Zdravím,
chtěl bych vás požádat o radu. Stavím si nové PC. Protože Moje P4 s 1GB RAMkama (DDR) je už prostě nedostačující i na běžnou práci, natož pak na hry.
Průměrně mi PC vydrží cca 5-7 let (s drobnejma upgradama). Proto si rád připlatim za pěknej a dobře větranej case a dobrou základovku. PC využívám k tvorbě grafiky, příležitostně střihu videa, hraní her (viz poznámka u sekce Grafikcá karta).
Po pročítání diskusí, recenzí a článků jsem si udělal užší výběr komponent.
Vybral následující kombinaci:
--Základní deska--
MSI Z77A-GD65(nebo by stačila MSI Z77A-G43?)
*Poznámka: Dále jsem uvažoval desky od Asusu, nakonec jsem ale zvolil MSI, maj (dle testů) povedenou řadu. Máte nějakej tip na lepší? do cca 4000
--Procesor--
Intel Core i5-3450 (nebo mám vzít raději Intel Core i5-2500K, v čem je jinej?)
*Poznámka:Ještě nejsem rozhodlej, jestli brát verzi s K, nevím jestli budu chtít v budoucnu taktovat, to se musím ještě rozhodnout, ale spíš ne.
--Chladič--
GELID Solution Tranquillo - revize 2 (nebo Arctic Cooling Freezer 13?)
--Operační paměť--
Corsair Vengeance Black 8GB 1600MHz (nebo Kingston 2x4 GB DDR3 1600MHz? To je asi jedno který, žeano...?;))
--Grafická karta-- (nejtěžší položka)
Sapphire Radeon HD 7770 OC (nebo Sapphire Radeon HD 6870 nebo GIGABYTE N56GOC-1GI)
*Poznámka: Mám 19" monitor rozlišení 1280x1024 (Asus MB19TU). V budoucnu (cca za 2 roky) plánuju kupovat novej monitor a s nim bych potom koupil i lepší grafiku, proto nepotřebuju nějakou extra a rozmejšlim jestli stačí ta 7700, abych si zahrál například Mafii 2, Armu 2, nebo L.A. NOIRE. Jelikož mi na mém současném PC už moc nové hry neběhali, mám velkej skluz a ty 2 roky (než budu kupovat novou grafiku) budu převážně hrát hry co jsem si nemohl dovolit. A chci aby mi běhali na "ultra". Vím že na nejnovější hry už to asi stačit nebude, resp. si dám vysoké nebo medium a budu spokojenej:). Takže pro jistotu ještě jednou kladu hlavní otázku. Bude mi ta 7700 stačit nebo si mám raději zainvestovat do výkonější?
--Pevný disk--
SSD Crucial m4 64GB
*Poznámka: Kupovat budu pouze SSD. Chci ho na systém + office + grafický programi etc. 64GB by mi měl stačit (vím kolik mi to zabírá teď). Na ostatní data (hudba/film/hry) vyndám ze současného PC klasickej 320GB disk + mám 1TB exterák.
--Skříň--
Fractal Design Define R3 (nebo je dostačující Cooler Master Elite 370?)
*Poznámka: Ten Fractal se mi moc líbí a klidně si připlatim, jestli je i nějak výrazně lepší než ten Cooler Master.
--Zdroj--
Seasonic S12II-520W
*Poznámka: Zvažoval jsem ještě Seasonic SS-500ET-F3 500 W ale s ohledem na to, že v budoucnu budu dokupovat výkonější grafiku, mi přijde 520 lepší volba.
Moc vás prosím o rady, které ze soušástek vybrat. Pokud si myslíte, že jsem něco vybral úplně blbě a nebo zbytečně draze (existuje např. levnější stejně výkoná alternativa) napište to prosím taky. Budu rád za jekékoliv reakce. Strop jsem si dal cca 20 tisíc, což v této kombinaci skoro sedí. Samozřejmě čim více ušetřím, tím lépe:). Nakupovat budu samozřejmě z různých obchodů.
Předem díky moc a přeju pěknej den