Větrák ve zdroji točí max. otáčky po zapnutí PC
- jizzle
- Nováček

-
Větrák ve zdroji točí max. otáčky po zapnutí PC
Ahoj, už delší dobu mám problém se zdrojem (SAGA II 500).
Po zapnutí PC a náběhu do Windows se roztočí větrák ve zdroji, řekl bych, na max. otáčky. Po 2-5 minutách sám od sebe přestane a má normální otáčky. Jeden z poznatků je, že bouchnutím rukou do case v místě, kde je zdroj, tohle extrémní točení přestane a někdy se pomalu roztočí zase na max a někdy už ne. Taky nutno podotknout, že teplota zdroje ani zdaleka nemůže být nijak vysoká, což by možná vysvětlovalo zvýšené otáčky, ale dělá to po každém zapnutí (tj. např. i ráno, kdy by měl být PC úplně studenej, protože na noc vypínám).
Při zapnutí PC mi při náběhu systému píše "CPU fan error". CPU je ale procesor a s jeho větrákem problém nemám.
No, nejsem žádnej PC guru, ale doufám, že tady tomu přijdeme na kloub. O co mi jde: může to být softwarová chyba? Mám koupit novej zdroj? Nebo by stačilo vyměnit větrák ve zdroji? Chápu, že takhle "na dálku" to může být ptaní se na nezopověditelnou věc, ale snad někdo má zkušenosti s podobným problémem a dokázal by poradit.
System specs:
Asus P5K SE
Pentium E5300 2.6GHz
4GB RAM
Radeon HD5770
Procesor i grafárnu jsem taktoval, ale myslím, že jsem nic nezkazil, protože na PC hraju BF3, Diablo 3 a všechno běží, nic nepadá, jinej problém s PC nemám.
Po zapnutí PC a náběhu do Windows se roztočí větrák ve zdroji, řekl bych, na max. otáčky. Po 2-5 minutách sám od sebe přestane a má normální otáčky. Jeden z poznatků je, že bouchnutím rukou do case v místě, kde je zdroj, tohle extrémní točení přestane a někdy se pomalu roztočí zase na max a někdy už ne. Taky nutno podotknout, že teplota zdroje ani zdaleka nemůže být nijak vysoká, což by možná vysvětlovalo zvýšené otáčky, ale dělá to po každém zapnutí (tj. např. i ráno, kdy by měl být PC úplně studenej, protože na noc vypínám).
Při zapnutí PC mi při náběhu systému píše "CPU fan error". CPU je ale procesor a s jeho větrákem problém nemám.
No, nejsem žádnej PC guru, ale doufám, že tady tomu přijdeme na kloub. O co mi jde: může to být softwarová chyba? Mám koupit novej zdroj? Nebo by stačilo vyměnit větrák ve zdroji? Chápu, že takhle "na dálku" to může být ptaní se na nezopověditelnou věc, ale snad někdo má zkušenosti s podobným problémem a dokázal by poradit.
System specs:
Asus P5K SE
Pentium E5300 2.6GHz
4GB RAM
Radeon HD5770
Procesor i grafárnu jsem taktoval, ale myslím, že jsem nic nezkazil, protože na PC hraju BF3, Diablo 3 a všechno běží, nic nepadá, jinej problém s PC nemám.
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
Re: Větrák ve zdroji točí max. otáčky po zapnutí PC
Doporučuji dát tam jiný zdroj, řada SAGA II se podle všeho asi zrovna nevyvedla, asi poměrně nekvalitní součástky.
K ventilátoru samotnému - Fortron dává do zdrojů ventilátory Yate Loon s kluznými ložisky, které v nepřetržitém provozu vydrží horkotěžko ty 2 roky.
Nahradit jde úspěšně tímto:
http://www.gme.cz/dc-ventilatory-120x12 ... -p625-279/
(1500 ot./min, horší dostupnost, u GME na něj čekáš klidně 3-4 týdny)
nebo tímto
http://www.gme.cz/dc-ventilatory-120x12 ... -p625-244/
při použití vhodného regulátoru otáček, eventuálně zapojením mezi +12V a +5V
(má už dost vysoké otáčky 2200ot./min).
K ventilátoru samotnému - Fortron dává do zdrojů ventilátory Yate Loon s kluznými ložisky, které v nepřetržitém provozu vydrží horkotěžko ty 2 roky.
Nahradit jde úspěšně tímto:
http://www.gme.cz/dc-ventilatory-120x12 ... -p625-279/
(1500 ot./min, horší dostupnost, u GME na něj čekáš klidně 3-4 týdny)
nebo tímto
http://www.gme.cz/dc-ventilatory-120x12 ... -p625-244/
při použití vhodného regulátoru otáček, eventuálně zapojením mezi +12V a +5V
(má už dost vysoké otáčky 2200ot./min).
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- Hladis
- Moderátor

Pokud je zdroj v zaruce ,tak reklamace. Toto nejsou nejake kvalitni zdroje. Vymenu vetraku nedoporucuju pokud je zdroj v zaruce a nemusi to pomoci ,jelikoz chyba bude spise v regulaci. Nedoporucuju vubec zdroj rozebirat a hrabat se v tom. Pokud v zaruce neni ,tak to zahod a kup neco normalni.
- Behemot
- Červená karta

-
- Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
- Kontaktovat uživatele:
SAGA je shit, ale co od Fortronu není dneska…
- jizzle
- Nováček

