Zamrzání PC
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- NitrouS
- Začátečník
-
Zamrzání PC
Ahoj, mám problém a nějak si nevím rady. Při hraní mi většina her po chvíli zamrzne. Některé rovnou spadnou, některé se po čase opět rozběhnou. Začlo to, co začly tyhle vedra, ale možná je to jenom shoda náhod. Měl jsem svůj I2C Duo e8400 přetaktovanej z 3.0 na 3.8GHz, teploty do 60°C při testu v OCCT a Orthosu. Z počátku jsem si myslel, že to je problém, tak jsem v BIOS hodil do defaultu a uložil. Pořád, žádná změna. Mám GTX560, žádnej overclock, defaultní chladič. Možná ona se přehřívá, ale nevím, jak během hry zkontrolovat teplotu. Zkusil jsem to hrát v okně a během hraní kontrolovat teplotu, která nepřekročila 61°C. A ještě jedna otázka, je normální, že během hraní Counter-Strike:Source (jinou hru momentálně nainstalovanou nemám, protože jsem i zkoušel reinstalovat Windows [mám všechny nejnovější ovladače]) procesor jede na 85% a víc? Vždyť to neni moc náročná hra... Pro doplnění infa mám desku Asus P5Q
Jo a ještě ...je potřeba instalovat nějaký drivery na desku či CPU?
Díky za pomoc.
Jo a ještě ...je potřeba instalovat nějaký drivery na desku či CPU?
Díky za pomoc.
- Suke001
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zamrzání PC
Tak GPU teploty ve hře můžeš vidět pomocí Afterburneru. Nebo stahni např. Furmark nebo MSi Kombustor a nahoď nějaký extreme burn test, tam se ti teploty ukazují. Tak Csko sice není moc náročná hra, ale to neznamená že je dobře optimalizovaná
Tak vyloženě na Cpu nepotřebuješ, musíš mít ovladače na desku, aby ti šel zvuk,síťovka...
Tak vyloženě na Cpu nepotřebuješ, musíš mít ovladače na desku, aby ti šel zvuk,síťovka...
- NitrouS
- Začátečník
-
oukej jdu zkusit furmark ...a na desku jsem stahoval jen driver na zvukovku ...síťovka šla hned po nainstal. Windowsu ( aspoň teda net mi naběh hned ;D ) ..to samý USB šli hned a víc mě ňák nenapadá
UPDATE1:
hmmm tak po 25s pustenyho furmarku se PC kompletně vyplo a znovu rozběhlo.
Teplota v tý chvíli byla na 63°C. ...podle mne to vypadá na buď na ňákej problém s tou kartou a nebo se zdrojem (Jersey BE-600WS) ...že by odcházel? ...co myslíš ty/vy?
UPDATE1:
hmmm tak po 25s pustenyho furmarku se PC kompletně vyplo a znovu rozběhlo.
Teplota v tý chvíli byla na 63°C. ...podle mne to vypadá na buď na ňákej problém s tou kartou a nebo se zdrojem (Jersey BE-600WS) ...že by odcházel? ...co myslíš ty/vy?
- Suke001
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Taky to vidím na GK nebo zdroj. Tu značku zdroje vůbec neznám, takže to asi nebude nějaký zázrak.
- NitrouS
- Začátečník
-
Zázrak to vážně žádnej není, ale do teď fungoval dobře (jestli to teda je tím zdrojem)
- Lokomotiva
- Začátečník
Pokud jsi ten problém měl i před novou instalací Windows a přetaktování jsi vrátil v BIOSu na default, bude to zdroj na odchodu.
Tvoje PC může mít spotřebu tak 300W ve 3D zatížení.
Tak nekupuj 600W šmejd, ale kvalitní 400 - 450W zdroj.
No a když si od kámoše půjčíš lepší zdroj na vyzkoušení (klidně s menší wattáží než máš teď), budeš rychle a levně vědět, jestli je to on.
Tvoje PC může mít spotřebu tak 300W ve 3D zatížení.
Tak nekupuj 600W šmejd, ale kvalitní 400 - 450W zdroj.
No a když si od kámoše půjčíš lepší zdroj na vyzkoušení (klidně s menší wattáží než máš teď), budeš rychle a levně vědět, jestli je to on.
