Prosím o radu !
Moderátor: Loki5567
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: Prosím o radu !
Prosím tě proč?
Nebylo by lepší pozvat kámoše, který už PC někdy skládal?
No a až kdyby to nefungovalo, jít do shopu reklamovat?
Nebylo by lepší pozvat kámoše, který už PC někdy skládal?
No a až kdyby to nefungovalo, jít do shopu reklamovat?
- _Jesper_
- Začátečník

To by bolo najjednoduchšie pozvať kámoša , ale ja sa to chcem sám naučiť a preto som tu vytvoril túto tému. Skúsenosťi s microsoftom a ich OS mám (údržba,reinstall,vyladenie) len skrátka v tomto mám medzery a chcem to urobiť sám. Keď niečo nebudem vedieť potom zavolám kámoša , ale ísť s tým do e-shopu no neviem , čo by mi tam poradili...
AMD Ryzen R7 9800X3D | AiO Fractal Lumen S36 aRGB | ASUS ROG Strix X670E - E Gaming Wifi | G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 32GB AMD EXPO 6000MHz CL30 | NVIDIA ASUS ASTRAL RTX 5080 OC 16GB | Samsung SSD 870 EVO 500GB 2x | Toshiba P300 2TB 2x | Samsung M2 SSD NVMe 980 PRO 500GB | Samsung M2 SSD NVMe 970 EVO Plus 250GB | SEASONIC Prime PX-1000 Platinum | AOC Q27G2S IPS 1440p 165Hz | Fractal Design Define R6 TG USB-C Gunmetal | Fractal Aspect 12 & 14 aRGB PWM | aRGB HUB Cougar Core Box V2
- Lokomotiva
- Začátečník

Jistě by ti kamarád nebránil, aby sis to složil a nainstaloval sám.
Šlo mi jen o to, abys měl po ruce někoho, kdo by mohl účinně zasáhnout, kdyby vznikl problém.
Do e-shopu nechoď dokud nebudeš mít konkrétní problém a důvod.
Že by pořádali kurzy skládání PC a instalace - o tom pochybuji...
Šlo mi jen o to, abys měl po ruce někoho, kdo by mohl účinně zasáhnout, kdyby vznikl problém.
Do e-shopu nechoď dokud nebudeš mít konkrétní problém a důvod.
Že by pořádali kurzy skládání PC a instalace - o tom pochybuji...
- _Jesper_
- Začátečník

Máš pravdu , dve hlavy toho viac vymyslia ako jedna
Mám jedného kamaráta , ktorý má s pc bohaté skúsenosti.
AMD Ryzen R7 9800X3D | AiO Fractal Lumen S36 aRGB | ASUS ROG Strix X670E - E Gaming Wifi | G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 32GB AMD EXPO 6000MHz CL30 | NVIDIA ASUS ASTRAL RTX 5080 OC 16GB | Samsung SSD 870 EVO 500GB 2x | Toshiba P300 2TB 2x | Samsung M2 SSD NVMe 980 PRO 500GB | Samsung M2 SSD NVMe 970 EVO Plus 250GB | SEASONIC Prime PX-1000 Platinum | AOC Q27G2S IPS 1440p 165Hz | Fractal Design Define R6 TG USB-C Gunmetal | Fractal Aspect 12 & 14 aRGB PWM | aRGB HUB Cougar Core Box V2
- kupkoid
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jen takový poznatek - můj přechod z AMD na Intel vypadal asi takhle:
1. Vyměnit HW
2. Spustit PC
Dřív než mě někdo nařkne jaká je to prasárna fungovat na systému, kde je balast po AMD a kdo ví co ještě - bylo to nouzové řešení (IDE mechanika) a dodnes jsem se nesetkal s jediným problémem. W7 snesou hodně. Řešení samozřejmě nedoporučuju, čistá instalace je mnohem jistější. Jen se trochu děsím všech těch neexistujících komplikací a postupů co pod tím procesem vidíš - je to jednoduchá klikačka bez nějakých záludností. Jediný problém může být snad driver síťovky, zbytek si sedmy dotahají z netu (a co ne, to stáhneš manuálně ze stránek výrobce). Budu asi opakovat ostatní, ale zazálohovat data -> sestavit -> nabootovat z instalačního média a to je asi tak vše - o zbytek se postará instalačka, která tě provede.
1. Vyměnit HW
2. Spustit PC
Dřív než mě někdo nařkne jaká je to prasárna fungovat na systému, kde je balast po AMD a kdo ví co ještě - bylo to nouzové řešení (IDE mechanika) a dodnes jsem se nesetkal s jediným problémem. W7 snesou hodně. Řešení samozřejmě nedoporučuju, čistá instalace je mnohem jistější. Jen se trochu děsím všech těch neexistujících komplikací a postupů co pod tím procesem vidíš - je to jednoduchá klikačka bez nějakých záludností. Jediný problém může být snad driver síťovky, zbytek si sedmy dotahají z netu (a co ne, to stáhneš manuálně ze stránek výrobce). Budu asi opakovat ostatní, ale zazálohovat data -> sestavit -> nabootovat z instalačního média a to je asi tak vše - o zbytek se postará instalačka, která tě provede.
Core i5 3570k @ 4.5GHz | AMD HD7970 | MSI Z77A-G43 | 24GB RAM | Audiotrak Prodigy HD2 | Crucial RealSSD C300 256GB + Intel S3500 240GB | 2TB HDD | CM Silencio 500 | Seasonic S760 platinum | Xigmatek Aegir + Noctua NT-H1
- _Jesper_
- Začátečník

