Vhodná grafická karta pro starší sestavu

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

todd
Nováček
Nováček

Vhodná grafická karta pro starší sestavu

Příspěvek od todd »

Zdravím vás, říkám si, že někdo z vás znalců by mi mohl pomoci nebo aspoň nasměrovat pro koupi trochu lepší grafické karty. Když koukám na výběr, která by byla vhodná, vůbec se v těch parametrech neorientuju... Současně mám takovouto dnes již starší sestavu:

Motherboard: ASUS P5n-E SLI
CPU: Intel E8500 Core2Duo 3,16 GHz
RAM: 3 GB
Grafická karta: ATI Radeon x800 GTO 256mb RAM
Zdroj: Fortron 400W

Jde mi o to, že současná grafická karta jednak není moc výkonná, ale zároveň nepodporuje pixel shader verze 3, který spousta her bohužel vyžaduje. Nechci vyměnit za žádné dělo, to už bych asi měl vyměnit komplet všechny komponenty, spíše prosím o radu jaká grafika by byla na takhle rychlou sestavu ideální, jež by byla zároveň lepší než ta současná karta a také neměla příliš vysokou spotřebu. A ještě mi poradit, pokud bude lepší vybírat z dílny od ATI nebo NVidia, pokud jsou tady zásadní rozdíly a v čem.... Díky!
Naposledy upravil(a) todd dne pon 16. črc 2012, 00:41, celkem upraveno 1 x.
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Re: Vhodná grafická karta pro starší sestavu

Příspěvek od rbclass »

v akom rozliseni hravas ?
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

V podstatě max. v 1280x1024. Docela mi to stačí. ;)
tridem
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tridem »

kolko si ochotny investovat?
PC:CPU:delid i5 3470@3,9/4,1GHz+2×CLU+Gelid Tranq. rev.2, MB:Asrock Z77Pro3, VGA:Gainward GTX750Ti GS2@1,4/6,7GHz+CLU+AC AcceleroMonoPlus, RAM:4×4GB 1,3@1,8GHz/cl9, PSU:Seasonic M12II-520, CASE:Zalman Z1+3×AC F12/400ot, SSD:Crucial BX100/250GB, HDD:S.Bar 7200.12 1TB, WiFi:TendaW302P(pci), LCD:19"Philips 190C(1440×900), OS:Win10, DVD/RW:lg
Book1:Asus A9Rp:Core2DuoT5300(2×1,73GHz-0,975V),2×1GB,60GB ata 5400ot,WiFi Edimax,WinXPh
Book2:Acer Aspire E1-410 white:ADATA Premier Pro SP600 128GB+4GB ram,Win7
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rbclass »

todd píše:V podstatě max. v 1280x1024. Docela mi to stačí. ;)
hups..tak to ti staci aj velmi slaba karta,pretoze ak by si kupil nieco silnejsie tak to bude aj tak limitovat slaby procesor
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

Nevím, je tady velký rozpětí? Max. do 3 tisíc, podívám se po bazarech nebo aukcích, ale problém je furt stejný, kterou tak přibližně hledat...
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

rbclass píše:
todd píše:V podstatě max. v 1280x1024. Docela mi to stačí. ;)
hups..tak to ti staci aj velmi slaba karta,pretoze ak by si kupil nieco silnejsie tak to bude aj tak limitovat slaby procesor
No a nějaký tip, prosím? ;) Nebo čeho se držet, aby byla podle představ, které jsem zmínil...
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rbclass »

co ja viem,daku bazarovu ati hd4770 (alebo jej vykonovy ekvivalent z novsich rad s vacsou vram )

tu je test par starsich hier s procesorom ktory mas ,aby si mal trochu prehlad
http://pctuning.tyden.cz/hardware/grafi ... 80?start=2
eLzyx
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od eLzyx »

já bych vzal něco jako 5770, 4850, 4870. To CPU zas tak marný není.

V nVidiích se nevyznám, ty jejich časté rebrandingy, ořezy, light verze, GTS, GTX a co já vím co ještě - prase aby se v tom vyznalo.

