Nové ramky, co takhle AMD ?

Paměťové moduly DDR3 pro stolní PC i pro notebooky.
Odpovědět
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Nové ramky, co takhle AMD ?

Příspěvek od Dithius »

zdravim sem neska ladil Ram a uplně mě to posunulo a přitom jsem zjistil že moje OCZ jsou nahouby mám je dlouho byli to první DDR3 které vyšly s 1600MHz, 7-7-6-24-1T a napětí 1.8V

no zjistil jsem že na default jede vše v pohodě ale když přetaktuju jakkoli cokoli na zakladce nebo CPU tak ty OCZtka nejsou schopny provozu na 1600MHz a jakekoli časovaní takže když jsem nastavil 1333MHz a 9-9-27-1T tak to jede OK ale něcomi mi pořád jakoby říka že mi ty rámky kazí OC a stabilitu

narazil jsem na:

http://www.czc.cz/amd-performance-editi ... 99bihllcl4

ano je mi jasné že všichni napíšete že Crucialy jsou levnější s lepšími vlastnostmi ale mě jen napadlo se zeptat jestli když to je přímo od AMD jestli to náhodou nebude nějak více optimalizované na tuto platformu. takže mě zajimá váš názor na tyto ram

jinak mi ještě doporučte nějaké ramky na OC procesoru na vzduchu asi v tomhle směru G.Skill

ovšem mám zdoj od corsairu a bedny se mi taky líbi od corsair tak jsem uvažoval ještě nad nimi :)
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
malejMatýsek
Začátečník
Začátečník

Re: Nové ramky, co takhle AMD ?

Příspěvek od malejMatýsek »

Pokud se nemýlím, tak je pro AMD dělá Patriot. Tím jsem asi rovnou odpověděl na tvou otázku .... :down:
Asus Sabertooth P67 :: Intel i5 2500K (EK Supreme HF) :: 16GB Corsair Vengeance 1600MHz :: EVGA 980Ti SC+ (EK-FC Titan X) :: Crucial M4 256GB :: Crucial M500 240GB :: Asus Xonar Essence STX + Beyerdynamic COP :: Seasonic M12 - 600W :: Lian-Li Tyr X-500 (Aquaero 5 LT + PA Ultra, Laing DDC-1T Plus (XSPC top), 2x XSPC RX480, LQT expa V3-500-SP) :: LG 38UC99-W

RacingRig: Fanatec CluSport Base V2 :: Porsche 918 RSR Wheel :: ClubSport Pedals :: ClubSport Shifter 1.5 w/ SKRS :: Sparco EVO 2 PLUS :: Oculus Rift
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

malejMatýsek píše:Pokud se nemýlím, tak je pro AMD dělá Patriot. Tím jsem asi rovnou odpověděl na tvou otázku .... :down:
Patriot neeeeeeeeechci v domě! :D
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Trident Z5 Neo 32GB 6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

AMD paměti rozhodně neber. Mají ty nejobyčejnější moduly a hlavně jak už bylo řečeno je vyrábí Patriot. Nic proti ničemu, ale někdo by z jejich názvu mohl usuzovat, že budou lépe sedět což není vůbec pravda. Co se týče toho, že ti ty paměti nedokáží potom při OC udržet časování zároveň s OC procesoru souvisí fakt, že IMC procesoru bude na hraně a když se ještě k tomu začne taktovat, tak je potřeba snížit frekvenci případně časování. Takže pokud chceš 1600MHz vem nějaké kity od Kingstonu, ale nečekej nějaké OC spíše žádné. Za uvážení ještě stojí nějaké 1866 kity, kde by mohla být i nějaká ta rezerva pro přetaktování (limit IMC Thubana je okolo 2000MHz s vhodně zvolenými moduly).
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Dithius píše:no zjistil jsem že na default jede vše v pohodě ale když přetaktuju jakkoli cokoli na zakladce nebo CPU tak ty OCZtka nejsou schopny provozu na 1600MHz a jakekoli časovaní takže když jsem nastavil 1333MHz a 9-9-27-1T tak to jede OK ale něcomi mi pořád jakoby říka že mi ty rámky kazí OC a stabilitu
1) Jsi si jistý, že je máš správně rozmístěné v paměťových slotech?
Jinými slovy - běží Dual Channel?
Viz CPU-Z, karta Memory.
2) Když nastavíš Command Rate 2T, běží s časováním 9-9-9-27 na 1600 MHz bez problémů?
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

