Hlavny parameter vyberu je pamat v cielovej konfiguracii: 4x4 GB ECC DDR3 (Kingston/Crucial)
Najprv bude doska osadena PII 1090T, neskor je zaujem ho nahradit (ak to bude mat zmysel) nejakym na uarch Piledriver.
Z mojich zisteni:
Asus s cipsetmi 9xx podporuju ECC vsetky (vid. prislusne manualy k doskam)
V manuali maju M5A97 a M5A99X pri ECC:
[Disabled][Enable]
Set to [Enable] to adjust ECC mode automatically.
Sabertooth a Crosshair V:
[Enabled][Disabled] nemaju tam uvedene "automatically", takze vychadzam z toho, ze maju konfigurovatelny memory scrubbing interval a ostatne nastavenia.
Udajne aj top modely Gigabyte (GA-990FXA-UD7) a MSI podporuju ECC. U gigabyte bola odozva zo supportu, ze je na tej doske ECC "zapnuty by default", takze zrejme (ne)konfigurovatelnost na urovni nizsich modelov Asus. [odkaz]
Pri citani diskusie v linku som sa dostal k informaciam o dalsich doskach. Vyzera to, ze GA-970-UD3 ma plnu konfigurovatelnost ECC . [odkaz]
Treba vsak brat do uvahy vec, ktoru v odkaze spomina moderator - je to neoficialna ficurka tej dosky (narozdiel od Asus-ov), takze s novou reziviou biosu moze byt odstranena.
Ak sa mam obmedzit na ASUS M5A97 Pro, M5A99X EVO a Gigabyte GA-970A-UD3, GA-990XA-UD3 (udajne aj ta podporuje ecc, nenasiel som vsak screen). Aky je sucasny stav ich biosov ? Ake je ocakavanie ich podpory Piledriver uarch (pri tomto mozme len vestit z gule, ale nejake nazory na zaklade nedavnych pripadov (ne)podpory u vyrobcu sa zidu).
Pretaktovanie je pri vybere dosky nepodstatne.
Uplne super by boli informacie od niekoho, kto unbuffered ECC pamate na AM3+ doske prevadzkuje.
dakujem
O.T: pred menej ako dvoma rokmi som dal za prvy par DDR3 (2x2GB) do pc v podpise vyssiu sumu ako teraz planujem za 16GB pamate s ECC.