Krteq píše:Já si toho ještě nikdy nevšiml (HD 6950 -> HD 6970 + OC a tam by to podle tebe mělo být sakra vidět) a BFU zrovna nejsem
Tak si nastav PT na -20 - to zasahuje pak vždy (teda v moderních hrách jako Crysis), a když nic nebudeš pozorovat (kromě mírně nižšího fps), tak ti ten ms prostě nevadí. Ale je to fakt super, že to maskujou, fakt hezký. Takhle to vypadá že PT nikdy nezasahuje (viz. reakce majitelů HD7970) a i já sem tomu z prvního pozorování kdysi věřil a šířil jsem to také dál...
Takže se omlouvám za mystifikaci... PT na HD7000 řadě do výkonu zasahuje stejně jako na HD6900 řadě, jen to není tolik vidět.
Kazdej normalni clovek si nastavi +20 a ne -20 (??) a nema problem. Ty ale vzdycky najdes, po peclivym hledani, na Radeonech nejakou chybku, to je jasny. Zato u nVidie je vse super, to jejich slavny turbo funguje vyborne, frekvence vubec neskacou ani to nemrvi OC. A o kvalite obrazu/filtrovani ani nemuze byt rec, tam pochopitelne Radeony nesahaji GeForce ani po kotniky, viz treba http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=10&t=184984
@Ache: nerozumiem aky dovod mas pri hrani narocnych hier znizovat limit PT, to mozes urobit leda ak zatazujes grafiku menej, napriklad sledujes film. Ak default nastavenie PT (0%) vykon v hre nebrzdi tak je to v poriadku. No a pri OC ten limit zvysis a "de se dal". Ja som pred casom testoval vplyv PT v benchmarku AvP, dal som to sem: http://www.maltrabob.com/pict/PC/HD7950/tabulka.jpg. Mozeme to kludne otestovat vo viacerych hrach.
Bohužel jsem před chvílí byl tu grafiku vrátit. Ale co se týče té Mafie, tak tam vím akorát, že jsou bilineárně filtrovaný stíny (jako u vetšiny her), ale rozdíl mezi NV a AMD tam myslím že neni. Rozdíli ve filtraci stínů jsou spíše u straších her vetšinou v neprospěch AMD (třeba NFS:MW, nebo ta Trackmanie). Shakal by si měl nastavit filtraci na HighQuality a né jen Quality, protože Quality pod DX9 aplikacemi používá brilineární filtr, který nepůsobí tak plynule jako plný trilinear... více bych to řešil, až k tomu založím to téma s testem (GCN vs. kepler + Fermi)
@ Vy dva nad hladisem: To powertune -20 sem přece psal jako příklad aby Krtek jasně viděl co to způsobuje. Při tomhle nastavení zasahuje u normálně náročných her vždy.
Problém toho PT je ten, že hlavně při přetaktování nevíš jestli zasahuje nebo ne díky tomu zamaskování. To se mi fakt nelíbí. U NV tu frekvenci stejně jako u HD6900 generace vidíš, a navíc Turbo (aspoň na GTX680) nekolísá moc s frekvencí. I na mém blbém kusu to jelo na boost 1071 nebo 1084... a když byl nějaký ultra úsek jako v tom serious samovi 3, tak to padlo na 1006MHz.... tam jsem ale také demonstroval co se stane při nastavení Power na 80%. Takže nevim co tady povídáte o kurvení taktování Boostem u nvidie, když u AMD při dosažení limitu také máte nižší frekvenci (vnitřně - navenek to hlásí pořád stejnou) než by měla být. Ale obě funkce bych z těch karet vyřadil (asi jako MSI na Lightningu)
To ze je skutecna frekvence skryta kdyz zasauhje PowerTune je ale vec na urovni ovladacu ... protoze tet sem to schvalne kvuli tobe vyzkousel protoze vim na jakem napeti a frekvenci jadra mi powertune zacne zasahovat a pustil zatez (catalyst 12.6 beta) a nic .... ale kdyz sem zistoval kde ma moje karta limit tak sem mel 12.2 Pre-release myslim a tam mi to normalne ukazovalo kolisajici frekvenci.
Takze si myslim ze tohle by melo jit vratit zpet (mimoto moje karta ma PowerTune limit jen na 1200Mhz a 1.3V ale aby nebyly artefakty je nutne udrzet jadro pod 40°C ... coz se neda ani na vode ... aspon ne na moji v beznem provozu) jinak moje karta je mizerna ... ASIC 69.6% na default 1125Mhz , pro 1150Mhz uz ale potrebuju 1.2V pro 1175Mhz potrebuju 1.25V a teplotu pod 45°C , 1200Mhz 1.3V pod 40°C ... a kdyz navysim napeti na 1.38 coz je max v sapphire trixx pro mou kartu a udrzenim teploty jeste niz nez na 35°C ze by slo jadro jeste dal .
