AMD APU-Llano,Trinity/Richland,Kaveri/Carrizo,BristoRidge
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Re: AMD family 12h/15h APU - Llano, Trinity-info, spekulace
Další recenze:
http://uk.hardware.info/reviews/2735/am ... u-reviewed
http://uk.hardware.info/reviews/2735/am ... u-reviewed
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- webwalker
- Začátečník

DOC_ZENITH: Můj pohled na věc je zcela opačný
Rozhodně bych dnes nešel do žádné i3 možná tak do i5(ale spíše také ne) a ve spojení s nVidia už vůbec ne.
Důvody jsou prosté - i3 je prostě slabota a s A10 se nedá srovnávat. NVidia začíná dojíždět na svoje CUDA. Když se dnes koukneš na vývojáře, všichni se přiklánějí k OpenCl a tu má AMD přeci jenom zpracovanou mnohem lépe. Ten kdo to s hraním na NB myslí opravdu vážně tak půjde do i7+HD7970M, který nabízí bezkonkurenční výkon.
A10 je imho výborný počin a jeho úspěšnost bude záležet výhradně na konečné ceně NB.
Rozhodně bych dnes nešel do žádné i3 možná tak do i5(ale spíše také ne) a ve spojení s nVidia už vůbec ne.
Důvody jsou prosté - i3 je prostě slabota a s A10 se nedá srovnávat. NVidia začíná dojíždět na svoje CUDA. Když se dnes koukneš na vývojáře, všichni se přiklánějí k OpenCl a tu má AMD přeci jenom zpracovanou mnohem lépe. Ten kdo to s hraním na NB myslí opravdu vážně tak půjde do i7+HD7970M, který nabízí bezkonkurenční výkon.
A10 je imho výborný počin a jeho úspěšnost bude záležet výhradně na konečné ceně NB.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
ono si zahraješ obstojně i na tom Trinity, pokud jsi takový ten styl hráče co já. Nudíš se, jsi někde na cestách, net tě nebaví už, tak zapneš nějakou nainstalovanou hru a na nějaké střední detaily či vysoké bez AA 1333x768 si zahraješ obstojně singlovku. Stejnak úkolem notebooků není nijak drtit performance grafy, ale být použitelné pro běžnou práci a běžný relax. Pokud tedy bude na trhu notebook Trinity s cenou 15k a podobně designově vypadající sestava s core i5+nvidií za 17k a o 15% vyšším výkonem, půjdu do trinity a za 2K si pořídím něco jiného (třeba část sportovní oblečení)
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- webwalker
- Začátečník

flanker: Tak, tak. On je také důležitý celkový chod systému při běžných workloads. Když se dělají recenze, tak se většinou testuje cpu zvlášť, pak třeba zvlášť gpu , nějaká ta hra, ... To většinou nemá s reálným světem nic moc společného. Samotný (izolovaný) výkon cpu může být monstrózní, stejně tak gpu může být monstrózní no a když to dáš dohromady, stojí to za starou bačkoru. Krásným příkladem takového "výborného" cpu je právě mobilní i3.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Webwalkere ty jseš fakt vyplatalnej s prominutim. Když mam CPU výkon dobrej a GPU výkon dobrej spolu budou spuer kombo. Nebo se nám tady snažíš říci co? Víme co z tebe občas poadá ale poslední 2 posty v tomhle threadu byly fakt perla...
- palda
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Bohužel v téhle třídě levných počítačů se hraje přesně na tyhle cenové rozdíly, tak je to už postavené. Každopádně Trinity je mnohem zajímavější do AMD Ultrabooků, vzhledem k tomu, že bude levnější, tak je možné, že se dočkáme pěkných notebooků s rozumnou grafikou VS osekané levné ultrabooky s ULV pentii a celerony.
(ale myslím si, že bude tak možná jeden dva modely a pak to zas budou cpát do drahých notebooků, jako teď)
(ale myslím si, že bude tak možná jeden dva modely a pak to zas budou cpát do drahých notebooků, jako teď)
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
uvidíme hlavně ty ceny, produkt se mi sám o sobě líbí, hlavně A10-4600M, nyní jd eo to, co vymyslejí výrobci. ALe viděl sme už K53D od Asus a to je s prominutím tragédie, to konfiguroval s prominutím nějakej debil. Osadily to pouze jednou RAMkou
a totálně tím degraduje výkon, hlavně iGPu je pak marná. Takže tomuto se vyhněte obloukem, případně si nechte dodat druhý RAM modul.
- Maor
- Začátečník

