Je disk vadný? Rady + výpisy ze SMARTu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Re: Je disk vadný? Sem dávejte výpisy ze SMARTu

Příspěvek od rbclass »

Na vadne sektory odporucam HDD regenerator..dokaze sektor opravit low level formatovanim bez toho aby sa dotkol inych dat a bez toho aby dany sektor relokalizoval
jakubom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jakubom »

Jak je na tom tenhle disk ? Dle mého je v pohodě, bohužel při čtení vydává nepřijemné bzučení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ano smart je naprosto v pohodě, ale smart dovede zanznamenat jen některé chyby, odcházející hlavu, úložnej prostor na plotně, atd. Neodhalí spoustu mechanickejch závat, a většina disků stejně umře stalem KO ze dne na den bez předešlého varování, pokud začal vydávat divné zvuky, tak hned zálohovat data a pokud se ho nechceš zbavit tak ho používat jako sekundární, zálohovaní, něco takového. 9000+ najetejch hodin už taky neukazuje na žádného mladíka.
jakubom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jakubom »

No právě tohle je disk kamaráda nad kterým jsem přemýšlel, že bych ho vzal do jednoho staršího komplu za symbolickou cenu, vzhledem ale k těm zvukům ho asi brát nebudu no 8)
Jinak celkem, fajn je, že ten disk je starý asi 6-7 let dle mého a má nalítáno 9K+ hodin..
Můj disk který má lehce přes dva roky má těch hodin 11K+ :|
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Máš ho 2 roky a z toho 50% času jel eh? Se divin že ten NTB ještě žije, a ne jen ten disk.... dnešní NTB maj půměrnou životnost 2-3 roky při průměrnym používání.
socket
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od socket »

mozem sa opytat preco mi HD Tune nejde spustit? vyhlasuje mi to access violation.
mimochodom, crystal disk info mi robi to iste, samozrejme spustam ako admin.
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
jakubom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jakubom »

To není noťas :) ale to už je OT....
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

socket píše:mozem sa opytat preco mi HD Tune nejde spustit? vyhlasuje mi to access violation.
mimochodom, crystal disk info mi robi to iste, samozrejme spustam ako admin.
Problém je u tebe, HDtune funguje naprosto všude kde jsem ho zkoušel.
code2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od code2 »

DOC_ZENITH: No, některý 2,5 disky SATA/ATA když připojíš přes USB redukci tak občas smart vůbec nevidím..
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Občas? Neměl by bejt vidět vůbec protože USB to nepodporuje.
code2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od code2 »

TO bude asi ono, já měl pocit, že mně SMART občas jel přes USB :-D
723530
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 723530 »

Obrázek

Asi dead co?
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Ano, docela dead.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

DOC_ZENITH píše:Občas? Neměl by bejt vidět vůbec protože USB to nepodporuje.
HDTune Pro 5 mi vytahne SMART z kazdyho USB disku bez problemu, neumi to jen stara 2.55
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
Vlk-bílí
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vlk-bílí »

Zdravím, nedávno jsem si pořídil nový 2TB Seagate Pipeline HD. Ten jsem následně hned druhý den vracel na podezření přehnaného množství chyb čtení. Reklamací jsem dostal nový kus, ale má stejné příznaky jako ten předtím. Mám ho tedy poslat na reklamaci znovu s tím, že asi vezmu uplně jiný typ anebo je to u těhle disků běžný neškodný stav?
Moje současné Samsungy s natočenými 10 000-20 000h mají SMART "čistý".
SMART disku po reklamaci:Obrázek
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hmm divný, HW ECC recovered je hauznomerum a RRER je hauznomerum. Seagaty maj občas hauznomera v těchto kolonkách obecně. Teď jsem to porovnal s jinym Seagate a je to OK, vše je OK, a DMA je ok, takže nezaznamenán žádný problém v komunikaci s řadičem.

Udělej si testy výkonu, stačí klidně ten v hdtune, pokud by byly chyby čtení, projevilo by se to tam, na 99,9% je disk naprosto OK.
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZECHYa »

http://czechya.rajce.idnes.cz/HDD_Samsung

Ahoj, mám tu jeden disk co má šílené propady v rychlostech a je prakticky nemožné na něm pracovat. Zkoušel jsem jiný kábl i desku. Pořád stejný problém co s ním?

Děkuji za odpověď.
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pokud je ten disk sám, ala neni z něj nabootovanej systém a je jisté že jej nic nepoužívá, tak je vadnej. Je obrovská hodnota u HW ECC recovered což obvykle značí mrtvou dikovou cache.
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZECHYa »

DOC_ZENITH píše:Pokud je ten disk sám, ala neni z něj nabootovanej systém a je jisté že jej nic nepoužívá, tak je vadnej. Je obrovská hodnota u HW ECC recovered což obvykle značí mrtvou dikovou cache.
No radost z toho nemám, minulej tejden jsem vyhazoval stejnej model Samsungu ze stejného PC, protože už ani nehlesnul a reklamace už nebyla možná... Koupím hold novej a s tímhle fláknu o zem. :sad:
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
CZECHYa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZECHYa »

http://czechya.rajce.idnes.cz/HDD_Samsung_2

Mám tu ještě jeden disk, poprosím o status.

Děkuji ještě jednou a omlouvám se za spam.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“