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
Ty Kaveri tipuju na nove AMD APU procesory.
KB budou nove AMD Zacate ja kse to ma menovat Bobcat ?
MARS ? OLAND ? , nejaky novy low a midlle-end .
No a Venus je nastupce Tahiti
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
u amd snad jde zapnout prepsani .cfg ze pojede pouze na nastavené frekvenci jak ve 2d tak 3d v afterburner takže by to nemělo kolísat vůbec,u nvidia takového nich nejde s turbo.
Už existuje způsob jak turbo vyřadit, nedavno o tom byla newska třeba zde na PCT.
Je jen otázka času než to bude umět některý z oficiálních OC nástrojů, aby to bylo pohodlnější.
CyberDeath píše:...mimoto moje karta ma PowerTune limit jen na 1200Mhz a 1.3V ...
Ehem a neliší se to tak trochu hru od hry? Třeba ten Sam 3 v té explozi u sfingy srazil i GTX680 na 1006MHz v defaultu. Na kolik tam zasahuje AMD nevím (díky tomu maskování - testoval jsem jen s Cat 12.4), ale při zvýšení PT na 20% se zvýšilo fps - Takže po OC a zvedání napětí si v tomhle úseku Radeon spíš uškodí...
A ten ASIC. Kdo řiká že 69% znamená špatný kus? Na taktování jsou právě vetšinou lepší ty kusy co mají vetší leakage. Sice žerou a pečou víc, ale při dobrým chlazení vetšinou jdou taktovat lépe. Samozřejmě to nemusí platit pro každý kus (jako na ten tvůj), ale kupodivu se mi to tak nějak ověřilo u grafik i procesorů, kdy stejný kus co pekl více šel lépe taktovat (při dobrém chlazení) - třeba u GTX680 také, známý má ref. kus co lítá ve stejné bedně kolem 84°C, ale OC nad 1300MHz no problemo, a já na s kartou kolem 78°C sem nedal ani 1200MHz. Na druhou stranu ty kusy s vysokým ASIC (nízkým leakage) žerou málo i když se je podaří hodně přetočit.
CyberDeath píše:To ze je skutecna frekvence skryta kdyz zasauhje PowerTune je ale vec na urovni ovladacu ... protoze tet sem to schvalne kvuli tobe vyzkousel protoze vim na jakem napeti a frekvenci jadra mi powertune zacne zasahovat a pustil zatez (catalyst 12.6 beta) a nic .... ale kdyz sem zistoval kde ma moje karta limit tak sem mel 12.2 Pre-release myslim a tam mi to normalne ukazovalo kolisajici frekvenci.
Takze si myslim ze tohle by melo jit vratit zpet (mimoto moje karta ma PowerTune limit jen na 1200Mhz a 1.3V ale aby nebyly artefakty je nutne udrzet jadro pod 40°C ... coz se neda ani na vode ... aspon ne na moji v beznem provozu) jinak moje karta je mizerna ... ASIC 69.6% na default 1125Mhz , pro 1150Mhz uz ale potrebuju 1.2V pro 1175Mhz potrebuju 1.25V a teplotu pod 45°C , 1200Mhz 1.3V pod 40°C ... a kdyz navysim napeti na 1.38 coz je max v sapphire trixx pro mou kartu a udrzenim teploty jeste niz nez na 35°C ze by slo jadro jeste dal .
To jsi na tom jeste dobre, ja mam ASIC 64%... 1125MHz pri 1.2V, na 1175 potrebuju 1.275V.
Ache píše:@ Vy dva nad hladisem: To powertune -20 sem přece psal jako příklad aby Krtek jasně viděl co to způsobuje. Při tomhle nastavení zasahuje u normálně náročných her vždy.
To je snad jasne kazdemu ze ked znizis PT na to minimum co dovoluju ovladace (-20%) tak je predpoklad ze to nejaky dopad na vykon mat bude. Dotestoval som teraz vplyv PT v krokoch po 10% oboma smermi na Far Cry 2 benchmark a ten je napriklad aj pri znizeni PT o 20% nulovy, cize nijako to nepenalizuje vykon. Takze nie vzdy ako tvrdis, jedine zeby si Far Cry 2 v DX10 na ultra detaily, 8x AA a vsetko na max nepovazoval za normalne narocnu hru . Aj ked mi sla karta na doraz v 3DMark11 na 1200 MHz, vykon oproti nizsim frekvenciam nadalej stupal a k obmedzovaniu vykonu nedochadzalo. A to uz sa bavime o pretaktovani, ktore by nebolo kvoli spotrebe a nestabilite dlhodobo unosne, takze pre domaceho uzivatela zbytocne. Proste to dramatizujes. Pre normalneho usera, ktory si chce doma na vzduchu nataktovat grafiku nie je PT prekazkou. A ti co chcu taktovat extremne (LN2) si kupia model bez toho obmedzenia.