A10-4655M se mi zamlouvá víc, má stejné pouzdro jako A6-4455M, takže by se mohl objevit v nějakém tom ultrathinu ale řekněte, uchladí se 25w bez fanu?
Doc: trinity, pokud se nasadí do malých strojů <13" tak nějaký i3 rozdupe, protože v tomhle segmentu intel nemá nVidii na podporu, nebo je to plastovej Acer, kterej se přehřejvá. V segmentu 15" je intel jasnej, ale ty lidi co se s tim tahaj jsou blázni
Doc: trinity, pokud se nasadí do malých strojů <13" tak nějaký i3 rozdupe, protože v tomhle segmentu intel nemá nVidii na podporu, nebo je to plastovej Acer, kterej se přehřejvá. V segmentu 15" je intel jasnej, ale ty lidi co se s tim tahaj jsou blázni
- webwalker
- Začátečník

Docente, "vypatlanej" se neříká!
Nejsem to já, kdo tu propaguje bludy a radí lidem do NB i3 - cpu které se absolutně nehodí na současný workloads, natož aby byl nějakou perspektivou do budoucna. Trinity A10 vypadá velmi schopně a jen hlupák by šel do i3 a já bych mu dal zřejmě přednost i před i5 (to ale bude záležet na ceně a vybavení daného NB). To že se k i3 budeš snažit párovat starou GT520 ničemu nepomůžeš, protože stále z toho nebudeš mít herní NB, jen zaplatíš víc a budeš mít vyšší spotřebu. Prosím, probuď se už konečně z toho modrozeleného snu
Nejsem to já, kdo tu propaguje bludy a radí lidem do NB i3 - cpu které se absolutně nehodí na současný workloads, natož aby byl nějakou perspektivou do budoucna. Trinity A10 vypadá velmi schopně a jen hlupák by šel do i3 a já bych mu dal zřejmě přednost i před i5 (to ale bude záležet na ceně a vybavení daného NB). To že se k i3 budeš snažit párovat starou GT520 ničemu nepomůžeš, protože stále z toho nebudeš mít herní NB, jen zaplatíš víc a budeš mít vyšší spotřebu. Prosím, probuď se už konečně z toho modrozeleného snu
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Na současnej workload je právě I3 mnohem lepší. Má lepší IPC, větší výkon na takt, ne zbytečneé slabé thready.
A právě ceny jsou ten problém. I3 s GT520 nebo podobně se dá sehat už za 13K a co za APU seženu za tu cenu? Tu neni vůbec řeč o herních noteboocích, tam APU nebudozu nikdy protože jsou moc slabý celkově, ale o levnejch strojích kde by právě měly bejt, ale i tam jsou nevýhodný, nabízej za obdobnou cenu tak akorát horší výkon.
Na I3 + GT520 si plyule zahraju více věcí než na současnejch APU. Rovněž mi na tom půjdou 1080p streamy ve flashi plynule i na stránkách co nepoužívají HW akceleraci což jsem si sám odzkoušel na mobilním llano a pohořel jsem. Ukaž mi 1 aspekt kde jsou v současné době APU výhodnější.
A právě ceny jsou ten problém. I3 s GT520 nebo podobně se dá sehat už za 13K a co za APU seženu za tu cenu? Tu neni vůbec řeč o herních noteboocích, tam APU nebudozu nikdy protože jsou moc slabý celkově, ale o levnejch strojích kde by právě měly bejt, ale i tam jsou nevýhodný, nabízej za obdobnou cenu tak akorát horší výkon.
Na I3 + GT520 si plyule zahraju více věcí než na současnejch APU. Rovněž mi na tom půjdou 1080p streamy ve flashi plynule i na stránkách co nepoužívají HW akceleraci což jsem si sám odzkoušel na mobilním llano a pohořel jsem. Ukaž mi 1 aspekt kde jsou v současné době APU výhodnější.
- del42sa
- Pokročilý

