Gigabyte A75M-UD2H (FM1, A75)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Frky
Začátečník
Začátečník

Gigabyte A75M-UD2H (FM1, A75)

Příspěvek od Frky »

Mám tu tuhle desku a k tomu Athlona II X4 631 a v nastavení BIOSu nemám možnost nastavit NB frekvenci... kvůli čemu to?

Jinak ať měním násobič, nebo bus speed, tak se frekvence změní, CPU z ukazuje něco jinýho než třeba core temp, když pustím wPrime, tak ukazuje taky jinou frekvenci.. např. wPrime 2900 a CPU Z 3300...
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Gigabyte A75M-UD2H

Příspěvek od X-COM »

Změna násobiče se mi neosvědčila, snížila se stabilita, ale výkon nenarostl, přestože programy ukazovaly vyšší frekvenci.
Coretemp mi ukazoval úplné nesmysly (nějakých 6-7GHz), CPU-Z při změně frekvence bus speedem zobrazoval správně.
Hlavně si to projeď nějakým jednoduchým benchmarkem, ať víš, že se nehoníš za číslem, které nemá vliv na výkon (viz změna násobiče výše).
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Frky
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Frky »

Ten maximální násobič je 29x teda? jjnak změním ten bus... a ten northbridge, co že to nejde měnit?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Možná stupidní otázka, ale CTRL+ F1 jsi zmáčknul ?
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Myslím, že CTRL+F1 v tomto případně nepomůže. Na A75-UD4H jsem položku změny NB měl pouze se starším BIOSEM – u novějších verzí už tato možnost chybí. Zajímavé je hlavně to, že Llano má jakési strapy (aspoň mě to tak připadlo). Uvedu příklad: Bootnul jsem s FSB 149 a když jsem chtěl ve Windows změnit na 150, tak mě to většinou spadlo. Nastavil jsem potom Boot na 150 nebo o něco více a už to zase šlo posunout až někam ke 168 (poté už nastal stejný jev). Proč to pišu? Dle mě to má i co dočinění s frekvencí NB, kdy se automaticky na určitých frekvencí snižuje směrem dolů (nemám to ověřeno, ale dává mi to největší logiku).
Frky
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Frky »

Zajímavý je, že ani v CPU-Z nevidím DRAM frequency, fsb dram, channels, dc mode.. nic z toho...
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“