA zapojení

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: IDE + SATA zapojení

Příspěvek od Butch »

twinky píše:...asi nainstaluju OS na ten 200GB ata...ten 500gb SATA2 mi nějak pomalu načítá .... se mi zdá
Tak protoze diky nizsim otackam u ECo modelu ma disk vyssi pristupovou dobu a pri nacitani vice souboru potrebnych pro start systemu bude disk pomalejsi.

Osobne bych tyhle disky pouzival spis jako odkladiste dat nez na system.
Osobne mam na system Samsung F3 1TB a pak na data WD Greeny a dalsi Samsungy F3(jak klesla cena, nemelo vyznam moc kupovat Eco, rozdil ve spotrebe moc nepostrehnu a hluk me diky Silentmaxxu netrapi)
Ale pokud vyslovene nehonis kazdou sekundu, tak ti nic jineho nebrani v pouzivani i jako disku na system.
Vsak vetsina NB ma stale 5400ot disky(nejen kvuli cene, ale spis spotrebe, zahrivani..) a nikdo se nad tim moc nepozastavuje a nakonec to lidem vetsinou staci.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Pernicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pernicek »

Tak jsem se zkusil inspirovat touto diskuzí, a že bylo čím...žel v praxi jsem nepochodil...

tatík si koupil nový počítač a rád by na sata hdd dostal data ze starého hdd, který se připojoval přes IDE....nejdřív jsem na to šel úplně laicky "prostě to nějak zapojím a přece to musí jít"...nešlo...pak jsem pročetl pár fór včetně tohoto a dočetl se něco o jumperech (že existuje primárnost a sekundárnost jsem věděl, ale netušil, jak se určuje)...takže jsem udělal následující...sata disk na nejnižší číslo, sata mechaniku jsem neřešil a u IDE disku jsem zkusil všechny kombinace jumperu, včetně prokombinování dvou přípojek na kšandě (hlavně slave disk - slave přípojka na kšandě) a prostě jsem to nerozjel...kontroloval jsem vždycky bios, IDE disk nalezen, primárnost, sekundárnost v pořádku, ale černá obrazovka a zdarec.....zkoušel jsem pak na náhodu v biosu přehazovat nastavení, kdy sata bylo jako raid či ahic nebo tak nějak, to se pak rozjelo v pohodě, ale hodilo to hlášku, že nelze načíst nebo najít systém....takže jsem se vrátil zpátky k nastavení sata jako ide a opět zkusil různě prokombinovat jumper a kšandu a prostě nic

je mi jasný, že jsem to někde dokonil :-D , ale fakt netuším kde......mám k tomu ještě dvě informace...na těch čudlících, kde se přehazoval jumper, tak tam nebyli jen 3x2 čudlíky, ale myslím 5x2. s tím, že v jednom sloupečku byl jen jeden a v posledním sloupečku byl na jednom čudlíku umělohmotnej prcek...kterej mi vrtal hlavou, jestli to není on, co mě podělává, ale nešel sundat, tak jsem to nehrotil a řekl si, že to tak má asi být....druhá informace, po přidání IDE disku mi ještě před spuštěním systému házelo error něco express gate...ale vždycky to tak strašně rychle zmizelo, že netuším, o co šlo, jen jsem tam postřehl, že to psalo "potřeba nainstalovat...."...tuto hlášku to hází i teď, když je IDE hdd odpojen a je tam jen SATA hdd...počítač normálně běží, tak nevím, jestli by to mohlo mít vliv

základní deska je to asus p5q pro, ale ty hdd nevím...jestli někdo nějakou myšlenku, co by se dalo ještě zkusit, změnit, napravit....díky moc 8-)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Myslím, že je třeba rozlišit, jestli připojit PATA disk a vytahat si z něj data, nebo jestli z něj nabootovat systém.

O co z toho se vlastně snažíš?

To druhé s podařit nemusí, protože nová deska bude mít nový chipset a tedy i jižní můstek a na disku má systém nainstalován driver diskového řadiče, který novému řadiči na novém jižním můstku nebude vyhovovat.

EDIT: Když nechceš Express Gate používat, tak si ho v BIOSu vypni a nebude tě unavovat žádnou hláškou.
Pernicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pernicek »

snažím se z něj jen přetáhnout data...to, že z něj systém nespustím jsem vytušil....právě proto jsem se ho všemožně snažil nastavit jako sekundární, aby šel systém ze SATA

ten gate express vypnu kde? nikde jsem to v biosu neviděl a vlastně ani nevím, co to je?