P.S.: CyberDeath, Mrazak - moj ASIC ziadna slava - 73.8%, ale ked vidim tie vase percenta nemali vase cipy byt povodne na nejakom este nevydanom Radeone HD 7930 .
CyberDeath píše:...mimoto moje karta ma PowerTune limit jen na 1200Mhz a 1.3V ...
Ehem a neliší se to tak trochu hru od hry? Třeba ten Sam 3 v té explozi u sfingy srazil i GTX680 na 1006MHz v defaultu. Na kolik tam zasahuje AMD nevím (díky tomu maskování - testoval jsem jen s Cat 12.4), ale při zvýšení PT na 20% se zvýšilo fps - Takže po OC a zvedání napětí si v tomhle úseku Radeon spíš uškodí...
A jo lisi se to hru od hry furmark vs treba Skyrim so na grafiku narocne jinak ve skyrim sli vyrazne vyssi frekvence. Ale vzdy testuju namax aby bylo PC stabilni a funkcni na svych tektech pri jakekoliv situaci.
Testovano pomoci Furmarku takze sy myslim ze zasahuju na realne hranice ... ale nizzsi teplota dokaze tu hranici nez zacne kolisat frekvence posunout vys .
Furmark nevytěžuje kartu naplno. Vytěžuje naplno jen pixel shadery a shader cache. Nevytěžuje prakticky vůbec jakoukoliv geometrii, TMU, a rops se asi taky nenadřou. Proto třeba na GT200 Furmark (a to ještě neexistovaly ochrany proti němu) vytopil kartu méně jak multitexture fillrate test z 3Dmarku 2001.
maltra píše:Dotestoval som teraz vplyv PT v krokoch po 10% oboma smermi na Far Cry 2 benchmark a ten je napriklad aj pri znizeni PT o 20% nulovy, cize nijako to nepenalizuje vykon. Takze nie vzdy ako tvrdis, jedine zeby si Far Cry 2 v DX10 na ultra detaily, 8x AA a vsetko na max nepovazoval za normalne narocnu hru .
FC2 sem moc nehrál, ale kolik to zatěžuje grafiku nevím. ono třeba jeden z největších žroutů je takový Portal2, ale to platí pro Nvidie... navíc zatížení se liší i podle úseku hry (krajinka, exploze...) atd. Na HD6900 si pamatuji že zásahy byly v náročných scénách dost častý a ten stuttering úplně zbytečně opticky snižoval výkon i když avg. fps kleslo sotva o 0,5%
Ale mě fakt spíš naštvalo, že je to PT skryté. Já měl za to, že prostě nezasahuje, a i tak jsem to prezentoval lidem co jsem jim třeba pomáhal s výběrem PC. Ale při puštění furmarku už to bylo divné že se držela stále na maximu... a tak sem si to proklepnul. Na druhou stranu je třeba říct to, že i když PT na HD7000 zasahuje, tak se takový microstuteringové divadlo jako na HD6900 nekoná, takže výsledkem zásahů PT může být jen mírně nižší výkon v úsecích kde by se zrovna vyšší fps hodilo... ale v tomhle si můžou plácnout s nvidií, protože v ultra náročným úseku se i turbo vypne taky a jede se jen na 1006MHz...
Prostě zlatej HD7970 Lightning - žádný PowerTune se zde nekoná.
FC2 vytazuje grafiku na nejakych 98%, podla Afterburneru. Ten Portal2 je na jakom engine, lebo mam nainstalovany Counter-Strike, to je tiez nejaky Source engine a hra obsahuje vstavany Stress Test. Mozem to skusit, ale neviem, dava mi to priemerne 300 fps, tak to asi nebude to iste co v tom Portaly. Cez vikend otestujem vplyv PT na Metro 2033 a Crysis 2 (DX11 patch + high res pack), som to nedavno zmazal.
P.S.: trochu OT ale ked uz sa bavime o tom Far Cry 2, ak by to niekto chcel tak je na Steame akcia na balik Far Cry a Far Cry 2 za mizernych £3.73, no nekupte to kdyz je to tak levny .
100% vytížená grafika neznamená 100% vytíženej čip. Když třeba vytížíš na 20% shadery, 20% rops a 100% TMU, bude se ti to hlásit jako že máš GPU load 100% (prože je full loaded aka 0% času je idle/čekající na data od CPU), ale v praxi je GPU víc vyidlené než vyloadované.
U CPU je to to samé. To že je jedno jádro 100% loaded znamená že nemá žádnej idle time. Neznamená to že je pořádně vytížená pipeline/ALU/FPU. Apliakce co mi CPU sotva zahřeje a tahá z něj tak 1 IPC se stále dokáže tvářit jako že to loaduje na 100%.