-
Díky za odpovědi!
Zdroj sice asi ještě je v záruce, ale nemám doma žádnej jinej, takže být měsíc bez PC kvůli reklamaci.. To nepůjde. A hrabat se v něm radši taky nebudu.
Pořídím prostě novej. Na netu jsem se dočetl, že Antec, Corsair a Seasonic jsou značky, kterýma člověk určitě nic nezkazí. Mohl by mi někdo, prosím, doporučit přímo model (klidně i od jiné značky), který by odpovídal mojí sestavě? Nemám v blízké budoucnosti v plánu žádné upgrady sestavy, takže hlavně aby s klidem zvládal to, co momentálně mám. Cenově max. 1500Kč, radši ale méně. Co nejlepší poměr výkon/tichost/spolehlivost/cena samozřejmě uvítám.
Díky moc!
Zdroj sice asi ještě je v záruce, ale nemám doma žádnej jinej, takže být měsíc bez PC kvůli reklamaci.. To nepůjde. A hrabat se v něm radši taky nebudu.
Pořídím prostě novej. Na netu jsem se dočetl, že Antec, Corsair a Seasonic jsou značky, kterýma člověk určitě nic nezkazí. Mohl by mi někdo, prosím, doporučit přímo model (klidně i od jiné značky), který by odpovídal mojí sestavě? Nemám v blízké budoucnosti v plánu žádné upgrady sestavy, takže hlavně aby s klidem zvládal to, co momentálně mám. Cenově max. 1500Kč, radši ale méně. Co nejlepší poměr výkon/tichost/spolehlivost/cena samozřejmě uvítám.
Díky moc!
- shelby_nr
- Čestný člen

-
Takto...nie každý zdroj aj od Antec, Corsair...apt. je dobrý.
Min. je OEM Seasonic F3 400W, lepšie by bolo si priplatiť za Seasonic S12II 430W.
Min. je OEM Seasonic F3 400W, lepšie by bolo si priplatiť za Seasonic S12II 430W.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
- jizzle
- Nováček

-
Ok, díky za info. Asi půjdu do toho F3, potřebuju teď šetřit každou korunu. 
- shelby_nr
- Čestný člen

-
Zrovna šetriť na zdroji sa nevyplatí...no čo už.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
A ten původní zdroj pak reklamuj a ten co za něj dostaneš náhradou pak můžeš zas za pár korun prodat. A máš hned příspěvek na ten nový
.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
No zrovna u toho Antecu je to spíš ne všechny jsou špatné, asi tak bych vám to řekl 
- jizzle
- Nováček

-
Uplně to chápu. Ale když někdo napíše, že je něco použitelný minimum, tak vím, že to svou práci odvede a pokud si zrovna nemůžu dovolit lepší, tak by to nemělo tolik vadit. Je možný, že třeba za rok budu řešit novej PC a do té doby mi vydrží to levný minimum. Doufámshelby_nr píše:Zrovna šetriť na zdroji sa nevyplatí...no čo už.
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
A proč nekoupit rovnou něco kvalitního a nemít to deset let? Já opravdu upřímně nerozumím tomu přístupu udělat něco mizerně a pak to muset dělat znovu pořádně. Dyť to proboha jsou naprosto zbytečně náklady a práce navíc. Udělám to zrovna a mám svatej pokoj, ne?
- jizzle
- Nováček

-
No dobře, ale stačil by mi v budoucnu při stavbě komplet novýho PC 430W zdroj? Nechci teď dávat 2 tisíce za něco fakt silnýho, co by dostačovalo budoucím komponentům. Až budu mít peníze na novej PC, tak to bude v situaci, že mi nebude vadit, že jsem teď "vyhodil" litr za horší zdroj. Navíc, když si budu stavět novej PC, tak je dost pravděpodobný, že můj současnej bude ještě fungovat a třeba někomu v rodině, nebo známým poslouží. No bez zdroje asi těžko, že?
Nejsou to až tak náklady navíc. A práce? Těch 15 minut mě fakt nezabije.
Nejsou to až tak náklady navíc. A práce? Těch 15 minut mě fakt nezabije.
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Rozdíly mezi kvalitními 400- a 600W zdroji jsou několik stokorun, což jsou procenta z ceny, ale naprosto nesrovnatelné rozdíly v ceně za watt. Tudíž brát 430 W je stejně nelogické 
- jizzle
- Nováček

-
Behemote, je mi Tě líto. Očividně jsi jeden z těch, co musí mít za každou cenu poslední slovo a hlavně si prosazovat to svoje i přestože jdeš proti neprůstřelným argumentům (jako třeba ten můj, že počítač bude mít i budoucí využití a tudíž si z něho nebudu brát zdroj). Bohužel nejseš jedinej zakomplexovanej geek, kterej otravuje okolí svýma chytrostma, který musí všem cpát, přestože na to nikdo není zvědavej. Ale ty budeš vždycky "vítěz".
Ostatním, kteří se opravdu snažili pomoct, a ne jen protlačit svoje moudra, za to moc děkuju! Máte super a hlavně funkční fórum!
Tímto bych thread uzavřel. Takže ještě jednou díky a někdy zase příště
Ostatním, kteří se opravdu snažili pomoct, a ne jen protlačit svoje moudra, za to moc děkuju! Máte super a hlavně funkční fórum!
Tímto bych thread uzavřel. Takže ještě jednou díky a někdy zase příště
- Hladis
- Moderátor

Bez tech hadek. Tohle si reste po SZ.
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Jaký hádky? Kolega dostal amok, jedinej kdo se hádá je von…já jen předkládám argumenty, protože do toho vidím 5× hlouběji než někdo.