jak rozumět cloud ukládání

Vývojová prostředí, aplikace, skripty, http://www... síťové programy, internet, sdílení...
Odpovědět
drumik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

jak rozumět cloud ukládání

Příspěvek od drumik »

Zdravím,

zajímalo by mě, jak mám rozumět ukládání dat na cloud uložiště. Dnes zkouším Google drive, který se implementuje do systému a jde mi o to, že když přetáhnu data do složky, která je připojena k Googe drive nebo Dropbox - jsou ty data v té složce uloženy fyzicky na mém disku?

Jde mi hlavně o to, abych cloud využil pouze pro zálohy a staré data vyhodil ze svého počítače na cloud.

Díky za odpověďi
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Re: jak rozumět cloud ukládání

Příspěvek od Bez_n1ck »

O GDrive nemůžu nic tvrdit jistě.
Dropbox funguje tak, že složka, kterou máš v PC se automaticky uploaduje na několik míst na světě v několika kopiích, takže to že bys přišel o data je nepravděpodobné. Na tvém disku jsou data samozřejmě také (není nic jednoduššího, než se odpojit od internetu a zkusit si to). Jiné je to pouze u mobilních zařízení, které si soubor vždy nově stáhnou, jelikož nemají takovou kapacitu, aby si mohly držet celý obsah dropboxu. Navíc by to bylo datově náročné, udržovat všechny soubory v poslední verzi.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
drumik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drumik »

Tím pádem to pro mě nemá smysl takto zálohovat, pokud smažu fyzické data ze složky, která je synchronizovaná s cloud úložištěm :(
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Cloud určitě není "jistá záloha", ale nemáš pravdu. Soubory lze obnovovat.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Právě tu pár dní s přestávkami laboruju s tím Dropboxem.

Potřebovali bychom synchronizovat v první fázi jediný dokument v MS Excel, harmonogram prací.
Dropbox se zdá celkem použitelný, ALE - pokud otevře dokument druhý uživatel, pokud již první provádí modifikaci a pak oba dokument uloží, vzniknou 2 soubory. Pak zas musí někdo rozhodnout, který nechat, doplnit o modifikace z druhého a přebytečný smazat.

Řešit by to šlo asi nějakým příznakem přímo v dokumentu (formátování textu, poznámka) nebo v souboru poznámek typu readme.txt a ustanovit nějakého správce dokumentu. Ale není to nic elegantního.

Existuje nějaké cloudové řešení, které by řešilo situaci - 2 uživatelé mohou modifikovat jeden soubor?
Určitě je to i aplikačně závislé, soubor XLS by nemusel být podmínkou.

Řešení by mělo být levné, optimálně bezplatné - na pořízení i poplatky (znáte to :roll:)
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Jakýkoliv Subversion systém, ale konflikty budeš muset řešit pořád.

Nebo se podívej, jak to řeší samotný MS (já to nikdy nezkoušel):
http://office.microsoft.com/en-us/excel ... 62294.aspx
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Google Docs?
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

2Drumik: Nechápu o co ti jde? Jak by sis představoval aby to fungovalo? Pokud chceš mít staré věci které smažeš mít jenom někde kdyby náhodou na netu. Tak si neinstaluj GDrive do PC ale nahrávej to přes webové prostředí a nic se ti s PC synchronizovat nebude.
2Nagant: Přesně toto umí GDocs (dnes GDrive), vytvoříš jejich excelovskou tabulku, (popř nahraješ klasický excel a při nahrávání převedeš, a pak ten soubor může otřevřít kolik lidí chce a upravovat co chcou. Přímo s excelem jsem to nezkoušel, ale u Wordu to funguje dobře,vidíš i kurzory ostatních a v reálném čase co píšou, na pravé straně máš i doplňkový chat. Jedinná nevýhoda je, že pro úpravu musíš být online.
K tomu jak to řeší MS, přečetl jsem si to, a je tam dost omezení. takže to možná ani nepůjde pro ně použít.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Dík všem za rady.

Vyzkoušel jsem ten Google Docs (naimportoval do něj tu tabulku v Excelu) a vypadá to celkem použitelné.
Uvidím, co řeknou kolegové.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

V kontextu nedávných problémů s HDD... k PC jsem měl připojený exterňák, který klasicky přes Windows Zálohování dělal obraz Céčka a pak zálohoval vybrané složky z Déčka. Nicméně říkám si, že by nebylo od věci mít zálohu mimo dům. Nějakou dobu si platím Google Disk, konkrétně od doby, co jsem měnil mobil a přišlo mi to jako nejjednodušší řešení. Každý měsíc cinkne 80 kaček a je za to 200 GB...

...nicméně kouknul jsem, co se nabízí dále a narazil na uloz.to. Ano, to legendární uloz.to, které za 150 Kč měsíčně nabízí 5 TB, což by bohatě stačilo na zálohy počítačů celý rodiny. Můžu se zeptat, jestli a jaké používáte cloudové řešení?
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Office 365 - klíč na rok se dá sehnat teď kolem 800,- za rok pro single usera 1tb... Rodinné vyjde o něco víc ale máš myslim 5x1tb

Btw už používám několik let a díky propojení se samsungem to funguje bez přídavných app I na telefonu.

