Riesenie ulozena dat + zaloha

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Odar
Začátečník
Začátečník

Riesenie ulozena dat + zaloha

Příspěvek od Odar »

Ahojte.

Myslim, ze nastal cas, konecne u mna vyriesit ukladanie dat + rozumny system zalohy. Nie som extra odbornik, ale cosi som si uz po internete nastudoval. Zvlast dakujem za inspirujuci thread tu na fore od moderatora Igoreso.

Momentalna situacia:
Mam sluzobny notebook (zalohu neriesim, to sa deje v praci, ked ho vopcham do dockovacej stanice a pripoji sa na siet), pouzivam ho na stahovanie z internetu. Z neho potom po 1 Gbit sieti kopirujem data do HTPC, kde mam 2 TB WD20EARS. Ten HDD je rozdeleny na 2 partitions, kde na jednej je system a na druhej mam data (hlavne filmy, serialy, fotky). Zaloha je momentalne ziadna, kriticke data (hlavne fotky) uploadujem na DropBox, kde mam cca 18 GB k dispozicii. Na nejaky cas to bude stacit, ale . . .

Ciel:
- Priorita cislo 1: Zalohovat rodinne fotografie (RAW, pripadne aj *.JPG) + vsetku hudbu v lossless kvalite
- Priorita cislo 2: Dostat ulozisko dat prec z miestnosti, kde pocuvam hudbu a pozeram filmy (kvoli hlucnosti HDD)

Moje varianty riesenia:

- Najlacnejsie riesenie: Kupit druhy WD20EARS, ten raz za cas pripojit do HTPC, nakopirovat data, potom ho odpojit od elektriny. Je to ale dost nepohodlne (nutne skladat bocnicu z PC bedne) a neriesi to vyssie spomenutu prioritu 2 - dostat HDD prec z miestnosti.

- Druhe lacne riesenie: Kupit sietovy HDD WD My Book Live 2 TB. Co ale citam kade-tade po internete, disky v externych diskoch zvyknu dost casto odchadzat. Sam som mal WD My Book 1 TB USB / FireWire a po cca roku som sa ho radsej zbavil a za jeho cenu si kupil 2 TB interny HDD do HTPC. Na druhu stranu ten HDD by fungoval len ako zalozny, to znamena, pred zalohou by som ho zapol do elektriky, nakopiroval do neho data a potom ho zas vypol z elektriky. Odbural by som problem s odkrytovavanim PC pred zalohou. Trochu sa bojim ale rychlosti atd . . .

- Rozumna stredna cesta?
Podla recenzie na PC Tuningu sa mi celkom pozdava Synology DS211j. U mna by to obnasalo dokupit dalsi 2 TB HDD, dalsi HDD (zrejme 64 GB SSD) do HTPC na OS. V NASe by som nastavil mirror a bolo by (zdanlivo) vsetko vyriesene. Tu ale narazam na niektore zalezitosti, ktore su mi mierne povedane prosi srsti. Vysvetlim:

Akonahle nastavim na NASe RAID 1, budu sa mi zrkadlit aj data, ktore nechcem, aby sa zalohovali. Ide hlavne o zbierku filmov. Tu mam uprimne povedane uplne v pazi. Film si stiahnem z hocikade z internetu. Toto nie som ochotny zalohovat. Je mozne nejakym sposobom nastavit NAS tak, aby zalohoval na druhy disk len vybrane adresare? Predpokladam, ze nie (urcite nie v RAID 1). Ci to vedia NAS krabice nejakym inym sposobom, to netusim. Nemam s tym skusenosti. Druha moznost je nemat ich v RAID 1, ale ako 2 osobitne disky a zalohovat to na druhy disk v NASe pravidelne rucne.
Do urcitej miery ma ale odradza pri tomto rieseni skutocnost, ze HDD, ktory ma sluzit na zalohu bude bezat v NAS skatuli 24/7, co jeho zivotnosti tak ci tak neprospieva . . .

- Zainvestovat "natvrdo"?
Financne najnarocnejsie riesenie, ktore ma napadlo, je kupit napriklad QNAP TS-412 Turbo NAS. Kupit pre zaciatok dalsie 2 x 2 TB HDD. Tym padom by som mal v nom 3 x 2 TB HDD, dat to do RAID 5, do HTPC kupit HDD na OS. Mal by som k dispozicii 4 TB dat a v pripade odchodu HDD "do dochodku" by som ho jednoducho vymenil a RAID 5 by sa postaral o dopocitanie dat. Mal by som vyriesene obe priority, akurat je tu stale nevyhoda toho, ze ak odide NAS z elektronickeho hladiska (napr. odpali vsetky 3 HDD), pridem o vsetky data. Vyhoda je rozsiritelnost (dokupit 4. 2 TB HDD).

Stale sa mi ale zda, ze niektore data, ktore by boli v NAS cez RAID 5 je nutne odzalohovat este niekde inde (hoci na HDD, ktory bude hodeny v sufliku).

Ako to vidite vy? Pripadne viete poradit este ine riesenie? Cenovy strop na riesenie narocky neuvadzam, nakolko zatial nie som roznodnuty, ako tuto situaciu vyriesim. Vdaka za podnetne prispevky.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Re: Riesenie ulozena dat + zaloha

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Myslim ze sis odpovedl sam. Ja za sebe bych doporucil tu nejdrazsi variantu.
To nejdulezitejsi si pak muzes obcas odsypavat pres USB port na nejaky externi disk.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Nie som si isty, ci sa da NAS nastavit tak, ze ked tam vopcham 2 HDD, ci ich nutne musim davat do RAIDu (ci uz RAID 0, alebo RAID 1), alebo ci vedia 2 HDD v NASe existovat ako 2 nezavisle disky. Ak ano, vystacil by som si aj s variantou NAS + 2 x HDD + novy HDD do HTPC. Nastavil by som zalohu niektorych folderov z jedneho HDD v NASe na druhy a hotovo. Toto riesenie by mi pre moje potreby plne postacovalo. Nakolko som ale zatial nemal moznost s podobnou skatulou pracovat, nie som si isty, ci je toto mozne. Pozeral som aj manual k Synology, ale moc mudry takto na rychlo z toho nie som :)
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

IMHO by mel umet vic Logical Volumes najednou, takze by tam melo jit nastavit dva disky do mirroru a jeden single.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Víc samostatných disků v QNAP TS-412 můžeš mít ... sám ho mám na zálohy záloh a mám v něm 2x2TB v RAID1 + 1x2TB.

Každopádně bych ti doporučil mít důležitá data na 2 místech ... mít je na 2 discích v jednom NASu, to je můžeš mít rovnou v RAID1, a to zálohování není.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“