Připojení ATA disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Delgar
Začátečník
Začátečník

Připojení ATA disku

Příspěvek od Delgar »

Dobrý den,

Dnes jsem doma objevil starý 400 GB disk Seageta s ATA rozhraním.
V PC mám připojený jeden 250 GB SATA disk, který je rozdělený na dva (C: má 90GB a je na něm nainstalovaný systém, D: 160 GB a jsou na něm ostatní věci). Potřeboval bych připojit disk k stávajícímu disku D tj. disk D by měl 560 GB. Nový HDD jsem připojil do IDE 40 pinového konektoru a disk jsem nastavil na Cable select. Po zpuštění počítače a spuštění biosu (základní deska : Asus P5K pro) mám zobrazen pouze disk původní v SATA konektoru a zbylé SATA konetory jsou neobsazené. Bohužel nevím kde v biosu nalézt a ani jak nastavit nový disk v IDE konektoru. Disk se po zapnutí točí ale nikde ho v PC nemůžu nalézt. Poradíte mi prosím jak ho připojit a nastavit ?
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Připojení ATA disku

Příspěvek od X-COM »

Použij 80žilový kabel, nastav disk na master a zapoj ho na konec kabelu.
Napiš, co máš za základní desku.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Delgar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delgar »

80 žilový kabel používám a disk jsem tedy přepnul do master režimu a dal nakonec kabelu. Asi to musím nějak nastavit v BIOSu a nevím jak. Základní desku mám ASUS P5K PRO
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Koukni se na nastaveni sekundarniho SATA radice. Nekde to mas tak, ze budto vidis sekundarni SATA porty, nebo IDE porty - ale nikdy oboje.

BTW - do jednoho 560GB disku to nespojuj, i kdyby to ta deska umela. Je to cesta do pekla kvuli selhani jakehokoliv z tech dvou disku.
Delgar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delgar »

A jde to vubec tak zapojit aby fungoval SATA i ATA disk najednou ?
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Delgar píše:A jde to vubec tak zapojit aby fungoval SATA i ATA disk najednou ?
Samozrejme.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Delgar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delgar »

Tak jsem se dopracoval k tomu že v BIOSu HDD vydím, ale v průzkumníkovi windows ne. Sata mám na compatible a stále nic.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Zkus dat pravy klik na tento pocitac, dat spravovat a mrkni do spravy disku
Nejaky disky potrebuji identifikovat nez se pridaji do systemu.
Tatky na nem nejaky mas, podle toho co pises. Takze by se pak objevit mel.
POkud by to byl novy disk, musel bys vytvorit oddily a naformatovat, ale to tvuj pripad neni.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“