molex na molex z 12V na 11,5V ?
- Remmi
- Žlutá karta Bazar

-
molex na molex z 12V na 11,5V ?
Zdravím,
potřeboval bych prosím radu na vytvoření kabelu s dvěma molex na každém konci při čemž jeden bude napojen klasicky na zdroj 12V+ a druhý na vodní pumpu, kde potřebuji výstup na molexu 11,5V pro snížení otáček čerpadla, jelikož zdroj dodává moc vysoké napětí a čerpadlo je hlučné a má vysoké otáčky.
Dotaz zní, jak to udělat v prostředí začátečníka s pájkou a co k tomu je potřeba koupit ? Nebo raději zajít do nějakého servisu ? Mám klasickou molex prodlužku s které bych ten přechod chtěl vytvořit.
http://www.czc.cz/premiumcord-napajeci- ... amp2s1hrc5
děkuji
potřeboval bych prosím radu na vytvoření kabelu s dvěma molex na každém konci při čemž jeden bude napojen klasicky na zdroj 12V+ a druhý na vodní pumpu, kde potřebuji výstup na molexu 11,5V pro snížení otáček čerpadla, jelikož zdroj dodává moc vysoké napětí a čerpadlo je hlučné a má vysoké otáčky.
Dotaz zní, jak to udělat v prostředí začátečníka s pájkou a co k tomu je potřeba koupit ? Nebo raději zajít do nějakého servisu ? Mám klasickou molex prodlužku s které bych ten přechod chtěl vytvořit.
http://www.czc.cz/premiumcord-napajeci- ... amp2s1hrc5
děkuji
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: molex na molex z 12V na 11,5V ?
Pokud chceš shodit ten půlvolt, strč tam obyčejnou diodu (0.6 - 0.7V, Shottky 0.5V) před to čerpadlo (samozřejmě dostatečně dimenzovanou).
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, třeba 1N5408 by měla vyhovět, zapojit katodou (tj. označeným vývodem) směrem k čerpadlu...
- Remmi
- Žlutá karta Bazar

-
Nějak takhle bych si to představoval
http://www.youtube.com/watch?v=gJjhDgKZHdU
ale jako začátečníkovi mě není moc jasné, proč má tu diodu na žlutém kabelu a někde to mají zas na červeném tedy 12V jako např. zde http://ebaudio.com/MyPics/new_pc_build/IMG_6808.JPG
může mě to někdo prosím objasnit ?
děkuji
Jedná se o snížení otáček pro H100 Corsair, jelikož některé zdroje jako i můj dávají více jako 12V a čerpadlo zbytečně je hlučné.
Jsou ty diody s označením viz. video 1N4002 1N4001 v pořádku, případně na kolik V se dostanu ? Nejsme elektrikář tak se raději optám, dříve než se do něčeho pustím. Tak se omlouvám za blbé dotazy, pro někoho jasné.
http://www.youtube.com/watch?v=gJjhDgKZHdU
ale jako začátečníkovi mě není moc jasné, proč má tu diodu na žlutém kabelu a někde to mají zas na červeném tedy 12V jako např. zde http://ebaudio.com/MyPics/new_pc_build/IMG_6808.JPG
může mě to někdo prosím objasnit ?
Jedná se o snížení otáček pro H100 Corsair, jelikož některé zdroje jako i můj dávají více jako 12V a čerpadlo zbytečně je hlučné.
Jsou ty diody s označením viz. video 1N4002 1N4001 v pořádku, případně na kolik V se dostanu ? Nejsme elektrikář tak se raději optám, dříve než se do něčeho pustím. Tak se omlouvám za blbé dotazy, pro někoho jasné.
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
1N400x jsou 1Ampérové - pokud čerpadlo má <1A tak poslouží taktéž. Výše zmiňovaná 1N5408 je 3A max.
červený = 5V
žlutý = 12V
Podle toho, kolik chtějí (4.5V, 11.5V).
červený = 5V
žlutý = 12V
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
- Remmi
- Žlutá karta Bazar

-
Takže jestli to chápu správně, je jedno jestli napájím diodu na červený nebo žlutý, ve výsledku by to mělo být o 0,5V méně s diodou s označením 1N4002.OndraSter píše:1N400x jsou 1Ampérové - pokud čerpadlo má <1A tak poslouží taktéž. Výše zmiňovaná 1N5408 je 3A max.
červený = 5V
žlutý = 12V
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Když se čerpadlo napájí 12V, musíš to zapojit do žlutýho drátu. Úbytek napětí kolem těch 0,5V bude při použití jakékoliv diody. Namísto 1N4002 se běžně prodává 1N4007, to je OK.
- Remmi
- Žlutá karta Bazar

-
Tak jsem sehnal dvě diody 1N4007 a dal je za sebou na žlutý vodič, napětí se snížilo z 12V na 11,4V a o pumpě už nejde vědět, což byl cíl a otáčky se snížily z původních 2100RPM na 1732RPM při zachování stejného chladícího účinku. Chtěl sem sice dosáhnout 1900RPM, ale to už by byla další šaráda v zapojování diod.
Dílky všem za rady !
Dílky všem za rady !
- Vizi
- Začátečník

Hoj,
otázečka na borce přes elektriku, jak dosáhnout snížení napětí přesně o 0,4V je nějaká reálná možnost ať zmíněnou diodou nebo rezistorem o nějaké hodnotě ? Potřebuji snížit napětí na jednom větráku právě o hodnotu -0,4V abych dosáhl konstantní rychlosti, bohužel snížené napětí o 0,6V je už pro mou potřebu moc.
děkuji
otázečka na borce přes elektriku, jak dosáhnout snížení napětí přesně o 0,4V je nějaká reálná možnost ať zmíněnou diodou nebo rezistorem o nějaké hodnotě ? Potřebuji snížit napětí na jednom větráku právě o hodnotu -0,4V abych dosáhl konstantní rychlosti, bohužel snížené napětí o 0,6V je už pro mou potřebu moc.
děkuji
- Ollie
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud potřebuješ přesný úbytek, tak můžeš buď vybírat z hromady Schottky diod, u kterých se úbytek liší podle závěrnýho napětí, nebo použít nastavitelný LDO...
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
nejak nechapu, proc jen o pul voltu. to to cerpadlo ani nepozna