- NitrouS
- Začátečník
-
Njn ...ten počítač jsem kupoval 3 roky dozadu jako komplet, takže ten zdroj už tam byl a v tý době jsem nevěděl, co je kvalitní a co ne ...s tím zdrojem to bude trochu problém ...Nějak nemám nikoho, kdo by mi ho mohl pujčit ...není ještě nějaký jiný způsob, jak zjistit přícinu?
btw. ani finančně to není momentálně tak, že bych se zvednul a šel si jeden koupit. Težká doba no
btw. ani finančně to není momentálně tak, že bych se zvednul a šel si jeden koupit. Težká doba no
- Lokomotiva
- Začátečník
Pokud bys chtěl pořídit vybavení, s jehož pomocí kvalitně otestuješ spínaný zdroj v zatížení, stálo by tě to víc, než je cena celého tvého PC.
Tedy - pokud nemáš doma třeba 2-kanálový osciloskop.
To už by ten zbytek vybavení nevyšel moc draho.
Na tenhle zdroj máš:
http://www.alza.cz/seasonic-ss-500et-f3-d167022.htm ?
Je pořád výkonově předimenzovaný, ale má už určitou kvalitu.
Tedy - pokud nemáš doma třeba 2-kanálový osciloskop.
To už by ten zbytek vybavení nevyšel moc draho.
Na tenhle zdroj máš:
http://www.alza.cz/seasonic-ss-500et-f3-d167022.htm ?
Je pořád výkonově předimenzovaný, ale má už určitou kvalitu.
- NitrouS
- Začátečník
-
Momentálně opravdu ne..
- Lokomotiva
- Začátečník
- NitrouS
- Začátečník
-
...no uvidím ...snad to ještě pár týdnů vydrží a nespálí se ...pak bych asi koupil ten 500W.
- Lokomotiva
- Začátečník
A když ano, tak ať s sebou nevezme žádnou další komponentu v PC...
Víš ony nejsou ani tak důležité Watty, které jsou napsané na štítku zdroje, ale spíš proud, který zdroj dokáže dodat na konkrétní napěťové větvi.
Zajímavé jsou zejména +12V větve zdroje.
Tvůj 600W zdroj je z tohoto pohledu zcela srovnatelný s uvedeným 400W Seasonicem.
Alespoň papírově - zdá se, že to, co na štítku současný zdroj slibuje, už neplní.
Uvádí, že umí dodat 15A na +12V-1 větvi (ta napájí GK vč.přídavného napájení a motory disků a mechanik) a 16A na +12V-2 větvi (ta je vyhrazena pro procesor). Takže 31 A v součtu.
Ten 400W Seasonic má sice +12V větev jen jednu, ale těch 30 A na ní opravdu poskytne.
A 500W Seasonic F3 je pochopitelně naprosto v pohodě.
Víš ony nejsou ani tak důležité Watty, které jsou napsané na štítku zdroje, ale spíš proud, který zdroj dokáže dodat na konkrétní napěťové větvi.
Zajímavé jsou zejména +12V větve zdroje.
Tvůj 600W zdroj je z tohoto pohledu zcela srovnatelný s uvedeným 400W Seasonicem.
Alespoň papírově - zdá se, že to, co na štítku současný zdroj slibuje, už neplní.
Uvádí, že umí dodat 15A na +12V-1 větvi (ta napájí GK vč.přídavného napájení a motory disků a mechanik) a 16A na +12V-2 větvi (ta je vyhrazena pro procesor). Takže 31 A v součtu.
Ten 400W Seasonic má sice +12V větev jen jednu, ale těch 30 A na ní opravdu poskytne.
A 500W Seasonic F3 je pochopitelně naprosto v pohodě.
- Behemot
- Červená karta
-
- Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
- Kontaktovat uživatele:
Trochu bych to opravil. Není důležité co je napsáno na štítku, papír snese všechno Ale co to opravdu je schopo dodat a hlavně jak to výstupní napětí vypadá!
Btw do OEM Seasonicu bych taky nešel, jestli chceš mít klid na pět let, vezmi S12II…
Btw do OEM Seasonicu bych taky nešel, jestli chceš mít klid na pět let, vezmi S12II…
- NitrouS
- Začátečník
-
Už jsem rozhodnutej pro 500W Seasonic F3, co tu hodila Lokomotiva ...nejsem blazen abych dal 2k za zdroj ....5 let vydrž nepotřebuju ...stačej mi 2-3 roky pak už stejně počítač mít nechci ...radši notebook
výkonově a cenově už to neni až taková pálka, tak proč se vázat na bednu vedle stolu ;D
každopádně dík za koment a hlavně Lokomotivě
výkonově a cenově už to neni až taková pálka, tak proč se vázat na bednu vedle stolu ;D
každopádně dík za koment a hlavně Lokomotivě
- Behemot
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Další laptopář ty we. Ale co vlastně, tím líp pro mě. Být svině, tak do toho ještě víc lidí tlačím, čím víc lidí bude používat takovej krám, tím víc lidem se to bude srát a já dostanu víc za servisování, že?