Taky je otázka, jestli nebudeš v dohledné době(půlrok) upgradovat PC, to bych možná rovnou sáhl po něčem lepším
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
Dell 5491 6C/12T Core i7-8850H, MX130 ve 14"/1,5kg; veterán: OQO 01+
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rbclass »

cpu nie je az tak marne,ale vedz to,ze pri tak malom rozliseni ti bude tu kartu limitovat..proste pojde zbytocne len na 60% odhadom.Skus este napisat ake hry hravas
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

Díky moc za tipy. První zmíněný model 4770 je porůznu chválený, ale má 2 digitální výstupy, ocenil bych jeden analogový (VGA). Koukám teď na dva modely, vcelku levné a pěkně hodnocené, nevím jestli stojí zato, každopádně mají i analogový výstup a jistě budou lepší než moje současná grafická karta.

http://graficke-karty.heureka.cz/sapphi ... 66-08-20r/

nebo

http://graficke-karty.heureka.cz/msi-r6570-md2gd3-lp/

Otázka je, jestli budou fachčit s mojí sestavou a taky jestli jejich nízká cena spíše nevypovídá o jejich špatné kvalitě nebo hodně špatnému výkonu spíše než o tom, že jde o výhodnou koupi. Co myslíte?

P.S.: Jinak celkově upgradovat nechci, jsem s tím strojem spokojený, zas tolik vášnivej hráč nejsem, abych musel výkon vyhánět do maxima a na hry ve vysokém rozlišení beztak nemám monitor, který by to zvládnul. Takže zkrátka držím se v určité rovině...
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rbclass »

ja ti neviem..tieto low sunty neovlada..ale tak mrkni ake maju vysledky napr v 3d marku a porovnaj to s vykonom 4770..

Proste odporucil by som nieco s vykonom 4770 a s 1GB vram
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

Tak jo, jen nevím jak najít srovnatelný výkon s touhle kartou, ani nevím kterej parametr to pořádně určuje, kolik to má paměti jsem četl že není ani tak podstatný, taky hledám něco s menší spotřebou jak jsem psal a koukám, že čím víc půjdu po výkonu karty, tím zároveň budu potřebovat lepší zdroj, lepší tadyto a támhleto... no a je to, můžu rovnou upgradovat celej komp a to nechci, ani na to nemám peníze. Ale díky za tipy, ještě mrknu po dalších modelech...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Existuje spousta karet do 3000 které budou k tvému CPU ok a zdroj se nepředře. U ATI je to co se nových karet týče třeba Radeony 7750/7770. U nvidia přichází v úvahu asi jen GTS450/550 ale hlavně 550 mívá blbej poměr cena výkon a taky vždy dávat pozor aby tzo byla veze s 1GB Vram a GDDR5 pamětma.

Co se starších karet z druhé ruky týče, tak u ATI se vybízí Radeon 6850, 4850. Nebrat 4870/4890. U Nvidie z druhé ruky třeba Geforce GTS250, 1GB model.
tridem
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tridem »

Ja by som bral bazarovu hd4670 ci hd5670/6670 s 512MB co bohate dostacuje na tvoje rozlisenie a cpu to nebude brzdit, popripade max hd5750.
HD4770 by som sa vyhol. Nieze by to bola zla karta no treba brat do uvahy aj poziadavky na zdroj.
PC:CPU:delid i5 3470@3,9/4,1GHz+2×CLU+Gelid Tranq. rev.2, MB:Asrock Z77Pro3, VGA:Gainward GTX750Ti GS2@1,4/6,7GHz+CLU+AC AcceleroMonoPlus, RAM:4×4GB 1,3@1,8GHz/cl9, PSU:Seasonic M12II-520, CASE:Zalman Z1+3×AC F12/400ot, SSD:Crucial BX100/250GB, HDD:S.Bar 7200.12 1TB, WiFi:TendaW302P(pci), LCD:19"Philips 190C(1440×900), OS:Win10, DVD/RW:lg
Book1:Asus A9Rp:Core2DuoT5300(2×1,73GHz-0,975V),2×1GB,60GB ata 5400ot,WiFi Edimax,WinXPh
Book2:Acer Aspire E1-410 white:ADATA Premier Pro SP600 128GB+4GB ram,Win7
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

Tak tohle vypadá na zajímavý tipy, díky moc.
Luka5870cr
Nováček
Nováček

Příspěvek od Luka5870cr »

Ten CPU se dá docela dobře taktovat a na hrách na tom tak špatně není.. :roll: nevím jak na tvé desce, ale myslím že by ses k těm 4.0GHz měl dostat.

