Vyber prvni zrcadlovky

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Vyber prvni zrcadlovky

Příspěvek od maXXmilian »

Ahoj,

Rad bych si poridil po delsi uvaze prvni zrcadlovku v zivote. Do teto doby fotim ryze amatersky: prijdu, zmacku, nashledanou.
Pritelkyne by ale rada lepsi fotky a mozna casem i amatersky kvalitne fotit "na manual".

Jakozto absolutni analfabet bych dotaz smeroval spis obecne, nez radu na konkretni model.

Pokud chci prvni zrcadlovku, mel bych si koupit:

1) Levnejsi telo s obycejnym objektivem na "nauceni", v pripade zajmu se komplet za cas proda a koupi se neco lepsiho.

2) Levnejsi telo s lepsim objektivem (18-105?), vyhovi na bezne foto i pro narocnejsi fotky. V pripade potreby se dokoupi nejaky drahy objektiv.

3) Drazsi telo s obycejnym objektivem, v pripade potreby se dokoupi drazsi objektiv pozdeji (pokud by nas foceni chytlo).

4) Jina varianta? Premyslim o tom uplne spatne.... Vysvetlit

Cena nehraje zas az tak velkou roli, nicmene rozhodne se tady bavime o kompletech do 20 tisic Kc.

Zatim se rozhoduji hlavne jestli volit Canon 1xxx/nikon3100 nebo Canon600/Nikon5100, k objektivum jsem se zatim ani nedostal, nicmene pokud mate nejaky konkretni tip muzete klidne zkusit link.

Diky moc vsem.

CPU: Ryzen 5900x + Fera3 RGB, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyber prvni zrcadlovky

Příspěvek od Trinom »

Nevím, jako máš ruku, ale za sebe bych doporučil v případě canonu jít do dvoučíslelné řady, protože troj a čtyřčíselná se velice špatně drží. Ono je hezký, že tělo má velikost většího kompaktu, ale v momentě, kdy na něj nasadíš jakejkoliv těžší objektiv, tak tě to bude štvát.

Za sebe teda říkám kouknout se po něčem ála 30D, 40D, ty už by měly jít za rozumný prachy. Pokud chceš něco levnějšího, tak 10D, 20D, ale je fakt, že čím starší, tím pomalejší, horší obraz a tak. Sám mám D60 (předchůdce 10D) a vidím to na vlastní oči.

Taky si dej bacha na to, že starší canony nepodporujou EF-S bajonet, takže bys musel používat buď full frame skla, nebo sigmy. Nejsem si jistej, od kterýho modelu je podpora EF-S, ale tipoval bych, že 20D by ho už mohla mít (nechce se mi to hledat). Další výtka je (ne)chuť Canonů komunikovat s objektivy Sigma. Prostě některý objektivy mu šmakujou a některý ne, takže určitě před koupí doporučuju vyzkoušet.

V případě objektivů bych asi šel rovnou do něčeho, jako jsi uváděl v možnosti číslo 2, jen s dodatkem, abys koukal na clonový číslo. Některý objektivy sice maj například rozsah 28 - 135, ale světelnost třeba jen 4 - 6,3, což je přes den OK, ale v noci je to za trest. Čím nižší clonový číslo, tím asi líp. Samozřejmě s klesajícím clonovým číslem roste cena.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

http://www.fotoskoda.cz/eobchod/nikon-d ... af-s-dx-vr

http://www.fotoskoda.cz/eobchod/nikon-d ... -afs-dx-vr

Aha, nuze. Jednoducha otazka.

Vyplati se priplatit si za ten objektiv, nebo mi postaci ten levnejsi set? Bezne pouziti, krajinky, lidi....

//e starsi fotoparat nechci

CPU: Ryzen 5900x + Fera3 RGB, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

ten první objektiv se mi parametrově teda vůbec nelíbí.
Pokud chceš nový tělo, tak si zajdi do obchodu ošahat, co ti vyhovuje. Nic tě to nestojí a může ti to ušetřit spoustu trápení.
Navíc pokud nevíš, jestli tě to chytne, tak bych opravdu spíš přemýšlel o bazaru.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Tela si samozrejem zajdu osahat.