- tmaven
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Me bavi, jak si kazdej mysli, ze kdyz se neco podela na zdroji, tak odejde jen zdroj (tak to prece vyreklamuju ze?).. Ale, ze vam to muze odpalit zbytek, nedej boze zapalit... to uz nikoho nezajima
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
- Behemot
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Jo to naštěstí snad ani u OEM verzí nehrozí, mě jde spíš o to, že to je to samý jak Fortrony. Jo, kolem roku 2000 než přišla nová generace zdrojů postavených kolem ATX 2.03 byly to nejlepší, protože na trhu nebylo nic lepšího. Dneska nejsou schopny sloužit hlavně proto, že jejich osazení nebylo nejkvalitnější a teď přestávají fungovat.
Teď mi každej vykládá jak OEM Seasonic stačí, ovšem až to budou za tři roky vyhazovat, to už nevidí. Přitom plně kvalitně osazený zdroj může fungovat ne pět, ale taky deset nebo patnáct let. Vím to, procházelo mi rukama např. první inovované Super Tornado (předchůdce S12) a tomu zdroji nic nebylo a dalších pět let bude určitě fungovat. Samozřejmě umřít může vždycky, proto uvádím 5+ let, ale valná většina jich nejspíš bude sloužit mnohem déle.
Je to jistá ochrana investice, dát teď navíc pár stovek znamená ušetřit tisíce v průběhu dalších let. Ale nedivím se, že to moc lidí nevidí, dnešní společnost se chce nažrat okamžitě a co bude zítra nikoho nezajímá…
Teď mi každej vykládá jak OEM Seasonic stačí, ovšem až to budou za tři roky vyhazovat, to už nevidí. Přitom plně kvalitně osazený zdroj může fungovat ne pět, ale taky deset nebo patnáct let. Vím to, procházelo mi rukama např. první inovované Super Tornado (předchůdce S12) a tomu zdroji nic nebylo a dalších pět let bude určitě fungovat. Samozřejmě umřít může vždycky, proto uvádím 5+ let, ale valná většina jich nejspíš bude sloužit mnohem déle.
Je to jistá ochrana investice, dát teď navíc pár stovek znamená ušetřit tisíce v průběhu dalších let. Ale nedivím se, že to moc lidí nevidí, dnešní společnost se chce nažrat okamžitě a co bude zítra nikoho nezajímá…
- NitrouS
- Začátečník
-
Trochu OT ne? každopádně vyreklamovat 4roky starej zdroj jen težko můžu .....samozřejmě, že vím, co se všechno může stát, ale podle toho, co si řek, bych měl vzít celej PC a hodit do koše? (wth)tmaven píše:Me bavi, jak si kazdej mysli, ze kdyz se neco podela na zdroji, tak odejde jen zdroj (tak to prece vyreklamuju ze?).. Ale, ze vam to muze odpalit zbytek, nedej boze zapalit... to uz nikoho nezajima
Behemot: 2-3 roky provozu mi prostě stačej a ani tak bych nevyhodil 2k za zdroj, jen abych měl jistotu, že mě přežije ...navíc snad ostatní komponenty by měly bejt chráněný proti nějakýmu přepětí nebo tak ...s tím se snad počítá a jen kvuli zdroji mi neexploduje celý PC ne? ...aspoň mně ani nikomu z mýho okolí se nic podobnýho nestalo.
- Behemot
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Kvalitnější zdroje mají přímo od výrobce záruku pět let. To je, co
- NitrouS
- Začátečník
-
Teď nevím k čemu se vyjadřuješ ...jestli k tomu, že mám zdroj 4 roky a nemůžu ho reklamovat, tak já mám zdroj od Jersey, takže žádná kvalita, tudíž žádná 5let záruka.Behemot píše:Kvalitnější zdroje mají přímo od výrobce záruku pět let. To je, co
A jak jsem říkal ...nepotřebuju jí ani tak dlouho takže tak