Takže dneska som to robil presne podľa tohto návodu a windows sa úplne v pohode nainštaloval , až som sa divilLokomotiva píše:Tak jednodušeji, ale detailněji:
1) Vypni PC
2) Vyměň desku, procesor s chladičem a paměti
3) Až budeš mít všechno pozapojované, spusť PC a vlez do BIOSu
Pozn.: pokud máš v PC víc disků, odpoj datový nebo napájecí kabel od všech kromě toho, na který budeš instalovat. Po instalaci si je zase připojíš. To platí i pro všchny USB připojené disky, flashky, USB TV karty, ev.diskety a tak.
4) Nastav si vše potřebné (systémový čas a datum, mód diskového řadiče AHCI, bootovací sekvenci s DVD mechanikou na 1. místě a co ještě potřebuješ nebo chceš)
5) Vlož do mechaniky instalační DVD s Win
6) F10-Yes-Enter
7) Libovolnou klávesou během POSTu BIOSu - hned na jeho konci, ale to uvidíš na obrazovce - spusť bootování z DVD - instalaci si vyber Vlastní
V instalaci dej odebrat oddíl, který tam je (tím přijdeš o všechna data na něm - pochopitelně)
9) Pak ho zase vytvoř a pokračuj v instalaci
10) Jakmile instalaci dokončíš a dostaneš se do nově nainstalovaných Windows, vyndej DVD z mechaniky a restartuj PC, aby ses dostal do BIOSu a dal v bootovací sekvenci na první místo zase disk
O formátování, floppy drive atd. se nestarej, všechno bude jak má být.
A pokud sis někam zazálohoval poštu, adresář, oblíbené a dokumenty, ani o nic nepřijdeš.
Pozn.: nervózní ani tak moc nejsem, ale mám pocit, že to připravuješ jako start raketoplánu z mysu Canaveral. Navíc zbytečně složitě.
- Lokomotiva
- Začátečník

Jak to divil?Jesper22 píše:Takže dneska som to robil presne podľa tohto návodu a windows sa úplne v pohode nainštaloval , až som sa divilhehe Teraz šlape ako hodinky...
Tak jsme to chtěli, ne?
- _Jesper_
- Začátečník

Na teda , ale si predstav , že vymenil som dosky a zapol pc a widle mi normálne nabehly (všetko sa tam dalo robiť,čo mi bolo divné) aj keď tam bolo zopár hotfixov na amd. Ale pre istotu som radšej urobil čistú inštaláciu a neviem sa nabažiť toho výkonu
THX ,,lokomotiva,, za dobrú radu !!!