A jako bonus můžeš mít office až na třech zařízeních :-)

Google se na tohle cenově nehrabe :-), I za plnou cenu vyjde lépe.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

na "neosobní" věci mám Mega. platím 20TB plán za 7100Kč za rok (tj asi 299€?) a funguje to. jen tomu šifrování 100% nevěřím.
na druhou stranu, fotky zálohuju na Google kde mám 2TB plán za tuším 2999Kč za rok. a tam šifrování vůbec nevím a ještě to projíždí Google AI, což se mi příčí čím dál víc.
MS se vyhejbám jak čert kříži, odmigroval jsem odsud úplně všechno a přestal používat jakýkoliv jejich služby a zůstal mi tam jen certifikační profil, kterej mi MS teď stejně sebral ("chyba byla u nás, ale je to váš problém, sorry"), takže už u nich mám jen prázdný účty zralý na smazání :) O365 nechci ani zadarmo, OneDrive je pomalá a zabugovaná sračka, do který teď už taky dali AI scan. Google když už nic jinýho tak funguje rychle a spolehlivě.
ignorelist: kremrole a dezoláti
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

srazil jsem placenej Google tarif na ten minimální (vlastně jen kvůli tomu že v "family" mám mámu a sharuju jí prostor na zálohování fotek z telefonu, zatím jsem to nepřejebal na nic jinýho), Mega jsem taky snížil o tier.
zkusil jsem Proton, docela to funguje, přemigroval jsem tam GMail a nějakou dobu to budu provozovat vedle sebe než uříznu Google. není to dokonalý, ale když už nic tak to aspoň není prolezlý AI a šmírováním.
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Nad vlastním nextcloudem neuvažuješ, když už se tím zabýváš? Osobně už jsek taky u MS (či jiných cloud providerů) osekal vše mimo email. Tam taky uvažuju nad Protonem, jen zatím lenost...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

mr.qeg píše: pát 16. led 2026, 17:03 Nad vlastním nextcloudem neuvažuješ, když už se tím zabýváš? Osobně už jsek taky u MS (či jiných cloud providerů) osekal vše mimo email. Tam taky uvažuju nad Protonem, jen zatím lenost...
nj, ale... jak to udělat rozumně? rád bych měl i vlastní immich místo Google Photos (to už jsem komplet smazal, ale teď mi chybí možnost kdykoliv zalovit ve fotogalerii a vylovit co potřebuju).
mít běžet svůj desktop furt? eeehhh... asi ne
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Immich mi doma bezi na “serveru” s cca 30w odberem, vpn pres tailscale. Jen to pouzivam dost malo kvuli 60/10mbit pripojeni :(

Nextcloud jsem poprve zkusil u wedosu kde to znelo jako strasne fajn sluzba ten jejich wedos CD (koukam ze uz ta sluzba u nich nejde ani nove zridit). Bohuzel to nedokazalo presouvat vetsi soubory zaloh z NASu k nim, bylo tam omezeni pres webdav.

Na par tydennich zaloh pouzivam azure kde po posledni uprave zaloh. planu platim +- 5€ za cca 1-2TB/mesic.

Pred cca 5-6lety mi azure vychazelo nejlip pomer/cena vykon a v tyhle cene jsem linej hledat jiny reseni :oops:
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

S imnichem jsem experimentoval ... ale nativne na archu se mi jej nepodarilo rozjet , jen v dockeru ... a proste ještě má daleo do použitelnosti , vastní struktura adresaru nejde nastavit tak jak potrebuji :-D ... nastaveni prav tak aby slo z telefonu zalohovat a zaroven neslo mazat se proste rozchodit nepodarilo . A spousta dalsich detailu -> ae dle toho jak rychle pokracuje jejich vyvoj za rok to bude pouzitelne :-)

Takze sem zustal klasicky ze zarizeni zalohuju pres foldersync a fotky prohlizim jen z nekolika PC pomoci digikam z databazi na nasu :-) -> funguje to super.
A lokalne heic/av1 a 512gb teleony :-D pri spravne kompresi 1tb dat na nasu zabiraj v telefonu 120Gb .

Zaloha PC pres Veam agent a nas zaohovan na externi HDD (1x za mesic) a do onedrivu fotky sem tam pro jistotu . Jen semi ted nedari sehnat levnou licenci na 365 a konci mi v cervnu tak uvidime jak to dopadne jestli cloud nezrusim uplne.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Byl jsem rozhodnut jít do toho uloz.to, za těch 150 mi těch 5 TB přišlo super. No ale když jsem se do toho pak víc ponořil, tak úplně důvěryhodně ta firma nevypadá a že by se mi chtělo učit, jak to naroubovat přes Rclone, aby se to ukládalo šifrovaně, to se mi nechce. A tak si nakonec říkám, jestli to nebude nejjednodušší prdnout někomu v rodině do PC velký disk, nějak to propojit přes Tailscale, zálohovat svoje věci u něj, jeho u mě a bude vyřešeno.

Přes Tailscale mám teď udělané, že Jellyfin klient u rodičů vidí věci, které mám na svém Jellyfin serveru. Ale klasicky že by se oni mohly podívat do složek, které jsou sdíleny v rámci místní sítě přes průzkumníka, tak to se nic neukáže. Co dělám blbě?
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
Odpovědět

Zpět na „Programování a web“