Klidně bych k tomu dal nějako tu starší GTX275, GTX280, GTX285 (dají se sehnat do 2500,-.. nebo ATI HD5850.. (ta v pohodě do těch 3000,-)
Jestli z toho Pc (CPU) chceš vymáčknout maximum tak ber silnější grafiku.. toho limitování bych se nebál s těmito grafikami, bude minimální a jak v které hře.. :)

Myslím že s HD5850 by jsi neměl mít vůbec problém ani se zdrojem, ale podle mě by utáhnul snad i tu GTX285.. ale kdyby jsi měl 500W zdroj tak už by to bylo v pohodě :-D

Mám doma jedno Pc s CPU E8500 na 4,2GHz s GTX285 a hraje se na tom s rozlišením 1366×768 a nevidím problém s vytížením GPU.
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

Díky moc za názor.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

ASUS P5n-E SLI jsem sám měl a dodnes slouží u sestry v PC. Max FSB co jsem tam vytahnul byla kolem 460Mhz. Tudiž prostor pro OC tu je, deska je to solidní, je to nej deska s Nforce 650I chipsetem. OC rozhodně doporučuji, protože CPU zde bude limit a každé % výkonu dobré. Já jsem svého času provozovat s E8600 @ 4,4Ghz a GTX260 matrix od Asusu, kterou jsem vytaktoval výkonem trochu nad 285tku. Chodilo to vesměs hezky, nicmně v některých RTS a MMO hrách jsem byl na CPU limitu. Přechod na I7 920 @4,2Ghz znamenal citelnej boost ve výkonu u těchto her.
todd
Nováček
Nováček

Příspěvek od todd »

Opět díky za reakci. Vím, že mi tu píšete vesměs z pozice pohledu co největšího výkonu a vytlačení stroje do maxima. Já zas tak náročný nejsem, ani vášnivej pařan, možná kdysi, ale nyní používám počítač docela jinak a hraní her je jen způsob odreagování a ne moje zaměstnání na plný úvazek, takže... Můj záměr byl a je získat grafiku která rozjede novější hry, které se současnou kartou zkrátka mnohdy ani nespustím, od pixel shaderu 3 a výš jednoduše moje karta nemá ani podporu, nejnovější ovladače jsou 2 roky staré, což taky mluví za sebe...

Po různém hledání, většinově se zaměřuji na řadu ATI, protože Nvidia jak tak všemožně čtu je u svých modelů náročnější na zdroj a spotřebu... V současné chvíli si říkám, že by připadl pro mě vhodný a dostupný model HD6670. Je to nízkoprofilová karta jistě ne pro zaníceného pařana, ale s podporou kterou potřebuji a zároveň nízkou spotřebou a navíc i analogovým výstupem.

Chci se zeptat na následující: našel jsem 2 karty se stejným čipem, které ale vyvíjí různá firma a liší se zaprvé v ceně, jelikož zde dochází ke změně typu paměti, nejprve DDR3, následně DDR5 a s tím související vcelku značný nárůst rychlosti paměti a také propustnosti. Má cenu investovat do dražšího (rychlejšího) modelu? Bude znát takovéto zlepšení u takovéto karty nebo to v důsledku příliš viditelné nebude? Předem díky za názory.

Karta č.1: http://www.alza.cz/gigabyte-r667d3-1gi-d249264.htm
Karta č.2: http://www.alza.cz/sapphire-hd-6670-d256831.htm
Naposledy upravil(a) todd dne úte 17. črc 2012, 21:24, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“