zkrátka ve svém cenovém segmentu poměr cena/výkon/zábava/výdrž na baterie = výhodnější nabídka od AMD ( Trinity ).>95% of laptop buyers will never find Trinity-based lappies lacking in CPU-perf.
>50% of buyers could notice IB lagging in video perf.
In real-world computer use (for >95%), there is simply no relevant disadvantage to running CPU tasks 10-25% slower. None of it is even slightly perceptible. Normal users are never waiting for their computer, it's always way ahead of them. The people who buy laptops won't be running benchmarks, they would be running real programs and generally speaking they would not be able to tell the cpu performance. Power users are different, and know what they need.
The disadvantages of running a slower GPU are sometimes (but not always) very perceptible. A game at 20FPS is far different than at 40. Visual performance is by its nature the subject of attention, and users will notice the relative speed of their solution.
Drivers that can gracefully handle almost every game, render cleanly, and are updated monthly will simply beat the living $417 out of what Intel can offer.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
leč někteří to neskousnou...
blbý Bobcat a akcelerace cca rok a půl zpět (dnes je to zas posunuto o kus dále). A nevidím třeba důvod, proč bych si na notebooku přehrával film o velikosti 50GB v 1080P kvalitě a ještě čistě přes CPU. Nesmysl, to je jako říci, že doma hraju Furmarky a na notebooku si pouštím PRIME95
blbý Bobcat a akcelerace cca rok a půl zpět (dnes je to zas posunuto o kus dále). A nevidím třeba důvod, proč bych si na notebooku přehrával film o velikosti 50GB v 1080P kvalitě a ještě čistě přes CPU. Nesmysl, to je jako říci, že doma hraju Furmarky a na notebooku si pouštím PRIME95
- maltra
- Začátečník

1:3 
P.S.: To len na odreagovanie, aby ste sa tu nehadali. Je to zbytocne, AMD ma lepsie riesenia.
P.S.: To len na odreagovanie, aby ste sa tu nehadali. Je to zbytocne, AMD ma lepsie riesenia.
PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
- Maor
- Začátečník

A jaké notebooky konkrétně porovnáváš? ona ta cena AMD leze výš, protože je toho nedostatek, a intelu je zase tolik, že se musí zlevňovat, aby se vůbec prodal.DOC_ZENITH píše:Na současnej workload je právě I3 mnohem lepší. Má lepší IPC, větší výkon na takt, ne zbytečneé slabé thready.
- del42sa
- Pokročilý

"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé...to už by se mohlo dát i o vlákna ke Steamrolleru 
- palda
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Cena AMD neleze výš, naopak cenu navyšují výrobci notebooků, protože procesory osazují do tříd notebooků, kam nepatří. Cena je potom posunutá a naprosté low end procesory jsou sice v odpovídajíc cenové kategorii do 10 tisíc, ale jen o málo vyšší modely jsou už ve vyšší třídě... to není správně, AMD potřebuje v mobilním segmentu konkurovat stejně, jako v desktopu, v nižší, maximálně nižší střední třídě.Maor píše:
A jaké notebooky konkrétně porovnáváš? ona ta cena AMD leze výš, protože je toho nedostatek, a intelu je zase tolik, že se musí zlevňovat, aby se vůbec prodal.
- Maor
- Začátečník

- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
OPEN CL a Handbrake

- ArgCZ
- Začátečník

Dneska jsem četl o Trinity na diit a popírají tam i částečnou kompatabilitu FM1 a FM2.
Takže Llano opravdu nepůjde osadit do FM2, do dneška jsem měl zato, že Llano do FM2 ano a Trinity do FM1 ne, někde to je ofiko nebo vlastně nevíme?
Takže Llano opravdu nepůjde osadit do FM2, do dneška jsem měl zato, že Llano do FM2 ano a Trinity do FM1 ne, někde to je ofiko nebo vlastně nevíme?
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X