OCZ delalo shitozni pameti.........
Ber Kingston HyperX, Crucial Ballistix ,Corsair Vengeance....
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Lokomotivo

1)opravdu mi jede dual :)
2) to jsem nezkoušel ale kvůli FSB nemůžu zkusit zda mi jede na 1600MHz na časovaní s 1T, protože to je bezpředmětné. Na OC musím měnit FSB a kdybych změnil FSB s 344 a ram co nejblíže k 1600Mhz tak mi to spadne při jakemkoli časovaní = jediná možnost je mít ram přez 1333 a na tehle frekvenci musí i ty OCZtka, ikdyž jsou šity být na 9-9-9-24 :( ale 1T vydrži :)

tady by mělo být vše co je třeab asi vědět:

Obrázek
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Myslím, že můžeš být rád že seš rád. 344FSB a ještě to udělat stabilní. Myslím, že kdyby jsi měl BE procesor, tak ti ty ramky v pohodě běží stabilně na FSB okolo 200-250MHz nehledě na jejich takt. Limit bych viděl tedy ve vysokém taktu sběrnice, kdy je to náchylnější na IMC.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

njn ja jen sy myslím že CPU udělá víc jen že mě ramky degradujou :D shanim proto ramky které by jeli na 360 FSB například takt ram mě nezajimá klidně ať to je okolo 1333 ale ať Cpu vytahnu nejvýš :D

s jednou ramkou jede CPU když vypnu 2 jadra na 4500Mhz a vydrži 15 min v OCCT:LinPack :)
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Tady vidíš prostě, že to IMC už nestíhá s tak vysokou frekvencí sběrnice. Tady už ti asi nic nepomůže, však co by jsi chtěl 4,3 GHz je moc pěkný takt. Být tebou tak už to nějak neřeším. :roll:
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

froxic píše:Tady vidíš prostě, že to IMC už nestíhá s tak vysokou frekvencí sběrnice. Tady už ti asi nic nepomůže, však co by jsi chtěl 4,3 GHz je moc pěkný takt. Být tebou tak už to nějak neřeším. :roll:

blbá otazka co je to IMc ? nějaká zběrnice pro komunikaci s ram ? jakože ta vysoká FSB už vytváří nestabilitu ne s cpu taktem ale že prostě ta IMC dělá chyby při komunikaci s ram ?
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

IMC (Integrated memory controller) obstarává komunikaci s pamětmi a je integrovaný přímo v procesoru. Takže s jiným CPU by mohla být situace jiná (lepší, ale i horší). Jinak jak říkáš, většinou než se dostaneš na samotnou hranu stability procesoru, tak je třeba zvolnit pamětem, protože už to nedává část CPU - IMC. Pak po sléze přijdou další obvody, které to taky nebudou dávat. Nedá se to nějak generalizovat, vždy záleží na situaci. Dle mého soudu bude problém ve vysoké FSB -> větší zátěž na CPU (i IMC) -> nutnost pohrát si s pamětmi. Zkusil jetě být tebou poladit napětí CPU-NB (které souvisí s IMC), pokud jsi tak ještě neučinil (1,3-1,375V). Hlídej ovšem teploty, protože jistě povyskočí.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

myslím že CPU/NB VID mám na 1,4V.

teploty moc neřeším chlazení mám dost dimenzováné
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

No tak moc výše bych nešel, pokud nemáš solidní teploty. Já sice benchoval i s 1,45-1,5V, ale je to tak na hraně a vůbec bych to nedoporučoval pro dlouhodobý provoz. Pokud to ale udržíš do 60°C, tak by neměl být problém. Taky hodně na AMD pomůže zvýšení voltáže pamětí, ale tady bych byl opatrný. Záleží totiž na konkrétních modulech, ale pokud máš nějaké starší OCZ které mají default 1,85V, tak by 1,9 nebo 1,95V neměl být problém. Raději ale projdi recenze, fóra pro zjištění bezpečných hodnot.
Odpovědět

Zpět na „DDR3“