Doporucis nejaky bazar (krome foto skoda)?
Ze bych chtel kupovat od nekoho z aukra vec za 10+ tisic se zrovna rict neda.
To uz si radsi koupim "horsi" novy.
Navic mam trochu strach, ze s temi lepsimi fotaky uz clovek musi umet dost dobre zachazet, coz momentalne opravdu neni muj pripad :)

Momentalne se tedy pohybuju +-15 tis. a to vcetne bazaru. Horky kandidat je ten nikon s univerzalnim objektivem.

Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

maXXmilian píše:Vyplati se priplatit si za ten objektiv, nebo mi postaci ten levnejsi set? Bezne pouziti, krajinky, lidi....
Pokud teď neplánuješ víc objektivů, tak 18-105 je rozhodně univerzálnější než 18-55 ... co se týče kvality, tak to nevím jak na tom jsou, ale od seťáků nelze čekat zázraky.

maXXmilian píše:Navic mam trochu strach, ze s temi lepsimi fotaky uz clovek musi umet dost dobre zachazet, coz momentalne opravdu neni muj pripad :)
Ovládání těl je více méně stejné, ať je to entry-level DSLR nebo nějaká vyšší řada ... pokud teda nepočítám jinak rozmístěné ovládací prvky... ty rozdíly jsou jinde.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

do 20ti tisic bych doporucil jetej canon 50D + 18-55 a dalsi sklo pak podle toho co te bavi fotit....
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Jsem v podobne situaci - ja v podstate vse fotim s automatikou, manzelka si s tim hraje a uci se pouzivat zdcadlovku. Pred cca rokem a pul jsem koupil D3100 s objektivem 18-105 a oba jsme spokojeny. Netvrdim, ze neexistuje nic lepsiho, ale jen to, ze D3100 se da v pohode pouzivat jako velky, tezky kompakt, ktery dela mnohem lepsi fotky :D
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

Vzal bych d5100 s 18-55, ten nikonackej setak je proti tomu od canonu mnohem lepsi a k telu ho dostanes za par slupek, nebo bych koupil telo a k tomu z bazaru Nikon 18-70, kterej ze svy zkusenosti muzu jedine doporucit.
arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

neni pravda ze by byl daleko lepsi....

http://the-digital-picture.com/Reviews/ ... &APIComp=0
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Nejaky duvod, proc brat D5100 a ne D3100 telo? Cim vic o tom zjistuju, tim vic mi prijde, ze to je hlavne o objektivech....

arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

a co budes teda fotit nejvic ? jestli nejaky vycvaky tak ti staci 3100, ty vyssi rady jako 90d nebo u canonu xxd maj odolnejsi tela, lip se drzej, daleko lepsi af, lepsi iso, vic fps...
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Krajiny, lidi, portrety hlavne

arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

tak to staci setak a na lidi 50/1,8 II za 2,5 litru
telo bych bral 600D + setak + 50/1,8 II

nebo z bazace 50D
gck23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gck23 »

jestli nikona, tak bych se spis podival na D90, je to poloprofi fotak, sice ma o trochu starsi cip nez D5100, ale ma pentaprism hledacek oproti zrcatkovymu D5100, ma 2 kolecka, takze muzes ovladat napr clonu a cas najednou, coz se hodi, kdyz clovek chce fotit na manual, ma taky o neco robustnejsi konstrukci, jestli nepotrebujes video (d5100 ma full HD, D90 ma 1280/720) a vyklopny display, rozhodne D90.

Kdyby si jeste cca 3000 prihodil, tak bych se podival na Pentax K-5, coz je fotak na urovni nikona D7000, ale ted cenove spadl hodne dolu.