Díky za odpověď
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Prima, tak ho najumperuj jako Master, dej ho na konec 80-ti drátového 40-pinového datového kabelu a podívej se, jestli ho uvidíš v BIOSu - je jedno na jakém místě.
V bootovací sekvenci si ověř, že ten SATA disk je na prvním místě a spusť PC.
Autodetekce najde nové zařízení, automaticky mu nainstaluje vhodný driver a po restartu budeš na disk moct.

Poslechni, ty jsi k desce nedostal návod?
Express Gate v něm máš jistě pěkně popsaný - jednoduchá linuxová distribuce, která ti po nainstalovaní umožní přistup na net, k fotkám atd. bez spuštění PC.
Pernicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pernicek »

to jsem přesně udělal, ale černá obrazovka, bios IDE HDD našel....právě proto jsem psal, jestli s tím nemohl mít něco společnýho ten express gate nebo černej ďublík

pc není můj, ale taťkův a má to z druhé ruky použitej a oba jsme tak trochu noobové =))))

než jsem do toho šel, tak jsem si pročet hodně fór a myslel si, že prostě není co zkazit, aby to nešlo...ale i když jsem zkusil všechny pozice jumperem + jsem i kombinoval na kšandě ty dva konektory, tak nic, nerozjel jsem to
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Pernicek píše:to jsem přesně udělal, ale černá obrazovka, bios IDE HDD našel....
Tak moment, tomu nerozumím.
Jak můžeš mít černou obrazovku - takže žádná šance se dostat dál a současně se dostat do BIOSu a vědět, že tam ten PATA disk je vidět?

Používáš tenhle datový kabel:
http://www.alza.cz/kabel-datovy-k-hdd-d40004.htm
40-pinů, ale 80 drátků?
Na jednom konci je samostatný konektor - ten přijde do desky, na druhém jsou konektory dva.
Ten vzdálenější jsi zapojil do desky?
Zkusil jsi jiný datový kabel?

Jaký máš konkrétně ten PATA disk?
Máš fotku toho, jak jsi ho najumperoval jako Master?
Pernicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pernicek »

rozjel se počítač....express gate error, že není něco nainstalováno (nestihl jsem celý přečíst, strašně rychle zmizí), pak se zobrazí stránky základní desky, kde se můžu dostat do biosu, když nic nezmáčknu, černá obrazovka a dál to už nejede....dávám restart, opět EG error, stránka základní desky, dostávám se do biosu, vidím, že je zapojen jak sata disk, tak IDE disk, když najedu v bootu na pořadí harddisků, sata první, ide druhý....ukládám, restart, EG error, základní deska a černá obrazovka.......a takto furt dokola, i když jsem jumperoval na mastera, slave i ten třetí...u slave a toho třetího jsem zkusil i kombinaci slave přípojky na kšandě...takže asi nějakých 5 kombinací, stále stejný výsledek......kšanda je funkční, ve starém pc jede, to stejné platí o harddiscích

problém jsem vyřešil tak, že jsem použil externí hdd a přetáhl data ze starýho a nakopčil do novýho....spíš mi šlo o to, že když jsem to nedokázal vyřešit, tak jestli tu aspoň někdo nemá nápad, čím jiným by to ještě mohlo být, abych s tím když tak do budoucna mohl pracovat

fotky nemám, jména neznám, ale až se stavím u táty, můžu zapsat, vyfotit, jestli máš chuť mi s tím ještě pomáhat :oops:
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak snad začni tím, že si v BIOSu vypneš EG, když do BIOSu můžeš.
Je to v kapitole Tools a stačí nastavit Express Gate Disabled, pak F10-Yes-Enter a je klid.

Jinak:

1) PATA disk je v BIOSu vidět - takže ať je najumperovaný jak chce, je to správně.
2) Když je připojený, PC se nějak nestandartně chová?
3) Přídavný řadič Marvell máš v BIOSu povolený a nastaveno BootROM Disabled?
V kapitole Advanced v Onboard Device Configuration.

Stáhl sis už z webu ASUSu ten návod k desce - ať ti ho tu nemusím postupně vypisovat?
Pernicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od Pernicek »

heh, tak už to asi nestihnu prověřit, jelikož se starý pc bude prodávat :-D

každopádně díky za tvůj čas a ochotu mi pomoci :!:
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Co je "starý"?
Ten o kterém jsi psal v tom dotazu nebo ještě nějaký jiný?
Já jsem rozuměla že nový je právě tenhle.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“