Ale jak nekdo tady rekl, zajdi si do nejaky vetsi prodejny, kde maji danne fotaky skladem a vyskousej si je, jak ktery padne do ruky
Core i7 8700K, Asrock Taichi Z370, HyperX 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 Predator, Kingston A1000 960GB NVMe, MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G, Be quiet! DARK BASE 700, AOC ag352UCG
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

no d5100 hlavně kvůli novějšímu čipu, sám mám d90 a podání stínů u čipu co je v d5100 a d7000 je uplně jinde.. nakonec sem vzal d90 z druhý ruky, protože d5100 je na mě malá a d7000 nebyly
tommula
Nováček
Nováček

Příspěvek od tommula »

Ahoj, ja kdysi přemýšlel úplně stejně.. kompakt nějak nedostačoval a pokukoval jsem po zrcadlu..
Dlouho jsem vybíral a zvolil Nikon - v mém okolí jich bylo více - lepší možnost sehnat objektiv :)
Koupil jsem přes bazar tělo D50 a objektiv myslím sigmu 18-50... Spokojený jako želva :)
Časem přišla domů D80 s objektivem 18-135VR a později ještě objektiv 70-300VR...
Bratr si pořídil D90 před nějakým časem, a je za to rád, jelikož mají špunta a ty fotky jsou někde jinde než z kompaktíku.

Známá má D40 a taky na ni nedá dopustit :)

Švagr čekají malé, a pokud se nepletu má vybraný tebou zmiňovaný set D3100 s 18-105 a čeká až bude dostupný.

Kamarád fotí s Canonem 350D myslím a nestežuje si, a vím jistě, že jeho další volba bude Canon :)

V každém případě, pokud to máš na začátek a tak tak bych volil nějaký set s univerzálním objektivem např. ten 18-105mm. A značka je spíš na tobě, dle symaptií, možností... a já volil i dle okolí :)
PC: i5 4570,Scythe Ninja 2,B85-HD3,ATI 6870 OC,8GB DDR3 1600HX,HD SSD 120GB S3 & WD1TB, BD-RW LG,CM Elite 330+2X Noctua S12-800,Ener. PRO82+ 425W,Crea 5.1 ,24" LCD + 22" LCD TV ..
XBOX360 250GB+Kinect+HTPC:Core i3,GA H55,8GB,320GB,DVD±RW,Wifi,Dell Case,42" Panasonic
NB: Aspire V5-571PG i5 15,6"touch,UB: Acer S3 i5 13,3" / Zyxel NAS210 1TB ..
SE Mini Pro,Nokia C7,Iconia W511
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Diky za nazory. Zatim to vypada bud na nikon 3100 s nejakym "setakem" jak vy rikate :)
Pripadne canon 550d/600d (musim se popidit v cem je mezi nimi rozdil) nebo nikon 5100 se standardnim objektivem, ale tam uz dost atakujeme hranici 20k, coz uz mi prijde dost.

Dnes jdeme do obchodu, tak uvidime co nam poradi ;)

Az vybereme, tak sem napisu co a proc jsem koupil, snad to nekomu pomuze....

//e jeste jsem zapomnel uvest, ze moznost natacet video (pokud mozno fullHD) je pro me vcelku zasadni, takze dost starsich fotoaparatu odpada....

arach
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od arach »

na video to chce neco s vyklopnym displejem, coz je asi nejvetsi rozdil mezi 550d a 600d :-)
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Tak jsem byl v obchode. Nikony se mi spatne drzi. Zenske ruce je to jedno :)

Hlavni kandidati:
D3100 set s 18-55
A
D600 set s 18-55 bazarova.

Fotoaparat neni nijak poskrabany, v peknem stavu (malicko display, temer neznatelne). Zkousel jsem i fotit, vse vypada ok.
Co me trosku zarazilo bylo "prislusenstvi". V igelitce mi donesli nabijecku, odrbany manual a nahradni baterii. Trosku nechapave jsem na to koukal - kdyz vezmu ze fotak sam vypadal docela pekne -, tady bych od vas asi potreboval radu.
Je to podezrele, nebo normalni praxe? Zadny usb kabel, nic. Natoz nejaka zminka o datu zakoupeni, puvodu, nebo poctu snimku porizenych, to uz vubec. Jen upozornuju, ze je to z celku znameho obchodu, zadna zastavarna...

Koupit ci nekoupit? Set vyjde zhruba o 4 tis. levneji.
600d je jinak horky favorit, protoze nikony mi prisly opravdu titerne a drzela se mi spatne i 5100ka.

Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“